Connect with us

Ενδιαφέροντα

Ανάθεμα τα μάτια σου…

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τι σου είναι τα μάτια. Θες αμυγδαλωτά, στρογγυλά ή σχιστά; Έχουμε. Θες καστανοπράσινα, χρυσομελιά ή γκριζομπλέ; Έχουμε. Ελαφίσια, κουταβίσια, γελαδίσια (όχι, νταξ, το τελευταίο μάλλον δε θες). Έ-χου-με!

Έχετε κάνει απ’ τα τεστ που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά σε σάιτ, με θέμα «ποιο στιλ φλερτ σου ταιριάζει», «τι σ’ελκύει σ’ έναν άνθρωπο»; Φυσικά κι έχετε, όλοι κάνουμε, ακόμα κι αν το κρύβουμε επιμελώς απ’ το περιβάλλον μας και το διαγράφουμε απ’ το ιστορικό περιήγησής μας. Ας μην κοροϊδευόμαστε, τα ιντερνετικά χαζοτέστ είναι μάστιγα και κάψιμο τρελό! Πόσες φορές κι εγώ έχω απαντήσει σ’ ερώτησή τους «τι προσέχω πρώτο σε κάποιον που μ’ ενδιαφέρει ερωτικά». Η απάντησή μου είναι πιο γρήγορη κι απ’ τη σκιά μου: Μάτια. Όχι, δε θέλω να το ξανασκεφτώ, ευχαριστώ.

Πιστεύω πολλοί θα βρεθούν να μ’ ενισχύσουν σ’ αυτή την επιλογή μου. Κάνουμε μπούγιο τελικά οι «ματάκηδες». Σαφώς κι όχι μ’ αυτό τ’ όνομα, πάντως θα μπορούσαμε άνετα να δημιουργήσουμε κίνημα, τώρα που το σκέφτομαι. Βέβαια, στις πρώτες θέσεις συναντάς και κάτι χέρια, χείλη, πλάτες κι όχι αδίκως. Είναι και στην προσωπική μου λίστα. Για να μη μιλήσω και για τα βυζιακώλους. Αλλά! Τι σου είναι τα μάτια, αδερφάκι μου. Παντού κολλάνε.

Πολύ λογικό, θα έλεγα. Οι άνθρωποι δε μυρίζονται όπως τα σκυλιά, για να γνωριστούνε, παρά κοιτιούνται (κάντε μας εικόνα ν΄αλληλομυριζόμαστε, σας παρακαλώ…!) Είσαι σ’ έναν οποιονδήποτε χώρο με κόσμο. Σκανάρεις. Σταματάς σε κάποιο βλέμμα κι από εδώ, κυρίες και κύριοι, αρχίζει το παιχνίδι. Τα μάτια είναι, λοιπόν, η πρώτη ηλεκτρική επαφή με τον άλλον, που προκαλεί γλυκά ανώδυνα σοκ στον εγκέφαλο κι από εκεί σ’ όλο μας το σώμα.

Έπειτα, τα μάτια είναι σαμπουάν και κοντίσιονερ· μπορεί ν’ αποτελούν στοιχείο εξωτερικής εμφάνισης, όμως πίσω απ’ τον αμφιβληστροειδή κρύβουν μικρές δόσεις ουσίας. Λίγο κοντά να πας και βλέπεις τ’ από μέσα. Πώς όταν κοιτάς μπαλκόνια το καλοκαίρι, βλέπεις απ’ τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες καρπούζι στο τραπέζι κι επανάληψη «Άκρως Οικογενειακόν»  στην τηλεόραση; Έτσι και με τα μάτια. Στην πραγματικότητα αυτά θα έπρεπε ν’ αποκαλούμε «μπαλκόνια»!

Δεν έχει μ’ αρέσουν-δε μ’ αρέσουν – τα κοιτάς πρώτη φορά και τα ερωτεύεσαι ή όχι.  Εγώ σίγουρα τα έχω ερωτευτεί. Αυτά τα μάτια σου, που είναι… Όχι, δε θα τα περιγράψω, γιατί θα προκαταλάβω· μπορεί όλοι να έχουμε συγκεκριμένες προτιμήσεις κατά νου, όμως τελικά αυτό που μαγνητίζει δεν είναι σχήμα και χρώμα, αλλά ο τρόπος που μας κοιτάνε. Κι εσύ, όταν σε πρωτογνώρισα, φόραγες τη σούπερ σοβαρή μάσκα σου, αλλά στα μάτια σου είχες μια έκρηξη ζωηράδας, πονηρού κι εξυπνάδας. Τ’ αμόλησες να τρέχουν παιχνιδιάρικα πάνω μου και να  μου γελούν κρυφά, μα πλατιά και ξεδιάντροπα. Τόσο προκλητικά, που έτοιμη ήμουν ν’ αρχίσω να τρέχω κι εγώ, να σκουντουφλάω πάνω σ’ ενοχλημένους περαστικούς και να χαχανίζω ακατάσχετα.

Ύστερα, λατρεύω να βλέπω μέσα τους τον πόθο σου για ‘μένα. Η επιθυμία δεν κρύβεται και το σώμα σου μου φωνάζει, ζητάει και παιδεύεται. Αλλά τα μάτια σου την επικοινωνούν από μόνα τους με τόσους τρόπους, που με συναρπάζουν. Σκουραίνουν τις νύχτες και γυαλίζουν τις μέρες. Πόση τρέλα κρύβουν τόσο τα σκοτάδια όσο κι η γυαλάδα κι εγώ να διαφεντεύω και τα δύο σου. Μ’ αρέσει να παρατηρώ τις κόρες σου να διαστέλλονται απ’ το ανικανοποίητο, όταν ξανά και ξανά σ’ αφήνω μ’ ένα φιλί για καληνύχτα στο σκαλάκι έξω απ’ την πολυκατοικία μου. Απ’ το στόμα σου δε θα βγει τσιμουδιά και πάλι, αλλά τα μάτια σου θα μ’ έχουν καρφώσει όλο ανάγκη κι απαίτηση στον τοίχο, τόσο που θα δυσκολεύομαι να πετύχω την κλειδαρότρυπα με το κλειδί. Κι όταν σε βάλω στα ενδότερα, θέλω τα μάτια σου ανοιχτά, να βλέπω που θα στραγγίζουν από ανάγκη και θα καλωσορίζουν την ανακούφιση.

Έπειτα, τα βράδια πού τα πας και τα πρωινά πού τα βάζεις; Θέλω να εκμεταλλεύομαι τις φορές που κοιμόμαστε μαζί, γιατί στον ύπνο είμαστε οι πιο ευάλωτοι. Η κούραση μας κάνει απρόσεκτους στο να κρατάμε τα τείχη μας ψηλά κι απ’ τα μισόκλειστα μάτια της νύχτας και τα μισάνοιχτα του πρωινού τρυπώνουμε στα υπόγεια περάσματα του «εχθρού». Γι’ αυτό προσπαθώ να κρατιέμαι ξύπνια λίγο περισσότερο από ‘σένα. Πριν αποκοιμηθείς, περνάω προσεκτικά ανάμεσα απ’ τις βλεφαρίδες σου και βολεύομαι δίπλα στις χρωματιστές σου ίριδες. Το βράδυ, όσο ονειρεύεσαι και τρεμοπαίζουν τα βλέφαρά σου, είναι επειδή χορεύω εγώ από πίσω τους. Μόλις ξημερώνει, παίρνω τα παπούτσια μου κι επιστρέφω στο σώμα μου, να σου χαμογελάω αγουροξυπνημένη κι αναμαλλιασμένη απ’ το διπλανό μαξιλάρι.

Αυτό που αγαπώ περισσότερο όμως, είναι η τρυφερότητά τους. Όταν με κοιτάς και νομίζεις ότι δεν το καταλαβαίνω, οπότε κι αφήνεις να εισχωρήσει στη ματιά σου όλο το συναίσθημα του κόσμου. Η ζεστασιά που με περιβάλλεις με κάνει να θέλω να παρατήσω ό,τι κάνω και να πετάξω την καθημερινότητα από πάνω μου. Μετά να πάρω φόρα και να πηδήξω στο κενό φωνάζοντας τ’ όνομά σου, να γεμίσει ο αέρας. Από ‘σένα, που μ’ αγαπάς, με προσέχεις κι είσαι τρυφερός κι όλα αυτά μ’ ένα ζευγάρι μάτια.

Κι όταν θα τσακωθούμε, θα σ’ αφήσω να φωνάξεις, να κλοτσήσεις το τραπεζάκι του σαλονιού και να σπάσεις το βάζο του στο πάτωμα. Σταμάτα να μου μιλάς, να μου γελάς και να μ’ ακουμπάς. Μη μου στερείς τα μάτια σου μόνο. Χρειάζομαι να βλέπω ότι δε σ’ έσπασα, όπως εσύ το βάζο μου· απλώς αυτή τη στιγμή με μισείς και μ’ αγαπάς ταυτόχρονα, με το ένα μάτι με πνίγεις με θηλιά, με τ’ άλλο με φιλιά. Μόνο έτσι θα καταφέρω να βγάλω τη νύχτα, να ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί κι εγώ να σου χαμογελάσω ξανά απ’ το διπλανό μαξιλάρι.

Να τ’ αγαπάτε τα μάτια, γιατί μπορούν να είναι τρυφερά, τσακίρικα και παθιασμένα, όλα αυτά ταυτόχρονα κι αυθεντικά. Και να τα προσέχετε, γιατί ενίοτε σου κλέβουν τον έλεγχο, την ανάσα και την καρδιά, σ’ αφήνουν ρέστο και πάλι πρόθυμο να δώσεις κι άλλο. Είμαι ρέστη απέναντί σου, το καταλαβαίνεις τώρα μετά απ’ όλες αυτές τις λέξεις; Ωστόσο, έλα, ζήτα μου τι άλλο θες. Κάν’ το με τα μάτια και θα βρω εγώ να στο δώσω.

Γαμώ τα μάτια σου. Έχεις και γαμώ τα μάτια. Τι σου είναι τα μάτια, αδερφάκι μου!

Της Μαίρης Ρήγα
Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
4 Comments

4 Comments

  1. cc dumps 1000$

    23 April 2022 at 1:16 pm

    359089 739283Greetings! Quick question thats completely off topic. Do you know how to make your website mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. Im trying to discover a template or plugin that might be able to correct this issue. In the event you have any suggestions, please share. With thanks! 683536

  2. nova88

    4 June 2022 at 3:44 am

    398609 461739Basically received my very first cavity. Rather devastating. I would like a super smile. Searching a whole lot a lot more choices. Many thanks for the post 977332

  3. buy dumps track1,2

    27 September 2022 at 4:24 pm

    343457 805087I undoubtedly didnt understand that. Learnt some thing new nowadays! Thanks for that. 553423

  4. excursion fonds blanc martinique

    27 March 2023 at 8:39 am

    I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I?ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ενδιαφέροντα

Η διαφοροποίηση της μουσικής – η απόλυτη συνταγή επιτυχίας;

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

128,000+ Listening Music Pictures

Η μουσική είναι παντού. Υπάρχουν λίγες καταστάσεις και στιγμές στην καθημερινότητά μας στις οποίες η μουσική δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Είτε αθλείστε, οδηγείτε, περπατάτε ή ψωνίζετε – αν δεν χρησιμοποιούμε τα ακουστικά μας μόνοι μας, η μουσική υπόκρουση παίζει εξωτερικά. Η μουσική είναι ο παλμός κάθε πάρτι, όπου η επιλογή της λίστας αναπαραγωγής μπορεί να δώσει τον τόνο για ολόκληρη την εκδήλωση. Από έξω, η μουσική βιομηχανία μπορεί να φαίνεται διαφορετική, με αστέρια όπως ο Drake, η Lady Gaga ή οι Coldplay να γίνονται πρωτοσέλιδα κάθε μέρα. Και όμως, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα και ότι η ποικιλομορφία στον κόσμο της μουσικής μπόρεσε πραγματικά να καθιερωθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Χάρη στο Spotify and Co., η μουσική είναι πάντα κοντά μας και προσβάσιμη από οπουδήποτε. Γιατί όμως μας αρέσει ακριβώς η ποικιλόμορφη πλευρά της μουσικής και γιατί είναι τόσο σημαντική η διαφοροποίηση;

Η μουσική δεν είναι περιχαρακωμένη

Η μουσική δεν είναι μόνο διασκεδαστική, έχει επίσης πολλά οφέλη και μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να αναπτυχθούμε. Η μουσική παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά όσον αφορά τα συναισθήματα και τις διαθέσεις. Μέσα από τη διαφοροποίηση της μουσικής, τελειώνει η περιχαράκωση. Διαφορετικά συναισθήματα και συναισθήματα μπορούν να μεταδοθούν μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι φτιαγμένη για όλους και δεν σκέφτεται σε ομάδες. Αλλά ακόμη και αυτή η εξέλιξη συνεχίζεται, επειδή οι παραγωγοί εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αποκλείονται από ορισμένους τομείς της μουσικής βιομηχανίας λόγω υποθέσεων με βάση την εθνικότητά τους.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Συνδέει ηπείρους και ξεπερνά αποστάσεις και πολιτισμούς. Φτάνει στα βάθη των ανθρώπων μοιράζοντας ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, μια ιδέα που πυροδοτεί μια εσωτερική κίνηση. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, η διαφοροποίηση της μουσικής.

Μουσική που σπάει με τη φόρμα

Μια συνταγή επιτυχίας στον κόσμο της μουσικής είναι να ρισκάρεις τη μουσική. Οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες που είναι διαφορετικοί φαίνονται όλο και πιο επιτυχημένοι. Όσοι τολμούν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και τον κόσμο της μουσικής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Μια ποικιλόμορφη κοινωνία

Η σημασία της διαφοροποίησης της μουσικής φαίνεται και από την εξέλιξη της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Θέματα που γίνονται όλο και πιο παρόντα βρίσκονται επίσης όλο και περισσότερο στον κόσμο της μουσικής. Αστέρια όπως η Demi Lovato βγαίνουν ως μη δυαδικά και η Billie Eilish ενσαρκώνει επίσης τα φωτεινά χρώματα της κοινωνίας. Και με επιτυχία: χάρη σε αυτή τη μουσική , οι άνθρωποι αισθάνονται κατανοητοί και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να είναι όπως θέλει.

Μουσική στο iGaming

Το πόσο διαδεδομένη είναι η μουσική δείχνει το ερώτημα: Πού δεν είναι η μουσική; Σχεδόν κανένας τομέας της ζωής μας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς χωρίς μουσική. Ακόμη και στον κόσμο των βίντεο κουλοχέρηδων  αμέτρητων βιβλιοθηκών τυχερών παιχνιδιών, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό συστατικό. Ενώ υπάρχουν κουλοχέρηδες με θέμα τη μουσική, όπως το Music Stage, σε άλλα παιχνίδια η μουσική είναι ένα σημαντικό υπόβαθρο και παρέχει ενθουσιασμό και επιπλέον αδρεναλίνη. Η μουσική παρέχει επίσης τη σωστή αίσθηση στις ζωντανές στοές.

Χάρη στη μουσική

Έτσι, στο τέλος είναι απαραίτητο μόνο να ευχαριστήσουμε τη μουσική. Για τα συναισθήματα που νιώθουμε χάρη σε εκείνη και τις καταστάσεις που την κάνουν πολύ πιο έντονη. Τι θα ήμασταν χωρίς τη μουσική;

Listening to relaxing music can improve cognitive performance, study suggests

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Mανούλες σταματήστε να αυτοθυσιάζεστε για τα παιδάκια σας τα καταστρέφετε.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Στο’ πα και στο ξαναλέω πως κάπου εκεί στις οδηγίες χρήσης ενός τεστ εγκυμοσύνης που αναφέρεται… «Αν εμφανιστούν οι μπλε γραμμούλες.. δηλαδή αν είστε έγκυος.. επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας» θα έπρεπε να υπήρχε υποσημείωση… επισκεφτείτε και τον ψυχολόγο σας!!

Δεν μπορείς να ακούς μα ούτε και να εξηγήσεις πως ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή σου, η ίδια σου η μάνα, που σε ‘φερε στην ζωή, που θυσιάστηκε και θυσιάζεται για να ‘σαι συ καλά, που έκανε στην άκρη όλη της τη ζωή να μπει η δική σου μπροστά, πως εκείνη; πως μπορεί εκείνη να ναι η πηγή της δυστυχία σου. Δεν το χωρά ο νους σου και ούτε να το ακούς δεν θες….

Μα αυτή η αυταπάρνηση της μανούλας σου θα κάνει με τόση μαεστρία την δική σου την ψυχούλα να γεμίζει τύψεις και ενοχές κάθε που θα σηκώσεις κεφάλι από τα πρώτα σου χρόνια… γιατί η μαμά επειδή σε αγαπάει τα κάνει όλα δεν την λυπάσαι;  Κάνε αυτό που σου λέει αμέσως… Κοίτα, κοιτά πόσο την ταλαιπωρείς, κοιτά αναίσθητο παιδί που δεν καταλαβαίνεις πως όλα για σένα γίνονται.

Και έτσι εσύ καημένο μου παιδάκι και εγωκεντρικό γίνεσαι και υποτακτικό σε πάσα μορφή εξουσίας. Και στην αγάπη αρχίζεις να αισθάνεσαι υπόχρεος γιατί κάποιος κόβει κάτι από κείνον για να το δώσει σε σένα, δεν υπάρχει εκεί μονό για σένα και αναρωτιέσαι, άραγε την αξίζεις αυτή την αγάπη, άραγε υπάρχει πραγματικά κάτι μονό για μένα;;

Θυσιάζομαι για σένα λέει η μανούλα που πρέπει με το που θα μάθει πως θα σε φέρει στον κόσμο να ψυχαναλυθεί!

Να βρει το νόημα της δικής της ζωής να μην το γυρέψει μέσα από την δική σου την ζωή γιατί αλίμονο σου…

Δεν θα μάθεις ποτέ ποιος πραγματικά είσαι αφού θα μεγαλώνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιήσεις αυτό που θα θελε να ναι η ίδια σου η μανούλα, θα σε φτιάξει έτσι ώστε να γίνεις αυτό που ‘θελε εκείνη και θα το δουλέψει πολύ από τότε που θα πας στα πρώτα σου σχολεία και αν εσύ αντισταθείς γιατί κάτι μέσα σου κλωτσήσει και δεν σου κάνει ετούτο το κουστούμι θα ακούσεις πως όλα γίνονται για το καλό σου και πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί η μαμά κάνει αγώνα μεγάλο για να σου παρέχει όλα αυτά που εσύ πετάς και λες πως δεν τα θες κακομαθημένο!

Αγενέστατο παιδί και αχάριστο…. που δεν αναγνωρίζεις τίποτα…

Κοίτα με πόση δεξιοτεχνία, πόσο ύπουλα και χωρίς να το καταλάβεις, εσύ είσαι το πρόβλημα, εσύ έχεις τα προβλήματα που δεν καταλαβαίνεις τι είναι όλο αυτό που στήθηκε για σένα χωρίς εσένα;;

Γιατί ποιος είσαι εσύ άλλωστε…. Ποτέ σου δεν θα μάθεις..  Μόνο αν κάποια στιγμή τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή το άγχος σε οδηγήσουν στον ψυχαναλυτή!

Και πάλι θα σου πάρει λίγο χρόνο πουλάκι μου μα την στιγμή που θα ανακαλύψεις ποιος είσαι θα ναι σαν σου κόλλησαν δυο φτερά στην πλάτη σαν αυτά που χουν οι άγγελοι και θα σαι ελεύθερος πια να πετάς.. θα είσαι εσύ ο γνήσιος και μοναδικός εαυτός σου και θα μπορείς να πετάς, να ανάπνεες και να απολαμβάνεις !

Την ζωή που σου ανήκει και που εσύ θα δημιουργήσεις.

Μπαρκάτσα Άρια, Ψυχολόγος

What’s your Reaction?
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του.

Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους.

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο.

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πηρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει.

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του.

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. «Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν εξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία».

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χαδί, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεικών προσδοκιών.

http://www.themamagers.gr

What’s your Reaction?
+1
4
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending