Μια κλασική συνταγή που πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν στο αναστάσιμο δείπνο είναι η μαγειρίτσα. Το ιδιαίτερο αυτό φαγητό έχει πολλούς λάτρεις οι οποίοι περιμένουν πως και πως τις γιορτινές αυτές μέρες για να το δοκιμάσουν πάλι.
Πιο κάτω θα βρείτε διάφορες συνταγές μαγειρίτσας από διάσημους σεφ της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για Μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 1 μαρούλι χοντροκομμένο
• 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
• Για το αυγολέμονο 3 αυγά χυμό λεμονιού αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄. Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρίτσα: Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά συνταγής
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αβγά
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
Σημείωση. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.
Μαγειρίτσα με Κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά συνταγής
• 300-500 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου
• 500 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι κομμένο σε κομματάκια
• 2 χούφτες σπανάκι ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο άνηθο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
• 1 φλιτζάνι καφέ ρύζι για σούπα
• 2 λεμόνια
• 2 αυγά
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε με προσοχή να μην τα σπάσουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Ενδιάμεσα ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Κάνουμε το ίδιο και για το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές. Όταν κρυώσουν αρκετά τα συκωτάκια τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε αρκετό λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί καλά και αυτό και μετά τα συκωτάκια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι (κρατάμε όμως λίγο από αυτό για να γαρνίρουμε το φαγητό μας).
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το ρύζι και αφού το ανακατέψουμε μια φορά καλά σβήνουμε με το κρασί.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ξίνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλα τα ωραία συστατικά που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ζωμό.
Όταν εξατμιστεί το κρασί τότε ρίχνουμε το ζωμό, το σπανάκι, το άνηθο (αφού κρατήσουμε λίγο για το τέλος) και το μαραθόσπορο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται αλλά κρατάμε στο νου μας ότι σερβίρουμε με αρκετό επιπλέον πιπέρι και επίσης θα είναι πιο ξινό στο τέλος από το λεμόνι. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε κουτάλα, κουτάλα από το ζουμί μέσα στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν τα αυγά πια έχουν πάρει θερμοκρασία επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε για ένα λεπτό για να πήξει ελαφρά η σούπα.
Σερβίρουμε καυτή τη σούπα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
ΤΙΡ: Προσοχή στα συκωτάκια γιατί σπάνε πολύ εύκολα!
Πασχαλινή Μαγειρίτσα από τον Βασίλη Καλλίδη
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά από αρνί
• 500 γραμμάρια εντερα από αρνί
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1/2 ματσάκι άνιθο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• λίγο δυόσμο
• 1/2 κούπα ρύζι
• 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 μαρούλι
• χυμό από 2 λεμόνια
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για περίπου 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε ψιλά κυβάκια.
Σουρώνουμε το ζουμί της και το μετράμε. Πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα.
Αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και το ρύζι και τα φέρνουμε 2 βόλτες.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο μαρούλι.
Αυγοκόβουμε τη σούπα με το χυμό των λεμονιών και τους κρόκους των αυγών.
why not try here
24 November 2021 at 2:32 am
290270 493403Glad to be one of several visitors on this awing internet site : D. 708424
sbobet
28 July 2022 at 7:00 am
195781 447654What web host are you the usage of? Can I am getting affiliate link in your host? I want site loaded up as quickly as yours lol 511948
buy viagra online
23 January 2023 at 6:12 pm
451736 338786Hello there! I could have sworn Ive been to this weblog before but right after reading through some of the post I realized it is new to me. Anyhow, Im surely pleased I identified it and Ill be book-marking and checking back frequently! 568278
Kris
29 August 2023 at 11:34 pm
I feel that is among the such a lot significant information for me.
And i am glad reading your article. However should statement on few common issues, The web site taste is great, the articles is
truly excellent : D. Just right task, cheers
manidon aanbevolen voor ovulatieproblemen
26 September 2023 at 12:49 pm
you are truly a good webmaster. The web site loading speed is incredible.
It seems that you are doing any unique trick.
Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed a excellent task on this topic!
precio del celexi con receta
2 November 2023 at 10:03 pm
Very descriptive article, I loved that bit. Will
there be a part 2?
cena tolterodine w Polsce
3 December 2023 at 6:47 am
When some one searches for his necessary thing, thus he/she needs to be available that
in detail, thus that thing is maintained over here.
kaletra beschikbaar zonder voorschrift in Mexico
12 January 2024 at 10:19 am
Hello there, I found your site by the use of Google at the same time as looking for a comparable topic, your web site came up,
it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just became alert to your weblog thru Google, and located
that it is really informative. I am gonna be careful for
brussels. I’ll be grateful if you happen to continue this in future.
Lots of other people will be benefited out of your writing.
Cheers!
est-il possible d'obtenir du sinequan sans ordonnance à Genève
13 January 2024 at 12:24 am
I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.
Order spironolactone Capsules Online Now
10 April 2024 at 4:57 pm
Highly energetic blog, I loved that bit. Will there be a part 2?