Connect with us

Ψυχολογία

Τα 9 μυστικά που δεν ξέρεις για την κατάθλιψη

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

1268134

Η σχέση μου με την κατάθλιψη είναι πολύπλοκη. Παλεύω μαζί της από την εφηβεία. Διαγνώστηκα με κατάθλιψη για πρώτη φορά στα 15 μου, μετά στα 20 και πάλι από το ψυχολόγο μου πριν από ένα χρόνο. Το ερώτημα όμως είναι για πόσο διάστημα γνωρίζω ότι υποφέρω από κατάθλιψη και αυτό είναι που περιπλέκει τα πράγματα. Νόμιζα πως ήταν αστείο στα 15 μου και στα 20 το θεώρησα λάθος διάγνωση. Μόλις τον τελευταίο χρόνο είδα το πρόβλημα ξεκάθαρα, το αποδέχτηκα και ξεκίνησα να κάνω αυτό που χρειάζεται προκειμένου να το έχω υπό έλεγχο.

Πριν από μερικές εβδομάδες έγραψα ένα άρθρο για τα 9 θέματα, τα οποία θα ήθελα να καταλάβαιναν οι άνθρωποι σχετικά με την αγχώδη διαταραχή. Ένιωσα άνετα γράφοντας αυτό το άρθρο, καθώς μετά από μια ολόκληρη ζωή με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και πέντε χρόνια ψάχνοντας τρόπους να την αντιμετωπίσω, νιώθω πια να την καταλαβαίνω: τα πάνω της και τα κάτω της, το σχήμα και το μέγεθός της. Θέλω να πιστεύω ότι μια μέρα, θα μπορέσω να γράψω ένα τέτοιου είδους άρθρο και για την κατάθλιψη. Θέλω να πιστεύω ότι μια μέρα θα γνωρίζω καλά αυτό το κομμάτι του εαυτού μου.

Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι αυτή η μέρα. Η κατάθλιψη κι εγώ είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση. Ακόμα μαθαίνω τη μορφή της και ακόμα με εκπλήσσει, μου βάζει τρικλοποδιές, μου ταρακουνάει τις βάσεις όσων νόμιζα πως ήξερα. Δεν μπορώ να σας πω τι θα ήθελα να καταλάβει ο κόσμος για την κατάθλιψη γιατί ακόμα κι εγώ δεν την καταλαβαίνω πλήρως. Επομένως, παραθέτω εννιά μυστικά που έχω ανακαλύψει βιωματικά για την κατάθλιψη, τα οποία δεν μου είπε κάποιος και τα οποία ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα ανέφερα. Μπορεί να μην αποτελούν μυστικά για όλους και ελπίζω να μη μείνουν μυστικά για κανέναν, γιατί η γνωριμία με το καθένα απ’ αυτά με βοήθησε πολύ σ ’αυτή τη διαδικασία.

1) Η κατάθλιψη σου λέει ψέματα

Αν είχα τη δύναμη να προβάλλω κάτι στην τηλεόραση, αυτό δεν θα ήταν ένα κανάλι που θα έδειχνε συνεχώς επαναλήψεις δημοφιλών σειρών. Ούτε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Θα ήταν ένα σποτ 15 δευτερολέπτων, το οποίο θα επαναλαμβανόταν σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα, σε όλα τα κανάλια και το οποίο θα έλεγε: «Η κατάθλιψή σου σε κοροϊδεύει». Επειδή αυτό κάνει. Κάθε λεπτό κάθε ημέρας, τις ώρες που είσαι ξύπνιος και τις ώρες που κοιμάσαι, η κατάθλιψη σου λέει ψέματα.

Εδώ είναι ένα μικρό δείγμα από τα ψέματα που μου είπε η κατάθλιψη όλα αυτά τα χρόνια: «Είσαι τεμπέλα. Είσαι ανάξια. Ποτέ δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα. Αν πετύχεις ποτέ σε κάτι, αυτό θα είναι εντελώς τυχαίο και όχι αποτέλεσμα μόχθου, ταλέντου ή κάποιας ικανότητάς σου. Η οικογένειά σου σε μισεί. Οι φίλοι σου σε μισούν. Η οικογένειά σου και οι φίλοι σου δε σε μισούν, αλλά θα σε μισούσαν αν ήξεραν ποια είσαι στην πραγματικότητα.

Είσαι σάπια. Είσαι ηλίθια. Ο πραγματικός σου εαυτός είναι σκουπίδι. Οι άνθρωποι στη ζωή σου θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς εσένα. Όλος ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς εσένα. Τίποτα από όσα κάνεις δεν έχει αξία. Τίποτα από όσα λες δεν έχει αξία. Τίποτα δεν έχει αξία, το μόνο σημαντικό ζήτημα είναι πόσο χάλια είσαι, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη σημασία από ο,τιδήποτε άλλο. Είσαι απαίσια. Είσαι απαίσια…. Το ακούς; Είσαι απαίσια!».

Σήμερα – για να είμαι απόλυτα ακριβής, αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο – ξέρω ότι αυτά είναι ψέματα. Ξέρω ότι είναι ψέματα γιατί πέρασα πολύ καιρό σε θεραπείες ώστε να μάθω ότι αυτά είναι ψέματα και πως η κατάθλιψη είναι ένα ψέμα και πως όλα όσα το μυαλό σου σε κάνει να σκέφτεσαι όταν έχεις κατάθλιψη είναι ψέματα στο μεγαλύτερο ποσοστό. Αλλά όταν έχω κατάθλιψη, πραγματικά πιστεύω πως όλα αυτά είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής κατάθλιψης επέστρεφα σ’ αυτό το άρθρο και το διάβαζα, είναι σίγουρο πως θα σκεφτόμουν «Μα τι σκεφτόμουν όταν το έγραφα; Αυτά δεν είναι ψέματα, στην πραγματικότητα αυτά είναι η αλήθεια. Η ιδέα ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να μην είναι αληθινά – αυτό είναι το ψέμα.

2) Η κατάθλιψη σε εκφοβίζει

Είναι μια ύπουλη χειραγώγηση που σε εκφοβίζει. Και όχι μόνο αυτό – είναι μια ύπουλη χειραγώγηση που σε εκφοβίζει και γνωρίζει όλες σου τις αδυναμίες και τα ευαίσθητα σημεία σου έχοντας στη διάθεσή της ένα οπλοστάσιο από κάθε δυσάρεστη στιγμή, απόρριψη, αμηχανία, ντροπή και συναισθηματική πληγή που έχεις υποστεί ποτέ στη ζωή σου. Είναι, για να το θέσω απλά, το παιδί εκείνο που ρίχνει πέτρες στ’ άλλα παιδιά στην παιδική χαρά.

Διαβάστε  Πειράζει… κι ας υπάρχουν και χειρότερα!

Ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να μεγαλώσω με δύο συναισθηματικά ευφυείς γονείς. Δίδαξαν τους αδελφούς μου και εμένα ότι ο εκφοβισμός, τις περισσότερες φορές προέρχεται από μέρη που κρύβεται η δυστυχία. Και βέβαια η κατάθλιψη είναι, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μια μορφή δυστυχίας που έχει όνομα και ιατρική ταξινόμηση. Είναι λογικό λοιπόν να έχει τόσα πολλά κοινά με αυτό το είδος της προσωπικότητας.

Αλλά η ουσία στον εκφοβισμό είναι πως η κοινή λογική γι’ αυτόν συνήθως αποδεικνύεται ψευδής. «Οι πέτρες και τα ξύλα μπορούν να μου σπάσουν τα κόκαλα, όμως τα λόγια δεν μπορούν να μου κάνουν κακό», αυτή η φράση για παράδειγμα, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω (συμπεριλαμβανομένου και εμού) θα αντάλλασσαν ευχαρίστως ένα χτύπημα από κάποιο αντικείμενο με τη διαγραφή ορισμένων λέξεων από την πορεία της ζωής τους. Ομοίως, η θεωρία «απλώς αγνόησέ το», η οποία συχνά παρουσιάζεται ως η λύση σε περιπτώσεις εκφοβισμών είναι μια σχεδόν άχρηστη συμβουλή, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη δεν θέλει να την αγνοούν. Θέλει να έχει τον έλεγχο και θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να κερδίσει έδαφος. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη – ή αν αγνοηθεί –μπορεί να χωθεί και να χειριστεί τις βαθύτερες διαδικασίες του εγκεφάλου μας και μετά να γίνει πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθεί.

Και αυτός είναι ο λόγος που:

3) Αν πιστεύεις ότι έχεις κατάθλιψη, πρέπει να το μοιραστείς με κάποιον

Ξέρω, ξέρω. Αυτό δεν είναι μυστικό. Το έχεις ξανακούσει. Κι εγώ το ίδιο: ως μέλος καμπάνιας κατά της αυτοκτονίας, ή υποστηρίκτρια του χιλιοειπωμένου «Υπάρχει ελπίδα για σένα». Πρέπει ωστόσο να το αναφέρω κυρίως λόγω της σκέψης «δεν ισχύει για μένα» που πάντα είχα ως απάντηση στη συμβουλή «πες το σε κάποιον».

Ένα από τα πιο πολύπλοκα θέματα σχετικά με την κατάθλιψη είναι πως έρχεται με διαφορετικές μορφές και εντάσεις. Οι πιο εμφανείς μορφές είναι εκείνες που βάζουν τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας: βαριά διπολική διαταραχή, η οποία ξεγελά τους ανθρώπους, από μανιακές εκρήξεις μέχρι περίεργη υποτονικότητα ή μια έντονη μορφή κλινικής κατάθλιψης, η οποία θα μπορούσε να τραβήξει το άτομο τόσο βαθιά μέσα «στην τρέλα» που αν δεν αναζητήσει άμεση βοήθεια, μπορεί να βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο αυτο-τραυματισμού ή ακόμα και αυτοκτονίας.

Και βέβαια, αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο φιλικό σας πρόσωπο έχει πιθανότητες αυτο-τραυματισμού ή αυτοκτονίας, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως σε κάποιον. Το εννοώ. Πείτε το σε κάποιον! Σε ειδικό! Όχι σε μένα, εγώ είμαι απλώς ένα κορίτσι στο διαδίκτυο που είχε κάποια εμπειρία επί του θέματος και δεν υποστηρίζω ότι είμαι ειδική – αλλά οπωσδήποτε, οπωσδήποτε πείτε το σε κάποιον.

Έχω ήδη αναφέρει ότι, για πολλούς από εμάς, η κατάθλιψη δεν είναι – ή δεν θα έπρεπε να μοιάζει με – κάτι που μας εκθέτει σε τόσο υψηλό κίνδυνο όπως η αυτοκτονία. Αυτό που έχω εγώ, για παράδειγμα, είναι κλινική κατάθλιψη μέτριας έντασης, η οποία συνδέεται με τη γενικευμένη μου αγχώδη διαταραχή. Είναι μια περίπτωση που μπορεί να με κρατήσει πολύ πίσω, αλλά δεν με ώθησε ποτέ σε μονοπάτια επικίνδυνα για τον εαυτό μου.

Αυτό το γεγονός, το γεγονός δηλαδή ότι δε σκέφτομαι να αυτοκτονήσω σύντομα, με έχει καθυστερήσει αρκετές φορές από το αίτημα για βοήθεια. Με έχει κάνει να σκεφτώ ότι «δεν είσαι αρκετά καταθλιπτική για να είναι κάτι σοβαρό» ή «αυτό που έχεις μπορείς να το χειριστείς μόνη σου» ή «κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματά σου», ή «όταν λένε πως πρέπει να πεις σε κάποιον πως έχεις κατάθλιψη, δεν εννοούν εσένα».

Βρίσκομαι εδώ για να πω: Αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις κατάθλιψη, τότε μιλάω σε σένα. Είτε είναι ελαφριάς, είτε μέτριας, είτε βαριάς μορφής, η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που μπορείς να χειριστείς μόνος σου. Και αυτό δε συμβαίνει επειδή, δεν είσαι αρκετά δυνατός, ή αρκετά έξυπνος ή γενικότερα «αρκετός» για να το αντιμετωπίσεις μόνος σου, αλλά επειδή η κατάθλιψη επηρεάζει τη σκέψη σου και για να αντιμετωπίσεις κάτι που επηρεάζει τη σκέψη σου, χρειάζεσαι κάποιου είδους βοήθεια που δεν προέρχεται από το μυαλό σου. Χρειάζεσαι έναν σύμμαχο, τον οποίο η κατάθλιψή σου δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει. Χρειάζεσαι ένα αντικειμενικό στοιχείο και όταν έχεις κατάθλιψη δεν μπορείς εύκολα να σκεφτείς με αντικειμενικό τρόπο.

Διαβάστε  Όταν ρίχνεις άγκυρες στο παρελθόν, δεν ζεις το παρόν

4) Οι αυτοκτονικές σκέψεις δεν είναι πάντα μέρος της κατάθλιψης, και ακόμα κι όταν είναι, δεν είναι πάντοτε ενεργητικές αυτοκτονικές σκέψεις.

Μια ενεργητική αυτοκτονική σκέψη θα μπορούσε να είναι η εξής: «Εύχομαι να ήμουν νεκρός, άρα σήμερα/αύριο/την επόμενη εβδομάδα/τον επόμενο μήνα, θα πάρω πολλά χάπια, ώστε να πεθάνω». Οι ενεργητικές αυτοκτονικές σκέψεις συμπεριλαμβάνουν πρόθεση, ακόμα κι αν η πρόθεση μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Συμπεριλαμβάνουν ένα σχέδιο, ακόμα κι αν είναι ασαφές. Είναι αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν «αυτοκτονικές σκέψεις» και δεν απατώνται ολοκληρωτικά. Απλώς δεν είναι ο ολοκληρωμένος ορισμός.

Η άλλη μορφή αυτοκτονικών σκέψεων είναι κάπως έτσι: «Θα πέσω για ύπνο, κι εύχομαι να μην ξυπνήσω αύριο», ή «Αν έστριβα λίγο δεξιά το τιμόνι, το αμάξι θα έπεφτε στο γκρεμό και δεν θα ζούσα πια, καλά δεν θα ήταν;» Αυτές ονομάζονται παθητικές αυτοκτονικές σκέψεις. Δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση και δεν υπάρχει και ακριβές πλάνο. Είναι στην ουσία, φαντασιώσεις σχετικά με το θάνατο, οι οποίες εμφανίζονται επειδή η κατάθλιψη καθιστά την ιδέα του θανάτου πιο ελκυστική από της ζωής.

Δε θα πω ψέματα, αν και ειλικρινά θα το προτιμούσα: Αν και δεν έχω ποτέ βρεθεί σε κίνδυνο αυτο-τραυματισμού, έχω βιώσει παθητικές αυτοκτονικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της κατάθλιψής μου όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός ο τύπος σκέψεων δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ενεργητικός φυσικά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνος, γιατί το ένα οδηγεί στο άλλο. Αρκετές παθητικές σκέψεις, θα μπορούσαν με το χρόνο να μετατραπούν σε ενεργητικές.

Μερικές φορές η κατάθλιψη συρρικνώνεται στην ασθένεια της αυτοκτονίας και αυτό δε βοηθάει. Ορισμένοι από εμάς δεν βιώνουν ποτέ αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ άλλοι έχουν μόνο βιώσει τις παθητικές που ανέφερα. Ορισμένοι βιώνουμε ενεργητικές αυτοκτονικές σκέψεις, αλλά αυτές είναι λίγες και σποραδικές.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος αυτών των σκέψεων, η αυτόματη αντιμετώπιση ενός φίλου που μας έχει εμπιστευτεί την κατάθλιψή του ως υποψήφιο για αυτοκτονία είναι πολύ συχνά λανθασμένη. Γιατί αν ένα καταθλιπτικό άτομο ξέρει πως ανησυχείς για κάτι, θα φοβηθεί να σου μιλήσει, ή θα πιστέψει ότι σε βαραίνει, σε περίπτωση που προκύψουν τέτοιου είδους σκέψεις. Και βέβαια, υπάρχει η περίπτωση το άτομο το οποίο εκφοβίζει και ενοχλεί η κατάθλιψη να φοβάται πάρα πολύ την ιδέα και την πραγματικότητα μιας ενδεχόμενης αυτοκτονίας.

Το γεγονός ότι ένα μέρος του μυαλού σου σε θέλει νεκρό, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, είναι πραγματικά τρομακτικό και είναι εξουθενωτικό να προσπαθείς να παρηγορήσεις κάποιον άλλο σχετικά με αυτό, όταν πρέπει να παρηγορήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

5) Η κατάθλιψη και η θλίψη δεν είναι (πάντα) το ίδιο

Μη με παρεξηγήσετε – μπορεί και να είναι το ίδιο. Σίγουρα η κατάθλιψη φέρνει θλίψη και απόγνωση. Φυσικά, όταν έχεις κατάθλιψη, καταστάσεις που δε θα σε επηρέαζαν, μπορούν να σε βυθίσουν σε μαύρο σκοτάδι. Μια φορά η κατάθλιψη με έκανε να ξεσπάσω σε φοβερά κλάματα ακούγοντας ένα απλό τραγούδι, οπότε πιστέψτε με, μπορεί να δημιουργήσει μελαγχολία από το τίποτα. Αλλά περισσότερο από θλίψη, περισσότερο από απόγνωση, η λέξη που πραγματικά χαρακτηρίζει την κατάθλιψη είναι το μούδιασμα.

Η κατάθλιψη παίρνει τα συναισθήματά σου και τα εγκλωβίζει για να τα απελευθερώσει χωρίς προειδοποίηση ως δυσάρεστα, ετερόκλητα ξεσπάσματα. Όταν έχεις κατάθλιψη ισορροπείς ανάμεσα σε συναισθήματα τόσο έντονα που νομίζεις ότι θα σε κόψουν σε κομμάτια και σε απολύτως κανένα συναίσθημα.

Ο τρόπος που το σκέφτομαι πάντα έρχεται πάντα από τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, όπως ένα παράδοξο που αναφέρει: «Άνοιξε το κουτί με το κλειδί που υπάρχει μέσα». Έτσι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατάθλιψης. Τα συναισθήματά σου, οι αντιδράσεις σου, τα κίνητρα, οι θετικές σκέψεις: όλα αυτά βρίσκονται μέσα στο κουτί και μέσα σ ‘αυτό το κουτί βρίσκεται επίσης και το κλειδί για να το ανοίξεις. Είναι μια ενοχλητική κατάσταση, παρόλο που δεν φαίνεται ενοχλητική όταν συμβαίνει, γιατί η ικανότητά σου να νιώθεις ενόχληση βρίσκεται μέσα στο κουτί, μαζί με ο,τιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, κυρίως νιώθεις σαν να μη σε νοιάζει, επειδή κυρίως νιώθεις ότι τίποτα δε σε νοιάζει.

6) Ίσως να έχεις κατάθλιψη και να μην το ξέρεις

Ναι, είναι παράλογο. Ναι, ακούγεται αδύνατο. Κι όμως, είναι πραγματικό γεγονός. Όλο αυτό το σύμπτωμα του μουδιάσματος που προκαλεί η κατάθλιψη, η συνεχής βεβαιότητα ότι δεν έχει τίποτα σημασία, είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να σε τυφλώσει στη συμπεριφορά και τη διάθεσή σου. Ακόμα κι αν εντοπίσεις ορισμένα πράγματα, το γεγονός ότι δεν σε νοιάζει τίποτα, θα σε οδηγήσει στην απραξία. Έχω πάθει κατάθλιψη, πάνω από μία φορά, χωρίς να έχω καταλάβει ότι είχα κατάθλιψη.

Διαβάστε  Η μαγική δύναμη της σκέψης

Έχω επίσης συνειδητοποιήσει ότι έχω κατάθλιψη στη μέση της καταθλιπτικής μου περιόδου και όχι στην αρχή και συνειδητοποίησα τι ακριβώς συμβαίνει γυρνώντας πίσω, στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι στη ζωή σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν ιδιαίτερα σ ’αυτό, ειδικά αν ξέρουν τι να ψάξουν, επειδή:

7) Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ορατή

Φυσικά μπορεί να είναι και αόρατη, αλλά η ιδέα ότι πάντα είναι αόρατη, δεν είναι ακριβής. Η κατάθλιψη πολλές φορές εμποδίζει τις ικανότητές μας να ολοκληρώσουμε βασικά πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν φυσιολογικά. Η προσωπική φροντίδα και υγιεινή συμπεριλαμβάνονται σ ‘αυτά τα βασικά. Όταν έχω κατάθλιψη, τα ρούχα μου, τα μαλλιά μου και η εμφάνισή μου υποφέρουν, όπως και το σπίτι μου.

Εάν γνωρίζεις ότι είσαι ένα άτομο επιρρεπές στην κατάθλιψη, θα έπρεπε να το συζητήσεις με τους δικούς σου ανθρώπους, ζητώντας τους να σε προσέχουν σε περιόδους που εσύ δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει γιατί βρίσκεσαι στον πάτο. Αντίστροφα, όταν υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που είναι επιρρεπής στην κατάθλιψη, είναι καλή ιδέα να το έχεις στο μυαλό σου.

Δεν εννοώ φυσικά να βροντοφωνάξεις «ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ!» σε κάποιον αν δεν τον δεις και στα καλύτερά του μια μέρα. Όμως αν παρατηρήσεις περίεργη συμπεριφορά για ένα διάστημα, ίσως να ήταν καλό (ευγενικά και όμορφα) να τον ρωτήσεις εάν νιώθει καλά και αν μπορείς να τον βοηθήσεις σε κάτι. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για ένα άτομο με κατάθλιψη να ζητήσει βοήθεια, θυμήσου πως η κατάθλιψη είναι παραπλανητική και εκφοβιστική και συχνά επιμένει πως η έκκληση για βοήθεια είναι εγωιστική και λανθασμένη. Η βοήθεια σε κάποιον που υποφέρει ίσως είναι πολύ σημαντική.

8) Η κατάθλιψη ανταποκρίνεται στη ρουτίνα και τις σταθερές δομές

Όντως, το κάνει. Όταν έχεις κατάθλιψη, σου φαίνεται αδιανόητο να ακολουθήσεις κάποια ρουτίνα ή ακόμα και να σηκωθείς από το κρεβάτι. Αλλά το γεγονός παραμένει, αυτή είναι η αλήθεια. Αντίστροφα, μεγάλες περίοδοι χωρίς ρουτίνα και σταθερή δομή μπορούν να αποδειχτούν πρόσφορο έδαφος για την κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος που η ανεργία και η κατάθλιψη αλληλεπιδρούν.

Δεν είμαι από τη φύση μου άνθρωπος των σταθερών δομών και της ρουτίνας. Έχω ανακαλύψει μια ποικιλία μικρών ρουτινών και δομών που με βοηθούν απίστευτα σε περιόδους κατάθλιψης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί η διαχείριση της κατάθλιψης είναι προσωπικό ζήτημα και λειτουργεί λίγο διαφορετικά στον καθένα. Αλλά είναι διαχειρίσιμη.

9) Η κατάθλιψη δεν είναι το τέλος του κόσμου

Θα κάνει τα πάντα για να σε κοροϊδέψει ώστε να την πιστέψεις, αλλά αυτό είναι ακόμα ένα από τα ψέματά της. Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη είναι πόνος, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Μπορεί να γίνει επικίνδυνη και τρομακτική. Μπορεί να σου σταματήσει για λίγο τη ζωή. Είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις και σε ταράζει. Αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Απλώς χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση, διαχείριση και επίγνωση, με άλλα λόγια χρειάζεται δουλειά. Το κόλπο, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση είναι να πιστέψεις ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις, όσο κι αν προσπαθεί να σε πείσει για το αντίθετο. Όπως όλες οι δυσκολίες, γίνεται ευκολότερο με τον καιρό.

Για μένα ακόμα και σήμερα, η κατάθλιψη δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά δεν είναι η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκανα πριν από χρόνια, ή ο ανηφορικός δρόμος που μου φαινόταν μερικούς μήνες πριν. Κάποια μέρα, πραγματικά πιστεύω ότι η διαχείρισή της δεν θα είναι πιο δύσκολη από το να τραφώ ή να χτενίσω τα μαλλιά μου, καθημερινές λειτουργίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να κοπιάζω και να αγωνίζομαι, πετυχαίνοντας σε ορισμένες προσπάθειες και αποτυχαίνοντας σε άλλες, παίρνοντας κουράγιο από το γεγονός ότι δεν είμαι μόνη μου. Αυτό δεν είναι μυστικό, αλλά αξίζει να το επαναλαμβάνουμε: Σε οποιοδήποτε στάδιο συνειδητοποίησης της κατάθλιψης κι αν βρίσκεσαι, δεν είσαι μόνος σου.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
39 Comments

39 Comments

  1. www.fokblastek.com

    12 January 2022 at 8:38 am

    Exactly why I state the deposit match is the better, is that you need
    to use this money from the casino.

  2. Closing Essay Examples

    18 January 2022 at 5:48 pm

    25170 165559Thankyou for all your efforts that you have put in this. quite intriguing information . 754376

  3. Chaturbate Fanclub Beitreten Mit Paypal

    12 April 2022 at 10:41 pm

    389779 537834Normally I do not learn post on blogs, nevertheless I would like to say that this write-up quite pressured me to have a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite excellent post. 203583

  4. 417336 986436hi!,I like your writing so considerably! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this location to solve my issue. Maybe thats you! Searching forward to see you. 297404

  5. sbo

    2 September 2022 at 2:56 am

    586961 862100Hello! I just wish to give a huge thumbs up for the excellent information youve gotten appropriate here on this post. I will likely be coming back to your weblog for much more soon. 775225

  6. lesbian esaret Fotoğraf

    16 September 2022 at 2:02 am

    Telefon Numaram: 43. 00:00. 00:00. Editör: porno. uyuyan kız ı siken hırsız
    uyuyan kıza tcavuz tacız sikiş porno porno izle uyuyan kıza
    tecavuz uyuyan, kıza, tcavuz, tacız, sikiş, porno sex video
    uyuyan kıza tecavuz.

  7. sell cvv dumps

    14 October 2022 at 8:05 pm

    751730 402426You produced some decent points there. I looked online towards the problem and discovered most people is going in addition to using your site. 922598

  8. marijuana gummies edibles

    16 October 2022 at 7:52 am

    677364 932319I enjoy what you guys are generally up too. This kind of clever function and reporting! Keep up the extremely excellent works guys Ive added you guys to blogroll. 514930

  9. hair loss treatment

    6 March 2023 at 12:19 am

    Hey very nice blog!

  10. Cheap Glipizide with no prescription, where to order? Cheap diabetes meds online, like I’m talking dirt cheap
    Best website to order diabetes drugs without prescription Discounted diabetes medication online

  11. loratadine vs cetirizine

    3 April 2023 at 7:13 pm

    Wonderful article! We are linking to this particularly great content on our website.
    Keep up the great writing.

  12. compra de flutiform en Barcelona

    24 July 2023 at 4:24 am

    Thanks for the good writeup. It in reality
    was once a amusement account it. Look complex to far added agreeable from you!
    However, how could we keep in touch?

  13. Hi there! I could have sworn I’ve visited this blog before
    but after going through some of the posts I realized it’s new to me.
    Regardless, I’m definitely pleased I came across it and I’ll
    be book-marking it and checking back frequently!

  14. acheter du minocycline en Belgique

    26 July 2023 at 11:27 pm

    Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am
    going through difficulties with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it.
    Is there anyone else having similar RSS problems? Anyone that knows
    the solution will you kindly respond? Thanx!!

  15. precio del astralean 40 mcg con receta

    1 August 2023 at 1:45 pm

    Wow, that’s what I was exploring for, what a material! present
    here at this blog, thanks admin of this website.

  16. Thanks in favor of sharing such a nice opinion,
    post is nice, thats why i have read it fully

  17. amitriptyline au Maroc

    13 August 2023 at 7:59 am

    Now I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to read more news.

  18. intagra sin efectos indeseables en Quito

    16 August 2023 at 1:59 pm

    An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague
    who has been conducting a little research on this.

    And he in fact ordered me dinner due to the fact
    that I discovered it for him… lol. So allow me to reword
    this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending
    the time to discuss this issue here on your website.

  19. waar myambutol kopen

    19 August 2023 at 12:23 am

    Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites?
    I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some
    stories/information. I know my audience would appreciate your work.
    If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

  20. Otto

    25 August 2023 at 10:11 am

    Hey! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!

    Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to
    all your posts! Carry on the superb work!

  21. Nelle

    25 August 2023 at 11:31 am

    Awesome article.

  22. egibren sin receta en Bolivia

    18 November 2023 at 7:51 am

    I visited multiple web sites but the audio feature for
    audio songs existing at this website is actually superb.

  23. achat de deltasone en Allemagne

    19 November 2023 at 10:05 am

    Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us
    so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
    will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and
    outstanding design and style.

  24. Diego

    20 November 2023 at 8:00 pm

    What’s up colleagues, its fantastic article about educationand fully explained, keep it up all
    the time.

  25. dipyridamole beschikbaar op voorschrift

    27 December 2023 at 2:27 pm

    May I just say what a comfort to uncover a person that truly knows what they are talking about
    on the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
    A lot more people should read this and understand this side of your story.
    I was surprised you aren’t more popular given that you certainly
    possess the gift.

  26. prijzen van Uroseptic in Marokko

    12 January 2024 at 7:37 am

    If you desire to improve your knowledge simply keep visiting this site and be updated with the hottest news posted here.

  27. acheter indapamide au Maroc

    12 January 2024 at 1:53 pm

    What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it
    has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help other users like its aided me.

    Good job.

  28. I’m really loving the theme/design of your web site.
    Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
    A small number of my blog audience have complained about my
    site not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
    Do you have any recommendations to help fix
    this issue?

  29. I’m no longer certain where you are getting your information, but great topic.
    I needs to spend some time finding out much more or working out more.
    Thanks for excellent information I used to be looking for this info for my mission.

  30. Karina

    3 February 2024 at 5:22 pm

    Hey! This post could not be written any better!
    Reading this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept talking about this. I will forward this page to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  31. Moobarrex

    10 February 2024 at 3:28 am

    Maintain the excellent job and producing in the group! Gabanox betaalbaar verkrijgbaar in België

  32. Miglior prezzo per il categor generico

    24 February 2024 at 8:08 am

    I relish, lead to I found just what I used to be having a
    look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless
    you man. Have a nice day. Bye

  33. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning
    this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well.
    In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now ;
    )

  34. Spot on with this write-up, I absolutely believe this
    site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to see more,
    thanks for the advice!

  35. If some one needs expert view on the topic of blogging then i advise him/her
    to pay a visit this weblog, Keep up the pleasant job.

  36. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

  37. Where to buy levothyroxine safely online

    14 April 2024 at 3:18 am

    This site truly has all the information I wanted concerning this
    subject and didn’t know who to ask.

  38. I’m not sure why but this site is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a issue
    on my end? I’ll check back later on and see if the problem still
    exists.

  39. Salgsindikation for rizalief i Quebec

    18 April 2024 at 3:06 pm

    I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog
    posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
    Studying this information So i’m satisfied to convey that I’ve a very good uncanny feeling I found out just what I needed.

    I most without a doubt will make sure to do not disregard this website and provides
    it a look regularly.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ψυχολογία

Δεν ακούει κανέναν το παιδί σας; Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο «Γκάντι»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Το μικρό σας σας χτυπάει, αρνείται να σας υπακούσει… Με λίγα λόγια, μπροστά σας έχετε έναν μικρό… αντάρτη.

Με τη συμπεριφορά του πραγματικά σας φέρνει στα όριά σας. Τι κάνουμε λοιπόν; Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει μια νέα μέθοδος. Το όνομά της; Ειρηνική αντίσταση! Πρότυπό της; Ο Μαχάτμα Γκάντι.

Ακόμη και τα πιο ήρεμα και υπάκουα πιτσιρίκια κάποια στιγμή αναστατώνουν τους γονείς τους. Γι’ αυτό και οι μικροεντάσεις δεν λείπουν σχεδόν από καμία οικογένεια. Είτε γιατί ο μικρός δεν μάζεψε τα παιχνίδια του από το καθιστικό είτε γιατί τα αδελφάκια τσακώνονται μεταξύ τους για το τελευταίο ποτήρι χυμό, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς ή η μαμά να αναγκάζεται να βάζει τις φωνές. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και συμβαίνουν και στις… καλύτερες οικογένειες.

Αν όμως το τρίχρονο πιτσιρίκι σας σας χτυπάει, αν το πεντάχρονο αγοράκι σας προσβάλλει και κοροϊδεύει τη νηπιαγωγό του, αν σας πιέζει ζητώντας διάφορα πράγματα με επίμονο και άσχημο τρόπο (π.χ. λειχουδιές, χρήματα, περισσότερη τηλεόραση), αν πρέπει να το παρακαλάτε με τις ώρες για να πάει στο κρεβάτι ή να φάει όλο το φαγητό του ή αν σας απειλεί ότι θα «αυτοκτονήσει», τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Εδώ δεν πρόκειται για συνηθισμένες σκανδαλιές και γκρίνιες, αλλά για προβληματική συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από τις αιτίες της, αυτή η συμπεριφορά διαταράσσει την οικογενειακή ισορροπία και φέρνει τα… πάνω κάτω στο σπίτι. Οι γονείς ταλαντεύονται ανάμεσα στην οργή και την απελπισία, τα πιτσιρίκια δοκιμάζουν τα όρια και τα νεύρα του μπαμπά και της μαμάς και απολαμβάνουν την εξουσία τους.

Υπάρχει… σωτηρία; Ναι! Αρκεί να ακολουθήσετε τη νέα τακτική που προτείνει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Δηλαδή στην ήρεμη μεν αλλά αποτελεσματική αντίσταση.

Ο Ινδός πολιτικός είχε καταφέρει να πηγαίνει κόντρα στους Βρετανούς αποικιοκράτες, χωρίς όμως η σύγκρουσή τους να βγαίνει εκτός ελέγχου και να οδηγεί σε καταστροφή. Ποιο ήταν το «όπλο» του; Η ειρηνική, χωρίς χρήση βίας, αντίσταση. Δεν θα μπορούσαν άραγε και οι γονείς να επωφεληθούν από αυτή την τακτική;

Μια πρωτοποριακή μέθοδος

Εδώ και πολλά χρόνια ο καθηγητής Ψυχολογίας Ηaim Omer δουλεύει και δοκιμάζει τη μέθοδό του σε οικογένειες στη Γερμανία και το Ισραήλ. Όλοι οι γονείς που συμμετέχουν στις έρευνές του μοιάζουν μεταξύ τους. Δηλαδή είναι μαμάδες και μπαμπάδες που έχουν μια ολέθρια έχθρα με τα μικρά τους, που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση εξουσίας με τα πιτσιρίκια τους, συνήθως για ασήμαντες αφορμές.

Ή, από την άλλη, είναι γονείς που έχουν… παραδώσει τα όπλα και έχουν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια του απαιτητικού παιδιού τους. Μάλιστα, ήδη η μέθοδος του καθηγητή Omer χρησιμοποιείται με επιτυχία από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους στη Γερμανία σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της νέας μεθόδου; Λοιπόν, οι γονείς, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού τους, θα πρέπει να σταματήσουν να «απαντούν» στις προκλήσεις του και να μην παρασύρονται σε μια κόντρα που δεν οδηγεί πουθενά, σε αυτόν το φαύλο κύκλο τού «Θα το κάνεις»-«Όχι, δεν θα το κάνω». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας δούμε τι προτείνει η νέα μέθοδος:

Όχι κήρυγμα

Οι γονείς πρέπει να σταματήσουν το κήρυγμα, τα παρακάλια, τις ατέλειωτες συζητήσεις. Το μόνο που καταφέρνουν με όλα αυτά είναι να εξαντλούνται οι ίδιοι και στο τέλος το μικρό να κάνει τελικά το δικό του!

Ψυχραιμία και όχι άμεσες αντιδράσεις

Οι γονείς πρέπει να μάθουν να παραμένουν ήρεμοι σε έντονες καταστάσεις και να μην παρασύρονται από την ένταση της στιγμής. Αν, για παράδειγμα, το μικρό τους τους χαστουκίσει, θα πρέπει να μείνουν αρχικά σιωπηλοί και να συλλογιστούν αυτό που συνέβη.

Έτσι θα συγκρατήσουν την οργή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις. Θα «απαντήσουν» στην κακή συμπεριφορά του παιδιού τους μόνο αφού περάσει κάποιος χρόνος: μισή ώρα αν το παιδί είναι κάτω των 6 ετών και μία μέρα αν είναι μεγαλύτερο.

Ξεκαθάρισμα… λογαριασμών με «Sit-in»!

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και σαφείς με το παιδί! Δηλαδή, θα πρέπει να του ανακοινώσουν ότι από εδώ και στο εξής δεν θα ανέχονται πια την άσχημη συμπεριφορά του. Επειδή όμως ένα πεντάχρονο που χτυπάει π.χ. συστηματικά τα συνομήλικά του ή φέρεται πολύ άσχημα στη μητέρα του δεν… παίρνει και πολύ στα σοβαρά υπόψη του τέτοιου είδους ανακοινώσεις, θα πρέπει οι γονείς να κάνουν την ανακοίνωσή τους με τον πιο σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός;

Το «Sit-in». Δηλαδή, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν «κατάληψη» στο δωμάτιο του παιδιού, να καθίσουν σε μια καρέκλα και να πουν με πολύ σοβαρό ύφος στο μικρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πια τη συμπεριφορά του και ότι περιμένουν, εδώ και τώρα, από εκείνο, τις προτάσεις του για να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί της μεθόδου, «με το Sit-in δεν επιβάλλουμε τίποτα στο παιδί, αλλά αντίθετα το ενθαρρύνουμε να βρει μόνο του τη λύση. Οι γονείς δεν είναι ούτε αυθεντίες που γνωρίζουν τα πάντα ούτε ρομπότ-παιδαγωγοί που μοιράζουν επιβραβεύσεις ή τιμωρίες».

Μια αγκαλιά στις δύσκολες στιγμές

Αν το παιδί είναι μικρό (2-3 ετών) και έχει κάποιο από τα γνωστά ξεσπάσματα θυμού αυτής της ηλικίας, δηλαδή πέφτει στο πάτωμα, ουρλιάζει, καταστρέφει αντικείμενα ή απειλεί να κάνει κακό στον εαυτό του, οι γονείς μπορούν να το ηρεμήσουν με μια λαβή που ονομάζεται «η αγκαλιά της αρκούδας».

Σε αυτή την περίπτωση ο ενήλικος παίρνει το παιδί στην αγκαλιά του και κλείνει σφιχτά γύρω του τα χέρια του, έτσι ώστε το μικρό να μην μπορεί να κάνει καμία κίνηση. Το μήνυμα που παίρνει το πιτσιρίκι είναι το εξής: «Είμαι εδώ. Θα μείνω εδώ. Δεν θα σε αφήσω να συνεχίσεις αυτό που κάνεις».

Μάρτυρες «υπεράσπισης»

Συνήθως οι γονείς επιθετικών παιδιών αισθάνονται ντροπή για τη συμπεριφορά του μικρού τους και αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, είναι σημαντικό να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιου δικού τους άνθρωπου: είτε μιας φίλης, είτε ενός θείου ή θείας του παιδιού.

Αυτό το άτομο μπορεί να μεσολαβήσει στους καβγάδες τους με το μικρό, να χρησιμεύσει ως «μάρτυρας υπεράσπισης» των γονιών και να δείξει στο παιδί ότι βρίσκει σωστή την απόφαση και τη θέση του μπαμπά ή της μαμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κύκλος των γονιών -οι φίλοι και οι συγγενείς- παίζει σπουδαίο ρόλο για τα παιδιά, αφού αντιπροσωπεύει για εκείνα τον κόσμο των ενηλίκων.

Βλέποντας το μικρό ότι αυτός ο κόσμος αποδέχεται και στηρίζει τους γονείς, ηρεμεί και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τους δικούς του, τους σέβεται και τους υπολογίζει.

Mαζί στο γραφείο

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν την τακτική «Τime-in». Δηλαδή, το παιδί είναι υποχρεωμένο να περάσει μία μέρα με τον μπαμπά ή τη μαμά στο χώρο της εργασίας τους.

Τα οφέλη

Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο, οι γονείς κερδίζουν πολλά. Πρώτα απ όλα, αποκτούν υπόσταση ως γονείς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παύουν να είναι… αόρατοι για το μικρό. Έτσι γίνονται πιο δυνατοί και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και αυτή η δύναμη είναι το αντίθετο της εξουσίας, που καταπιέζει και εξουδετερώνει το παιδί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τιμωρίες και οι απειλές απομακρύνουν το παιδί από το γονιό.

Αντίθετα, η δύναμη που πηγάζει από την ειρηνική αντίσταση φέρνει το παιδί πιο κοντά στο γονιό, γίνεται μια γέφυρα επικοινωνίας.

Τα παιδιά αναπτύσσονται πιο σωστά όταν αισθάνονται όχι μόνο την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών τους, αλλά και τη δύναμή τους και την αποφασιστικότητά τους. Είναι δύσκολο φυσικά να κάνεις το παιδί σου να σε βλέπει έτσι κάθε μέρα: τρυφερό αλλά και δυνατό.

Η μέθοδος Γκάντι, λοιπόν, προσπαθεί να συνδυάσει με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο αυτά τα δύο στοιχεία. Η ειρηνική αντίσταση μπορεί, πραγματικά, να βοηθήσει τους γονείς να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην οικογένειά τους. Και, μάλιστα, από τη στιγμή που θα τα καταφέρουν, είναι πια περιττή…

Ναι μεν, αλλά…

Υπάρχει και αντίλογος σε αυτή τη μέθοδο. Ορισμένοι ειδικοί τη βρίσκουν υπερβολικά σκληρή και δύσκολη για τους γονείς και τα παιδιά. Μπορεί να μη χρησιμοποιούν οι γονείς βία, αλλά, από την άλλη, μήπως με αυτή την τακτική απλώς καταπιέζουν την παρόρμησή τους και επιβάλλουν την εξουσία τους με έναν άλλον τρόπο; Ο καθηγητής Omar γνωρίζει αυτό τον κίνδυνο. Όμως, όπως τονίζει, η σχέση παιδιού και γονιού έχει πάντα το στοιχείο της εξουσίας, αφού οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να βάζουν τα όρια.

Η ειρηνική αντίσταση μπορεί να είναι «ειρηνική», αλλά ταυτόχρονα είναι και δυναμική, ενώ ο στόχος των γονιών που την εφαρμόζουν δεν είναι να νικήσουν… το παιδί. Η μαμά και ο μπαμπάς που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο πρέπει να είναι ταυτόχρονα και τρυφεροί με τα μικρά τους. Θα πρέπει να τους λένε το «σ’ αγαπώ» και να τους δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και το σεβασμό τους.

Δεν πρέπει να αποφεύγουν να «καλομαθαίνουν» το μικρό ταραξία με μια εκδρομή ή μια έξοδο για γλυκό. Όμως, αυτό θα πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα, π.χ. «Αν είσαι φρόνιμος, θα πάμε σινεμά», και να δείξουν απλά στο πιτσιρίκι τους πόσο πολύ το υπολογίζουν και το εκτιμούν.

Τι είναι το «Sit-in»

O γονιός (ή και οι δύο γονείς) μπαίνει στο δωμάτιο, κλείνει πίσω του την πόρτα και κάθεται σε μια καρέκλα μπροστά στην είσοδο του παιδικού δωματίου. Με ήρεμη φωνή λέει στο παιδί: «Δεν αποδέχομαι άλλο αυτό που κάνεις (π.χ. το ότι χτυπάς και βρίζεις τα άλλα παιδιά κ.ά.). Θα μείνω εδώ και θα περιμένω από εσένα τις προτάσεις σου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον».

Ο μπαμπάς (ή η μαμά) δεν πρέπει να ανοίξει διάλογο με το παιδί, να το προκαλέσει ή να απαντήσει στις προκλήσεις του. Αν το μικρό απλώσει το χέρι του, μπορεί να αμυνθεί, αλλά όχι με φωνές ή ανταποδίδοντας το χτύπημα. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του.

Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Αν τελικά το «Sit-in» δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να το επαναλάβει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από μερικά «Sit-in». Προσοχή όμως! Το «Sit-in» δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από κάποιον καβγά.

Advertisement

sciencearchives.wordpress.com

What’s your Reaction?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ψυχολογία

Όταν αρρωσταίνει η ψυχή, πονά και το σώμα

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Η ψυχή (νόηση) και το σώμα αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Οταν για οποιονδήποτε λόγο πάσχει το ένα, αναπόφευκτα πλήττεται και το άλλο. Γνωρίζουμε πλέον και αποδεχόμαστε επιστημονικά ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία ψυχοβιολογική οντότητα.

Το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται σαν ένα στάδιο της «εξέλιξης» που έχει κάποιο νόημα, ή υποδηλώνει συχνά τη διαταραγμένη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του.

Τα σωματικά συμπτώματα όταν η ψυχή νοσεί

Στην τρέχουσα πραγματικότητα της πανδημίας που διαβιούμε, το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια, καθώς και τα έντονα συναισθήματα θλίψης, εγκατάλειψης, έλλειψης στόχου και νοήματος όπως και αυτά της απομόνωσης που προκύπτουν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως, συχνουρία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα), προβλήματα μνήμης (αιτία είναι η διάσπαση προσοχής από το άγχος που δημιουργεί προβλήματα στην αποθήκευση και στην ανάκληση των αποθηκευμένων στην μνήμη πληροφοριών), ανορεξία, ή αυξημένη όρεξη, βουλιμία, νυκτερινή ενούρηση σε παιδιά και εφήβους.

Το όποιο σύμπτωμα πάντα χρήζει ιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης, από εξειδικευμένους γιατρούς. Οταν όμως γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και αποκλειστεί ο παθολογικός παράγοντας, τότε κάποιος ψυχοσωματικός παράγοντας εμπλέκεται και επηρεάζει τον οργανισμό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία:

* Αναίτιους παθολογικά πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.
* Προβλήματα στο στομάχι (χωρίς ιατρική – παθολογική αιτία) ή στο έντερο συνήθως συνδέονται με τον φόβο ή και την ανασφάλεια.
* Ο έντονος, συχνός, καταπιεσμένος και συσσωρευμένος θυμός συχνά προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα και είναι γενικότερα δείκτης δυσφορίας και μειωμένης λειτουργικότητας του ατόμου.

Πού οδηγεί ο φόβος και ο θυμός

Οταν κάποιος νιώθει έντονο φόβο, θυμό ή ανησυχία μπορεί να αναπτύξει ταχυκαρδία, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία), τρέμουλο, εφίδρωση, πονοκέφαλο, έναν «κόμπο» στο στομάχι, γρήγορη αναπνοή.

Εκφράστε το συναίσθημα

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι το «κλειδί» της ψυχοσωματικής ισορροπίας. Οταν καταπνίγουμε τον θυμό, την οργή ή τη θλίψη, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν με τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος.
* Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε την ψυχραιμία μας και μεγαλοποιούμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, γεγονός που δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.
* Η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην αποφόρτιση από το στρες και στη βελτίωση της διάθεσης. Το ίδιο μπορούμε να επιτύχουμε και φροντίζοντας να εκπληρώσουμε έναν στόχο που έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βελτιώνοντας τη σχέση μας με ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας.

Αγαπήστε, αποδεχθείτε και βελτιώστε τον εαυτό σας 

* Αναγνωρίστε με ποιον τρόπο επηρεάζει το άγχος τον οργανισμό σας.
* Μειώστε τα δυσάρεστα γεγονότα – απομακρυνθείτε από τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις.
* Αντικαταστήστε δυσλειτουργικές συμπεριφορές με άλλες, πιο βοηθητικές.
* Επικοινωνήστε έστω και διαδικτυακά με ανθρώπους που θέλετε και νιώθετε καλά και ευχάριστα μαζί τους. Μοιραστείτε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και αντικαταστήστε τα με άλλα, πιο θετικά και ευχάριστα.
* Οραματιστείτε το μέλλον θετικά και θέστε στόχους μικρούς και μεγαλύτερους.
* Βρείτε το προσωπικό σας νόημα, τι είναι και τι όχι σημαντικό για εσάς και εργαστείτε προς αυτή τη κατεύθυνση.
* Ζητήστε τη συνδρομή και τη βοήθεια που χρειάζεστε και διεκδικήστε μια ευτυχισμένη και υγιή ψυχοσωματικά ζωή.

ΜΟΤΟ

«Πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής» είπε τόσο εμπνευσμένα και ρεαλιστικά ο Ιπποκράτης

Από τη Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια.

What’s your Reaction?
+1
8
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ψυχολογία

Τι θα κρατήσουμε από το λοκντάουν στη ζωή μετά

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τρέχαμε για να προλάβουμε και δεν είχαμε χρόνο για τίποτε και ξαφνικά ο χρόνος πάγωσε. Τρομαγμένοι, κλειστήκαμε στα σπίτια μας… Κι έτσι μαγειρέψαμε, κοιμηθήκαμε, είδαμε ταινίες, φάγαμε με την οικογένειά μας, ξεκαθαρίσαμε τις ντουλάπες μας, πειραματιστήκαμε με την κηπουρική, το μακιγιάζ, τις χειροτεχνίες… Τι θα κρατήσουμε από όλα αυτά;

Ο μόνος τρόπος για να περάσει κάποιος το λοκντάουν –όπως καταλάβαμε όλοι μας, χάρη στην εμπειρία μας τον τελευταίο χρόνο – είναι το να αντιμετωπίζει την κάθε μέρα χωριστά χωρίς να σκέφτεται το αύριο ή το μέλλον. Είναι μία συνθήκη δύσκολη, σκληρή, τρομακτική… Τώρα που όμως αρχίζουμε σιγά-σιγά και βλέπουμε το φως στην άκρη αυτού του τόσο σκοτεινού, μεγάλου και αποπνικτικού τούνελ αναρωτιόμαστε αν εκτός από όλα όσα χάσαμε αυτή τη χρονιά, που είναι πολλά και για κάποιους περισσότερα, υπάρχουν και κάποια που κερδίσαμε και τα οποία θα μπορέσουμε να πάρουμε μαζί μας όταν η ζωή μας γυρίσει τελικά στην προηγούμενή της κατάσταση.

Θα προσπαθήσω κι ας αποτύχει

Αν μου έλεγε κάποιος πριν από έναν χρόνο ότι φέτος θα μπορούσα χωρίς δυσκολία να φτιάξω σουφλέ σοκολάτας θα σκεφτόμουν ότι δεν με ξέρει καλά. Πόσο δε μάλλον αν μου έλεγε ότι εκτός από σουφλέ σοκολάτας θα μπορούσα πολύ άνετα να φτιάξω γαλακτομπούρεκο, εκμέκ, μπακλαβά, τάρτα μήλου (με δικό μου φύλλο), οποιαδήποτε πίτα τραβούσε η όρεξή μου, παστίτσιο, γεμιστά και άλλα πολλά. Και δεν είμαι η μόνη. Δεν λέω ότι πριν την πανδημία δεν μαγείρευα. Μαγείρευα. Αλλά δεν τολμούσα. Δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου αλλά ούτε και την τόλμη να διαλέξω μία συνταγή και, σαν να ξεκινούσα ένα καινούργιο άγνωστο ταξίδι, να την ολοκληρώσω. Και τότε ήρθε η καραντίνα και μας έκλεισε στα σπίτια μας, δίνοντάς μας την πολυτέλεια του προσωπικού χρόνου και παράλληλα τη διάθεση να διερευνήσουμε και να τεστάρουμε τις δυνατότητές μας. Και κάπως έτσι μαγειρέψαμε χωρίς να φοβόμαστε… Και όχι μόνο.

Κωδικός 6

Κανείς δεν εκτιμά την ελευθερία του αν δεν τη χάσει πρώτα. Κάπως έτσι έγινε και με τη σχέση μας με τη φύση, τη βόλτα στην παραλία, την άθληση στην εξοχή, το περπάτημα στο βουνό. Μόλις χάσαμε την ευκαιρία να μπορούμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα στραφήκαμε στο πιο απλό, στο αρχέγονο και παράλληλα στο πιο αναγκαίο: Στην επαφή με την ομορφιά, την ενέργεια και την αισιοδοξία που μας δίνει το να βρισκόμαστε στη φύση. Κάποιοι μετακόμισαν στην επαρχία, άλλοι έκαναν τεράστιους περιπάτους με τα πόδια ή με ποδήλατο, άλλοι έτρεξαν, κολύμπησαν, φύτεψαν κήπους και μπαλκόνια. Αν χρειάζεται ένα και μόνο πράγμα να πάρουμε μαζί μας από τα όσα μάθαμε και κάναμε στο λοκντάουν, όταν η ζωή μας επιστρέψει στους φρενήρεις ρυθμούς της παλιάς μας καθημερινότητας, θα πρέπει να είναι η αγάπη και η σχέση που δημιουργήσαμε με τη φύση.

Σήμερα θα δουλέψω από το σπίτι

Η παραγωγικότητα των όσων δούλεψαν από το σπίτι στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, όπου ο κορωνοϊός κυριάρχησε στη ζωή μας, αποδεικνύει ότι – όταν όλα γυρίσουν στους προηγούμενους ρυθμούς και επιστρέψουμε στα γραφεία μας – το να δουλεύουμε έστω κάποιες ημέρες από το σπίτι μπορεί να αποδώσει. Οσο για όλους όσοι νοσταλγήσαμε την κίνηση στον δρόμο προς τη δουλειά αλλά και τη συναναστροφή στο γραφείο με τους συναδέλφους μας, είναι σίγουρο ότι όταν ξαναγυρίσουμε στις προηγούμενες συνθήκες σύντομα θα νοσταλγήσουμε την εργασία από το σπίτι, έστω και περιστασιακά.

Ολοι μαζί στο τραπέζι

Ποιοι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να τρώνε με την οικογένειά τους συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα ή τις 15 μέρες; Στη διάρκεια της καραντίνας είχαμε περισσότερο χρόνο με όσους κλείνει η πόρτα του σπιτιού μας με αποτέλεσμα να περάσουμε χρόνο μαζί, να μαγειρέψουμε μαζί, να παίξουμε, να τσακωθούμε και σίγουρα να φάμε. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή βαρεθήκαμε, πράγμα λογικό και αναμενόμενο, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας τη σημασία του χρόνου που περνάμε με τους ανθρώπους μας ακόμα και κάνοντας πράγματα τετριμμένα και αναμενόμενα, όπως το φαγητό στο ίδιο τραπέζι.

Δικαιούμαι να ξαπλώσω στον καναπέ να δω ταινία

Θυμάμαι ότι αφού γέννησα τον πρώτο μου γιο σκέφτηκα ότι πέρασε για μένα ανεπιστρεπτί η – προ παιδιών – ζωή, όπου «δικαιούμουν», χωρίς καμία τύψη, ενοχή ή εκκρεμότητα να ξαπλώσω στον καναπέ του σαλονιού και να απολαύσω μία, δύο ή και περισσότερες ταινίες. Αλλά ακόμα και όσο τα παιδιά μου μεγάλωναν εγώ και πάλι δεν είχα χρόνο…

Μέχρι που τον Μάρτιο του 2020 ξαφνικά ο χρόνος μού χαρίστηκε και αφού τακτοποίησα τα πάντα στο σπίτι μου, έλυσα όσες εκκρεμότητες μπορούσα και τα έβαλα όλα στη θέση τους, χαλάρωσα, αφού δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς, και… τεμπέλιασα. Ο,τι κι αν σημαίνει η τεμπελιά για τον καθένα μας, όπως το να κοιμηθούμε περισσότερο το πρωί, να απολαύσουμε μία ή και δύο ταινίες, να διαβάσουμε το βιβλίο μας στη μέση της ημέρας, να ακούσουμε μουσική, να φτιάξουμε τα νύχια μας, ακόμα και να κοιτάμε το ταβάνι, αλλά όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως τύψη ή ενοχή.

Αυτό το δικαίωμά μας στην τεμπελιά το οποίο έχουμε συνηθίσει να στερούμε από τον εαυτό μας αλλά και από τα παιδιά μας, χρειάζεται να το κρατήσουμε και μετά το λοκντάουν. Οταν η ζωή θα ξαναγίνει βιαστική και όλοι θα «πρέπει να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι δημιουργικά και παραγωγικά». Τότε θα έχει αξία να θυμηθούμε ή να μην ξεχάσουμε πόσο χρειαζόμαστε αυτή την ξεκούραση χωρίς ενοχές και εκκρεμότητες να καραδοκούν για να μας ενοχλήσουν όσο εμείς ρεμβάζουμε απολαμβάνοντας τη ζωή, που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι τίποτε άλλο από το τώρα.

Τρέμω την ώρα που θα βοηθήσω τα παιδιά μου με το διάβασμα

Πριν τον κορωνοϊό το να βοηθήσω τα παιδιά μου με το διάβασμα μού φαινόταν τόσο δύσκολο όσο οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Αυτά να δυσανασχετούν κι εγώ να θυμώνω, να απογοητεύομαι και να απελπίζομαι. Μέχρι που χρειάστηκε όχι απλά να βοηθάω με τα μαθήματα αλλά και να υποκαταστήσω τον δάσκαλό τους κατά κάποιον τρόπο.

Και τότε συνειδητοποίησα ότι για να μπορέσω να τους βοηθήσω πραγματικά χρειαζόταν να κατανοήσω τη θέση τους: Τόσον καιρό μακριά από τους φίλους τους, τον δάσκαλό τους, πίσω από μία οθόνη να προσπαθούν να μάθουν καινούργια πράγματα. Και κάπως έτσι νιώθοντας κατανόηση για τη δύσκολη νέα κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά μου αλλά κι εγώ μαζί τους, κατάφερα να τα βοηθήσω ουσιαστικά. Αυτή την κατανόηση θέλω να πάρω μαζί μου μετά το λοκντάουν. Για τα παιδιά μου, για όλους τους φίλους και τους αγαπημένους μου αλλά και για εμένα την ίδια.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending