Connect with us

Διατροφή

Αντικαταστήστε τα αντιβιοτικά με φυσική διατροφή

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

diet-food-tape

Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη, μας προειδοποίησε σχεδόν πριν από μία δεκαετία, ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο ανθεκτικών βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια αιτία περιοδικών νοσημάτων και η κατάχρηση που κάνουμε, συντελεί στη δημιουργία πιο ανθεκτικών στελεχών των «υπερμικροβίων» που είναι άτρωτα σε οποιοδήποτε από τα γνωστά είδη αντιβιοτικών. Έτσι, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των αντιβιοτικών και της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων υγιεινής, έχουμε χάσει τον αγώνα απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες.

Η χρήση των αντιβιοτικών ως μέσο θεραπείας των πάντων, μας γύρισε μπούμερανγκ. Κάθε φορά που παίρνουμε κάποιο αντιβιοτικό, δίνουμε μια καινούργια ευκαιρία στα βακτήρια να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να αχρηστεύονται με αυτό τον τρόπο πολλά από τα αντιβιοτικά. Ένα σενάριο που ακούγεται πολύ τώρα τελευταία στα αμερικανικά νοσοκομεία, έχει να κάνει με ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί και μολύνονται από σταφυλόκοκκο ή πνευμονία, που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Ασθενείς με τέτοιου είδους ανθεκτικές μολύνσεις συχνά πεθαίνουν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να καταπολεμάμε τις μολύνσεις και να στηρίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάθε φορά που αρρωσταίνουμε. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποτελούν το τελευταίο όπλο στην μάχη ενάντια μιας πιθανής μόλυνσης που θα απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Πριν ο παθολόγος σάς χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, θα πρέπεi να βρει μέσω καλλιέργεια (1) αν υπάρχουν βακτήρια και αν ναι, (2) ποια στελέχη τους υπάρχουν και επομένως ποιο είδος αντιβιοτικού πρέπει να σας δώσει. Είναι καλό να αποφεύγετε τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος όταν αυτό είναι δυνατό. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί των αντιβιοτικών.

Εκχύλισμα Γκρέιπφρουτ

Το διάλυμα γκρέιπφρουτ περιέχει βιοφλαβονοειδή και λειτουργεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του κρυολογήματος. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάποια αρρώστια σας περιτριγυρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να παίρνετε ένα δισκίο των 100mg κάθε τέσσερεις με πέντε ώρες ή λίγες σταγόνες από το υγρό διάλυμα. Υπάρ- χουν και ανέκδοτες αναφορές από γυναίκες, που ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Εχινάτσεα

Το βότανο αυτό, κάποιες φορές σε συνδυασμό με χρυσόριζα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται πριν από τη λοίμωξη. Κάποιοι είναι αλλεργικοί σε αυτό, οπότε σε περίπτωση που μετά από την πρώτη δόση νιώσετε χειρότερα, είναι καλύτερο να το σταματήσετε!

Φύλλα ελιάς

Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία του πυρετού, της μαλάριας, του κρυολογήματος και των μυκητιάσεων. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως η ελαιοευρωπεΐνη, ένα πικρό συστατικό των φύλλων της ελιάς, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιπρωτοζωική δράση. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης ενός φύλλου ελιάς ως συμπλήρωμα, είναι ως εκχύλισμα σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα.

Ομοιοπαθητικά σκευάσματα

Το Oscillococcinum αποτελεί ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα που συστήνω για την παρεμπόδιση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γιατρικό, το οποίο μπορείτε να παίρνετε στα ταξίδια σας και να φυλάτε στο κουτί των πρώτων βοηθειών, καθώς μπορεί γρήγορα να θεραπεύσει τη γρίπη.

Γιατρικά από κινέζικα βότανα

Το Γιν Σιαο είναι ένα κινέζικο βότανο αποτελεσματικό για την προστασία από κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να εμποδίσει ένα έντονο κρυολόγημα, αρκεί να το πάρετε σχετικά νωρίς.

EpiCor

Είναι προϊόν ζύμωσης που αυξάνε την φυσιολογική κυτταροκτόνο δράση και βοηθά στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα μοναδικό μίγμα βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων κα αντιοξειδωτικών που σύμφωνα με έρευνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα που μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά σε κρύες περιόδους με εποχιακές γρίπες, ως μέτρο πρόληψης.

Η ρωσική λύση για το ανοσοποιητικό

Πρόκειται για ένα προβιοτικό που θεωρείται ότι ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ύστερα από ζύμωση του γάλατος στην ανατολική Ευρώπη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς και το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρποί της κουφοξυλιάς

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια τους καρπούς της κουφοξυλιάς, κυρίως για τη θεραπεία λοιμώξεων. Οι καρποί αυτοί, περιέχουν αντιφλεγμονώδη βιοφλαβονοειδή, τα οποία σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή των καρπών αυτών, μπορούν να καταστείλουν τη δράση κάποιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι αποτελεσματικοί κυρίως κατά των λοιμώξεων από ιούς όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Βιταμίνες

Μπορείτε να παίρνετε βιταμίνη C, για όσο αντέχετε και βιταμίνη Α (10.000-15.000 IU την ημέρα) για δύο εβδομάδες το πολύ. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορείς να σκοτώσεις το μικρόβιο με ένα αντιβιοτικό και έτσι το πρόβλημά σου θα λυθεί. Τα προηγούμενα 50 χρόνια, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συμβατική ιατρική θεράπευε τους ασθενείς. Αλλά το 98% αυτών των λοιμώξεων θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με κάποια στοιχειώδη φροντίδα του ασθενούς, που περιλαμβάνει ξεκούραση και κατανάλωση υγρών. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση του ιού σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος. Παρακάτω αναφέρονται στοιχεία και σκέψεις για κάποιες κοινές λοιμώξεις.

Ωτίτιδα στα παιδιά

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν από μικρή έως και μηδενική βελτίωση στις μολύνσεις που παρουσιάζονται στα αυτιά των παιδιών. Πολλά παιδιά ακολούθησαν διάφορες θεραπείες με αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης ωτίτιδας πριν περάσουν τη νηπιακή ηλικία, κάτι που καθιστά πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και πιο ευάλωτο σε περισσότερες λοιμώξεις. Το να βρίσκεστε σε συνεχή επαγρύπνηση και να περιμένετε υπομονετικά τη λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της— σε συνδυασμό με μια δίαιτα που περιέχει Εχινάτσεα, πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, καθόλου ζάχαρη και καθόλου επεξεργασμένους υδατάνθρακες— μπορεί και να σπάσει τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων στα παιδιά.

Εσωτερικές μυκητιάσεις

Η κάντιντα αποτελεί κοινό μύκητα που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα σε πολλούς ανθρώπους, χάρη στον υπερβολικό αριθμό αντιβιοτικών και την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στις μυκητιάσεις είναι η ενίσχυση των φυσικών πηγών του σώματός σας όσο γίνεται περισσότερο, ώστε τα «καλά» σας βακτήρια να μπορούν να πολεμήσουν την κάντιντα. Είναι μεγίστης σημασίας η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή σας, καθώς επίσης των τροφών που προέρχονται από ζύμωση όπως είναι η μπύρα, το κρασί, το ξύδι, κάποια είδη τυριών και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από μαγιά. Το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ, το σκορδέλαιο και το οριγανέλαιο αποτελούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά αντιμυκητιασικά. Να μην ξεχνάτε επίσης να λαμβάνετε προβιοτικά ώστε να βοηθάτε το σώμα σας να αυξήσει την παραγωγή των «καλών» βακτηρίων του.

Αντοχή στις λοιμώξεις

Ένα από τα σημεία κλειδιά για να γίνετε πιο ανθεκτικοί στην προσβολή από κάποια λοίμωξη είναι να ξεκινήσετε να την πολεμάτε από την πρώτη στιγμή που αντιληφθείτε ότι σας περιτριγυρίζει. Όλοι μας γνωρίζουμε τα συμπτώματα: κόπωση, πονόλαιμος, μυαλγίες, πρησμένοι αδένες, καταρροή, βήχας και πυρετός. Σε περίπτωση που αγνοείτε τον πονόλαιμο που σας ενοχλεί, κοιμάστε αργά και τρώτε παγωτό, σίγουρα θα χειροτερέψει. Αν πάλι κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, κοιμάστε νωρίς αφού πρώτα πιείτε λίγο χαμομήλι και αποφεύγετε τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το πιθανότερο είναι ότι ως το πρωί θα είστε μια χαρά.

Παρακάτω βρίσκονται κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αποφύγετε τις λοιμώξεις.

1. Πλύσιμο των χεριών

Αν βρίσκεστε περικυκλωμένος από άτομα που είτε είναι κρυωμένα είτε έχουν κάποια γρίπη, είναι καλό να μην αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας και να τα πλένετε καλά πριν το φαγητό. Παρόλα αυτά, μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε ότι όλα αυτά τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά και σαπούνια θα σας προστατεύσουν αποτελεσματικά. Έχει ανακαλυφθεί ότι τα χημικά βακτηριοκτόνα που περιέχουν, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό ανθεκτικών βακτηρίων. Το σαπούνι και το νερό αποτελούν την καλύτερη λύση για τον καθαρισμό των χεριών, ενώ το ξύδι (διαλυμένο και τοποθετημένο σε μπουκάλι για σπρέι) αποτελεί το καλύτερο καθαριστικό κουζίνας.

2. Γαργάρες

Μια απλή και αποτελεσματική λύση, σε περίπτωση πονόλαιμου, είναι οι γαργάρες με μικροβιοκτόνο στοματικό διάλυμα (οι γαργάρες θα πρέπει να φτάνουν στο λαιμό σας) ή με απλό αλατόνερο (1 κουταλάκι αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό). Ο πονόλαιμος συνήθως δημιουργείται εξαιτίας της βλέννας που συγκεντρώνεται στα ιγμόρεια και καταλήγει στο λαιμό, οπότε μια έκπλυση της περιοχής με αντιβακτηριδιακό διάλυμα μπορεί να κάνει θαύματα. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια ειδικά σπρέι βοτάνων για το λαιμό τα οποία είναι κατάλληλα για την θεραπεία των λοιμώξεων.

3. Υγρό έκπλυσης των ιγμορείων

Το υγρό έκπλυσης ιγμορείων αποτελεί ένα καλό γιατρικό για τη λοίμωξη που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκπλένετε τα ιγμόρεια με διάλυμα αλατόνερου (1 κουταλάκι αλάτι και μια πρέζα μαγειρικής σόδας σε ένα φλιτζάνι νερό). Πρόκειται για ένα γιατρικό που απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση και δεν συστήνεται για παιδιά. Η καλύτερη λύση, που μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά, ονομάζεται σκεύος νέτι (neti pot) και μοιάζει με μικρή τσαγιέρα με λαιμό (σα λυχνάρι) ειδικό για την έκπλυση των ιγμόρειων. Έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε το παραδοσιακό κεραμικό σκεύος ή την πλαστική εκδοχή του στα φαρμακεία. Αναμείξτε το διάλυμα αλατιού και μαγειρικής σόδας στο σκεύος. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και βάλτε απαλά το στόμιο σε ένα από τα ρουθούνια σας. Αν κρατάτε το στόμιο σε σωστή γωνία, το νερό θα μπει από το ένα ρουθούνι και θα βγει από το άλλο. Οι πραγματικοί γνώστες μπορούν και βάζουν το νερό από το ένα ρουθούνι και το βγάζουν από το στόμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο σε περίπτωση που καταπιείτε λίγο νερό. Πρόκειται για μια θαυματουργή τεχνική, ιδιαίτερα αποτελεσματική για επίμονες ρινίτιδες.

4. Αποφεύγετε ζάχαρη και αλκοόλ

Καθώς το σώμα σας παλεύει με τη λοίμωξη, είναι καλό να καταναλώνετε υγιεινές τροφές. Η ζάχαρη, όπως και το αλκοόλ καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το σώμα σας σε αυτή του, την προσπάθεια.

5. Επιπλέον βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων. Αν λαμβάνετε από 1.000 έως 2.000mg κάθε τρεις με τέσσερεις ώρες αμέσως μόλις καταλάβετε ότι σας τριγυρίζει κάποιο κρυολόγημα, πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε συχνά να καταπολεμήσετε ένα κρύωμα πριν καν αρχίσει. Η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή.

6. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη

λειτουργία του θύμου αδένα και βοηθά στη διατήρηση υγειών κυττάρων στις βλεννογόνους μεμβράνες. Μπορείτε να λαμβάνετε 10.000 έως 30.000 ΙU για μία εβδομάδα, σε καθημερινή βάση, για την καταπολέμηση κάποιας λοίμωξης.(Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μην λαμβάνετε περισσότερα από 10.000 ΙU, την ημέρα).

7.Ψευδάργυρος και Σελήνιο

Ο Ψευδάργυρος και το Σελήνιο είναι τα δύο σημαντικότερα μέταλλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια ευρεία γκάμα από παστίλιες που περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη C είναι διαθέσιμες στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αποφύγετε εκείνες που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

8.Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για ένα υγειές ανοσοποιητικό. Άνθρωποι που δε βγαίνουν πολύ στον ήλιο ή που ζουν σε χώρες με μεγάλες περιόδους χειμώνα, πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 2.000 IU βιταμίνης D3 σε καθημερινή βάση.

9.Αφήστε τον πυρετό να κάνει τον κύκλο του

Τα βακτήρια δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές ανεβάζουμε πυρετό όταν ασθενούμε. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν πρέπει να ρίχνουμε τον πυρετό με διάφορα μέσα, παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σε σημείο που να απειλεί τη ζωή μας.

Ο πυρετός είναι το όπλο με το οποίο θα σκοτώσουμε το βακτήριο ή τον ιό που μας αρρωσταίνει. Ειδικά στα παιδιά, ο πυρετός είναι μέρος του μηχανισμού του σώματος, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει τα εχθρικά βακτήρια και ιούς και να σχηματίζει τα κατάλληλα αντισώματα που θα τα αναγνωρίζουν και στο μέλλον.

Όταν κατεβάζουμε τον πυρετό δίνοντας στο παιδί ακεταμινοφαινόνες (Tylenol), είναι πιθανό να αρρωστήσει ξανά την επόμενη φορά που θα το επισκεφτεί ο ιός.

Πηγή: Prescription Alternatives ©2009 – Earl L. Mindell and Virginia Hopkins, published by McGraw-Hill safe, τεύχος 10

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
9 Comments

9 Comments

  1. Design Solutions for the patio

    10 January 2022 at 6:15 pm

    335686 30086so significantly great info on here, : D. 855535

  2. best hair wax for men

    23 January 2022 at 6:47 am

    I am often to blogging and i genuinely appreciate your content. This great article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and keep checking for brand spanking new info.

  3. best robot vacuum cleaner 2021

    4 February 2022 at 5:11 pm

    I think this is among the such a lot important information for me. And i’m glad studying your article. However should commentary on few common things, The web site taste is perfect, the articles is really great . Good activity, cheers.

  4. best dumps cards to get

    14 February 2022 at 9:22 pm

    449778 894981Hmm is anyone else encountering troubles with the pictures on this weblog loading? Im trying to figure out if its a issue on my end or if it is the blog. Any responses would be greatly appreciated. 831837

  5. Automation Test tool

    21 April 2022 at 12:12 am

    947584 439051Most heavy duty trailer hitches are created using cutting edge computer aided models and fatigue stress testing to ensure optimal strength. Share new discoveries together with your child and maintain your child safe by purchasing the correct style for your lifestyle by following the Perfect Stroller Buyers Guideline. 157260

  6. LarryEmerson

    17 June 2022 at 6:52 am

    thank you so much for this awe-inspiring internet site me and my class admired this content and perceptiveness

  7. Novella

    19 July 2022 at 8:06 am

    It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I have read this post and if I could I want to suggest you few
    interesting things or tips. Maybe you can write
    next articles referring to this article. I wish to read even more
    things about it!

  8. sbo

    10 August 2022 at 4:36 pm

    879413 878393Quite intriguing topic , thanks for putting up. 104966

  9. 891150 83726I found your weblog web site on google and check several of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for forward to studying extra from you in a even though! 526279

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending