Connect with us

Ευεξία

το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα

Ξεπερνάμε την κακή διάθεση, πολύ νωρίτερα από ό, τι προβλέπουμε, χάρη στο συγκεκαλυμμένο έργο του ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα του ανθρώπινου μυαλού είναι η αντοχή του. Ας το παραδεχτούμε, η ζωή μπορεί να είναι αρκετά καταθλιπτική κατά καιρούς, κι όμως οι άνθρωποι γενικά ωθούνται σε αυτήν με σχεδόν τον ίδιο ζήλο όπως έκαναν πάντοτε, μερικές φορές ακόμα και με ένα «ελατήριο» στο βήμα τους και ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους.

Πώς γίνεται την μία ημέρα να φαίνεται σαν να πρόκειται να τελειώσει ο κόσμος και την επόμενη να υπάρχει ελπίδα; Και πώς γίνεται οι κακές διαθέσεις μας να εξανεμίζονται τόσο απρόσμενα, σαν ένα τούβλο να βγάζει φτερά και να χάνεται στον καταγάλανο ουρανό;

Ο λόγος είναι ότι όλοι έχουμε ένα μυστικό όπλο εναντίον των κακών διαθέσεων: ένα ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν βιώνουμε γεγονότα που μας οδηγούν σε μία αδιάκοπη συναισθηματική πάλη, αρχίζει να επιδρά για να προσπαθήσει να μας προστατεύσει από το χειρότερο.

Η διαφορά μεταξύ φυσικού και ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος είναι ότι ξέρουμε τα πάντα για το πρώτο. Όταν έχουμε ένα κρύωμα, μπορούμε να δούμε και να νιώσουμε αμυντικά συστήματα του σώματός μας να ενεργοποιούνται. Δεν ισχύει το ίδιο για το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέργως φαίνεται να μην παρατηρούμε ότι εργάζεται ασταμάτητα για τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μας, όπως επίσης ότι το μυστικό μας όπλο είναι μυστικό και από εμάς τους ίδιους.

Πόσο άσχημα θα σας κάνει να αισθάνθείτε η απόρριψη;
Ο Daniel T. Gilbert του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν αυτό το περίεργο φαινόμενο σε μια σειρά από κλασικές μελέτες κοινωνικής ψυχολογίας (Gilbert et al., 1998). Δημιούργησαν μια κατάσταση, με την οποία σχεδόν όλοι είμαστε εξοικειωμένοι: πρόκειται για μια επαγγελματική συνέντευξη και την απόρριψη από αυτήν.

Πρώτα ώθησε τους συμμετέχοντες να πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια επαγγελματική συνέντευξη, αλλά, προηγουμένως, μεταξύ άλλων αλυσιτελών ερωτήσεων, τους ρώτησε πώς θα ένιωθαν αν δεν προσλαμβάνονταν.

Φυσικά δεν υπήρχε δουλειά για να αποκτήσει κανείς και, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, τους είπαν ότι δεν προσλήφθηκαν. Στη συνέχεια, ζήτησαν, και πάλι διακριτικά, πώς αισθάνονται τώρα.

Αυτό που ενδιέφερε τον Gilbert και τους συνεργάτες του ήταν να δείξουν αυτή τη διαφορά μεταξύ του πώς οι άνθρωποι προέβλεψαν ότι θα αισθάνονταν και πως όντως αισθάνονταν. Με άλλα λόγια: καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι έχουν ένα ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης, μετά την απόρριψη;

Υπήρξε επίσης και μια μικρή αλλαγή σε συναισθηματικό επίπεδο: στους μισούς από τους συμμετέχοντες είχαν πει ότι ήταν στο στάδιο της αξιολόγησης για την εργασία από ένα άτομο και στους άλλους μισούς από τρεις ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι για τους μισούς που αξιολογήθηκαν από ένα άτομο ήταν ευκολότερος ο εξορθολογισμός της απόρριψης αφού όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο να αποφασίσει είναι πιο εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η απόφαση είχε να κάνει περισσότερο με τις ατομικές προτιμήσεις του ατόμου. Το να απορριφθούν από τρία άτομα, όμως, αφήνει την αίσθηση στον υποψήφιο οτι είναι μια πιο αξιόλογη απόφαση.

Δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις

Ορίστε τι βρήκαν οι επιστήμονες: Οι άνθρωποι προέβλεψαν ότι αν είχαν απορριφθεί θα ένιωθαν περίπου 2 βαθμούς χειρότερα σε μια κλίμακα από 1 έως 10 σε σχέση με τη διάθεσή τους, όταν άρχισαν το πείραμα. Αμέσως μετά την απόρριψη εκείνων για τους οποίους η απόρριψη ήταν εύκολη για τον εξορθολογισμό, έπεσε αισθητά μόνο 0,4 βαθμούς χειρότερα στην κλίμακα, όχι 2 βαθμοί χειρότερα. Και μετά από 10 λεπτά αισθάνθηκαν εξίσου ευτυχής όπως όταν άρχισαν το πείραμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είχε κάνει το έργο του και οι προβλέψεις των ανθρώπων ήταν λάθος.

Τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για τους συμμετέχοντες στη δύσκολη για τον εξορθολογισμό κατάσταση, αλλά και πάλι δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν. Αντί για 2 βαθμούς λιγότερους στην κλίμακα 1 έως 10, σημείωσαν πτώση 0,68 βαθμούς αμέσως, και πτώση κατά 1,25 βαθμούς μετά από 10 λεπτά, όταν η απόρριψη είχε γίνει πραγματικά κατανοητή. Η πίεση ήταν πολύ μεγαλύτερη για το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτή την κατάσταση και δεν τα πήγε τόσο καλά.

Ακόμα, καμία από τις ομάδες δεν αισθάνθηκε τόσο άσχημα όσο νόμιζαν. Και αυτό το πείραμα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σε άλλες μελέτες ψυχολογίας. Όταν μας πλήγει μια από τις συχνές αναποδιές της ζωής σε μια ευαίσθητη ζώνη, το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει το έργο του, τον εξορθολογισμό του τι έχει συμβεί και με την πάροδο του χρόνου, το σταματά από το να μας πληγώνει όσο περιμέναμε.

Στην ίδια εργασία, ο Gilbert και οι συνεργάτες του, εξέθεσαν μελέτες για ανθρώπους που απορρίπτονται από τους συντρόφους τους. Ανέφεραν ότι οι προσωπικότητές τους είναι ελλιπείς και οι ακαδημαϊκοί παρέλειψαν να πάρουν θέση. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται: άνθρωποι σκέφτονται ότι πρόκειται να αισθανθούν άσχημα, αλλά γενικά δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμένεται και οι άνθρωποι αναρρώνουν πιο γρήγορα από ό, τι προβλέπουν.

Το φιλεύσπλαχνο ασυνείδητο

Το ίδιο το γεγονός ότι δεν φαίνεται να παρατηρούμε το ψυχολογικό ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ίσως ο μόνος λόγος που αυτό λειτουργεί. Σε τελευταία ανάλυση, για να αισθανόμαστε καλύτερα, πρέπει να ξεχάσουμε εύκολα κάποια σημαντικά γεγονότα, όπως το πόσο πολύ θέλαμε τη δουλειά που δεν πήραμε, το πόσο αγαπούσαμε τον σύντροφο που μας απέρριψε ή το πόσο απολαμβάναμε το παγωτό που μόλις έπεσε.

Στο σημείο αυτό θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω την θεωρεία γνωστικής ασυμφωνίας του Festinger που εξηγεί, ίσως, πώς λειτουργεί το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η Θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας στηρίζεται στην γενική αρχή ότι τα ασυνεπή γνωστικά στοιχεία δημιουργούν μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση, που οδηγεί σε συμπεριφορές σχεδιασμένες για την επίτευξη συνέπειας, η οποία είναι ψυχολογικά ευχάριστη. Σύμφωνα με την θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας, αν δύο ή περισσότερα γνωστικά στοιχεία (στάσεις, απόψεις, πεποιθήσεις που έχει ένα άτομο) είναι ασύμφωνα μεταξύ τους (δηλαδή δεν ταιριάζουν), το άτομο βρίσκεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση ψυχολογικής έντασης (γνωστική ασυμφωνία) την οποία προσπαθεί να μειώσει είτε αλλάζοντας ένα ή και περισσότερα από τα ασύμφωνα γνωστικά στοιχεία, είτε ψάχνοντας για νέα στοιχεία που θα ενισχύσουν κάποια ή θα αποδυναμώσουν άλλα από τα υπάρχοντα ασύμφωνα στοιχεία ώστε να επέλθει η συμφωνία. Έτσι για παράδειγμα, στην προκειμένη περίπτωση του πειράματος, αρχικά τα άτομα δυσαρεστήθηκαν με την μη πρόσληψή τους και κατόπιν σκέφτηκαν ότι έτσι και αλλιώς δεν ήταν μια θέση την οποία ήθελαν πραγματικά εξαρχής. Έτσι λύνεται η γνωστική ασυμφωνία και τα άτομα επανέρχονται στην πρότερη ευχάριστη κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά η όλη διαδικασία μας θυμίζει τους μηχανισμούς άμυνας του Εγώ που περιέγραψε ο Freud και κυρίως αυτόν της εκλογίκευσης. Εκλογίκευση σημαίνει ότι τα άτομο προσπαθεί με λογικά επιχειρήματα να αποδείξει στον ίδιο τον εαυτό του και τους άλλους ότι οι πράξεις του, οι επιθυμίες του, και γενικά τα κίνητρα της συμπεριφοράς του, είναι ορθά και συνεπώς παραδεκτά. Καταφεύγει σε αίτια που θεωρεί αληθινά και που το ανακουφίζουν. Η αμυντική αξία της εκλογίκευσης είναι διπλή: βοηθά το άτομο να δικαιώνει τις πράξεις και τις σκέψεις του, και το βοηθάει συγχρόνως να απαλύνει την απογοήτευση που προκαλεί η ματαίωση ενός σκοπού ή μιας επιθυμίας. Έτσι παραδείγματος χάριν, ο υποψήφιος που αποτυγχάνει τις εισαγωγικές εξετάσεις ισχυρίζεται πως είναι ικανοποιημένος γιατί η επιλογή που είχε κάνει δεν ήταν της αρεσκείας του.

Τέλος, όλες αυτές οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, που ως γνωστόν, εκεί εδράζεται το Αυτό. Το Αυτό είναι το πιο βασικό, πρωτογενές και πρωτόγονο τμήμα του ψυχικού κόσμου, πάντα στη θεωρεία του Freud. Δεν είναι αποτέλεσμα μα αίτιο μιας δύναμης πρωταρχικής, που δίνει σχήμα και μορφή στη συνείδηση, ο σκοτεινός χώρος της ψυχικής ενέργειας από όπου πηγάζει η ζωή. Εκτός των άλλων ιδιοτήτων και λειτουργιών του, το Αυτό κυριαρχείται από την αρχή της ηδονής, έχοντας την συνεχή τάση να αναζητάει την ηδονή και να αποφεύγει τον πόνο. Έτσι μπορούμε να φανταστούμε ότι συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση του ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος για την αναζήτηση της ευχάριστης διάθεσης και την αποφυγή της δυσάρεστης.

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι πως όταν η ζωή αντιμετωπίζει τα πιο σκληρά χτυπήματά της, το ασυνείδητό μας θα πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να τα αντιστρέψει. Γι ?αυτό η ζωή συχνά δεν καταλήγει τόσο άσχημη όσο νομίζουμε. Σύντομα οι περισσότεροι από εμάς θα βρούμε τον κεφάτο δρόμο μας και πάλι με μια αναπήδηση στο βήμα μας, χάρη στην φιλεύσπλαχνη, αλλά συγκεκαλυμμένη εργασία του ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Γεωργία Πανταζή ψυχολόγος Παντείου και εθελόντρια σε σταθμό με αυτιστικά παιδιά.

psychologein.dagorastos.net

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. 셔츠룸

    23 May 2022 at 12:55 pm

    331703 74724Yay google is my world beater assisted me to uncover this fantastic internet web site ! . 824094

  2. Investing in the stock market

    30 January 2023 at 12:35 pm

    291793 988974hi great page i will definaely come back and see once again. 141670

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ευεξία

Πώς να αποφύγετε το εργασιακό άγχος

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Κάθε δουλειά έχει αγχωτικές ημέρες, ακόμα κι αν σας αρέσει αυτό που κάνετε και είστε ερωτευμένοι με τη δουλειά σας. Όλοι όσοι έχουν εργαστεί έχουν εκτεθεί σε αγχωτικές καταστάσεις στις οποίες δεν γνωρίζουν πώς να ελέγξουν το άγχος αυτό.

Βραχυπρόθεσμα, τα κύρια συμπτώματα του άγχους είναι οι πονοκέφαλοι, ο κοιλιακός πόνος, οι διαταραχές του ύπνου και τα προβλήματα συγκέντρωσης, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, υπνηλία ή ακόμα και καρδιακά προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε ένα αγχωτικό περιβάλλον συνήθως προσπαθούν να αντλήσουν το συσσωρευμένο στρες με την κατανάλωση γρήγορων τροφών, το κάπνισμα ή σε ορισμένες περιπτώσεις το αλκοόλ. Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι καλύτερες μέθοδοι κατά του στρες, μιας και μπορεί φαινομενικά να μειόνεται το άγχος, όμως στην ουσία η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι εκείνη που πλήττεται. Ο έλεγχος του άγχους δεν είναι κάτι περίπλοκο, απλά πρέπει να ακολουθήσουμε πολλούς κανόνες.

Άσκηση
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να καταπολεμήσουμε το άγχος είναι να ασκούμαστε τακτικά. Η γιόγκα, για παράδειγμα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε και να ανακουφίσετε την ένταση. Προσπαθώντας να αφιερώσουμε μισή ώρα την ημέρα ή κάνωντας ακόμα και μία άσκηση μπορούμε να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας και να αποφύγουμε περαιτέρω προβήματα λόγω της εργασίας μας.

Κοινωνικές σχέσεις
Η άσκηση είναι το κύριο κλειδί στο άγχος, αλλά όχι το μόνο. Οι κοινωνικές σχέσεις διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό να διατηρούμε έναν κύκλο φίλων με τους οποίους μπορούμε να χαλαρώσουμε έπειτα από μια κουραστική μέρα. Βγαίνοντας για φαγητό, παρακολουθώντας μία ταινία με παρέα ή απλά παιρνώντας χρόνο με κάποιον ενισχύετε σημαντικά τη σωματική και ψυχική σας υγεία και ως εκ τούτου καταπολεμάτε το άγχος.

Να κοιμάστε καλά
Ο σωστός ύπνος είναι πολύ σημαντικός όταν πρόκειται για άγχος, καθώς θα συμβάλλει στη συγκέντρωσή σας και συνεπώς στις επιδόσεις μας. Εάν κοιμηθούμε άσχημα, ή λιγότερο από τις απαραίτητες ώρες, ο εγκέφαλός μας θα κουραστεί και η απόδοση μας δεν θα είναι η ίδια. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια συνήθεια για ύπνο και να μην είστε με τον υπολογιστή ή το κινητό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, να παρακολουθείτε τηλεόραση μέχρι ορισμένες ώρες και το σημαντικότερο, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.

Ελεύθερος χρόνος
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εργασίας που να είναι άνετο. Για παράδειγμα, αναζητήστε κήπους/πάρκα όπου μπορείτε να διαβάσετε ή να εργαστείτε σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι το έργο σας θα είναι πολύ πιο παραγωγικό και χαλαρό. Ένα ήρεμο εξωτερικό περιβάλλον είναι μια από τις καλύτερες αισθήσεις που μπορεί να βιώσει ο εγκέφαλός μας. Δημιουργεί μια κατάσταση χωρίς άγχος που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά μας σε ό,τι κάνουμε.

Καθένας είναι διαφορετικός, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να χαλαρώσετε και να επαναφορτίσετε την ενέργειά σας. Σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, διάφορες τεχνικές αναπνοής που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Αρχίστε να κάνετε καθημερινά αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, είτε πρόκειται για έναν περίπατο/τρέξιμο, μουσική ή ένα καλό υγιεινό γεύμα. Όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, σκεφτείτε πάντα αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές.

Σχεδιάστε την ημέρα
Η τελευταία τεχνική και ίσως το πιο σημαντικό είναι να κάνεις ένα σχέδιο κάθε μέρα για να καθορίσεις τι πρέπει να κάνεις. Με αυτή τη μέθοδο, δεν θα ξεχάσετε τίποτα και αν κάνετε ό, τι προτείνατε, θα νιώσετε ικανοποιημένοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα δικά μας όρια, να μην θέτουμε αδύνατους στόχους, καθώς θα νιώσουμε πίεση και η απόδοσή μας θα μειωθεί. Αντί να είστε επίμονος και επικριτικός στον εαυτό σας, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας με διαφορετικούς στόχους.

Συντάκτης
Σίμος Χριστοδούλου
Ο Σίμος είναι φοιτητής πληροφορικής και υπεύθυνος marketing για την Trendhim. Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν το Online Marketing, SEO και Linkbuilding καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ευεξία

Στις πιο αδύναμες στιγμές σου, φρόντισε να γεμίσεις ενέργεια!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

1.Πράξε  προς  έναν ανώτερο σκοπό.

Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες έρευνες της ψυχολογίας, το να εργαζόμαστε για κάτι το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο ατομικό μας συμφέρον, είναι πηγή ευτυχίας. Ο εθελοντισμός αλλά και η βοήθεια σε εκείνους που μας χρειάζονται είναι πηγές καλής διάθεσης και ψυχικής ευφορίας. Όταν βοηθάς τους άλλους, στην ουσία βοηθάς τον εαυτό σου.

2.  Μην περιμένεις να γίνεις τέλειος. Ξεκινά τώρα!

Tι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, το οποίο είναι λίγο παραπάνω από ότι έκανες εχθές; Βάλε μικρά βήματα ανάπτυξης. Γράψτα σε μια λίστα. Στο τέλος της ημέρας  διάβασε τα πολλά μικρά που ολοκλήρωσες. Σιγά σιγά θα κάνουν ένα μεγάλο. Και θα σου δώσουν μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοεκτίμηση.

3. Ψάξε και βρες εκείνους που είναι το ίδιο δραστήριοι όπως και εσύ.

Ή και περισσότερο. Η παρέα με ανθρώπους που έχουν ήδη καταφέρει αυτό που θέλεις θα σου δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση, καθώς επίσης θα σε πείσει ότι αυτό που επιθυμείς να γίνει…γίνεται!

4. Βάλε στόχους αλλά κράτησε την ευελιξία σου.

Το να βάλεις στόχο θα σου δώσει καλή διάθεση (η σωστή στοχοθεσία βοηθάει στην έκκριση ντοπαμίνης και ενδορφίνης – των νευροδιαβιβαστών της καλής ενέργειας, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Νικήστε τους φόβους σας»  ο νευροεπιστήμονας Σρι Πιλέυ ). Στη συνέχεια όμως, κράτα ένα στρατηγικό σχέδιο επίτευξης του στόχου σου, έτσι ώστε να ξέρεις πότε είναι ασφαλές να συνεχίσεις και πότε θα ήταν έξυπνο να αλλάξεις πλεύση και να επενδύσεις το χρόνο σου αλλού για να πάρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Πάντα με στρατηγική!

5. Απόφυγε τους αρνητικούς ανθρώπους.

Το να κάνεις τακτική παρέα μαζί τους  και να θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου, είναι σαν να σε πυροβολείς στο πόδι και μετά να θέλεις να πας για τρέξιμο. Η κακή ενέργεια είναι κολλητική. Το έχεις παρατηρήσει; Οι συνήθειες, οι αξίες και οι πεποιθήσεις εκείνων με τους οποίους κάνουμε παρέα πιο συχνά, είναι μεταδοτικές, όπως αναφέρει ο Robin Sharma ένας από τους μεγαλύτερους Leadership Coaches παγκοσμίως.

6. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεων σου.

Αν κατηγορείς την τύχη, τους άλλους, τη μοίρα, τους γονείς σου ή τον εργοδότη σου για τις δυσκολίες που σου συμβαίνουν, στην ουσία επιτρέπεις στον εαυτό σου να πάρει το ρόλο του θύματος και δίνεις στον άλλον το ρόλο του θύτη. Είναι σαν να του ανακοινώνεις ότι έχει μερικό ή και περισσότερο έλεγχο της ζωής σου!!!

Αυτό είναι μια από τις τοξικές πρακτικές σκέψης όπως αναφέρει στο βιβλίο του Super Brain ο Deepak Chopra. Ζήτα βοήθεια για να δεις που είναι η περιοχή στην οποία μπορείς να δράσεις διαφορετικά και να απελευθερωθείς από αυτή την πρακτική. Το Life Coaching μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.

7. Ξεπέρνα τα όρια σου λίγο λίγο καθημερινά.

Αυτό θα κάνει θαύματα στην αυτοεκτίμηση σου! Αν κάνεις αυτό που πάντα έκανες, θα πάρεις αυτό που πάντα έπαιρνες…

8. Κράτησε σε καλή κατάσταση το μυαλό σου.

Εκπαιδεύσου σε έναν θετικό τρόπο σκέψης. Υπάρχουν πλέον πληθώρα μεθόδων οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο του τι σκέψη θα λάβει χώρο μέσα στο περιβάλλον του μυαλού σου. Το Life Coaching με NLP (Neurolinguistic Programming) στοχεύει ακριβώς εκεί. Με στοχευμένες ασκήσεις αλλάζουν οι νευροσυσχετισμοί και χτίζεται σταδιακά ένας νέος τρόπος σκέψης, πιο υγιής και πιο ικανός να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

9. Μην παίρνεις την επιτυχία  για αυτά που ήδη κατάκτησες πολύ στα σοβαρά.

Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, αλλά μη σταματάς τώρα. Μπορεί να χάσεις τα δώρα της αν την πάρεις ως δεδομένη.

10. Σκέψου πριν μιλήσεις. Και σκέψου και πάλι. Διάλεξε τις λέξεις σου προσεκτικά. 

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε μπορούν να μας ενεργοποιήσουν ή να μας αδειάσουν από ενέργεια. Δοκίμασε να μιλάς συνεχώς αρνητικά για μισή ώρα. Για τις δυσκολίες, για τους άλλους ή και για εσένα. Παρατήρησε την αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας σου. Τώρα δοκίμασε να μιλάς για μια ιδέα, για ένα ιδανικό ή για κάποιον τον οποίο θαυμάζεις πραγματικά. Να μιλάς για κάτι για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη.  Βγάλε το συμπέρασμα, από την επίδραση των λέξεων στην ίδια τη σύσταση της χημείας στο σώμα σου. Στο βιβλίο «Τα μυστικά μηνύματα του νερού» ο Μασάρου Εμότο αναφέρει ότι εκπέμπουμε στην ψηλότερη συχνότητα όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση ευγνωμοσύνης. Από την άλλη, ο θυμός, ο φόβος και το άγχος μπορούν να ρίξουν την ενέργεια που εκπέμπουμε στα χαμηλότερα επίπεδα. Και να επηρεάσουν ανάλογα τη ζωή μας!

Mε εκτίμηση, 

Ελίνα Γιαχαλή

Πηγή

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Ευεξία

50 λόγοι για να ξεκινήσετε άμεσα διαλογισμό!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Ο διαλογισμός έχει πλεονεκτήματα που δύσκολα θα τα βρει κανείς σε κάποια άλλη πρακτική. 10-20 λεπτά την ημέρα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού 50 λόγοι για να ξεκινήσετε αυτή τη γιογκική πρακτική σήμερα:

Σωματικά οφέλη

1) Μειώνει το ρυθμό της αναπνοής

2) Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τους παλμούς της καρδιάς

3) Αυξάνει την αντοχή για άσκηση

4) Οδηγεί σε ανώτερο επίπεδο χαλάρωσης

5) Μειώνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες πανικού

6) Βοηθά στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών όπως αλλεργίες, αρθρίτιδα κ.λπ.

7) Βοηθά στην αποθεραπεία μετά από σοβαρές εγχειρήσεις

8) Προσδίδει περισσότερη ενέργεια και σφριγηλότητα

9) Βοηθά στην προσπάθεια για απώλεια βάρους

10) Βοηθά στην αντιγήρανση

11) Θεραπεύει πονοκεφάλους και ημικρανίες

12) Βοηθά ερασιτέχνες, αλλά και πρωταθλητές για καλύτερες επιδόσεις

13) Βοηθά σημαντικά τους πάσχοντες από άσθμα

14) Εναρμονίζει το ενδοκρινικό σύστημα

15) Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα

16) Θεραπεύει το στρες

Ψυχολογικά οφέλη

17) Προσδίδει αυτοπεποίθηση

18) Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης που επηρεάζει θετικά τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας

19 )Δίνει λύσεις σε προβλήματα φοβίας

20) Βοηθά στον έλεγχο της σκέψης και στη συγκέντρωση του νου

21) Δημιουργεί την ανάγκη για μάθηση και βελτιώνει τη μνήμη

22) Κάνει το ασκούμενο να νιώθει περισσότερο “ζωντανός”, νεώτερος και με διάθεση για “ζωή”

23) Προσδίδει περισσότερη συναισθηματική σταθερότητα

24) Το μυαλό γερνά με πολύ αργό ρυθμό

25) Βοηθά να απαλλαγεί ο ασκούμενος από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.λ.π.

26) Αναπτύσσει τη διαίσθηση

27) Βοηθά τον ασκούμενο να βλέπει με ανοικτό μυαλό όλες τις καταστάσεις

28) Βοηθά τον ασκούμενο να αγνοεί τις ασήμαντες ενοχλήσεις

29) Βοήθεια στην επίλυση περίπλοκων προβλημάτων

30) Προσδίδει αγνότητα στον χαρακτήρα

31) Προσδίδει αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα

32) Βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

33) Ο ασκούμενος αποκτά την ικανότητα να αντιδρά πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε στρεσογόνες καταστάσεις

34) Αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα του ασκουμένου

35) Μειώνει τις πιθανότητες για πνευματικές ασθένειες

36) Καλύτερη και πιο επικοινωνιακή συμπεριφορά

37) Λιγότερη επιθετικότητα

38) Βοηθά στην απεξάρτηση από ναρκωτικά και φάρμακα

39) Λιγότερες ώρες και καλύτερη ποιότητα ύπνου

40) Προσδίδει θετική σκέψη, υπομονή και ανεκτικότητα

41) Διαμορφώνει ένα σταθερό και σοβαρό χαρακτήρα

Πνευματικά οφέλη

42) Βοηθά τον ασκούμενο να ζει στο παρόν και να μην ονειροπολεί

43) Προσφέρει ηρεμία του νου και ευτυχία

44) Προσδίδει συμπονετικότητα

45) Βοηθά να αποκτήσει κανείς βαθύτερη γνώση των πραγμάτων και κατανόηση των άλλων

46) Βοηθά την αυτοαποδοχή

47) Μαθαίνει τον ασκούμενο να συγχωρεί

48) Δημιουργεί στον ασκούμενο τη δυνατότητα να αγαπήσει σε ανώτερο επίπεδο

49) Βοηθά στην ανακάλυψη πραγμάτων και εννοιών πέρα από το εγώ

50) Ο ασκούμενος βιώνει την εσωτερική αίσθηση της “Κατανόησης” και της “Μοναδικότητας”

Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά δωρεάν. Δεν χρειάζεται κανένα αξεσουάρ ή βοηθητικό όργανο. Μπορείτε να τον ασκήσετε οπουδήποτε, όποτε θέλετε. Και το κυριότερο: ο διαλογισμός δεν έχει καθόλου αρνητικές επιδράσεις. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε, παρά μόνο να κερδίσετε. Δοκιμάστε τον!

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending