Connect with us

Διατροφή

Οι 50 πιο υγιεινές τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

big_0006716001425451852-600x450

Υπάρχουν κάποιες τροφές που κάνουν κακό στον οργανισμό μας και το ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά… υπάρχουν και κάποιες άλλες τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν και από καρδιακά νοσήματα.

Δεν είναι μία ούτε δύο αλλά ούτε και τρεις αυτές οι τροφές. Είναι 50 υγιεινές τροφές, τις οποίες πρέπει όλοι μας να καταναλώνουμε συχνά στις μερίδες που συνιστούν οι ειδικοί εννοείται γιατί… «παν μέτρον άριστον» έλεγαν οι παλιοί.

Δείτε τις 50 πιο υγιεινές τροφές όπως τις παρουσίασε το TIME:

Μπανάνες

Είναι αποτελεσματικά προβιοτικά, ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσουν ασβέστιο, αυξάνουν την ντοπαμίνη και σεροτονίνη, χημικά του εγκεφάλου που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.
Μερίδα: Μία μπανάνα

Σμέουρα

Πλούσια σε φλαβονοειδή που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και εμποδίσουν την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Μερίδα: Μία κούπα

Πορτοκάλια

Προστατεύουν τα κύτταρα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Μερίδα: Ενα μεγάλο πορτοκάλι.

Ακτινίδιο

Εχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Εχει φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, που βοηθά την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.
Μερίδα: Ενα ακτινίδιο

Ρόδι

Εχει περισσότερη βιταμίνη C και λιγότερες θερμίδες από άλλα φρούτα. Μία μερίδα προσφέρει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός.
Μερίδα: Μία κούπα σπόρους.

Βατόμουρα

Προστατεύουν την όραση, ρίχνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τη μνήμη.
Μερίδα: Μία κούπα.

Γκρέιπφρουτ

Εχει λίγες θερμίδες και είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία, που ενισχύουν την απώλεια βάρους, βελτιώνουν την όψη του δέρματος, δίνουν ενέργεια.
Μερίδα: Ενα μεγάλο γκρέιπφρουτ.

Μανταρίνια

Εχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πορτοκάλι. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για προβλήματα στα μάτια, όπως ο καταρράκτης.
Μερίδα: Ενα μικρό μανταρίνι.

Αβοκάντο

Εχει 20 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, πολλά από τα οποία απορροφώνται εύκολα από το σώμα.
Μερίδα: Ενα αβοκάντο.

Ντομάτες

Πλούσιες σε λυκοπαίνιο, ένα όπλο κατά του καρκίνου.
Μερίδα: Μία μεσαία ντομάτα.

Μελιτζάνα

Ισχυρό όπλο κατά των καρδιακών ασθενειών.
Μερίδα: Μία κούπα μαγειρεμένης μελιτζάνας.

Ελβετικό σέσκλο

Εχει βιταμίνες Α, C, E, K, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ασβέστιο μεταξύ άλλων.
Μερίδα: Μία κούπα.

Μανιτάρια

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Η μεγαλύτερη φυτική πηγή βιταμίνης D.
Μερίδα: Μία κούπα.

Κάλε

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενισχύει την υγεία των οστών.
Μερίδα: Μία κούπα ωμό κάλε.

Μπρόκολο

Δέρμα, πνεύμονες, συκώτι και νεφρά ενισχύονται από αυτό.
Μερίδα: Μισή κούπα.

Μάραθο

Είναι ένα κοκτέιλ βιταμινών.
Μερίδα: Ενας βολβός.

Σκόρδο

Περιέχει φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Γνωστό για τα τα οφέλη του για την καρδιά.
Μερίδα: Μία σκελίδα.

Γλυκοπατάτες

Μία μεγάλη περιλαμβάνει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητας σε βιταμίνη Α, βασική για την όραση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μεταβολισμό.
Μερίδα: Μία μεσαία μαγειρεμένη γλυκοπατάτα.

Παντζάρια

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.
Μερίδα: Μία κούπα μαγειρεμένα παντζάρια.

Σπανάκι

Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, σιδήρου, κάλλιου, ψευδάργυρου και ασβεστίου, που στηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μερίδα: Μία κούπα ωμό σπανάκι.

Κουνουπίδι

Ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.
Μερίδα: Μία κούπα ψιλοκομμένο ωμό κουνουπίδι.

Λάχανο 

Αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία από τον καρκίνο.
Μερίδα: Μία κούπα.

Κρεμμύδια

Καλή πηγή βιταμίνης C και κάλλιου και αντιοξειδωτικών.
Μερίδα: Μία κούπα μαγειρεμένα κρεμμύδια.

Κολοκύθα

Μία από τις πλουσιότερες πηγές βήτα-καροτίνης, που βοηθά την υγεία της όρασης και την ανάπτυξη των κυττάρων.
Μερίδα: Μία κούπα μαγειρεμένη κολοκύθα.

Τόνος

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Μερίδα: 85 γραμμάρια.

Σαρδέλες

Πλούσιες σε ωμέγα-3 που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Καλή πηγή ασβεστίου.
Μερίδα: Μία κονσέρβα.

Αντσούγιες

Γεμάτο πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα-3.
Μερίδα: 5 αντσούγιες από κονσέρβα.

Σολομός

Περιέχει ωμέγα-3 που βελτιώνουν την όψη και την υγεία του δέρματος και μειώνουν τον κίνδυνο του αντίστοιχου καρκίνου.
Μερίδα: 85 γρ. μαγειρεμένου σολομού

Πουλερικά

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών.

Ψωμί ολικής άλεσης

Οι φυτικές ίνες που έχει προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40%.
Μερίδα: Μία φέτα.

Κινόα

Πλούσιο σε αμινοξέα, καλή πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους.
Μερίδα: Μία κούπα μαγειρεμένο κινόα.

Σπόροι κάνναβης

Εχουν και τα εννιά βασικά αμινοξέα, εύπεπτη πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε.
Μερίδα: Τρεις κουταλιές.

Νιφάδες βρώμης

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και ρίχνουν τη χοληστερίνη. Προστατεύουν την καρδιά και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μερίδα: 1/4 της κούπας.

Καμούτ

Εχει 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το σκληρό σιτάρι, έχει πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε.
Μερίδα: Μία κούπα, μαγειρεμένο καμούτ.

Φακές

Μία κούπα έχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Εχουν κατά 30% περισσότερο φυλικό οξύ από το σπανάκι, προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα.
Μερίδα: Μία κούπα.

Δίκοκκο σιτάρι

Εχει λιγότερες θερμίδες, περισσότερες πρωτεΐνες και πιο πολλές φυτικές ίνες από άλλα είδη ολικού σίτου.
Μερίδα: 1/4 της κούπας.

Καρύδια

Εχουν περισσότερες πολυφαινόλες από το κόκκινο κρασί. Προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
Μερίδα: Μισή κούπα.

Αμύγδαλα

Βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Μερίδα: 5 αμύγδαλα.

Σπόροι chia

Μόλις δύο κουταλιές περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικών ινών, τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια ωμέγα-3, όπως και το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.
Μερίδα: 28 γραμμάρια

Σπόροι λιναριού

Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β, ασβεστίου και σιδήρου. Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρκίνου.
Μερίδα: 1 κουταλιά.

Αβγά

Εχουν λίγες θερμίδες και εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη με χαμηλά λιπαρά.
Μερίδα: Ενα μεγάλο αβγό.

Κεφίρ

Εχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη, ενισχύει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τα βακτήρια στο στόμα.
Μερίδα: Μία κούπα.

Ελληνικό γιαούρτι

Εχει προβιοτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, λιγότερες θερμίδες.
Μερίδα: 200 γραμμάρια.

Λάδι καρύδας

Είναι καλό για την καρδιά και το επίπεδο του βάρους.
Μερίδα: Μία κουταλιά

Ελαιόλαδο

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και παχυσαρκία.
Μερίδα: Μία κουταλιά

Κύμινο

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς, καταπολεμά τις φλεγμονές, μισή κουταλιά έχει διπλάσια αντιοξειδωτικά από ένα καρότο.
Μερίδα: Μία κουταλιά.

Κουρκουμάς

Εχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με κάποιες έρευνες προστατεύει από τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ.
Μερίδα: Μία κουταλιά.

Κανέλα

Εχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ μειώνει και τις φλεγμονές.
Μερίδα: Μία κουταλιά.

Τσάι Ρόιμπος

Εχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από εκφυλιστικές ασθένειες, ασβέστιο και σίδηρο.
Μερίδα: Ενα φακελάκι.

Κόκκινο κρασί

Εχει πολυφαινόλες, που σύμφωνα με έρευνες διαθέτουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
Μερίδα: Ενα ποτήρι.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
4 Comments

4 Comments

  1. sbo

    19 June 2022 at 2:27 pm

    382291 174727Aw, this was a extremely nice post. In concept I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an exceptional article?but what can I say?I procrastinate alot and definitely not appear to get 1 thing done. 241628

  2. DevOps consulting companies

    1 July 2022 at 7:51 pm

    252886 727227I enjoy this web site, will definitely arrive back. Make sure you carry on writing high quality posts. 676346

  3. sbo

    22 August 2022 at 10:26 pm

    21652 749810Hey! Nice stuff, do tell us when you post something like that! 236556

  4. top article

    24 February 2023 at 11:39 pm

    698828 743526This sounds in a way inflammatory pending mecant wait for thisthank you! 301615

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending