Connect with us

Ψυχολογία

Ο Νόμος της Έλξης μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον άνθρωπό σου.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Δες το διαλογισμό που θα φέρει στη ζωή σου τον έρωτα που ονειρεύεσαι!

Ο Paulo Coelho έχει γράψει πως «οι σημαντικές συναντήσεις έχουν σχεδιαστεί [από τις ψυχές] πολύ πριν τα σώματα συναντηθούν». Γιατί όμως ενώ ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε μια υγιή σχέση, γεμάτη εμπιστοσύνη, αποδοχή και αγάπη, τελικά καταλήγεις να μετράς αποτυχημένα ραντεβού και σχέσεις-αδιέξοδα; Η Sarah Prout και ο σύζυγός της, Sean Patrick Simpson, υποστηρίζουν ότι ο Νόμος της Έλξης μπορεί να μας βγάλει από όλο αυτό και να μας βοηθήσει να φέρουμε στη ζωή μας τον ιδανικό σύντροφο.

WHO IS WHO

Η Sarah Prout είναι διάσημη συγγραφέας την οποία έχουν κατατάξει στο top-10 των καλύτερων μπλόγκερ και μαζί με το σύζυγό της, Sean Patrick Simpson έχουν ιδρύσει την εκδοτική εταιρία Älska Publishing που αριθμεί πάνω από 200 συγγραφείς και έχουν εκδώσει πάνω από 50,000 βιβλία. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2009 μέσω Twitter και σύντομα κατάλαβαν πως είχαν βρει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου τον ιδανικό σύντροφο. Όπως λένε, ο Νόμος της ‘Ελξης τους έφερε κοντά. Έτσι, μελετώντας τις διδασκαλίες πνευματικών ηγετών, ψυχολόγων και ειδικών σε σχέσεις και βασισμένοι στη δική τους εμπειρία, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα 21 ημερών για να έλξει κανείς στη ζωή του την ιδανική σχέση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν «σε 21 μέρες μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει love-ready, soul-sexy and joyfully prepared» για να φέρει στη ζωή του το σύντροφο που ο ίδιος ονειρεύεται.

LOVE, ACTUALLY

Τι θέλεις να έλξεις; Αληθινή αγάπη; Έναν άνθρωπο να σε παίρνει αγκαλιά δίπλα στο αναμμένο τζάκι; Ερωτικές στιγμές που θα σε απογειώσουν και θα ανεβάσουν το επίπεδο του σεξ ένα βήμα πιο ψηλά; Έναν άντρα που μαζί του θα γελάς και θα χαίρεσαι τη ζωή; Ή κάποιον με τον οποίο θα δημιουργήσεις οικογένεια; Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους Prout και Simpson, είναι ότι «αυτός ο άνθρωπος υπάρχει και είναι κάπου εκεί έξω, όχι μόνο στα σενάρια του κινηματογράφου. Το ξέρεις γιατί έχεις δει άλλους να βρίσκουν τον έρωτα της ζωής τους. Πώς όμως θα τον βρεις κι εσύ; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βγει αμέτρητα μέτρια ραντεβού, έχουν γνωρίσει πολλούς συντρόφους που αργά ή γρήγορα αποδείχτηκαν λάθος… Φαντάσου όμως για μια στιγμή να τον έβρισκες, χωρίς όλες αυτές τις απογοητεύσεις!».

«Μόλις βρεις τον Ένα και Μοναδικό», λένε οι δύο ειδικοί, «θα συμβούν 3 καταπληκτικά πράγματα στη ζωή σου:

  1. «Θα ξαναβρεις την αίσθηση του πάθους και του σκοπού. Όλα θα έχουν βρει το νόημά τους». Οι Prout και Simpson λένε ότι γνωρίστηκαν μέσω Twitter το 2009 και σύντομα έκαναν ο ένας για χάρη του άλλου χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν. Τι τους έδινε δύναμη; «Το άλμα πίστης», όπως λένε: Πίστεψαν ότι είχαν βρει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου τον άνθρωπό τους.
  2. «Θα ζήσεις την αγάπη χωρίς όρους, αυτή που σου επιτρέπει να είσαι ελεύθερος, χωρίς ‘‘φίλτρα’’ και ‘‘ανασφάλειες’’ ανάμεσά σας, να είσαι αυτή που είσαι. Όταν έχεις βρει τον ιδανικό σύντροφο, τον αποδέχεσαι ακριβώς όπως είναι και το ίδιο συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Αυτή η εμπειρία ξεκινά με το να βρει κανείς την αγάπη μέσα του και να την καλλιεργήσει».
  3. Όταν κανείς βρει μέσα του την αγάπη, τότε μπορεί να βιώσει, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, ανάπτυξη πνευματική, αλλά και σε κάθε επίπεδο της ύπαρξης. «Πολύ συχνά ακούμε τους άντρες να παραπονιούνται για το ότι οι γυναίκες τους γκρινιάζουν, ενώ οι γυναίκες ζητάνε από τους συντρόφους τους περισσότερο χρόνο. Εμείς ήμασταν πολύ σαφείς στο τι ζητούσαμε από τη σχέση μας πριν ακόμα γνωριστούμε και έτσι δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Αυτό από μόνο του μας έχει ανοίξει το δρόμο να εξελιχθούμε και πνευματικά: μάθαμε να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας, αυτό τον πολύτιμο εσωτερικό οδηγό που όλοι έχουμε, συνδεθήκαμε ο καθένας με τον εσωτερικό του εαυτό καλύτερα, ενώ το σεξ περνάει σε επόμενο επίπεδο!». 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ»;

«Στον εγκέφαλό μας», εξηγούν οι Prout και Simpson, «υπάρχει ένα τμήμα, το οποίο ονομάζεται δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης, το οποίο αρχίζει να ψάχνει στον κόσμο γύρω μας γι’ αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Το πρόβλημα είναι ότι αν στο μυαλό μας έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικότητα γεμάτη με πεποιθήσεις όπως ‘‘δεν αξίζω’’ και ‘‘δεν θα βρω ποτέ τον ιδανικό σύντροφο’’, ή με κολλήματα σε σχέσεις που αφορούν το παρελθόν, τότε ακριβώς αυτά θα έλξουμε. Αυτό που κάνουν λάθος οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι ψάχνουν κάποιον να γεμίσει τα δικά τους κενά… Από την έρευνά μας με εκατοντάδες άντρες και γυναίκες, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν 4 κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν βρίσκει τον έρωτα της ζωής του: αναζητά σε κάποιον άλλο άνθρωπο (1) ασφάλεια, (2), επιβεβαίωση, (3) αποδοχή, ή (4) ολοκλήρωση. Αυτές είναι ασυνείδητες και εγγυημένες συνταγές αποτυχίας. Και τις επαναλαμβάνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε και μάλιστα για ολόκληρα χρόνια… Αν ψάχνεις μια σχέση όντας ο ίδιος ελλειπής, θα έλξεις ακριβώς αυτό: μια ελλειπή σχέση».

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Για να έλξουμε λοιπόν τον κατάλληλο σύντροφο, όπως λένε οι Prout και Simpson, χρειάζεται να βάλουμε στον εγκέφαλό μας εικόνες οι οποίες αντιστοιχούν σε αυτό που θέλουμε να έλξουμε. Και για να μας προετοιμάσουν, μας δίνουν μια τεχνική βαθιάς χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας συντονιζόμαστε με τη συχνότητα του ιδανικού μας Άλλου. Ο τρόπος είναι απλός, αλλά στοχεύει ακριβώς εκεί που ξεκινούν όλα: στο ασυνείδητό μας. Εκεί, με τη βοήθεια αυτού του διαλογισμού, θα αντικαταστήσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις («δεν αξίζω», «δεν θα βρω ποτέ τον άνθρωπό μου») που μας κάνουν να έλκουμε αταίριαστους με εμάς συντρόφους, με αυτό που πραγματικά αξίζουμε. Έτοιμοι; Πάμε!

  1. Κάθισε αναπαυτικά, ηρέμησε και κλείσε τα μάτια σου.
  2. Πάρε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις.
  3. Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στον κήπο της ψυχής σου. Είναι πλούσιος και νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Έχει λιακάδα, νιώθεις τη ζέστη του ήλιου πάνω σου και μυρίζεις τα λουλούδια. Είσαι ξυπόλητη και πατάς πάνω στο μαλακό γρασίδι.
  4. Γύρω από τον κήπο υπάρχουν πανύψηλα καταπράσινα δέντρα, που συμβολίζουν διάφορες εκδοχές της ζωής σου και την ανάλογη σοφία που έχεις πάρει από καθεμία. Κάθεσαι κάτω από το αγαπημένο σου δέντρο και περιστοιχίζεσαι από πανέμορφα ροζ, κίτρινα, και γαλάζια άνθη. Νιώθεις γαλήνη. Αυτός ο ιερός τόπος είναι ο κήπος της ψυχής σου, ο πιο αληθινός κήπος της καρδιάς σου.
  5. Όσο κάθεσαι παραδομένη και απόλυτα ασφαλής,  βλέπεις μια φιγούρα στο βάθος. Σηκώνεσαι και την πλησιάζεις. Ξέρεις ποιος είναι και ανυπομονείς να τον συναντήσεις ξανά.
  6. Όσο πλησιάζεις βλέπεις ότι λάμπει από χαρά που σε ξαναβλέπει. Το βλέμμα σας συναντιέται και αγκαλιάζεστε ζεστά. «Εσύ είσαι», λέτε και οι δύο, όσο γίνεστε ένα. Νιώθεις αγάπη και χαρά, νιώθεις σαν να επέστρεψες στο σπίτι.
  7. Η αδελφή ψυχή σου σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί στο δέντρο που καθόσουν πριν. «Αυτό είναι και το δικό μου αγαπημένο δέντρο», σου λέει. «Σε περίμενα. Τον γνωρίζω καλά τον κήπο της ψυχής σου».
  8. Ο σύντροφός σου απλώνει το χέρι του και αγγίζει στον κορμό του δέντρου μια μεγάλη, ασημί πόρτα που δεν είχες προσέξει προηγουμένως ότι βρισκόταν εκεί. Πάνω της βλέπεις σκαλισμένα αρχαία σύμβολα. Αναγνωρίζεις την υπογραφή και των δυο σας και αρχίζεις να θυμάσαι ότι βρίσκεστε στην αρχή ενός ταξιδιού το οποίο είχατε συμφωνήσει πριν από πολλές ζωές. «Όταν ανοίξει η πόρτα αυτή», λέει ο σύντροφός σου, «θα δεις στην άλλη πλευρά όλα όσα πρόκειται να δημιουργήσουμε μαζί». Η πόρτα αρχίζει να ανοίγει.
  9. Κοιτάζοντας πίσω από την πόρτα βλέπεις εικόνες από τη μελλοντική ζωή σου: γέννηση, θάνατος, γάμος, χαρά, δάκρυα, γέλια, επανένωση, πάθος, πόνος, ευλογία, αγάπη. Αυτές οι εικόνες έχεις την αίσθηση ότι όλα είναι καλά, ενώ η ουσία του συντρόφου σου έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή.
  10. Ο σύντροφός σου σε κοιτάζει στα μάτια και σου λέει: «Θυμήσου, όλα συμβαίνουν στην ώρα τους, σύμφωνα με το θεϊκό πλάνο. Θα σε δω σύντομα, αγάπη μου». Και έτσι αποχαιρετάτε προς το παρόν ο ένας τον άλλο.
  11. Κάνεις ένα βήμα πίσω ώστε να βρεθείς από την πλευρά της πόρτας που βρισκόσουν στην αρχή, στο Εδώ και Τώρα.
  12. Ανοίγεις τα μάτια σου, γεμάτη εμπιστοσύνη ότι ο ανώτερός σου εαυτός έχει ένα πλάνο ώστε μια μέρα να περπατήσεις κρατώντας το χέρι της αδελφής ψυχής σου. Μέχρι να ξανασυναντηθείτε, θυμήσου πώς ένιωθες όταν σου κρατούσε το χέρι, όταν ήσασταν μαζί.

Αυτή είναι μία από τις 30 ασκήσεις που δίνουν οι Prout και Simpson και οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα έλξουν στη ζωή μας τον ιδανικό για εμάς σύντροφο. «Οι άνθρωποι που παίρνουν στη ζωή αυτό που θέλουν είναι όσοι συντονίζονται με αυτό που θέλουν να έλξουν. Φαντάσου ότι είσαι πλήρης για να έλξεις μια σχέση πληρότητας», λένε. Στις 21 μέρες του προγράμματός τους μπορεί κανείς να μάθει ποιους ανθρώπους έλκουμε στη ζωή μας και γιατί, απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί δεν έχει εμφανιστεί ακόμα ο Ένας και Μοναδικός», γιατί είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι τους αξίζει να γνωρίσουν την αληθινή αγάπη κ.λπ.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
19 Comments

19 Comments

  1. Kerrie

    17 November 2021 at 5:57 am

    Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you
    know how to make your site mobile friendly?
    My website looks weird when browsing from my iphone4.
    I’m trying to find a template or plugin that might be able to
    resolve this issue. If you have any recommendations, please
    share. Thank you!

  2. Pamela

    17 November 2021 at 8:39 pm

    Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone
    3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
    all your posts! Keep up the excellent work!

  3. Daren Flin

    17 November 2021 at 9:13 pm

    This is a topic which is close to my heart… Many thanks!Where are your contact details though?

  4. Carrie

    18 November 2021 at 2:56 am

    I have read so many articles about the blogger lovers except this article
    is actually a good piece of writing, keep it up.

  5. Otis

    21 November 2021 at 7:25 pm

    I visited many sites but the audio feature for audio songs
    current at this web page is in fact fabulous.

  6. Carlton

    23 November 2021 at 9:28 pm

    Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

    Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  7. website

    10 February 2022 at 2:21 pm

    802467 878756I truly like reading by way of and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it! . 417391

  8. köpa nandrolon

    22 July 2022 at 10:56 pm

    256295 464846Howdy! I just wish to give a huge thumbs up for the great info you may have here on this post. I will probably be coming back to your weblog for a lot more soon. 597904

  9. keltec 223 bullpup

    18 November 2022 at 9:10 pm

    348759 456578Excellent post however , I was wanting to know should you could write a litte much more on this subject? Id be quite thankful in case you could elaborate just a little bit further. Bless you! 550387

  10. Hmm is anyone else having problems with the images on this
    blog loading? I’m trying to figure out if its a
    problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

  11. Hair loss from excessive styling

    3 September 2023 at 10:08 pm

    Hello, its nice post about media print, we all
    know media is a enormous source of facts.

  12. vente en ligne de oromone en France

    5 September 2023 at 2:22 am

    It’s actually a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this helpful info with us.

    Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  13. Anh

    30 November 2023 at 2:18 pm

    wonderful post, very informative. I ponder why the other experts of this
    sector don’t notice this. You should continue your writing.
    I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

  14. acquisto di kaluril in Spagna

    23 January 2024 at 3:54 pm

    Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
    I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Cheers!

  15. achat de Boots Ibuprofen en Italie

    3 February 2024 at 7:19 pm

    Hi friends, pleasant post and fastidious arguments commented here, I am genuinely enjoying by these.

  16. Walker

    7 April 2024 at 9:42 am

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly
    enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will
    be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  17. Edith

    11 April 2024 at 2:08 am

    Wow, this article is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, therefore I
    am going to inform her.

  18. You have made some decent points there. I checked
    on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  19. My family members always say that I am wasting my time here at web,
    however I know I am getting knowledge every day by reading such nice articles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ψυχολογία

Δεν ακούει κανέναν το παιδί σας; Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο «Γκάντι»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Το μικρό σας σας χτυπάει, αρνείται να σας υπακούσει… Με λίγα λόγια, μπροστά σας έχετε έναν μικρό… αντάρτη.

Με τη συμπεριφορά του πραγματικά σας φέρνει στα όριά σας. Τι κάνουμε λοιπόν; Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει μια νέα μέθοδος. Το όνομά της; Ειρηνική αντίσταση! Πρότυπό της; Ο Μαχάτμα Γκάντι.

Ακόμη και τα πιο ήρεμα και υπάκουα πιτσιρίκια κάποια στιγμή αναστατώνουν τους γονείς τους. Γι’ αυτό και οι μικροεντάσεις δεν λείπουν σχεδόν από καμία οικογένεια. Είτε γιατί ο μικρός δεν μάζεψε τα παιχνίδια του από το καθιστικό είτε γιατί τα αδελφάκια τσακώνονται μεταξύ τους για το τελευταίο ποτήρι χυμό, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς ή η μαμά να αναγκάζεται να βάζει τις φωνές. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και συμβαίνουν και στις… καλύτερες οικογένειες.

Αν όμως το τρίχρονο πιτσιρίκι σας σας χτυπάει, αν το πεντάχρονο αγοράκι σας προσβάλλει και κοροϊδεύει τη νηπιαγωγό του, αν σας πιέζει ζητώντας διάφορα πράγματα με επίμονο και άσχημο τρόπο (π.χ. λειχουδιές, χρήματα, περισσότερη τηλεόραση), αν πρέπει να το παρακαλάτε με τις ώρες για να πάει στο κρεβάτι ή να φάει όλο το φαγητό του ή αν σας απειλεί ότι θα «αυτοκτονήσει», τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Εδώ δεν πρόκειται για συνηθισμένες σκανδαλιές και γκρίνιες, αλλά για προβληματική συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από τις αιτίες της, αυτή η συμπεριφορά διαταράσσει την οικογενειακή ισορροπία και φέρνει τα… πάνω κάτω στο σπίτι. Οι γονείς ταλαντεύονται ανάμεσα στην οργή και την απελπισία, τα πιτσιρίκια δοκιμάζουν τα όρια και τα νεύρα του μπαμπά και της μαμάς και απολαμβάνουν την εξουσία τους.

Υπάρχει… σωτηρία; Ναι! Αρκεί να ακολουθήσετε τη νέα τακτική που προτείνει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Δηλαδή στην ήρεμη μεν αλλά αποτελεσματική αντίσταση.

Ο Ινδός πολιτικός είχε καταφέρει να πηγαίνει κόντρα στους Βρετανούς αποικιοκράτες, χωρίς όμως η σύγκρουσή τους να βγαίνει εκτός ελέγχου και να οδηγεί σε καταστροφή. Ποιο ήταν το «όπλο» του; Η ειρηνική, χωρίς χρήση βίας, αντίσταση. Δεν θα μπορούσαν άραγε και οι γονείς να επωφεληθούν από αυτή την τακτική;

Μια πρωτοποριακή μέθοδος

Εδώ και πολλά χρόνια ο καθηγητής Ψυχολογίας Ηaim Omer δουλεύει και δοκιμάζει τη μέθοδό του σε οικογένειες στη Γερμανία και το Ισραήλ. Όλοι οι γονείς που συμμετέχουν στις έρευνές του μοιάζουν μεταξύ τους. Δηλαδή είναι μαμάδες και μπαμπάδες που έχουν μια ολέθρια έχθρα με τα μικρά τους, που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση εξουσίας με τα πιτσιρίκια τους, συνήθως για ασήμαντες αφορμές.

Ή, από την άλλη, είναι γονείς που έχουν… παραδώσει τα όπλα και έχουν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια του απαιτητικού παιδιού τους. Μάλιστα, ήδη η μέθοδος του καθηγητή Omer χρησιμοποιείται με επιτυχία από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους στη Γερμανία σε μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της νέας μεθόδου; Λοιπόν, οι γονείς, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού τους, θα πρέπει να σταματήσουν να «απαντούν» στις προκλήσεις του και να μην παρασύρονται σε μια κόντρα που δεν οδηγεί πουθενά, σε αυτόν το φαύλο κύκλο τού «Θα το κάνεις»-«Όχι, δεν θα το κάνω». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας δούμε τι προτείνει η νέα μέθοδος:

Όχι κήρυγμα

Οι γονείς πρέπει να σταματήσουν το κήρυγμα, τα παρακάλια, τις ατέλειωτες συζητήσεις. Το μόνο που καταφέρνουν με όλα αυτά είναι να εξαντλούνται οι ίδιοι και στο τέλος το μικρό να κάνει τελικά το δικό του!

Ψυχραιμία και όχι άμεσες αντιδράσεις

Οι γονείς πρέπει να μάθουν να παραμένουν ήρεμοι σε έντονες καταστάσεις και να μην παρασύρονται από την ένταση της στιγμής. Αν, για παράδειγμα, το μικρό τους τους χαστουκίσει, θα πρέπει να μείνουν αρχικά σιωπηλοί και να συλλογιστούν αυτό που συνέβη.

Έτσι θα συγκρατήσουν την οργή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις. Θα «απαντήσουν» στην κακή συμπεριφορά του παιδιού τους μόνο αφού περάσει κάποιος χρόνος: μισή ώρα αν το παιδί είναι κάτω των 6 ετών και μία μέρα αν είναι μεγαλύτερο.

Ξεκαθάρισμα… λογαριασμών με «Sit-in»!

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και σαφείς με το παιδί! Δηλαδή, θα πρέπει να του ανακοινώσουν ότι από εδώ και στο εξής δεν θα ανέχονται πια την άσχημη συμπεριφορά του. Επειδή όμως ένα πεντάχρονο που χτυπάει π.χ. συστηματικά τα συνομήλικά του ή φέρεται πολύ άσχημα στη μητέρα του δεν… παίρνει και πολύ στα σοβαρά υπόψη του τέτοιου είδους ανακοινώσεις, θα πρέπει οι γονείς να κάνουν την ανακοίνωσή τους με τον πιο σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός;

Το «Sit-in». Δηλαδή, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν «κατάληψη» στο δωμάτιο του παιδιού, να καθίσουν σε μια καρέκλα και να πουν με πολύ σοβαρό ύφος στο μικρό ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πια τη συμπεριφορά του και ότι περιμένουν, εδώ και τώρα, από εκείνο, τις προτάσεις του για να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί της μεθόδου, «με το Sit-in δεν επιβάλλουμε τίποτα στο παιδί, αλλά αντίθετα το ενθαρρύνουμε να βρει μόνο του τη λύση. Οι γονείς δεν είναι ούτε αυθεντίες που γνωρίζουν τα πάντα ούτε ρομπότ-παιδαγωγοί που μοιράζουν επιβραβεύσεις ή τιμωρίες».

Μια αγκαλιά στις δύσκολες στιγμές

Αν το παιδί είναι μικρό (2-3 ετών) και έχει κάποιο από τα γνωστά ξεσπάσματα θυμού αυτής της ηλικίας, δηλαδή πέφτει στο πάτωμα, ουρλιάζει, καταστρέφει αντικείμενα ή απειλεί να κάνει κακό στον εαυτό του, οι γονείς μπορούν να το ηρεμήσουν με μια λαβή που ονομάζεται «η αγκαλιά της αρκούδας».

Σε αυτή την περίπτωση ο ενήλικος παίρνει το παιδί στην αγκαλιά του και κλείνει σφιχτά γύρω του τα χέρια του, έτσι ώστε το μικρό να μην μπορεί να κάνει καμία κίνηση. Το μήνυμα που παίρνει το πιτσιρίκι είναι το εξής: «Είμαι εδώ. Θα μείνω εδώ. Δεν θα σε αφήσω να συνεχίσεις αυτό που κάνεις».

Μάρτυρες «υπεράσπισης»

Συνήθως οι γονείς επιθετικών παιδιών αισθάνονται ντροπή για τη συμπεριφορά του μικρού τους και αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, είναι σημαντικό να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιου δικού τους άνθρωπου: είτε μιας φίλης, είτε ενός θείου ή θείας του παιδιού.

Αυτό το άτομο μπορεί να μεσολαβήσει στους καβγάδες τους με το μικρό, να χρησιμεύσει ως «μάρτυρας υπεράσπισης» των γονιών και να δείξει στο παιδί ότι βρίσκει σωστή την απόφαση και τη θέση του μπαμπά ή της μαμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κύκλος των γονιών -οι φίλοι και οι συγγενείς- παίζει σπουδαίο ρόλο για τα παιδιά, αφού αντιπροσωπεύει για εκείνα τον κόσμο των ενηλίκων.

Βλέποντας το μικρό ότι αυτός ο κόσμος αποδέχεται και στηρίζει τους γονείς, ηρεμεί και αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τους δικούς του, τους σέβεται και τους υπολογίζει.

Mαζί στο γραφείο

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν την τακτική «Τime-in». Δηλαδή, το παιδί είναι υποχρεωμένο να περάσει μία μέρα με τον μπαμπά ή τη μαμά στο χώρο της εργασίας τους.

Τα οφέλη

Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο, οι γονείς κερδίζουν πολλά. Πρώτα απ όλα, αποκτούν υπόσταση ως γονείς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παύουν να είναι… αόρατοι για το μικρό. Έτσι γίνονται πιο δυνατοί και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και αυτή η δύναμη είναι το αντίθετο της εξουσίας, που καταπιέζει και εξουδετερώνει το παιδί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τιμωρίες και οι απειλές απομακρύνουν το παιδί από το γονιό.

Αντίθετα, η δύναμη που πηγάζει από την ειρηνική αντίσταση φέρνει το παιδί πιο κοντά στο γονιό, γίνεται μια γέφυρα επικοινωνίας.

Τα παιδιά αναπτύσσονται πιο σωστά όταν αισθάνονται όχι μόνο την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών τους, αλλά και τη δύναμή τους και την αποφασιστικότητά τους. Είναι δύσκολο φυσικά να κάνεις το παιδί σου να σε βλέπει έτσι κάθε μέρα: τρυφερό αλλά και δυνατό.

Η μέθοδος Γκάντι, λοιπόν, προσπαθεί να συνδυάσει με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο αυτά τα δύο στοιχεία. Η ειρηνική αντίσταση μπορεί, πραγματικά, να βοηθήσει τους γονείς να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην οικογένειά τους. Και, μάλιστα, από τη στιγμή που θα τα καταφέρουν, είναι πια περιττή…

Ναι μεν, αλλά…

Υπάρχει και αντίλογος σε αυτή τη μέθοδο. Ορισμένοι ειδικοί τη βρίσκουν υπερβολικά σκληρή και δύσκολη για τους γονείς και τα παιδιά. Μπορεί να μη χρησιμοποιούν οι γονείς βία, αλλά, από την άλλη, μήπως με αυτή την τακτική απλώς καταπιέζουν την παρόρμησή τους και επιβάλλουν την εξουσία τους με έναν άλλον τρόπο; Ο καθηγητής Omar γνωρίζει αυτό τον κίνδυνο. Όμως, όπως τονίζει, η σχέση παιδιού και γονιού έχει πάντα το στοιχείο της εξουσίας, αφού οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να βάζουν τα όρια.

Η ειρηνική αντίσταση μπορεί να είναι «ειρηνική», αλλά ταυτόχρονα είναι και δυναμική, ενώ ο στόχος των γονιών που την εφαρμόζουν δεν είναι να νικήσουν… το παιδί. Η μαμά και ο μπαμπάς που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο πρέπει να είναι ταυτόχρονα και τρυφεροί με τα μικρά τους. Θα πρέπει να τους λένε το «σ’ αγαπώ» και να τους δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και το σεβασμό τους.

Δεν πρέπει να αποφεύγουν να «καλομαθαίνουν» το μικρό ταραξία με μια εκδρομή ή μια έξοδο για γλυκό. Όμως, αυτό θα πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα, π.χ. «Αν είσαι φρόνιμος, θα πάμε σινεμά», και να δείξουν απλά στο πιτσιρίκι τους πόσο πολύ το υπολογίζουν και το εκτιμούν.

Τι είναι το «Sit-in»

O γονιός (ή και οι δύο γονείς) μπαίνει στο δωμάτιο, κλείνει πίσω του την πόρτα και κάθεται σε μια καρέκλα μπροστά στην είσοδο του παιδικού δωματίου. Με ήρεμη φωνή λέει στο παιδί: «Δεν αποδέχομαι άλλο αυτό που κάνεις (π.χ. το ότι χτυπάς και βρίζεις τα άλλα παιδιά κ.ά.). Θα μείνω εδώ και θα περιμένω από εσένα τις προτάσεις σου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον».

Ο μπαμπάς (ή η μαμά) δεν πρέπει να ανοίξει διάλογο με το παιδί, να το προκαλέσει ή να απαντήσει στις προκλήσεις του. Αν το μικρό απλώσει το χέρι του, μπορεί να αμυνθεί, αλλά όχι με φωνές ή ανταποδίδοντας το χτύπημα. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του.

Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Αν τελικά το «Sit-in» δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να το επαναλάβει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από μερικά «Sit-in». Προσοχή όμως! Το «Sit-in» δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από κάποιον καβγά.

Advertisement

sciencearchives.wordpress.com

What’s your Reaction?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ψυχολογία

Όταν αρρωσταίνει η ψυχή, πονά και το σώμα

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Η ψυχή (νόηση) και το σώμα αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Οταν για οποιονδήποτε λόγο πάσχει το ένα, αναπόφευκτα πλήττεται και το άλλο. Γνωρίζουμε πλέον και αποδεχόμαστε επιστημονικά ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία ψυχοβιολογική οντότητα.

Το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται σαν ένα στάδιο της «εξέλιξης» που έχει κάποιο νόημα, ή υποδηλώνει συχνά τη διαταραγμένη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του.

Τα σωματικά συμπτώματα όταν η ψυχή νοσεί

Στην τρέχουσα πραγματικότητα της πανδημίας που διαβιούμε, το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια, καθώς και τα έντονα συναισθήματα θλίψης, εγκατάλειψης, έλλειψης στόχου και νοήματος όπως και αυτά της απομόνωσης που προκύπτουν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως, συχνουρία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα), προβλήματα μνήμης (αιτία είναι η διάσπαση προσοχής από το άγχος που δημιουργεί προβλήματα στην αποθήκευση και στην ανάκληση των αποθηκευμένων στην μνήμη πληροφοριών), ανορεξία, ή αυξημένη όρεξη, βουλιμία, νυκτερινή ενούρηση σε παιδιά και εφήβους.

Το όποιο σύμπτωμα πάντα χρήζει ιατρικής εξέτασης, διάγνωσης και κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης, από εξειδικευμένους γιατρούς. Οταν όμως γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και αποκλειστεί ο παθολογικός παράγοντας, τότε κάποιος ψυχοσωματικός παράγοντας εμπλέκεται και επηρεάζει τον οργανισμό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία:

* Αναίτιους παθολογικά πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.
* Προβλήματα στο στομάχι (χωρίς ιατρική – παθολογική αιτία) ή στο έντερο συνήθως συνδέονται με τον φόβο ή και την ανασφάλεια.
* Ο έντονος, συχνός, καταπιεσμένος και συσσωρευμένος θυμός συχνά προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα και είναι γενικότερα δείκτης δυσφορίας και μειωμένης λειτουργικότητας του ατόμου.

Πού οδηγεί ο φόβος και ο θυμός

Οταν κάποιος νιώθει έντονο φόβο, θυμό ή ανησυχία μπορεί να αναπτύξει ταχυκαρδία, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία), τρέμουλο, εφίδρωση, πονοκέφαλο, έναν «κόμπο» στο στομάχι, γρήγορη αναπνοή.

Εκφράστε το συναίσθημα

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι το «κλειδί» της ψυχοσωματικής ισορροπίας. Οταν καταπνίγουμε τον θυμό, την οργή ή τη θλίψη, τότε αυτά είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν με τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος.
* Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε την ψυχραιμία μας και μεγαλοποιούμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, γεγονός που δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.
* Η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην αποφόρτιση από το στρες και στη βελτίωση της διάθεσης. Το ίδιο μπορούμε να επιτύχουμε και φροντίζοντας να εκπληρώσουμε έναν στόχο που έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βελτιώνοντας τη σχέση μας με ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας.

Αγαπήστε, αποδεχθείτε και βελτιώστε τον εαυτό σας 

* Αναγνωρίστε με ποιον τρόπο επηρεάζει το άγχος τον οργανισμό σας.
* Μειώστε τα δυσάρεστα γεγονότα – απομακρυνθείτε από τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις.
* Αντικαταστήστε δυσλειτουργικές συμπεριφορές με άλλες, πιο βοηθητικές.
* Επικοινωνήστε έστω και διαδικτυακά με ανθρώπους που θέλετε και νιώθετε καλά και ευχάριστα μαζί τους. Μοιραστείτε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και αντικαταστήστε τα με άλλα, πιο θετικά και ευχάριστα.
* Οραματιστείτε το μέλλον θετικά και θέστε στόχους μικρούς και μεγαλύτερους.
* Βρείτε το προσωπικό σας νόημα, τι είναι και τι όχι σημαντικό για εσάς και εργαστείτε προς αυτή τη κατεύθυνση.
* Ζητήστε τη συνδρομή και τη βοήθεια που χρειάζεστε και διεκδικήστε μια ευτυχισμένη και υγιή ψυχοσωματικά ζωή.

ΜΟΤΟ

«Πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής» είπε τόσο εμπνευσμένα και ρεαλιστικά ο Ιπποκράτης

Από τη Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια.

What’s your Reaction?
+1
8
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ψυχολογία

Τι θα κρατήσουμε από το λοκντάουν στη ζωή μετά

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τρέχαμε για να προλάβουμε και δεν είχαμε χρόνο για τίποτε και ξαφνικά ο χρόνος πάγωσε. Τρομαγμένοι, κλειστήκαμε στα σπίτια μας… Κι έτσι μαγειρέψαμε, κοιμηθήκαμε, είδαμε ταινίες, φάγαμε με την οικογένειά μας, ξεκαθαρίσαμε τις ντουλάπες μας, πειραματιστήκαμε με την κηπουρική, το μακιγιάζ, τις χειροτεχνίες… Τι θα κρατήσουμε από όλα αυτά;

Ο μόνος τρόπος για να περάσει κάποιος το λοκντάουν –όπως καταλάβαμε όλοι μας, χάρη στην εμπειρία μας τον τελευταίο χρόνο – είναι το να αντιμετωπίζει την κάθε μέρα χωριστά χωρίς να σκέφτεται το αύριο ή το μέλλον. Είναι μία συνθήκη δύσκολη, σκληρή, τρομακτική… Τώρα που όμως αρχίζουμε σιγά-σιγά και βλέπουμε το φως στην άκρη αυτού του τόσο σκοτεινού, μεγάλου και αποπνικτικού τούνελ αναρωτιόμαστε αν εκτός από όλα όσα χάσαμε αυτή τη χρονιά, που είναι πολλά και για κάποιους περισσότερα, υπάρχουν και κάποια που κερδίσαμε και τα οποία θα μπορέσουμε να πάρουμε μαζί μας όταν η ζωή μας γυρίσει τελικά στην προηγούμενή της κατάσταση.

Θα προσπαθήσω κι ας αποτύχει

Αν μου έλεγε κάποιος πριν από έναν χρόνο ότι φέτος θα μπορούσα χωρίς δυσκολία να φτιάξω σουφλέ σοκολάτας θα σκεφτόμουν ότι δεν με ξέρει καλά. Πόσο δε μάλλον αν μου έλεγε ότι εκτός από σουφλέ σοκολάτας θα μπορούσα πολύ άνετα να φτιάξω γαλακτομπούρεκο, εκμέκ, μπακλαβά, τάρτα μήλου (με δικό μου φύλλο), οποιαδήποτε πίτα τραβούσε η όρεξή μου, παστίτσιο, γεμιστά και άλλα πολλά. Και δεν είμαι η μόνη. Δεν λέω ότι πριν την πανδημία δεν μαγείρευα. Μαγείρευα. Αλλά δεν τολμούσα. Δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου αλλά ούτε και την τόλμη να διαλέξω μία συνταγή και, σαν να ξεκινούσα ένα καινούργιο άγνωστο ταξίδι, να την ολοκληρώσω. Και τότε ήρθε η καραντίνα και μας έκλεισε στα σπίτια μας, δίνοντάς μας την πολυτέλεια του προσωπικού χρόνου και παράλληλα τη διάθεση να διερευνήσουμε και να τεστάρουμε τις δυνατότητές μας. Και κάπως έτσι μαγειρέψαμε χωρίς να φοβόμαστε… Και όχι μόνο.

Κωδικός 6

Κανείς δεν εκτιμά την ελευθερία του αν δεν τη χάσει πρώτα. Κάπως έτσι έγινε και με τη σχέση μας με τη φύση, τη βόλτα στην παραλία, την άθληση στην εξοχή, το περπάτημα στο βουνό. Μόλις χάσαμε την ευκαιρία να μπορούμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα στραφήκαμε στο πιο απλό, στο αρχέγονο και παράλληλα στο πιο αναγκαίο: Στην επαφή με την ομορφιά, την ενέργεια και την αισιοδοξία που μας δίνει το να βρισκόμαστε στη φύση. Κάποιοι μετακόμισαν στην επαρχία, άλλοι έκαναν τεράστιους περιπάτους με τα πόδια ή με ποδήλατο, άλλοι έτρεξαν, κολύμπησαν, φύτεψαν κήπους και μπαλκόνια. Αν χρειάζεται ένα και μόνο πράγμα να πάρουμε μαζί μας από τα όσα μάθαμε και κάναμε στο λοκντάουν, όταν η ζωή μας επιστρέψει στους φρενήρεις ρυθμούς της παλιάς μας καθημερινότητας, θα πρέπει να είναι η αγάπη και η σχέση που δημιουργήσαμε με τη φύση.

Σήμερα θα δουλέψω από το σπίτι

Η παραγωγικότητα των όσων δούλεψαν από το σπίτι στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, όπου ο κορωνοϊός κυριάρχησε στη ζωή μας, αποδεικνύει ότι – όταν όλα γυρίσουν στους προηγούμενους ρυθμούς και επιστρέψουμε στα γραφεία μας – το να δουλεύουμε έστω κάποιες ημέρες από το σπίτι μπορεί να αποδώσει. Οσο για όλους όσοι νοσταλγήσαμε την κίνηση στον δρόμο προς τη δουλειά αλλά και τη συναναστροφή στο γραφείο με τους συναδέλφους μας, είναι σίγουρο ότι όταν ξαναγυρίσουμε στις προηγούμενες συνθήκες σύντομα θα νοσταλγήσουμε την εργασία από το σπίτι, έστω και περιστασιακά.

Ολοι μαζί στο τραπέζι

Ποιοι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να τρώνε με την οικογένειά τους συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα ή τις 15 μέρες; Στη διάρκεια της καραντίνας είχαμε περισσότερο χρόνο με όσους κλείνει η πόρτα του σπιτιού μας με αποτέλεσμα να περάσουμε χρόνο μαζί, να μαγειρέψουμε μαζί, να παίξουμε, να τσακωθούμε και σίγουρα να φάμε. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή βαρεθήκαμε, πράγμα λογικό και αναμενόμενο, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας τη σημασία του χρόνου που περνάμε με τους ανθρώπους μας ακόμα και κάνοντας πράγματα τετριμμένα και αναμενόμενα, όπως το φαγητό στο ίδιο τραπέζι.

Δικαιούμαι να ξαπλώσω στον καναπέ να δω ταινία

Θυμάμαι ότι αφού γέννησα τον πρώτο μου γιο σκέφτηκα ότι πέρασε για μένα ανεπιστρεπτί η – προ παιδιών – ζωή, όπου «δικαιούμουν», χωρίς καμία τύψη, ενοχή ή εκκρεμότητα να ξαπλώσω στον καναπέ του σαλονιού και να απολαύσω μία, δύο ή και περισσότερες ταινίες. Αλλά ακόμα και όσο τα παιδιά μου μεγάλωναν εγώ και πάλι δεν είχα χρόνο…

Μέχρι που τον Μάρτιο του 2020 ξαφνικά ο χρόνος μού χαρίστηκε και αφού τακτοποίησα τα πάντα στο σπίτι μου, έλυσα όσες εκκρεμότητες μπορούσα και τα έβαλα όλα στη θέση τους, χαλάρωσα, αφού δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς, και… τεμπέλιασα. Ο,τι κι αν σημαίνει η τεμπελιά για τον καθένα μας, όπως το να κοιμηθούμε περισσότερο το πρωί, να απολαύσουμε μία ή και δύο ταινίες, να διαβάσουμε το βιβλίο μας στη μέση της ημέρας, να ακούσουμε μουσική, να φτιάξουμε τα νύχια μας, ακόμα και να κοιτάμε το ταβάνι, αλλά όλα αυτά χωρίς καμία απολύτως τύψη ή ενοχή.

Αυτό το δικαίωμά μας στην τεμπελιά το οποίο έχουμε συνηθίσει να στερούμε από τον εαυτό μας αλλά και από τα παιδιά μας, χρειάζεται να το κρατήσουμε και μετά το λοκντάουν. Οταν η ζωή θα ξαναγίνει βιαστική και όλοι θα «πρέπει να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι δημιουργικά και παραγωγικά». Τότε θα έχει αξία να θυμηθούμε ή να μην ξεχάσουμε πόσο χρειαζόμαστε αυτή την ξεκούραση χωρίς ενοχές και εκκρεμότητες να καραδοκούν για να μας ενοχλήσουν όσο εμείς ρεμβάζουμε απολαμβάνοντας τη ζωή, που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι τίποτε άλλο από το τώρα.

Τρέμω την ώρα που θα βοηθήσω τα παιδιά μου με το διάβασμα

Πριν τον κορωνοϊό το να βοηθήσω τα παιδιά μου με το διάβασμα μού φαινόταν τόσο δύσκολο όσο οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Αυτά να δυσανασχετούν κι εγώ να θυμώνω, να απογοητεύομαι και να απελπίζομαι. Μέχρι που χρειάστηκε όχι απλά να βοηθάω με τα μαθήματα αλλά και να υποκαταστήσω τον δάσκαλό τους κατά κάποιον τρόπο.

Και τότε συνειδητοποίησα ότι για να μπορέσω να τους βοηθήσω πραγματικά χρειαζόταν να κατανοήσω τη θέση τους: Τόσον καιρό μακριά από τους φίλους τους, τον δάσκαλό τους, πίσω από μία οθόνη να προσπαθούν να μάθουν καινούργια πράγματα. Και κάπως έτσι νιώθοντας κατανόηση για τη δύσκολη νέα κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά μου αλλά κι εγώ μαζί τους, κατάφερα να τα βοηθήσω ουσιαστικά. Αυτή την κατανόηση θέλω να πάρω μαζί μου μετά το λοκντάουν. Για τα παιδιά μου, για όλους τους φίλους και τους αγαπημένους μου αλλά και για εμένα την ίδια.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending