Connect with us

Ενδιαφέροντα

Κατάθεση ψυχής για όσες γυναίκες προσπαθούν: «Τι πέρασα μέχρι να γίνω μάνα»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

thilasmos

Η Βούλα έστειλε την παρακάτω προσωπική της ιστορία, θέλοντας με αυτήν να μας μιλήσει για το τι πέρασε μέχρι να καταφέρει να αποκτήσει παιδί, αλλά και να συμπαρασταθεί σε κάθε γυναίκα που δίνει τον δικό της δύσκολο αγώνα για το όνειρο της μητρότητας. Η ιστορία της θα σας ραγίσει την καρδιά…

«Από μικρή ονειρευόμουν να κάνω οικογένεια με δύο, ακόμα και τρία παιδιά. Ήθελα πολύ να γίνω μητέρα. Είχα πολύ μεγάλη αγάπη για τα παιδιά. Ποτέ μου, όμως, δεν φαντάστηκα ότι είναι τόσο δύσκολο να τα αποκτήσεις… Έμεινα έγκυος χωρίς να το περιμένουμε. Δεν ήμασταν καν σε γάμο. Παντρευτήκαμε όταν ήμουν σχεδόν 5 μηνών (εννοείται ότι δε μας πέρασε απ’το μυαλό να ρίξουμε το παιδί). Η εγκυμοσύνη μου ήταν δύσκολη, όμως λαχταρούσα τόσο πολύ το μωράκι μου που όταν το ένιωθα όλα ήταν πιο ήρεμα.

Ο έλεγχος Α’ επιπέδου αποκάλυψε μια σκληρή αλήθεια

Όταν πήγαμε να κάνουμε το λεγόμενο τεστ Α επίπεδου στην Αθήνα (γιατί είμαστε από νησί) ήμασταν τόσο χαρούμενοι κι εγώ κι ο άντρας μου… Καθόμασταν στην αίθουσα αναμονής, να έρθει η σειρά μας, να δούμε καλύτερα το μωράκι μας. Δεν μας περνούσε από το μυαλό τίποτα αρνητικό…

Και ενώ όλα έδειχναν καλά, πάνω στη μέτρηση για την αυχενική αλλάζει η έκφραση του προσώπου του γιατρού και καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά: “Η αυχενική βγήκε μεγάλη (3,7) και το παιδί ίσως γεννηθεί με σύνδρομο DOWN ή με κάποιο προβληματάκι στην καρδιά”. Άρχισα να κλαίω, να φωνάζω ότι δεν γίνεται αφού όλα είναι μια χαρά, πώς γίνεται ξαφνικά να μας λέτε αυτό, εκείνος μας εξήγησε ότι θα έκανα και κάποιες εξετάσεις αίματος και ανάλογα τα ποσοστά που θα έδειχναν στο αίμα θα έβγαιναν και οι πιθανότητες για το Σύνδρομο. Μας πρότεινε, επίσης, να κάνω παρακέντηση αλλά υπήρχε η πιθανότητα αποβολής από τη λήψη. Ήρθαμε σε πολύ δύσκολη θέση, φοβόμασταν να το ρισκάρουμε και αποφασίσαμε να μην κάνουμε την παρακέντηση.

Το ίδιο μεσημέρι βγήκαν οι εξετάσεις. Δεν βρέθηκε κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία και δεν χρειαζόταν να ανησυχώ μου είπαν, 1 στις 1000 το πολύ είπε να έχει κάτι. Καθησυχαστήκαμε και το πιστέψαμε, ίσως γιατί ήταν αυτό που θα θέλαμε; Ίσως γιατί δεν ήμασταν ψυλλιασμένοι; Επειδή ήμασταν άσχετοι από αυτά; Την επόμενη μέρα, στο νησί, ο γυναικολόγος μου επέμενε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας…

Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…

Περνούσαν οι μήνες αλλά εμένα κάτι με «έτρωγε» μέσα μου και δεν με άφηνε να ηρεμήσω και να χαρώ την εγκυμοσύνη μου και τον γάμο μου που θα γινόταν σε λίγο. Έκλαιγα και ανησυχούσα διαρκώς.

Για τον έλεγχο Β επιπέδου είχαμε κλείσει ραντεβού στο Ωνάσειο για να κάνω εμβρυικό υπέρηχο. Μπήκαμε στην αίθουσα και ξεκίνησε η εξέταση. Η καρδιά μου ένιωθα ότι θα έσπαγε και το άγχος μου ήταν ολοφάνερο. Ο γιατρός μου ζήτησε να ηρεμήσω γιατί ταράζω και το μωρό (ξέχασα να σας πω ότι μια μέρα πριν πάμε για τον Β’ επιπέδου είχα πάει να με δει ο γυναικολόγος μου και να ακούσουμε το μωρό. Προσπαθούσε να ακούσει την καρδούλα του, αλλά δύσκολα ακουγόταν. Του το είπα και μου λέει «όχι, κάνεις λάθος. Ααα να ορίστε, είδες; Σαν αλογάκι κάνει». Πάλι με καθησύχασε). Έκανε πάλι ο γιατρός τις μετρήσεις του και ενώ μου έλεγε να ηρεμήσω σοβάρεψε πάλι το ύφος του και μας ρωτάει πάλι, όπως την προηγούμενη φορά, αν έχουμε κάπου να μείνουμε. Τι συνέβαινε; Η απάντησή του ήταν «δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά του».

Μας έστειλε σε μια γιατρό για πιο λεπτομερείς μετρήσεις. Μου έκανε τον υπέρηχο χωρίς να μιλάει καθόλου. Τα μάτια της ήταν κολλημένα στην οθόνη… Όταν τελείωσε μας ζήτησε να καθίσουμε να μας εξηγήσει. Πήρε ένα χαρτί και ξεκίνησε να μας σχεδιάζει μια καρδιά φυσιολογική και το πώς ήταν του μωρού μας. Έλεγε, έλεγε, έλεγε, δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι καλό να είπε ότι είχε η καρδούλα του, ούτε κάποια ελπίδα να μας έδινε ότι θα ζήσει. Ακόμα και να έκανε επεμβάσεις (στο εξωτερικό) ή θα το χάναμε στην πρώτη κιόλας ή θα ζούσε για λίγο και ξαφνικά θα το χάναμε. Ούτε μια ελπίδα, ούτε ένα καλό, βαριά καρδιοπάθεια, ίσως να μην προλάβαινε να φτάσει και στο τέλος της κύησης… Χτυπούσε ίσα-ίσα η καρδούλα του.

Η γιατρός μας είπε ότι, βέβαια, η απόφαση είναι δική μας. Βγήκαμε στον διάδρομο, θυμάμαι ότι έκλαιγα, αλλά δεν είχα καταλάβει τι πρέπει να κάνω τώρα. Το μωρό μου είναι αδύναμο, εγώ τι κάνω όμως τώρα; Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα δώσω εγώ το ok για να σταματήσει η καρδιά του να χτυπά, όταν ξαφνικά μου λέει ο Γιάννης δεν γίνεται να το κρατήσουμε να το παιδεύουμε έτσι και να στενοχωριόμαστε κι εμείς για μια ζωή, θα πάρουμε τον γυναικολόγο σου να μας πει τι κάνουμε τώρα… Του λέω «τι λες;» Ήθελα να τον πνίξω, αλλά ήξερα ότι δεν είχα άλλη επιλογή, θα έκανα κάτι που ποτέ δεν είχα σκεφτεί στη ζωή μου. Θα έριχνα ένα μωρό, ενώ αποφάσισα να το φέρω στη ζωή, ύστερα από 5,5 μήνες θα αναγκαζόμουν να το σκοτώσω. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ πιστεύω από το να θέλεις τόσο να ζήσει, αλλά να μην τα καταφέρνεις.

Ο γυναικολόγος μου στο νησί, όταν του τηλεφωνήσαμε, είπε στον άνδρα μου «Ναι ναι, το έμαθα Γιάννη, τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά, πέσατε στο ποσοστό 1 στα 1000, αλλά μην μου την φέρεις εδώ, πήγαινε την κάπου να γεννήσει. Μην μου την φέρεις μόνο εδώ.» Τρελαθήκαμε –δεν ξέραμε τι να κάνουμε και πού να πάμε. Ευτυχώς είχαμε μια γνωστή μαία που μας σύστησε έναν καταπληκτικό γυναικολόγο! Τον είδαμε. Με εξέτασε. Μου είπε και εκείνος τα ίδια. Δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας.

Ένας τοκετός χωρίς νεογέννητο

Μου έκαναν, λοιπόν, εισαγωγή σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο περίπου στις 2 το μεσημέρι, μου έβαλαν ορό και κάτι ενδοκολπικά χάπια για να κάνω πόνους. Ύστερα από περίπου μισή ώρα με έπιασαν οι πρώτοι πόνοι (νωρίς για πρώτη γέννα),μου έκαναν επισκληρίδιο και θυμάμαι τον γιατρό μου να λέει «να μην πονέσει, δεν θέλω να νιώσει άλλο πόνο». Οι ώρες περνούσαν κι εγώ υπέφερα. Άκουγα άλλες κοπέλες δίπλα που έκαναν τους πόνους τους, υπέφεραν αλλά το αποτέλεσμα θα τις δικαίωνε. Εγώ τι περίμενα; Να γεννήσω ένα νεκρό μωρό, να φύγω από την κλινική μόνη. Αυτό ήταν που με πονούσε, με τσάκιζε.

Οι ώρες περνούσαν και το παιδί κατέβαινε σιγά σιγά. Με έπιανε πανικός να μην βγει μέσα στα πόδια μου και το δω. Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα, φοβόμουν, στενοχωριόμουν που έρχονταν οι δικοί μέσα να με δουν και τους έβλεπα διαλυμένους, παρακαλούσα την Παναγία και την Αγ. Μαρκέλλα να βγει από πάνω μου γρήγορα να μην ταλαιπωρώ άλλο ούτε το κορμάκι του, ούτε του δικούς μου που έσκαγαν έξω.

Στις 6 παρά, ξημέρωμα της Αγ. Μαρκέλλας, το ένιωθα πια μέσα στον κόλπο. Φώναζα, έκλαιγα, ούρλιαζα να κάνουν κάτι, να με βοηθήσουν να μην το δω, “δεν αντέχω” τους έλεγα, “δεν μπορώ να το δω νεκρό”. Με πήραν μέσα οι μαίες με τον γιατρό μου, μου έβαλαν μια μάσκα με μέθη και …ξύπνησα όταν με είχαν καθαρίσει και το μωράκι μου δεν ήταν πια μέσα μου. Ο γιατρός μου μού έλεγε παρήγορα λόγια. Ότι όλα πια θα πάνε καλά, ότι θα κάνω ένα μωράκι υγιέστατο και όλα θα είναι ένα κακό όνειρο. Είναι δύσκολο αλλά θα το ξεπεράσω…

Η δεύτερη φορά

Πήγαμε, λοιπόν, στο νησί …χωρίς μωρό. Όλοι μου έλεγαν κάθε εμπόδιο για καλό και άλλα τέτοια. Όλα θα ξεχαστούν. Δεν ήξερα και δεν έβλεπα πουθενά το καλό. Θύμωνα, νευρίαζα, είχα πολύ μίσος μέσα μου και ένταση.
Μιλούσα και έκλαιγα χωρίς να το καταλαβαίνω. Έβλεπα μωρά και πέθαινα από πόνο μέσα μου. Έβλεπα περίοδο και τρελαινόμουν. Περνούσαν οι μήνες και η κοιλιά μου εκεί, δεν φούσκωνε πια. Ήθελα σαν τρελή να ξεκινήσω προσπάθειες για άλλο, δεν μπορούσα να νιώθω ότι περνά ο καιρός κι εγώ δεν έχω το μωρό μου.

Τον Οκτώβριο πήγα στον γυναικολόγο. Ήταν όλα καλά, αν θέλαμε θα μπορούσαμε να βάλουμε μπρος για μωρό. Πέρασαν κάποιοι μήνες απογοήτευσης μέχρι να έρθει, όμως στις 27 Ιανουάριου κάνω τεστ και βγαίνει θετικοοοοοοο!!! Ναι, ήμουν πάλι έγκυος!!! Τρελαθήκαμε από την χαρά μας! Όλα πια θα πάνε καλά, τίποτα δεν θα μας χαλάσει την ευτυχία μας!!! Έτσι νομίζαμε…

Πέρασε ο καιρός και πάω να κάνω την πολυπόθητη αυχενική, που την ακούω και μου κόβονται τα πόδια. ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ όλα μια χαρά, καμία σχέση τα αποτελέσματα με το προηγούμενο μωράκι μας! Έπειτα, πήγαμε για τον Β’ επιπέδου, ξανά στο Ωνάσσειο –η καρδούλα ήταν μια χαρά, λέμε δεν υπάρχει πια κάτι να μας το χαλάσει. Μάθαμε ότι ήταν και αγοράκι, το αγοράκι που νόμιζα ότι είχα χάσει και ξαναβρήκα!

Πάω και στον γιατρό μου, αυτόν στην Αθήνα φυσικά, και καθώς με εξέταζε ξαφνικά πάγωσε και μου είπε να μείνω ακίνητη. Το παιδί μου λέει έχει κατέβει, έχει ανοίξει ο τράχηλος. Δεν το πίστευα, λέω πλάκα μου κάνετε, δεν είναι δυνατόν… Κι εγώ κι Γιάννης τρέμαμε, δεν μπορούσαμε να δεχτούμε ότι θα χάσουμε άλλο ένα μωράκι. Το ίδιο και ο γιατρός μου, ο οποίος με πήγε αμέσως ο ίδιος στο Λητώ για εισαγωγή.

Μας εξήγησε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, η μόνη λύση ήταν να κάνω περίδεση τραχήλου. Το θέμα όμως ήταν να επιστρέψει το θυλάκιο στον τράχηλο. Αν επιχειρούσε εκείνος να το πιέσει υπήρχε περίπτωση να σκάσει, οπότε το απορρίπτουμε, έτσι η μόνη μας πειραματική λύση ήταν από την λεκάνη και κάτω να είμαι πάνω σε 5 μαξιλάρια και το κρεβάτι ανεβασμένο στο σημείο των ποδιών. Ήταν αυτό το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είπε ο γιατρός και να προσευχόμαστε όλα να πάνε καλά! Το αίμα μου είχε ανεβεί στο κεφάλι, ήμουν σχεδόν κρεμασμένη ανάποδα για τουλάχιστον 18 ώρες, έκλαιγα και προσευχόμουν μόνο να πάει πάλι μέσα στον τράχηλο για να γίνει η περίδεση. Γύρω στις 8 το πρωί ήρθε ο γιατρός μου και με πήρε μέσα για να δει αν τελικά είχαμε αποτέλεσμα και ναι, ευτυχώς είχε επιστρέψει. Χωρίς να χάνουμε χρόνο με έβαλε αμέσως χειρουργείο. Δεν κράτησε παραπάνω από μισή ώρα. Θυμάμαι προσπαθούσαν να με ξυπνήσουν αλλά δεν ήθελα, φοβόμουν μήπως μου πουν ότι κάτι πήγε στραβά κι έχασα το μωρό. Όταν άνοιξα τα μάτια μου και μου χαμογελούσαν τότε δεν το πίστευα, όλα καλά μου είπαν, το δέσαμε το βιαστικό παιδί σου!

Από τότε, ήμουν 18 εβδομάδων, και μέχρι πριν κλείσω τον 8ο μήνα έμεινα στο κρεβάτι. Πονούσε όλο μου το σώμα από την ακινησία, αλλά ήξερα ότι το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει.

Αρχές Σεπτέμβρη είχα το επόμενο ραντεβού μου στον γυναικολόγο. Καθώς με εξέταζε είδε ότι παρά την περίδεση ο τράχηλος είχε αρχίσει να ανοίγει και ότι είχα συσπάσεις. Το ίδιο βράδυ έκανα πάλι πόνους. Το πρωί που με ξαναείδε είχε ανοίξει κι άλλο, οπότε με πήγε στο Λητώ να κόψουμε την περίδεση. Μου την κόβει, λοιπόν, και πάμε στο δωμάτιο και ενώ συζητούσαμε για το τι κάνουμε τώρα και πότε θα γεννήσω (ήμουν καλωδιωμένη) ακούω τον γιατρό να λέει σε μια μαία «ετοιμάστε γρήγορα χειρουργείο. Πέφτουν οι παλμοί του μωρού…» Και εκεί λες έλεος πια!

Με έβαλαν γρήγορα για καισαρική, γιατί το παιδί ήταν μπλεγμένο με τον λώρο από το κεφάλι, τα πόδια και την κοιλιά και δεν μπορούσε να κατέβει. Μου έβαλαν ολική νάρκωση γιατί δεν προλαβαίναμε, 15 λεπτά κράτησε η καισαρική, τον προλάβαμε ίσα ίσα. Το αγγελούδι μου γεννήθηκε 3.110, παρόλο που ήταν προωράκι. Όταν ξυπνούσα ίσα ίσα πρόλαβα να ακούσω το κλάμα του. Ήθελα να τους φωνάξω «τον ακούω, τα καταφέραμε!», αλλά δεν έβγαινε η φωνή μου. Όταν άνοιξα τα μάτια μου ήταν από πάνω μου ο γιατρός μου χαμογελαστός, λέγοντάς μου «τα καταφέραμε, ζόρικο το παιδί σου». Χαμογελούσα κι έκλαιγα από συγκίνηση γιατί δεν μπορούσα να μιλήσω. Μπήκε προληπτικά στην θερμοκοιτίδα για λίγο κι αργότερα μου τον έφεραν!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κλάμα έριξα. Δεν το πίστευα ότι ήταν δικό μου, ότι επιτέλους το έπιασα στην αγκαλιά μου, το αγοράκι μου που τόσο καιρό περίμενα! Δεν ήθελα να περνά η ώρα κ να το παίρνουν μέσα, τον ήθελα συνέχεια δίπλα μου, να τον κοιτώ! ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΣΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΑ. Θα τα περνούσα ξανά και ξανά φτάνει να ξέρω ότι θα φέρω στον κόσμο ένα γερό παιδάκι!

Τώρα είναι 18 μηνών και είναι το ίδιο ζόρικος όπως ήταν και στην κοιλιά μου, μας έχει τρελάνει όλους!
Το ξέρω ότι σας κούρασα αλλά μέσα σε δυο εγκυμοσύνες πέρασα τόσα πολλά, που δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λιγότερα λόγια. Ευχαριστώ τον Θεό που πραγματοποίησε την πιο μεγάλη μου επιθυμία, να γίνω ΜΑΝΑ

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. nova88

    4 March 2022 at 1:07 am

    632113 449502Your article is truly informative. Much more than that, it??s engaging, compelling and well-written. I would desire to see even much more of these types of fantastic writing. 910290

  2. nova88

    7 April 2022 at 3:07 am

    568216 550103I agree completely with what you said. Fantastic Stuff. Maintain it going.. 120384

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ενδιαφέροντα

Η διαφοροποίηση της μουσικής – η απόλυτη συνταγή επιτυχίας;

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

128,000+ Listening Music Pictures

Η μουσική είναι παντού. Υπάρχουν λίγες καταστάσεις και στιγμές στην καθημερινότητά μας στις οποίες η μουσική δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Είτε αθλείστε, οδηγείτε, περπατάτε ή ψωνίζετε – αν δεν χρησιμοποιούμε τα ακουστικά μας μόνοι μας, η μουσική υπόκρουση παίζει εξωτερικά. Η μουσική είναι ο παλμός κάθε πάρτι, όπου η επιλογή της λίστας αναπαραγωγής μπορεί να δώσει τον τόνο για ολόκληρη την εκδήλωση. Από έξω, η μουσική βιομηχανία μπορεί να φαίνεται διαφορετική, με αστέρια όπως ο Drake, η Lady Gaga ή οι Coldplay να γίνονται πρωτοσέλιδα κάθε μέρα. Και όμως, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα και ότι η ποικιλομορφία στον κόσμο της μουσικής μπόρεσε πραγματικά να καθιερωθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Χάρη στο Spotify and Co., η μουσική είναι πάντα κοντά μας και προσβάσιμη από οπουδήποτε. Γιατί όμως μας αρέσει ακριβώς η ποικιλόμορφη πλευρά της μουσικής και γιατί είναι τόσο σημαντική η διαφοροποίηση;

Η μουσική δεν είναι περιχαρακωμένη

Η μουσική δεν είναι μόνο διασκεδαστική, έχει επίσης πολλά οφέλη και μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να αναπτυχθούμε. Η μουσική παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά όσον αφορά τα συναισθήματα και τις διαθέσεις. Μέσα από τη διαφοροποίηση της μουσικής, τελειώνει η περιχαράκωση. Διαφορετικά συναισθήματα και συναισθήματα μπορούν να μεταδοθούν μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι φτιαγμένη για όλους και δεν σκέφτεται σε ομάδες. Αλλά ακόμη και αυτή η εξέλιξη συνεχίζεται, επειδή οι παραγωγοί εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αποκλείονται από ορισμένους τομείς της μουσικής βιομηχανίας λόγω υποθέσεων με βάση την εθνικότητά τους.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Συνδέει ηπείρους και ξεπερνά αποστάσεις και πολιτισμούς. Φτάνει στα βάθη των ανθρώπων μοιράζοντας ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, μια ιδέα που πυροδοτεί μια εσωτερική κίνηση. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, η διαφοροποίηση της μουσικής.

Μουσική που σπάει με τη φόρμα

Μια συνταγή επιτυχίας στον κόσμο της μουσικής είναι να ρισκάρεις τη μουσική. Οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες που είναι διαφορετικοί φαίνονται όλο και πιο επιτυχημένοι. Όσοι τολμούν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και τον κόσμο της μουσικής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Μια ποικιλόμορφη κοινωνία

Η σημασία της διαφοροποίησης της μουσικής φαίνεται και από την εξέλιξη της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Θέματα που γίνονται όλο και πιο παρόντα βρίσκονται επίσης όλο και περισσότερο στον κόσμο της μουσικής. Αστέρια όπως η Demi Lovato βγαίνουν ως μη δυαδικά και η Billie Eilish ενσαρκώνει επίσης τα φωτεινά χρώματα της κοινωνίας. Και με επιτυχία: χάρη σε αυτή τη μουσική , οι άνθρωποι αισθάνονται κατανοητοί και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να είναι όπως θέλει.

Μουσική στο iGaming

Το πόσο διαδεδομένη είναι η μουσική δείχνει το ερώτημα: Πού δεν είναι η μουσική; Σχεδόν κανένας τομέας της ζωής μας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς χωρίς μουσική. Ακόμη και στον κόσμο των βίντεο κουλοχέρηδων  αμέτρητων βιβλιοθηκών τυχερών παιχνιδιών, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό συστατικό. Ενώ υπάρχουν κουλοχέρηδες με θέμα τη μουσική, όπως το Music Stage, σε άλλα παιχνίδια η μουσική είναι ένα σημαντικό υπόβαθρο και παρέχει ενθουσιασμό και επιπλέον αδρεναλίνη. Η μουσική παρέχει επίσης τη σωστή αίσθηση στις ζωντανές στοές.

Χάρη στη μουσική

Έτσι, στο τέλος είναι απαραίτητο μόνο να ευχαριστήσουμε τη μουσική. Για τα συναισθήματα που νιώθουμε χάρη σε εκείνη και τις καταστάσεις που την κάνουν πολύ πιο έντονη. Τι θα ήμασταν χωρίς τη μουσική;

Listening to relaxing music can improve cognitive performance, study suggests

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Mανούλες σταματήστε να αυτοθυσιάζεστε για τα παιδάκια σας τα καταστρέφετε.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Στο’ πα και στο ξαναλέω πως κάπου εκεί στις οδηγίες χρήσης ενός τεστ εγκυμοσύνης που αναφέρεται… «Αν εμφανιστούν οι μπλε γραμμούλες.. δηλαδή αν είστε έγκυος.. επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας» θα έπρεπε να υπήρχε υποσημείωση… επισκεφτείτε και τον ψυχολόγο σας!!

Δεν μπορείς να ακούς μα ούτε και να εξηγήσεις πως ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή σου, η ίδια σου η μάνα, που σε ‘φερε στην ζωή, που θυσιάστηκε και θυσιάζεται για να ‘σαι συ καλά, που έκανε στην άκρη όλη της τη ζωή να μπει η δική σου μπροστά, πως εκείνη; πως μπορεί εκείνη να ναι η πηγή της δυστυχία σου. Δεν το χωρά ο νους σου και ούτε να το ακούς δεν θες….

Μα αυτή η αυταπάρνηση της μανούλας σου θα κάνει με τόση μαεστρία την δική σου την ψυχούλα να γεμίζει τύψεις και ενοχές κάθε που θα σηκώσεις κεφάλι από τα πρώτα σου χρόνια… γιατί η μαμά επειδή σε αγαπάει τα κάνει όλα δεν την λυπάσαι;  Κάνε αυτό που σου λέει αμέσως… Κοίτα, κοιτά πόσο την ταλαιπωρείς, κοιτά αναίσθητο παιδί που δεν καταλαβαίνεις πως όλα για σένα γίνονται.

Και έτσι εσύ καημένο μου παιδάκι και εγωκεντρικό γίνεσαι και υποτακτικό σε πάσα μορφή εξουσίας. Και στην αγάπη αρχίζεις να αισθάνεσαι υπόχρεος γιατί κάποιος κόβει κάτι από κείνον για να το δώσει σε σένα, δεν υπάρχει εκεί μονό για σένα και αναρωτιέσαι, άραγε την αξίζεις αυτή την αγάπη, άραγε υπάρχει πραγματικά κάτι μονό για μένα;;

Θυσιάζομαι για σένα λέει η μανούλα που πρέπει με το που θα μάθει πως θα σε φέρει στον κόσμο να ψυχαναλυθεί!

Να βρει το νόημα της δικής της ζωής να μην το γυρέψει μέσα από την δική σου την ζωή γιατί αλίμονο σου…

Δεν θα μάθεις ποτέ ποιος πραγματικά είσαι αφού θα μεγαλώνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιήσεις αυτό που θα θελε να ναι η ίδια σου η μανούλα, θα σε φτιάξει έτσι ώστε να γίνεις αυτό που ‘θελε εκείνη και θα το δουλέψει πολύ από τότε που θα πας στα πρώτα σου σχολεία και αν εσύ αντισταθείς γιατί κάτι μέσα σου κλωτσήσει και δεν σου κάνει ετούτο το κουστούμι θα ακούσεις πως όλα γίνονται για το καλό σου και πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί η μαμά κάνει αγώνα μεγάλο για να σου παρέχει όλα αυτά που εσύ πετάς και λες πως δεν τα θες κακομαθημένο!

Αγενέστατο παιδί και αχάριστο…. που δεν αναγνωρίζεις τίποτα…

Κοίτα με πόση δεξιοτεχνία, πόσο ύπουλα και χωρίς να το καταλάβεις, εσύ είσαι το πρόβλημα, εσύ έχεις τα προβλήματα που δεν καταλαβαίνεις τι είναι όλο αυτό που στήθηκε για σένα χωρίς εσένα;;

Γιατί ποιος είσαι εσύ άλλωστε…. Ποτέ σου δεν θα μάθεις..  Μόνο αν κάποια στιγμή τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή το άγχος σε οδηγήσουν στον ψυχαναλυτή!

Και πάλι θα σου πάρει λίγο χρόνο πουλάκι μου μα την στιγμή που θα ανακαλύψεις ποιος είσαι θα ναι σαν σου κόλλησαν δυο φτερά στην πλάτη σαν αυτά που χουν οι άγγελοι και θα σαι ελεύθερος πια να πετάς.. θα είσαι εσύ ο γνήσιος και μοναδικός εαυτός σου και θα μπορείς να πετάς, να ανάπνεες και να απολαμβάνεις !

Την ζωή που σου ανήκει και που εσύ θα δημιουργήσεις.

Μπαρκάτσα Άρια, Ψυχολόγος

What’s your Reaction?
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του.

Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους.

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο.

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πηρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει.

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του.

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. «Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν εξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία».

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χαδί, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεικών προσδοκιών.

http://www.themamagers.gr

What’s your Reaction?
+1
4
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending