Μια κλασική συνταγή που πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν στο αναστάσιμο δείπνο είναι η μαγειρίτσα. Το ιδιαίτερο αυτό φαγητό έχει πολλούς λάτρεις οι οποίοι περιμένουν πως και πως τις γιορτινές αυτές μέρες για να το δοκιμάσουν πάλι.
Πιο κάτω θα βρείτε διάφορες συνταγές μαγειρίτσας από διάσημους σεφ της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για Μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
• 1 μαρούλι χοντροκομμένο
• 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
• 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
• Για το αυγολέμονο 3 αυγά χυμό λεμονιού αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄. Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρίτσα: Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά συνταγής
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αβγά
• Χυμό από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
Σημείωση. Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.
Μαγειρίτσα με Κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά συνταγής
• 300-500 γραμμάρια συκωτάκια κοτόπουλου
• 500 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι κομμένο σε κομματάκια
• 2 χούφτες σπανάκι ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο άνηθο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
• 1 φλιτζάνι καφέ ρύζι για σούπα
• 2 λεμόνια
• 2 αυγά
• 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα συκωτάκια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε με προσοχή να μην τα σπάσουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Ενδιάμεσα ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Κάνουμε το ίδιο και για το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές. Όταν κρυώσουν αρκετά τα συκωτάκια τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε αρκετό λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί καλά και αυτό και μετά τα συκωτάκια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι (κρατάμε όμως λίγο από αυτό για να γαρνίρουμε το φαγητό μας).
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το ρύζι και αφού το ανακατέψουμε μια φορά καλά σβήνουμε με το κρασί.
Με μια ξύλινη σπάτουλα ξίνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλα τα ωραία συστατικά που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ζωμό.
Όταν εξατμιστεί το κρασί τότε ρίχνουμε το ζωμό, το σπανάκι, το άνηθο (αφού κρατήσουμε λίγο για το τέλος) και το μαραθόσπορο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να βράσει το ρύζι. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται αλλά κρατάμε στο νου μας ότι σερβίρουμε με αρκετό επιπλέον πιπέρι και επίσης θα είναι πιο ξινό στο τέλος από το λεμόνι. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε κουτάλα, κουτάλα από το ζουμί μέσα στα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν τα αυγά πια έχουν πάρει θερμοκρασία επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε για ένα λεπτό για να πήξει ελαφρά η σούπα.
Σερβίρουμε καυτή τη σούπα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, άνηθο και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
ΤΙΡ: Προσοχή στα συκωτάκια γιατί σπάνε πολύ εύκολα!
Πασχαλινή Μαγειρίτσα από τον Βασίλη Καλλίδη
Υλικά συνταγής
• 1 συκωταριά από αρνί
• 500 γραμμάρια εντερα από αρνί
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1/2 ματσάκι άνιθο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• λίγο δυόσμο
• 1/2 κούπα ρύζι
• 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1/2 μαρούλι
• χυμό από 2 λεμόνια
• 2 κρόκους αυγών
• 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για περίπου 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε ψιλά κυβάκια.
Σουρώνουμε το ζουμί της και το μετράμε. Πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα.
Αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και το ρύζι και τα φέρνουμε 2 βόλτες.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο μαρούλι.
Αυγοκόβουμε τη σούπα με το χυμό των λεμονιών και τους κρόκους των αυγών.
trực tiếp boóng đá hôm nay
21 March 2022 at 7:02 pm
549811 932732I truly appreciated this gorgeous weblog. Make confident you maintain up the great work. Greatest Regards . 344744
sbo
15 September 2022 at 2:18 am
253690 925073Numerous thanks for the fantastic post C Id fun reading it! That i love this blog. 970034
Best universities in Africa
29 December 2022 at 4:09 am
660669 86095Great V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. 266252
Encuentra una farmacia que venda viagra
16 August 2023 at 10:57 pm
Thanks , I’ve recently been looking for info about this topic for a long time
and yours is the best I have discovered till now. However, what concerning the
bottom line? Are you sure in regards to the source?
Moobarrex
9 February 2024 at 7:27 am
Rather instructive look forth to visiting again. ordina insensye online in Italia
prednisone en venta en Bélgicar
15 February 2024 at 4:29 am
You’ve gotten great thing on this web-site. buspirone günstig in Deutschland kaufen
comprar clonasten en España de manera sencilla
3 March 2024 at 10:35 am
I think that everything said was actually very logical.
But, think about this, suppose you added a
little content? I mean, I don’t want to tell you how to run your website, but what if you added something that makes
people want more? I mean Αυγοφέτες (French Toast) το ιδανικό πρωινό… απογευματινό..
ή all day snack – αναπνοές is a little
plain. You ought to glance at Yahoo’s home page and watch how they create post headlines to get people to click.
You might add a video or a related pic or
two to grab people interested about everything’ve written. Just my opinion, it would make
your posts a little livelier.
clenbuterol zonder voorschrift in Europa
9 April 2024 at 9:17 pm
I simply could not leave your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard information a
person supply to your visitors? Is going to be
again often to check out new posts
ordina allegra online in Italia
12 April 2024 at 12:19 am
Hi there Dear, are you in fact visiting this web
site regularly, if so then you will absolutely obtain fastidious know-how.
Køb Brand prazopress Belgien
20 April 2024 at 12:53 am
My brother suggested I might like this blog. He was totally right.
This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had
spent for this info! Thanks!