Μια κλασική συνταγή που πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν στο αναστάσιμο δείπνο είναι η μαγειρίτσα. Το ιδιαίτερο αυτό φαγητό έχει πολλούς λάτρεις οι οποίοι περιμένουν πως και πως τις γιορτινές αυτές μέρες για να το δοκιμάσουν πάλι.
Πιο κάτω θα βρείτε διάφορες συνταγές μαγειρίτσας από διάσημους σεφ της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για Μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 1 μαρούλι χοντροκομμένο
• 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
• Για το αυγολέμονο 3 αυγά χυμό λεμονιού αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄. Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρίτσα: Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά συνταγής
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αβγά
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
Σημείωση. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.
Μαγειρίτσα με Κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά συνταγής
• 300-500 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου
• 500 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι κομμένο σε κομματάκια
• 2 χούφτες σπανάκι ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο άνηθο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
• 1 φλιτζάνι καφέ ρύζι για σούπα
• 2 λεμόνια
• 2 αυγά
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε με προσοχή να μην τα σπάσουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Ενδιάμεσα ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Κάνουμε το ίδιο και για το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές. Όταν κρυώσουν αρκετά τα συκωτάκια τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε αρκετό λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί καλά και αυτό και μετά τα συκωτάκια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι (κρατάμε όμως λίγο από αυτό για να γαρνίρουμε το φαγητό μας).
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το ρύζι και αφού το ανακατέψουμε μια φορά καλά σβήνουμε με το κρασί.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ξίνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλα τα ωραία συστατικά που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ζωμό.
Όταν εξατμιστεί το κρασί τότε ρίχνουμε το ζωμό, το σπανάκι, το άνηθο (αφού κρατήσουμε λίγο για το τέλος) και το μαραθόσπορο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται αλλά κρατάμε στο νου μας ότι σερβίρουμε με αρκετό επιπλέον πιπέρι και επίσης θα είναι πιο ξινό στο τέλος από το λεμόνι. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε κουτάλα, κουτάλα από το ζουμί μέσα στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν τα αυγά πια έχουν πάρει θερμοκρασία επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε για ένα λεπτό για να πήξει ελαφρά η σούπα.
Σερβίρουμε καυτή τη σούπα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
ΤΙΡ: Προσοχή στα συκωτάκια γιατί σπάνε πολύ εύκολα!
Πασχαλινή Μαγειρίτσα από τον Βασίλη Καλλίδη
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά από αρνί
• 500 γραμμάρια εντερα από αρνί
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1/2 ματσάκι άνιθο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• λίγο δυόσμο
• 1/2 κούπα ρύζι
• 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 μαρούλι
• χυμό από 2 λεμόνια
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για περίπου 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε ψιλά κυβάκια.
Σουρώνουμε το ζουμί της και το μετράμε. Πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα.
Αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και το ρύζι και τα φέρνουμε 2 βόλτες.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο μαρούλι.
Αυγοκόβουμε τη σούπα με το χυμό των λεμονιών και τους κρόκους των αυγών.
magic mushroom microdosing guide
26 May 2022 at 2:26 am
689961 531573Oh my goodness! a wonderful write-up dude. Thanks a good deal Nonetheless We are experiencing trouble with ur rss . Do not know why Not able to sign up to it. Possibly there is anybody obtaining identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 863916
mp3juice.tools
10 October 2022 at 2:24 am
142401 428317Soon after study some with the websites along with your internet internet site now, i genuinely as if your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will likely be checking back soon. Pls appear at my internet site likewise and figure out what you believe. 119628
บ้านแลกเงิน
18 October 2022 at 3:38 am
727635 389555Hi, Neat post. Theres a difficulty together with your internet site in internet explorer, would test this IE nonetheless could be the market leader and a big portion of people will miss your fantastic writing because of this issue. 18829
토토 펜트하우스
26 February 2023 at 1:15 pm
535166 271517Sweet web site , super layout, actually clean and utilize genial . 902696
où acheter du fluctine sans ordonnance
12 August 2023 at 12:02 am
Currently it looks like Drupal is the preferred blogging platform
out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are
using on your blog?
aankoop van prednisolone 10 mg
13 August 2023 at 4:15 pm
Fine way of telling, and good article to take information regarding my
presentation subject, which i am going to present in college.
prix du sildenafil 50 mg au Maroc
16 August 2023 at 10:46 pm
You are so interesting! I do not suppose I’ve read anything like that before.
So great to discover someone with original thoughts on this subject matter.
Seriously.. thanks for starting this up. This website is
something that is needed on the web, someone with a bit of originality!
consulta el precio del diabex en Lima
18 August 2023 at 9:21 am
Nice answers in return of this query with real arguments and describing all regarding
that.
Everette
25 August 2023 at 1:42 am
Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if
it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
I know this is totally off topic but I had to share
it with someone!
Brock
24 September 2023 at 6:51 pm
I believe what you posted was actually very reasonable. However, think on this,
suppose you added a little information? I am not saying your content isn’t solid., however suppose you added a title to possibly get people’s attention? I
mean Αυγά ποσέ σε πικάντικη σάλτσα
ντομάτας – αναπνοές is kinda boring.
You ought to look at Yahoo’s home page and see how they create news titles to get
people to click. You might try adding a video or a related picture or two to
grab readers excited about what you’ve got to say. Just my opinion,
it would make your blog a little livelier.
colchicine au Maroc
2 December 2023 at 12:52 am
Hello, I enjoy reading through your article post.
I wanted to write a little comment to support you.
precio de pioglitazona en Bélgica
5 February 2024 at 4:00 pm
Hi there mates, its great post on the topic of cultureand
completely defined, keep it up all the time.
è possibile ottenere il lipovastatin senza ricetta
8 February 2024 at 12:26 pm
Excellent post. I will be going through many of these issues as well..
Naročite bestor brez dajatev
8 May 2024 at 5:07 am
I do not even understand how I stopped up
right here, but I believed this post was great. I do not recognize who you’re but certainly you’re going to
a famous blogger in case you aren’t already. Cheers!