Connect with us

Σχέσεις

Η δύναμη της μαμάς

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

thumbnail
Κάθε μητέρα σφραγίζει την προσωπικότητα της κόρης της και εκείνη με τη σειρά της επιδρά σαν καταλύτης στο δικό της παιδί. Τι γίνεται, όμως, όταν η μητέρα μας μάς«κληροδοτεί» τα ελαττώματα και τις αδυναμίες της;

H πρώτη σχέση που συνάπτουμε από τη στιγμή της γέννησής μας είναι με τη μητέρα μας. Σε αυτόν τον ισχυρό δεσμό οφείλουμε πολλά από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά μας, αλλά και πολλά από τα ελαττώματά μας. Ακόμη και η πιο προσεκτική και τρυφερή μητέρα «κληροδοτεί» τους προβληματισμούς και τις αδυναμίες της στην κόρη της, επισημαίνουν οι ειδικοί. Πρόκειται για βαριές «αποσκευές» που αν δεν τις αποτινάξουμε εγκαίρως, υπάρχει ο κίνδυνος να φορτώσουμε με αυτές το δικό μας παιδί. Άραγε μπορούμε να απαλλαγούμε από το βαρύ μητρικό φορτίο; Να ξεφύγουμε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης και τις εσφαλμένες συμπεριφορές που μας κληροδότησε η μητέρα μας; Ναι, απαντούν οι ψυχολόγοι, αλλά πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε ποιες είναι αυτές οι βαριές «αποσκευές».

«Φορτίο» 1: Αυτοεκτίµηση στο ναδίρ
«Οι γονείς αποτελούν ένα είδος καθρέφτη για το παιδί», εξηγεί η ψυχολόγος κ. Αγγελική Μενεδιάτου και συνεχίζει: «Αν το παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς του το αγαπούν και το περιβάλλουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη, τότε μπορεί να σκεφτεί για τον εαυτό του ότι είναι άξιο σεβασμού και εκτίμησης. Έτσι χτίζεται και η αυτοεκτίμησή του». Αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς, αλλά βαραίνει περισσότερο τους ώμους της μητέρας, αν αποδεχθούμε ότι η πρώτη και σπουδαιότερη σχέση που συνάπτει ένας άνθρωπος από την ώρα που γεννιέται είναι με τη μητέρα του.

Επομένως, αν το παιδί βλέπει θολό το είδωλό του στον «καθρέφτη» της μητέρας, τότε μπορεί να επηρεαστεί η αυτοεκτίμησή του. Αυτό συχνά συμβαίνει όταν η συμπεριφορά της μητέρας δεν ταυτίζεται με όσα εκείνη λέει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο λεκτικό μήνυμα και εκείνο που εκπέμπεται από το φέρσιμό της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη σχέση μητέρας-κόρης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας ακόμη παράγοντας που χτίζει την αυτοποπεποίθηση της κόρης περνάει μέσα από την ταύτισή της με τη μητέρα, η οποία αποτελεί το θηλυκό πρότυπό της. Επομένως, εάν η μητέρα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει μέσω της ταύτισης και της μίμησης προτύπου την αυτοεκτίμηση της κόρης.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το βαρύ φορτίο; «Μια διαδικασία που βοηθά είναι η προσπάθεια να γνωρίσουμε τη μητέρα μας γι’ αυτό που είναι πραγματικά», επισημαίνει η κ. Μενεδιάτου. «Η μητέρα μας είναι και αυτή μια γυναίκα που έχει διαμορφωθεί από τις εμπειρίες που είχε ως κόρη. Ας την απαλλάξουμε από το φορτίο της μάνας και ας αναγνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από αυτόν τον ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο απομυθοποιούμε και αποδυναμώνουμε την επιρροή της επάνω μας», προσθέτει. Φυσικά αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας δεν είναι εύκολο. Ενδεχομένως να χρειαστούμε τη βοήθεια ενός ειδικού για να δούμε με τη δική μας ματιά τη ζωή μας και όχι μέσα από τον μητρικό φακό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να κατορθώσουμε να τραβήξουμε αυτήν τη διαχωριστική γραμμή στη σχέση των δύο γυναικών, είναι σημαντικό να «απαλλάξουμε» τη μητέρα μας από ευθύνες που τελικά δεν της ανήκουν και με τη σειρά μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες για τις επιλογές μας.

«Φορτίο» 2: Λάθος σύντροφοι
Η σχέση που έχει η μητέρα με τον σύντροφό της αποτελεί ένα μοτίβο που αποτυπώνεται σαν βίωμα στη συνείδηση της κόρης και είναι πιθανό να το αναπαραγάγει η ίδια στις σχέσεις της. Η επιρροή της μητέρας, δηλαδή, είναι ισχυρότατη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα σχετιστεί η κόρη με τους μελλοντικούς της συντρόφους, το κατά πόσο θα αποδεχθεί έναν άνδρα με επιθετική συμπεριφορά, αν θα είναι σε θέση να επικοινωνεί εποικοδομητικά με τον σύντροφό της, αν θα τηρεί παθητική στάση στη σχέση της, ακόμη και αν θα τείνει να επιλέγει συντρόφους που την εγκαταλείπουν.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το μοτίβο των σχέσεών μας εφόσον αυτές μας οδηγούν διαρκώς σε απογοητεύσεις; Καταρχήν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για τις επιλογές μας ευθυνόμαστε εμείς και όχι οι γονείς μας. «Όσο είμαστε παιδιά δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτό που μας συμβαίνει, επειδή δεν έχουμε τρόπο αντίδρασης ή απαλλαγής από κάποια πράγματα», εξηγεί η κ. Μενεδιάτου και συνεχίζει: «Όταν όμως ενηλικιωνόμαστε και ανεξαρτητοποιούμαστε, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά, ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας είναι να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό που μας συμβαίνει». Υπάρχει ένα όριο -διαφορετικό για τον καθένα- πέρα από το οποίο παύουμε πλέον να είμαστε παιδιά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα βιώματα που έχουμε αποκτήσει, αλλά είναι δυνατό να μεταβάλουμε την επίδραση που έχουν πάνω μας. Εάν για παράδειγμα μια σχέση δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να προτιμήσουμε την εργένικη ζωή ή να δοκιμάσουμε μια καινούργια σχέση. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας και το πρώτο βήμα για να το επιτύχουμε είναι να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τις επιλογές μας.

«Φορτίο» 3: Υπερβολικοί φόβοι
Ο παράλογος φόβος για τα σκυλιά, τους κλειστούς χώρους, τα ύψη, τις πτήσεις… Οι φοβίες αποτελούν μαθημένες συμπεριφορές που σε μεγάλο βαθμό μάς «περνούν» οι γονείς μας. Εάν μια μητέρα λόγου χάρη έχει αναπτύξει φοβία απέναντι στα σκυλιά, είναι πολύ πιθανό και η κόρη της να μάθει να φοβάται τα σκυλιά, μιμούμενη τη συμπεριφορά της μητέρας. Μεγαλώνοντας με μια φοβική μητέρα, αυξάνονται οι πιθανότητες να μάθουμε να φοβόμαστε.

Το καλό είναι ότι με τον ίδιο μηχανισμό -της μάθησης- μπορούμε να ξεπεράσουμε τη φοβία. Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε αυτήν τη διαδικασία.

«Φορτίο» 4: Επικίνδυνη µελαγχολία
Είναι δυνατό η ροπή προς την κατάθλιψη να αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για το οποίο ευθύνεται η μητέρα μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η επιρροή της μητέρας δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, εντούτοις φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που ούτως ή άλλως «προτιμά» τις γυναίκες σε μια αναλογία 2 προς 1. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν έναν καταθλιπτικό γονέα έχουν 3-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, έχει διαπιστωθεί ότι η μητρική κατάθλιψη αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου ψυχοπαθολογίας της κόρης, έκφανση του οποίου μπορεί να είναι η κατάθλιψη.

Πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη; Σε ένα μικρό ποσοστό η κατάθλιψη μπορεί να περάσει μόνη της, ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα επεισόδιο ήπιας σοβαρότητας. Είναι αρκετές οι φορές, όμως, που η κατάθλιψη επιμένει, οπότε η θεραπεία (ψυχοθεραπεία με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την περίπτωση) επιταχύνει την ίαση και προστατεύει τον ασθενή από το να μεταπέσει σε χρόνιες μορφές κατάθλιψης.

«Φορτίο» 5: Διαταραγµένη σχέση µε το φαγητό
Η επίδραση της μητέρας μας στη σχέση μας με το φαγητό είναι καταλυτική, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών (βουλιμίας, ανορεξίας) υποκρύπτεται μια διαταραγμένη σχέση παιδιού και μητέρας. «Η επιρροή της μητέρας είναι σημαντική στην εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών της κόρης. Συνήθως το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν συγκρουσιακές σχέσεις ή προβλήματα επικοινωνίας με τη μητέρα ή και τους δύο γονείς», τονίζει η κ. Μενεδιάτου.

Είναι πιθανό, δηλαδή, η κόρη ως παιδί και αργότερα ως ενήλικη γυναίκα να προσπαθεί να καλύψει το συναισθηματικό και επικοινωνιακό κενό με τη μητέρα της καταφεύγοντας στο φαγητό. Πολλές φορές πάλι οι γονείς εκφράζουν την αγάπη τους μέσω του φαγητού, κάτι που ωθεί τα παιδιά να συνδέσουν το φαγητό με τη στοργή.

Αν και δεν φτάνουν όλοι στα άκρα (στη βουλιμία ή την ανορεξία), πολλές γυναίκες έχουμε μια λιγότερο ή περισσότερο διαταραγμένη σχέση με το φαγητό που έως έναν βαθμό έχει διαμορφωθεί από τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα μας λειτουργεί σε σχέση με το φαγητό, το βάρος της και την εικόνα του σώματός της. Εάν, λόγου χάρη, η μητέρα διαρκώς ανησυχεί για τη σιλουέτα της, το παιδί θα επηρεαστεί, και είναι πιθανό να οδηγηθεί και εκείνο σε έναν διαρκή έλεγχο του βάρους του και σε μια ενοχική σχέση με το φαγητό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διαμορφώσουμε μια υγιή σχέση με το σώμα και το βάρος μας. Ένα κομμάτι κέικ ή μια σοκολάτα δεν χρειάζεται να μας προκαλούν ενοχές. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με το φαγητό, τόσο περισσότερο του επιτρέπουμε να ορίζει τη ζωή μας και εμπλεκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ενοχών, πρόσληψης βάρους και απογοήτευσης.

Πολύτιμες αποσκευές
Πολλά από τα «εφόδια» που μας έδωσε η μητέρα μας είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα φυλάξουμε. Πρόκειται για τρόπους σκέψης και συμπεριφορές που μας βοηθούν στην πορεία της ζωής μας. Οι παρακάτω ηθοποιοί θα συμφωνήσουν. 

Anne Hathaway «Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι η τύχη είναι η στιγμή όπου η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία και μου έχουν δοθεί εξαιρετικές ευκαιρίες να δουλέψω με κορυφαίους παραγωγούς πολύ νωρίς στην καριέρα μου.»

Jennifer Garner «Πάντα με εμπνέει η χαρά με την οποία η μητέρα μου ετοίμαζε το σπίτι, μαγείρευε ένα ωραίο γεύμα για εμάς και είχε πάντα κάτι έτοιμο για τους επισκέπτες. Όταν ήμουν μικρή, ήμουν ακατάστατη, και τώρα γελάω με τον εαυτό μου επειδή μου αρέσει όταν γυρνάω σπίτι να συμμαζεύω. Γίνομαι σαν τη μητέρα μου!» 

Felicity Huffman «Η μητέρα μου μού έδωσε το δώρο της χαράς και της ευχαρίστησης. Μου έδειξε πώς να απολαμβάνω κάθε στιγμή. Και ήταν πάντα ειλικρινής για το πόσο σκληρή είναι η μητρότητα. Τη θυμάμαι να λέει “είναι τόσο δύσκολο” χωρίς να νιώθει άσχημα που το έλεγε.»

Charlize Theron «Ελπίζω να είμαι έστω και κατά 10% η μητέρα που η δική μου ήταν για μένα. Με ενθάρρυνε να είμαι σίγουρη για τον εαυτό μου και να απολαμβάνω τη ζωή. Αυτό θέλω κι εγώ για το παιδί μου.»

Kate Beckinsale «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, η μητέρα μου ήταν εκείνη που έπρεπε να μας συντηρήσει. Έμαθα πολλά από εκείνη, από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη συμφορά και με ανέθρεψε έτσι ώστε να μπορώ να ξεπερνάω τις δυσκολίες.»

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΝΕΔΙΑΤΟΥ, ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
10 Comments

10 Comments

  1. 734795 723472Hi there, just became aware of your weblog through Google, and located that its truly informative. Ill be grateful in case you continue this in future. Lots of men and women will benefit from your writing. Cheers! 236201

  2. sbo

    14 September 2022 at 10:24 am

    557058 942027if this post was likened to a flavor of yogurt, what flavor would it be? Banana, I believe. 458660

  3. Hanya dengan memiliki rambut yang sihat, anda dapat membuatnya tumbuh lebih cepat kerana jika tidak,
    rambut anda hanya akan rosak. Juga, jika anda tidak memotong hujungnya yang terbelah, ia boleh.

  4. Related Site

    27 February 2023 at 2:30 pm

    135701 720112Outstanding post, I believe blog owners need to larn a good deal from this weblog its actually user genial . 932427

  5. go now

    28 February 2023 at 4:02 am

    603235 395481Really efficiently written story. It will be beneficial to anybody who employess it, including me. Maintain up the very good function – canr wait to read much more posts. 49844

  6. passive income for doctors with no money

    22 March 2023 at 8:03 pm

    online therapy income ideas
    passive income for doctors online passive income for busy doctors in canada
    best job boards for part-time pharmacist jobs

  7. Gabriela

    25 June 2023 at 3:27 pm

    Hi, I log on to your blogs on a regular basis. Your humoristic style is witty, keep doing what you’re doing!

  8. Constance

    28 June 2023 at 12:12 pm

    It’s really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with
    us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  9. achat de prednisone

    24 July 2023 at 3:46 am

    When I originally left a comment I appear to have
    clicked on the -Notify me when new comments are added-
    checkbox and now whenever a comment is added I receive four
    emails with the exact same comment. Is there
    an easy method you are able to remove me from that service?

    Thank you!

  10. ¿Dónde encontrar finpecia?

    26 July 2023 at 5:38 am

    Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between superb
    usability and appearance. I must say that you’ve done a excellent job with this.
    Additionally, the blog loads super fast for me on Chrome.
    Superb Blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Σχέσεις

Όσο αφήνεις το παρελθόν να σε στοιχειώνει, τόσο λιγότερο θα απολαμβάνεις τη ζωή σου

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Όταν σκεφτόμαστε συνεχώς πράγματα από το παρελθόν μας, είτε αναπολώντας τα, είτε αναθεωρώντας τα, εγκλωβιζόμαστε σε μία παγίδα που μας κρατάει πίσω. Δεν δίνουμε αξία στο παρόν μας και έτσι δεν μπορούμε να χαρούμε τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά.

Η ζωή δεν είναι ένα ημερολόγιο γεγονότων που χρειάζεται ξεφύλλισμα από έναν παθητικό αναγνώστη, αλλά μία αρένα δραστηριοτήτων που πάντα έχει κάτι να μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Το βέλος της ζωής δεν δείχνει ποτέ προς τα πίσω, δείχνει πάντα μπροστά.Έτσι, είναι ανώφελο κάποιος να κολλάει τη σκέψη του στο παρελθόν ή στο μέλλον σα να μην υπάρχει το “εδώ” και το “τώρα”.

Φυσικά, οι αναμνήσεις είναι εγγενές μέρος της ζωής και συχνά αναπόφευκτες. Είναι ένας τρόπος να μένουμε κοντά στα πρόσωπα που αγαπάμε και σε όσα είμαστε παθιασμένοι. Είναι το συστατικό της προσωπικής μας ταυτότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι οι ρίζες βαθιά μέσα στον πυρήνα του εαυτού μας.

“Τό χθες δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάμνηση του σήμερα, και τo αύριο, τo όνειρο του σήμερα”

-Kahlil Gibran-

Οι μνήμες είναι συχνά κάτι το απατηλό μιας και είναι φτιατσιδωμένες από τα γεγονότα του παρόντος και έτσι πέφτουν στη φάκα του νου. Η διαφορά ανάμεσα στις ψεύτικες και τις γνήσιες αναμνήσεις μοιάζει με τον τρόπο που ξεχωρίζουν τα φο-μπιζού από τα πραγματικά κοσμήματα, τα φο-μπιζού μοιάζουν αληθινά επειδή αστράφτουν πιο έντονα.

Η μνήμη μοιάζει με ένα όχι τόσο έξυπνο σκύλο που όταν του πετάξεις ένα ραβδί θα σου φέρει ένα διαφορετικό που βρίσκεται πιο δίπλα.

“Να ζείτε την κάθε μέρα της ζωής σας”

Η ζωή θα ήταν αδύνατη αν θυμόμασταν όλα όσα μας έχουν συμβεί

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε μία συνέντευξή του στο παρελθόν είχε ερωτηθεί τι κάνει όταν του έρχεται μία νέα ιδέα. Αν για παράδειγμα την καταγράφει σε ένα χαρτί ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημειωματάριο. Απάντησε αποφασιστικά πως «Όταν έχω μια νέα καταπληκτική ιδέα, δεν τη ξεχνώ εύκολα». Και αυτή είναι η αλήθεια. Όταν κάτι μας συγκινεί σχεδόν αδύνατο να το ξεχάσουμε.

Έτσι, θυμόμαστε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για μας και μας συναρπάζουν, γιατί ενεργοποιούνται οι περιοχές και οι νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτής της μνήμης.

Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο εγκέφαλος διατηρεί έντονα αναμνήσεις που θα πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί δεν μας κάνουν καλό. Και ακριβώς αυτή η σήμανση συγκεκριμένων αναμνήσεων που επιθυμούμε να σβήσουμε είναι ο μηχανισμός που τις κρατά ζωντανές στο μυαλό μας.

Όπως πρεσβεύει και η μέθοδος της αντίστροφης ψυχολογίας, η διαδικασία της λήθης ξεκινά όταν αντίστοιχες καινούργιες μνήμες αντικαθιστούν τις παλιές μη επιθυμητές. Έτσι στο τέλος, όταν το μυαλό ανακτά μνήμες του παρελθόντος, έχει κάτι πιο φρέσκο να φέρει μπροστά μας!

“Πρέπει να ζουμε στο παρόν, να αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας, να κερδίζουμε την αιωνιότητα κάθε στιγμή. Μόνο οι ανόητοι κάθονται στο νησί που κρύβει το θησαυρό κοιτώντας από μακριά άλλες παραλίες. Όπως δεν υπάρχουν άλλα νησιά για μας, έτσι υπάρχει μόνο μία ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε.”

Η ανάμνηση μοιάζει με άρωμα που κρατά για πολύ

Οι απολαύσεις είναι λουλούδια που ανθίζουν όταν ζούμε τη ζωή μας, την παίρνουμε στα χέρια μας και τη γευόμαστε. Οι ευχάριστες αναμνήσεις είναι εκείνες που συνέβησαν τις στιγμές που έπρεπε και που δεν ξεχείλωσαν πέρα από τα όριά τους μη αφήνοντας να γευτούμε καινούργιες στιγμές.

Δεν θυμόμαστε γεγονότα στην ολότητά τους παρά μόνο συγκεκριμένες στιγμές, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε βιώματα και εμπειρίες ξανά και ξανά. Ο πλούτος της ζωής βρίσκεται στις αναμνήσεις που συνεχίζουμε να κάνουμε και επιλέγουμε να κρατάμε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τολμήσουμε νέες εμπειρίες, ειδικά αν είμαστε κολλημένοι και περιχαρακωμένοι στη ζώνη άνεσης μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις θα πρέπει να ζούμε μία έντονη ζωή.

Μολονότι, έχουμε ένα απτό και ικανό φυσικό σώμα και με τις αισθήσεις μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το εξωτερικό κόσμο και να τον καθορίσουμε όπως θέλουμε, εγκλωβιζόμαστε σε όσα μας λέει το μυαλό μας και η εσωτερική μας φωνή. Παρ’ όλο αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Είτε Θα περάσουμε τη ζωή μας αναμασώντας όσα μας συνέβησαν στο παρελθόν και ενθυμούμενοι τις άσχημες εμπειρίες που είχαμε, είτε θα πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, θα ζήσουμε νέες εμπειρίες και φυσικά θα ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Μόνο αν τολμήσουμε κάτι τέτοιο, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ύπαρξή μας.

Το κλειδί για να βιώνουμε περισσότερο είναι να σκεφτόμαστε και να αναπολούμε το παρελθόν λιγότερο και να περιορίζουμε τις προσδοκίες που περιμένουμε να υλοποιηθούν στο μέλλον. Να αποδεχτούμε αυτά που έχουμε στο εδώ και στο τώρα και τίποτα περισσότερο. Να ζούμε τις στιγμές μας εμποδίζοντας τους εαυτούς μας να αποπροσανατολιστούν από τις παγίδες που βάζει το μυαλό.

Εν τέλει, ο προορισμός μας είναι να ζήσουμε, όμως καταλήγουμε να ζούμε ελάχιστα. Είναι η ώρα να αντιστρέψουμε αυτόν τον κανόνα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο, αλλά στο παρόν στο εδώ και στο τώρα. θυμάστε πάντα.

Πηγές: share24.gr / Spirit Alive 
Εικόνα: Johnny Palacios Hidalgo paint
What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Τάσος Λειβαδίτης: «Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έμαθες να έλκεσαι από τα δύσκολα. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που σε πλήγωναν εύκολα, που δεν δίσταζαν να σου πουν όχι, που δεν σε φρόντιζαν όσο θα ήθελες. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που ενώ γνώριζες ότι δεν είσαι ευτυχισμένος, ευτυχισμένη, παρέμενες και το ονόμαζες σχέση.

Παλιά έλεγες ότι αξίζεις περισσότερα, σταδιακά όμως σταμάτησες να το λες. Τον ξέχασες τον εαυτό σου. Δικαιολογούσες όλες τις συμπεριφορές των άλλων. Έμαθες να εφευρίσκεις δικαιολογίες για όλες τις συμπεριφορές, για όλα τα λόγια, για αυτά που σε πλήγωναν. Έμαθες να λες ότι γίνεσαι πιο δυνατός, πιο δυνατή έτσι.

Έμαθες να προσπαθείς να σώσεις, ακόμα και αυτά που δεν σώζονται. Προσπαθούσες για χρόνια να πείσεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι οι σχέσεις. Δύσκολες, πρέπει πάντα να καταλαβαίνεις τον άλλον, απαιτούν μόνιμα συμβιβασμούς και μόνιμα έπρεπε να προσφέρεις εσύ.

Να σου πω όμως κάτι; Δεν είναι έτσι οι σχέσεις. Έμαθες να αγαπάς όσους πληγώνουν την αγάπη, όσους πλήγωναν εσένα. Ονόμαζες το λίγο πολύ και πάντα δικαιολογούσες. Πάντα έλεγες ότι καταλαβαίνεις τους άλλους και ότι στην αγάπη πρέπει πάντα να ακούμε. Να σου πω όμως κάτι;

Δεν είναι αυτό αγάπη. Στην αγάπη προσφέρουν και οι δύο, νιώθουν και οι δύο, ακούνε και οι δύο, φροντίζουν και θαυμάζουν και οι δύο, ρωτάνε και οι δύο, ενδιαφέρονται και οι δύο, είναι παρόντες και οι δύο, επιδιώκουν και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο, θέλουν τη σχέση έμπρακτα και οι δύο.

Δεν πληγώνουν. Δεν μειώνουν. Δεν παραμελούν. Δεν αγνοούν. Δείχνουν, με λίγα ή με πολλά, δεν έχει σημασία. Σέβονται. Και είναι τόσο όμορφο να σε σέβονται, να σε θαυμάζουν, να σου λένε πόσο όμορφος είσαι ή πόσο όμορφο είναι αυτό που έφτιαξες.

Σταμάτησε να δικαιολογείς και να αρκείσαι στα λίγα. Φρόντισε τον εαυτό σου και αγάπησέ τον μέσα από τις επιλογές σου. Μην περιμένεις μία γιορτή για να σου δείξει ο άλλος αν σε αγαπάει. Αγάπη σημαίνει να σου δείχνω καθημερινά ότι αξίζω εγώ να είμαι δίπλα σου.

Ελένη Σολταρίδου – enallaktikidrasi.com

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Δε κλαίω γιατί είμαι αδύναμος! Κλαίω γιατί είμαι ζωντανός!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Ναι κλαίω. Κλαίω γιατί δεν είναι «ντροπή», επειδή δεν «εκτίθεμαι» όταν το κάνω όπως εσύ υποστηρίζεις. Κλαίω γιατί τα χω καλά με τον εαυτό μου κι έχω μάθει να μην τον καταπιέζω μόνο και μόνο για να μπορώ να εντάσσομαι στην κάθε κοινωνική νόρμα που θέλει τους «δυνατούς» αναίσθητους.

Κλαίω γιατί δεν είμαι αναίσθητος και επιλέγω να μην μηδενίζω τον ανθρώπινο συναισθηματισμό και την πηγαία δύναμη ξεσπάσματος που έχω μέσα μου και που όσο κι αν εσένα σου φαίνεται περίεργο, θέλει πολλά κουράγια να καταφέρεις να βγάλεις προς τα έξω.

Γιατί όταν αυτή η δύναμη απελευθερώνεται μένει εκεί για να σε ξυπνήσει, να σε κινητοποιήσει και να κατευθύνει την συνείδησή σου εκεί που έχεις ξεχάσει πώς να πάς.

Εκεί που είσαι άνθρωπος και εκφράζεσαι με ειλικρίνεια και θάρρος, όχι απέναντι στους άλλους αλλά απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εκεί που κοιτάς κατάματα την ψυχή σου και της ζητάς παραπονεμένα το λόγο που σ’ αφήνει να ζεις όπως σου λένε οι άλλοι. Εκεί που ο πόνος, η συγκίνηση, η αγανάκτηση , η χαρά είναι και πάλι μέρος του εαυτού σου κι όχι απαγορευμένες, ξεχασμένες καταστάσεις του είναι σου.

Και ναι έφτασα εκεί. Και ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, μάλλον, ήταν δύσκολο να τον βρω γιατί συνεχώς τον έχανα ψάχνοντάς τον πίσω από καλώς δημιουργημένα, κοινωνικώς αποδεκτά προσωπεία.

Κι όταν τον βρήκα επιτέλους φοβήθηκα, κι άρχισα να τρέχω με πανικό για να μην συνειδητοποιήσω άλλα. Και μακριά από αυτόν έτρεχα κι από όλους τους άλλους, που μου έδιναν ρηχά διδάγματα επιβίωσης και επέμεναν πως είμαι αδύναμος και πως πρέπει να «σκληρύνω» και να κρύψω τον εαυτό μου για να επιβιώσω.

Στο τέλος όμως σταμάτησα. Γιατί ήταν μάταιο και γιατί κουράστηκα. Σταμάτησα αποφασιστικά, γύρισα προς τα πίσω, είδα τον εαυτό μου, του χαμογέλασα, τον πήρα αγκαλιά και μαζί πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Και μαζί ήμασταν πιο δυνατοί απέναντι στους άλλους. Και δυσκολευτήκαμε και συναντήσαμε εμπόδια αλλά δεν είχε πλέον σημασία γιατί είμαι πλέον ζωντανός! Κι όταν αισθάνομαι το κάνω με όλη την έννοια της λέξης!

Κι αν θέλω να κλάψω θα το κάνω, ακόμη κι αν είναι με μια μικρή λεπτομέρεια που με συγκίνησε και βελτίωσε ολιγόλεπτα την βαρετή καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει, και που ευτυχώς πλέον βιώνω ως απλός παρατηρητής. Και ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι.

Θα κλάψω γιατί είμαι ζωντανός και αν ο λόγος δεν σας αρκεί και θέλετε κάτι πιο «λογικό», θα κλάψω για σας και τον χαμένο σας συναισθηματισμό. Όχι για να σας θρηνήσω αλλά για να σας κάνω να θυμηθείτε τι θα πει «είμαι ζωντανός».

Σας χαιρετώ,

Ένας ζωντανός άνθρωπος

Πηγή: have2read
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending