Μια κλασική συνταγή που πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν στο αναστάσιμο δείπνο είναι η μαγειρίτσα. Το ιδιαίτερο αυτό φαγητό έχει πολλούς λάτρεις οι οποίοι περιμένουν πως και πως τις γιορτινές αυτές μέρες για να το δοκιμάσουν πάλι.
Πιο κάτω θα βρείτε διάφορες συνταγές μαγειρίτσας από διάσημους σεφ της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για Μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 1 μαρούλι χοντροκομμένο
• 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
• Για το αυγολέμονο 3 αυγά χυμό λεμονιού αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄. Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρίτσα: Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά συνταγής
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αβγά
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
Σημείωση. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.
Μαγειρίτσα με Κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά συνταγής
• 300-500 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου
• 500 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι κομμένο σε κομματάκια
• 2 χούφτες σπανάκι ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο άνηθο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
• 1 φλιτζάνι καφέ ρύζι για σούπα
• 2 λεμόνια
• 2 αυγά
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε με προσοχή να μην τα σπάσουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Ενδιάμεσα ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Κάνουμε το ίδιο και για το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές. Όταν κρυώσουν αρκετά τα συκωτάκια τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε αρκετό λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί καλά και αυτό και μετά τα συκωτάκια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι (κρατάμε όμως λίγο από αυτό για να γαρνίρουμε το φαγητό μας).
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το ρύζι και αφού το ανακατέψουμε μια φορά καλά σβήνουμε με το κρασί.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ξίνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλα τα ωραία συστατικά που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ζωμό.
Όταν εξατμιστεί το κρασί τότε ρίχνουμε το ζωμό, το σπανάκι, το άνηθο (αφού κρατήσουμε λίγο για το τέλος) και το μαραθόσπορο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται αλλά κρατάμε στο νου μας ότι σερβίρουμε με αρκετό επιπλέον πιπέρι και επίσης θα είναι πιο ξινό στο τέλος από το λεμόνι. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε κουτάλα, κουτάλα από το ζουμί μέσα στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν τα αυγά πια έχουν πάρει θερμοκρασία επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε για ένα λεπτό για να πήξει ελαφρά η σούπα.
Σερβίρουμε καυτή τη σούπα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
ΤΙΡ: Προσοχή στα συκωτάκια γιατί σπάνε πολύ εύκολα!
Πασχαλινή Μαγειρίτσα από τον Βασίλη Καλλίδη
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά από αρνί
• 500 γραμμάρια εντερα από αρνί
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1/2 ματσάκι άνιθο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• λίγο δυόσμο
• 1/2 κούπα ρύζι
• 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 μαρούλι
• χυμό από 2 λεμόνια
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για περίπου 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε ψιλά κυβάκια.
Σουρώνουμε το ζουμί της και το μετράμε. Πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα.
Αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και το ρύζι και τα φέρνουμε 2 βόλτες.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο μαρούλι.
Αυγοκόβουμε τη σούπα με το χυμό των λεμονιών και τους κρόκους των αυγών.
,marlin guns for sale
13 February 2022 at 10:53 am
154776 709457I like this website because so a lot utile stuff on here : D. 671087
audemars piguet millenary 15320bc oo d093cr 01 skeleton light blue 45 mm deployment
13 March 2022 at 10:14 pm
936161 355419I like this website because so significantly useful stuff on here : D. 923820
buy cheap ccv
20 April 2022 at 8:44 pm
170245 924840Keep up the great piece of work, I read few posts on this internet web site and I believe that your weblog is truly fascinating and holds bands of great data. 588904
แทงบอลโลก
24 August 2022 at 9:12 pm
502239 287956 An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to write far more on this subject, it may well not be a taboo subject but usually men and women are not enough to speak on such topics. Towards the next. Cheers 932485
wild psilocybin mushrooms ohio
7 September 2022 at 5:39 pm
196387 592405Im impressed, I need to say. Genuinely rarely do you encounter a weblog thats both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; ab muscles something that too few individuals are speaking intelligently about. Im delighted i discovered this in my hunt for something about it. 734584
Camila
30 March 2023 at 4:23 am
Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out.
I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
be tweeting this to my followers! Terrific blog and wonderful design.
IBZ77 daftar
30 March 2023 at 7:28 am
Attractive section of content. I just stumbled upon your website and
in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account
your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access
consistently quickly.
GOGOSULTAN rtp
30 March 2023 at 9:26 am
If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies after that he must
be visit this site and be up to date every day.
GOGOSULTAN slot demo
30 March 2023 at 11:50 am
Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured
I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe
guest authoring a blog article or vice-versa?
My site covers a lot of the same subjects as yours and I think we
could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an e-mail.
I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!
Metadewa slot terbaik
30 March 2023 at 8:17 pm
Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
like you wrote the book in it or something.
I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of
that, this is wonderful blog. A fantastic read.
I’ll definitely be back.
Go here
31 March 2023 at 7:13 pm
Spirit Mountain restaurants give a gourmet dining experience for every single
appetite.
IBZ77 slot terpercaya
1 April 2023 at 4:30 am
I’m really impressed with your writing skills
and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize
it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to
see a nice blog like this one these days.
Metadewa slot terbaik
1 April 2023 at 7:50 am
Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
If you know of any please share. Kudos!
Metadewa rtp
1 April 2023 at 4:01 pm
Thanks for finally writing about > Σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι –
αναπνοές < Liked it!
Movieloop
1 April 2023 at 4:05 pm
You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really
something which I think I would never understand.
It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!
GOGOSULTAN slot demo
1 April 2023 at 5:15 pm
Ahaa, its nice discussion regarding this post at this place at this weblog, I have read all that, so
at this time me also commenting at this place.
IBZ77 slot dana
1 April 2023 at 5:52 pm
Thanks for one’s marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.
I will remember to bookmark your blog and will
come back later in life. I want to encourage yourself to continue your great job,
have a nice afternoon!
Metadewa login
1 April 2023 at 7:31 pm
Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve truly loved browsing your blog posts.
After all I will be subscribing on your rss
feed and I am hoping you write once more very soon!
GOGOSULTAN slot terpercaya
2 April 2023 at 10:01 am
I believe what you typed made a great deal of sense.
However, consider this, what if you added a little content?
I ain’t saying your information is not solid, but suppose
you added something that grabbed folk’s attention? I mean Σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι
– αναπνοές is kinda plain. You ought to glance
at Yahoo’s front page and note how they write post titles
to get people to open the links. You might add a related video or a pic or two to get readers interested about what you’ve got to say.
In my opinion, it might make your posts a little livelier.
IBZ77 rtp
2 April 2023 at 10:13 am
Its like you read my mind! You seem to know a lot
about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this
is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.
Metadewa slot pulsa
2 April 2023 at 12:29 pm
Having read this I believed it was extremely informative.
I appreciate you finding the time and energy to put
this content together. I once again find myself spending a significant amount of time both
reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!
Metadewa daftar
2 April 2023 at 8:21 pm
all the time i used to read smaller articles that also clear
their motive, and that is also happening with this article which I am reading
here.
slot online terbaik 2023
9 April 2023 at 3:38 am
Hello just wanted to give you a quick heads up.
The words in your post seem to be running off the screen in Ie.
I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I
figured I’d post to let you know. The design look great though!
Hope you get the issue solved soon. Cheers
slot via shopeepay
11 April 2023 at 11:55 pm
I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for.
Does one offer guest writers to write content for you personally?
I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here.
Again, awesome web log!
slot shopeepay terbaru
12 April 2023 at 12:27 am
Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate
a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog
platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!