Connect with us

Ενδιαφέροντα

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν τη σχέση μας;

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Από την πρώτη ημέρα κιόλας, που αυτά τα εικονικά προφίλ μπήκαν στην ζωή σου, κάτι πάει λάθος. Το ξέρω ότι το βλέπεις και εσύ. Όπως ξέρω και το ότι δεν θέλεις να το παραδεχτείς. Και μάλλον ξέρω πολύ περισσότερα απ’ όσα δείχνω να ξέρω. Έτσι πριν καν ξεκινήσω να μοιράζομαι όλα αυτά που ξέρω, θα σου πω την εξής σοφία: Δεν χρειάζεται να έχεις παραπάνω από ένα account για να καταστρέψεις τις σχέσεις σου.

Έχω Facebook από το 2008, Twitter από το 2010 και Instagram από το 2012. Μπορώ να σου πω με σιγουριά πλέον πως όλα τα παραπάνω, σε αυτή την 8ετία, έχουν επηρεάσει τις 3 στις 4 σχέσεις μου (στατιστικά-υποθετικά-όχιαποτηνζωή βγαλμένα νούμερα).

Ανεξαρτήτως λοιπόν το τι κάνω, ποια είμαι και που πάω, πιστεύω πως όλοι εδώ μέσα, βαθιά μέσα τους ξέρουν πως τα social media κατά κανόνα, είναι ένα πολύ βολικό εργαλείο να βρεις την επόμενη σχέση σου και φυσικά, να τη χωρίσεις. Είτε το επιδιώκεις, είτε όχι. Όπως επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τείνουν να κάνουν τους χωρισμούς μας πιο δύσκολους, πιο στενάχωρους και πιο δημόσιους. Χωρίζει ένας, πονάνε και οι 1,860 φίλοι του στο Facebook, οι 1705 followers στο Instagram και οι 22.5k του Twitter.

Γιατί να το θέλεις αυτό (αν έχεις πραγματικούς φίλους);

Πάρε εδώ έντεκα λόγους για τους οποίους πρέπει λίγο να πάρεις μια ανάσα, να το σκεφτείς ξανά και να ασκήσεις βέτο στη σχέση σου με τα social media accounts σου. Να ζήσεις έναν σωστό χωρισμό ρε παιδί μου.

Μας αποσπά την προσοχή από το να περνάμε πραγματικά χρόνο μαζί.

Για παράδειγμα, πότε άραξες τελευταία φορά στον καναπέ σου με το αγόρι σου, μια φίλη σου ή τις αδερφές σου και μιλήσατε για περισσότερο από 10 λεπτά. Και οι τσακωμοί δε μετράνε, να ξέρεις.

Stalkάρουμε ο ένας τον άλλον κολασμένα.

Πήγε εκεί, έκανε αυτό, του αρέσουν οι Backstreet Boys, να ανεβάσω ένα τραγούδι να κάνει κανένα λάικ. ΌΧΙ. Αρχικά, δεν είναι δυνατόν να του αρέσουν οι Backstreet Boys. Στη συνέχεια, έχεις κάνει την απόλυτα λάθος προσέγγιση. Όταν (και αν) θα βγείτε, φρόντισε να μάθεις τι του αρέσει και τι κάνει και που πάει όταν βγαίνει. Μάθε να έχεις τις αγωνίες που έχουμε όλες μας πριν μας κάνουν add, follow, etc. σε αυτά τα διαδικτυακά του σατανά.

Oversharing, dude. 

Έχεις γενέθλια, γιορτή, πήρες σκύλο, πτυχίο, αμάξι, καινούργιο κινητό, δοκιμάζεις ρούχα, πήγες για ποτό, έφαγες αυτό, έχεις φίλους. Όλα αυτά τα είπα με μία ανάσα. Όσο χρειάζεται για να τα ποστάρεις στα social. Ακόμη να καταλάβεις πως όλα αυτά είναι πράγματα που κάνουμε όλοι μας στην πραγματική μας ζωή; Γιατί να τα λέμε όλα; Λίγο μυστήριο, ρε. Βοηθάει στο stalking.

Εθιζόμαστε στο να μας δίνουν σημασία.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, μεγάλα παιδιά είμαστε. Η ευχαρίστηση που μπορείς να πάρεις από τα 890 λάικς στην profile σου είναι μεγάλη. Και πολύ κολακευτική, γιατί είσαι ωραία και αυτό βγαίνει στον κόσμο. Όμως μετά από 192,632 στάτους με “αστεία”, ατάκες και σχόλια, δεν σου αρέσει απλά η αποδοχή του ευρύτερου κοινού, την χρειάζεσαι κιόλας. Να σου πω και κάτι νέο τώρα; Μπορείς να λάβεις τη σημασία που θέλεις χωρίς να ποστάρεις στάτους. Αρκεί να το δείξεις εκεί που θέλεις.

Εχμ, Tinder. 

Μας κατέστρεψε μία, ευχαριστούμε δε θέλουμε άλλη (και χωρίς λόγο). Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω πως είναι πολύ βολικό για ανθρώπους που θέλουν απλά να κάνουν σεξ (άλλη λέξη ήθελα να πω, κατάλαβες) ή να θρέψουν τις ανασφάλειές τους. (Βλ. επίσης, ανθρώπους που ζητούν προσοχή σε σχόλια του Facebook και Twitter)

Συγκρίνουμε την σχέση μας με τις σχέσεις των άλλων. 

Μεγάλος λάκκος που εύχομαι ποτέ να μη σκάψεις. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΔΙΕΣ. Και επειδή το αγόρι της Κατερίνας είναι πιο ωραίο από το δικό σου, τι; Ή επειδή η κοπέλα του Αλέξανδρου είναι πιο αστεία από εσένα, τι; Αυτό σημαίνει πως θα πρεπε να πεθάνεις μόνη; Έλα, σοβαρέψου.

Καταλήγουμε παραπολυγρηγορα σε συμπεράσματα. 

Με θέλει. Δε με θέλει. Γουστάρει την Χλόη. Είναι σε περίεργη φάση. Μια χαρά τον βλέπω, βγαίνει, πίνει, με ξέχασε. Αφού έχει τόση δουλειά πως μπορεί να είναι κάθε μέρα σε μπαρ; ΠΑΡΑΠΟΛΥΓΡΗΓΟΡΑ.

Ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων περισσότερο από την δική μας.

Θυμάμαι όταν μου έλεγε η μαμά μου για την φίλη μου την Ιωάννα που παίρνει πάντα 10 (στα 10) στον έλεγχο και όταν πήγα και πήρα και εγώ 10 (στα 20) περίπου 6 χρόνια μετά, σχεδόν με πέταξε έξω από το σπίτι. Έτσι μου έγινε μάθημα και δεν ασχολούμαι ποτέ με το τι κάνουν οι δίπλα. Εκτός αν φωνάζουν, που ενοχλούν.

Κανείς δε θα μάθει ποτέ με πόσους τον έχεις cyberκερατώσει. 

Που λέει ο λόγος. Αν δεν έχει δηλαδή, τους κωδικούς σου ή αν δεν έχεις ξεχάσει κανένα ακάουντ ανοιχτό. Γενικά αν προσέχεις και συμβαίνει συχνά. Αν σβήνεις φωτογραφίες και λοιπά, που δεν έχουν πάει εκεί που πρέπει. Όχι εγώ, μια απ’ το χωριό, δε την ξέρεις.

Θεωρείς πως το καυλάντισμα στα social δεν μετράει.

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕΤΡΑΕΙ.

Κάνουμε τα ραντεβού τόσο δύσκολα.

Γνωριμίες, ραντεβού και τα πάντα. Κάνουμε τις σχέσεις μας δύσκολες με το να μιλάμε σε οθόνες, για όσο εμείς θέλουμε, με όποιον θέλουμε, έτσι ώστε και να μην έχουμε βγει, να μπορέσουμε να τον γκοστάρουμε εύκολα γιατί ‘σιγά, δεν ήθελα κιόλας’. Έχουμε μάθει να βρισκόμαστε σε μια ακτίνα που αισθανόμαστε ασφάλεια και ευκολία στο να κάνουμε ελιγμούς. Σε παρακαλώ πολύ, πέρνα έξω και ζήτα να πας και ένα ραντεβού όπως φεύγεις.

Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικοπούλου

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
6 Comments

6 Comments

  1. adultwetcam.com

    19 June 2022 at 6:58 am

    108542 995236I like you weblog (dsol, je suis francais, je parle mal anglais) 837162

  2. maxbet

    22 August 2022 at 5:27 pm

    373604 415168I genuinely enjoyed this. It was incredibly educational and beneficial. I will return to examine on upcoming posts 402797

  3. Ismael

    6 October 2022 at 5:50 pm

    Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
    News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
    Cheers

  4. 24 hour

    3 March 2023 at 1:44 pm

    902537 174514What platform and theme are you employing if I may possibly ask? Exactly where can I buy them? x 683615

  5. Dividend-paying stocks

    3 May 2023 at 3:31 am

    890421 836899wonderful post, extremely informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. Im positive, youve a great readers base already! 107261

  6. click the next webpage

    13 June 2023 at 4:53 pm

    894849 83579I like the way you conduct your posts. Hmm 728496

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ενδιαφέροντα

Η διαφοροποίηση της μουσικής – η απόλυτη συνταγή επιτυχίας;

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

128,000+ Listening Music Pictures

Η μουσική είναι παντού. Υπάρχουν λίγες καταστάσεις και στιγμές στην καθημερινότητά μας στις οποίες η μουσική δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Είτε αθλείστε, οδηγείτε, περπατάτε ή ψωνίζετε – αν δεν χρησιμοποιούμε τα ακουστικά μας μόνοι μας, η μουσική υπόκρουση παίζει εξωτερικά. Η μουσική είναι ο παλμός κάθε πάρτι, όπου η επιλογή της λίστας αναπαραγωγής μπορεί να δώσει τον τόνο για ολόκληρη την εκδήλωση. Από έξω, η μουσική βιομηχανία μπορεί να φαίνεται διαφορετική, με αστέρια όπως ο Drake, η Lady Gaga ή οι Coldplay να γίνονται πρωτοσέλιδα κάθε μέρα. Και όμως, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα και ότι η ποικιλομορφία στον κόσμο της μουσικής μπόρεσε πραγματικά να καθιερωθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Χάρη στο Spotify and Co., η μουσική είναι πάντα κοντά μας και προσβάσιμη από οπουδήποτε. Γιατί όμως μας αρέσει ακριβώς η ποικιλόμορφη πλευρά της μουσικής και γιατί είναι τόσο σημαντική η διαφοροποίηση;

Η μουσική δεν είναι περιχαρακωμένη

Η μουσική δεν είναι μόνο διασκεδαστική, έχει επίσης πολλά οφέλη και μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να αναπτυχθούμε. Η μουσική παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά όσον αφορά τα συναισθήματα και τις διαθέσεις. Μέσα από τη διαφοροποίηση της μουσικής, τελειώνει η περιχαράκωση. Διαφορετικά συναισθήματα και συναισθήματα μπορούν να μεταδοθούν μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι φτιαγμένη για όλους και δεν σκέφτεται σε ομάδες. Αλλά ακόμη και αυτή η εξέλιξη συνεχίζεται, επειδή οι παραγωγοί εξακολουθούν να αναφέρουν ότι αποκλείονται από ορισμένους τομείς της μουσικής βιομηχανίας λόγω υποθέσεων με βάση την εθνικότητά τους.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Συνδέει ηπείρους και ξεπερνά αποστάσεις και πολιτισμούς. Φτάνει στα βάθη των ανθρώπων μοιράζοντας ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, μια ιδέα που πυροδοτεί μια εσωτερική κίνηση. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, η διαφοροποίηση της μουσικής.

Μουσική που σπάει με τη φόρμα

Μια συνταγή επιτυχίας στον κόσμο της μουσικής είναι να ρισκάρεις τη μουσική. Οι ερμηνευτές και οι καλλιτέχνες που είναι διαφορετικοί φαίνονται όλο και πιο επιτυχημένοι. Όσοι τολμούν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και τον κόσμο της μουσικής γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Μια ποικιλόμορφη κοινωνία

Η σημασία της διαφοροποίησης της μουσικής φαίνεται και από την εξέλιξη της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Θέματα που γίνονται όλο και πιο παρόντα βρίσκονται επίσης όλο και περισσότερο στον κόσμο της μουσικής. Αστέρια όπως η Demi Lovato βγαίνουν ως μη δυαδικά και η Billie Eilish ενσαρκώνει επίσης τα φωτεινά χρώματα της κοινωνίας. Και με επιτυχία: χάρη σε αυτή τη μουσική , οι άνθρωποι αισθάνονται κατανοητοί και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να είναι όπως θέλει.

Μουσική στο iGaming

Το πόσο διαδεδομένη είναι η μουσική δείχνει το ερώτημα: Πού δεν είναι η μουσική; Σχεδόν κανένας τομέας της ζωής μας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς χωρίς μουσική. Ακόμη και στον κόσμο των βίντεο κουλοχέρηδων  αμέτρητων βιβλιοθηκών τυχερών παιχνιδιών, η μουσική είναι ένα ουσιαστικό συστατικό. Ενώ υπάρχουν κουλοχέρηδες με θέμα τη μουσική, όπως το Music Stage, σε άλλα παιχνίδια η μουσική είναι ένα σημαντικό υπόβαθρο και παρέχει ενθουσιασμό και επιπλέον αδρεναλίνη. Η μουσική παρέχει επίσης τη σωστή αίσθηση στις ζωντανές στοές.

Χάρη στη μουσική

Έτσι, στο τέλος είναι απαραίτητο μόνο να ευχαριστήσουμε τη μουσική. Για τα συναισθήματα που νιώθουμε χάρη σε εκείνη και τις καταστάσεις που την κάνουν πολύ πιο έντονη. Τι θα ήμασταν χωρίς τη μουσική;

Listening to relaxing music can improve cognitive performance, study suggests

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Mανούλες σταματήστε να αυτοθυσιάζεστε για τα παιδάκια σας τα καταστρέφετε.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Στο’ πα και στο ξαναλέω πως κάπου εκεί στις οδηγίες χρήσης ενός τεστ εγκυμοσύνης που αναφέρεται… «Αν εμφανιστούν οι μπλε γραμμούλες.. δηλαδή αν είστε έγκυος.. επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας» θα έπρεπε να υπήρχε υποσημείωση… επισκεφτείτε και τον ψυχολόγο σας!!

Δεν μπορείς να ακούς μα ούτε και να εξηγήσεις πως ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή σου, η ίδια σου η μάνα, που σε ‘φερε στην ζωή, που θυσιάστηκε και θυσιάζεται για να ‘σαι συ καλά, που έκανε στην άκρη όλη της τη ζωή να μπει η δική σου μπροστά, πως εκείνη; πως μπορεί εκείνη να ναι η πηγή της δυστυχία σου. Δεν το χωρά ο νους σου και ούτε να το ακούς δεν θες….

Μα αυτή η αυταπάρνηση της μανούλας σου θα κάνει με τόση μαεστρία την δική σου την ψυχούλα να γεμίζει τύψεις και ενοχές κάθε που θα σηκώσεις κεφάλι από τα πρώτα σου χρόνια… γιατί η μαμά επειδή σε αγαπάει τα κάνει όλα δεν την λυπάσαι;  Κάνε αυτό που σου λέει αμέσως… Κοίτα, κοιτά πόσο την ταλαιπωρείς, κοιτά αναίσθητο παιδί που δεν καταλαβαίνεις πως όλα για σένα γίνονται.

Και έτσι εσύ καημένο μου παιδάκι και εγωκεντρικό γίνεσαι και υποτακτικό σε πάσα μορφή εξουσίας. Και στην αγάπη αρχίζεις να αισθάνεσαι υπόχρεος γιατί κάποιος κόβει κάτι από κείνον για να το δώσει σε σένα, δεν υπάρχει εκεί μονό για σένα και αναρωτιέσαι, άραγε την αξίζεις αυτή την αγάπη, άραγε υπάρχει πραγματικά κάτι μονό για μένα;;

Θυσιάζομαι για σένα λέει η μανούλα που πρέπει με το που θα μάθει πως θα σε φέρει στον κόσμο να ψυχαναλυθεί!

Να βρει το νόημα της δικής της ζωής να μην το γυρέψει μέσα από την δική σου την ζωή γιατί αλίμονο σου…

Δεν θα μάθεις ποτέ ποιος πραγματικά είσαι αφού θα μεγαλώνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιήσεις αυτό που θα θελε να ναι η ίδια σου η μανούλα, θα σε φτιάξει έτσι ώστε να γίνεις αυτό που ‘θελε εκείνη και θα το δουλέψει πολύ από τότε που θα πας στα πρώτα σου σχολεία και αν εσύ αντισταθείς γιατί κάτι μέσα σου κλωτσήσει και δεν σου κάνει ετούτο το κουστούμι θα ακούσεις πως όλα γίνονται για το καλό σου και πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί η μαμά κάνει αγώνα μεγάλο για να σου παρέχει όλα αυτά που εσύ πετάς και λες πως δεν τα θες κακομαθημένο!

Αγενέστατο παιδί και αχάριστο…. που δεν αναγνωρίζεις τίποτα…

Κοίτα με πόση δεξιοτεχνία, πόσο ύπουλα και χωρίς να το καταλάβεις, εσύ είσαι το πρόβλημα, εσύ έχεις τα προβλήματα που δεν καταλαβαίνεις τι είναι όλο αυτό που στήθηκε για σένα χωρίς εσένα;;

Γιατί ποιος είσαι εσύ άλλωστε…. Ποτέ σου δεν θα μάθεις..  Μόνο αν κάποια στιγμή τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή το άγχος σε οδηγήσουν στον ψυχαναλυτή!

Και πάλι θα σου πάρει λίγο χρόνο πουλάκι μου μα την στιγμή που θα ανακαλύψεις ποιος είσαι θα ναι σαν σου κόλλησαν δυο φτερά στην πλάτη σαν αυτά που χουν οι άγγελοι και θα σαι ελεύθερος πια να πετάς.. θα είσαι εσύ ο γνήσιος και μοναδικός εαυτός σου και θα μπορείς να πετάς, να ανάπνεες και να απολαμβάνεις !

Την ζωή που σου ανήκει και που εσύ θα δημιουργήσεις.

Μπαρκάτσα Άρια, Ψυχολόγος

What’s your Reaction?
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Όσα δώσεις στο παιδί σου μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έρευνες, μελέτες και σιγά σιγά η εμπειρία των προηγούμενων γενεών πιστοποιούν πια πως τα 6 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού προδιαγράφουν το μέλλον του.

Η υγιεινή διατροφή, τα πλούσια ερεθίσματα αλλά κυρίως η αγάπη των γονιών, ειδικά σε αυτά τα σημαντικά 6 χρόνια της ζωής, είναι ικανά ακόμα και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια εκείνα που σχετίζονται με κάθε είδους ασθένεια, σωματική ή ψυχική. Τα νέα στοιχεία, κάνουν σκόνη την θεωρία που θέλει τα γονίδιά μας να είναι αυτά που κάνουν καθολικό κουμάντο. Τώρα ξέρουμε πως το περιβάλλον και ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα γονίδια δεν παίζουν το ρόλο τους, δεν ορίζουν όμως μόνο αυτά τη εξέλιξη της προσωπικότητάς μας.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι πως επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: πως η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα που δίνουμε σε ένα παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή τους και ουσιαστικά αποτελεί ένα σημαντικό κληροδότημά μας προς εκείνα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί είναι όπως το μαλακό κερί, όπως το μαργαριτάρι, όπως η ζωγραφική, όπως η κατασκευή των αγαλμάτων. Κατ’ επέκτασιν, οι γονείς γίνονται ζωγράφοι, καλλιτέχνες, αγαλματοποιοί και κατασκευάζουν αυριανούς ανθρώπους.

Παλαιότερα τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ή αδιάφορα ή στην καλύτερη περίπτωση ως μικρογραφία ενήλικα. Στην πορεία, άρχισε να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί το σημερινό παιδί είναι ο πρόδρομος του αυριανού ενήλικα. Το ψυχικά υγιές παιδί έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι αύριο ένας υγιής ενήλικας. Αντίστοιχα, το κακοποιημένο και τραυματισμένο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι αύριο ένας προβληματικός, αντικοινωνικός και παραβατικός ενήλικας. Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι μια υπερβολικά υπεύθυνη, επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί την ευαισθητοποίηση των γονέων, την αυταπάρνησή τους και την υπομονή τους. Πέρα από το ότι ολοκληρώνει τη μητέρα και τον πατέρα ως άτομα, προδιαγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων του αύριο.

Ανατρέφω ένα παιδί, θα πει στην πράξη ότι το μορφώνω όπως γράφει η σύμβουλος σχολικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού Β. Παππά. Η μητέρα είναι εκείνη που το εκπαιδεύει πως να πίνει νερό από το ποτήρι, πως να τρώει με το κουτάλι και το πηρούνι, πως να ντύνεται μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης, εκείνη το μαθαίνει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά και να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου. Η μητέρα διδάσκει το παιδί της με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιεί το λόγο, την επίδειξη, του παραστέκεται με τη σωματική της δύναμη. Αν θέλει, όμως, να πετύχει στο έργο της, επιβάλλεται να προσαρμόζει τις προσδοκίες της σ’ αυτά που σωματικά, ψυχολογικά και διανοητικά, μπορεί το παιδί να μάθει. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει το ίδιο της το παιδί. Να ξέρει σε ποιο σημείο ανάπτυξης βρίσκεται κι αν είναι έτοιμο να μάθει, αυτό που προσπαθεί να του διδάξει.

Ο πιο εκδηλωτικός τρόπος να μεταδώσουμε την αγάπη μας στο παιδί είναι η σωματική επικοινωνία. Κι όταν λέμε σωματική επικοινωνία, εννοούμε ένα χάιδεμα, ένα αγκάλιασμα, το ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη ή και ένα απλό άγγιγμα του παιδιού. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου οι γονείς χρησιμοποιούν την οπτική και σωματική επικοινωνία, αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του και με τους άλλους, και συνεπώς, θα είναι αγαπητό και θα έχει αυτοσεβασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να γεμίσει το συναισθηματικό του δοχείο. Επίσης, η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού και η συναισθηματική στήριξη στη σύζυγό του ενισχύει σημαντικά τη συζυγική και οικογενειακή αρμονία, ενισχύοντας τους δεσμούς τόσο με το παιδί όσο και με τη σύντροφό του.

“Ιδανικοί” γονείς θεωρούνται, όσοι συνδυάζουν την έκδηλη στοργή και την ενθάρρυνση για αυτονομία. «Το πολύ μικρό παιδί μπορεί να έχει ανάγκη από τη συνεχή φροντίδα, όσο μεγαλώνει όμως, ο γονιός οφείλει να το απελευθερώνει σιγά – σιγά, χωρίς να διακόπτεται η αμοιβαία αγάπη και να το οδηγεί στη συναισθηματική και πνευματική ανεξαρτησία. Η γονεϊκή αγάπη που πνίγει τα παιδιά, τη στιγμή που αυτά έχουν ανάγκη να βγουν εξω από την οικογενειακή “φωλιά”, μοιάζει με τα δέντρα που φυτεύουμε, για να προστατεύσουμε το σπίτι από τον ήλιο και που, τελικά, μεγαλώνουν τόσο πολύ και ευδοκιμούν τόσο, ώστε πρέπει να τα κλαδέψουμε, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασφυξία».

Όσα κάνουμε, όσα λέμε, από ένα απλό νανούρισμα, μέχρι ένα χαδί, από ένα «μη» μέχρι ένα «μπράβο» στο πρώτο δειλό βήμα, καταγράφονται στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού. Και παρόλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο όλες τις πληροφορίες εκείνες που συλλέξαμε στην πρώιμη παιδική ηλικία, αυτές οι μνήμες είναι υπαρκτές και ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Γι’ αυτό οφείλουμε σαν γονείς να γεμίσουμε τον κόσμο του τόσο μικρού αυτού ανθρώπου με όμορφες εικόνες και τρυφερά συναισθήματα, ώστε όταν έρθει ο καιρός να «ανασύρει» όλο αυτό του υλικό για να προχωρήσει, να «βρει» στοιχεία που θα τον κάνουν έναν μαχητή της ζωής και όχι ένα φερέφωνο των γονεικών προσδοκιών.

http://www.themamagers.gr

What’s your Reaction?
+1
4
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending