Connect with us

Σχέσεις

Διαδικτυακές φιλίες. Πόσο αληθινές είναι;

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

filies

Με δεδομένη την πρωτοφανή επιτυχία που σημειώνουν στη χώρα μας τα sites κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μάλιστα στους έφηβους, που τείνουν να «μετρούν» τη δημοφιλία τους βάσει των διαδικτυακών τους φίλων και να εκθέτουν σε… κοινή θέα, περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από όσες θα έπρεπε, το life positive έρχεται να θέσει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Πόσο «αληθινοί» είναι οι on-line φίλοι μας; Είναι τα social media ένας πραγματικός «χώρος συνάντησης» ή μια εικονική πραγματικότητα που μας δίνει την αίσθηση της κοινωνικότητας, όσο στην πραγματικότητα βουλιάζουμε στην απομόνωση;

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, συντροφικές είναι σίγουρα απαραίτητες. Πάντα χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε τους φίλους και τους κοντινούς μας ανθρώπους, αφού χωρίς αυτούς θα ζούσαμε στη μοναξιά και η ζωή μας θα έμοιαζε κενή.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την ίδια την ιστορία του ανθρώπου. Οι πρόγονοί μας κατάλαβαν από πολύ νωρίς ότι για να έχουν καλύτερη, ευκολότερη ζωή και πιο παραγωγική, αλλά και για να επιτύχουν την ευημερία, θα έπρεπε να οργανωθούν σε κοινωνίες.

Σήμερα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μάς έχουν φέρει πιο «κοντά» με όσους γνωρίζουμε, αλλά είναι μακριά και έχουν οδηγήσει πολλές ξεχασμένες φιλίες στην επανένωση. Πόσους φίλους όμως μπορεί να έχει κάποιος; Και κατά πόσο οι διαδικτυακές φιλίες αντέχουν στο χρόνο και στη φθορά;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπολογίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που ζούσαν και συνυπήρχαν στις πρώτες εκείνες κοινότητες των κυνηγών- τροφοσυλλεκτών δεν ξεπερνούσε τους 150. Ο αριθμός 150 συμπίπτει με τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους μπορούμε να μοιραστούμε την εμπιστοσύνη και τις υποχρεώσεις μας, τα προβλήματα, τις χαρές, τις λύπες και τις σκέψεις μας, σύμφωνα με τις μελέτες των εξελικτικών ανθρωπολόγων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το «γνωστικό όριο» των φίλων που έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε, αλλά και τον μέγιστο αριθμό ανθρώπων που μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε. Έτσι, μπορεί να καυχιόμαστε για τους χιλιάδες φίλους που έχουμε στο Facebook, αλλά ένα είναι σίγουρο: οι επιστήμονες θεωρούν, και μάλλον δεν απέχει πολύ απο την πραγματικότητα, ότι δεν μπορούμε να «τροφοδοτήσουμε» όλες αυτές τις σχέσεις με όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για να είναι επιτυχημένες.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο της φιλίας. Ίσως το μυστικό να βρίσκεται στην ευκολία με την οποία μπορούμε πλέον να βρισκόμαστε σε επαφή με όσους θέλουμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ποιότητα στη σχέση, με όλους όσους συναναστρεφόμαστε διαδικτυακά κατά καιρούς; Σε πόσους από αυτούς μπορούμε να βασιστούμε σε μια ώρα ανάγκης; Σίγουρα όχι σε πολλούς. Πρόκειται, ωστόσο, για μια συνειδητοποίηση που ίσως είναι πιο εύκολη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι όμως και για τα μικρά παιδιά.

«Όταν έφτιαξα την προσωπική μου σελίδα στο Facebook ένιωσα μεγάλη χαρά και αισιοδοξία βρίσκοντας ξανά φίλους και γνωστούς από το σχολείο και το πανεπιστήμιο τους οποίους, λόγω διαφορετικής πορείας, αλλά και λόγω δουλειάς, είχα χάσει εντελώς», μου εκμυστηρεύτηκε η Μαρίνα πριν από μερικές μέρες. «Μάλλον… ξύπνησα λιγάκι απότομα όταν, παρά την προσπάθειά μου να ανοίξω συζήτηση με κάποιους από αυτούς ή να κανονίσω μια συνάντηση για καφέ, δεν είχα την ανταπόκριση που περίμενα. Τελικά, κατάλαβα ότι δεν μπορείς να είσαι με όλους φίλος ή τέλος πάντων να καταφέρεις να έχεις μια κοινωνική σχέση».

Ίσως μέρος του προβλήματος να κρύβεται στην ίδια την έννοια της λέξης φιλία, που παραμένει κάπως ασαφής και συγκεχυμένη στο μυαλό μας. Βέβαια, ο αριθμός 150 των επιστημόνων, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μόνον όσους ξέρουμε ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε και με τους οποίους μοιραζόμαστε σκέψεις και υποχρεώσεις, αφού η απλή κοινωνική συναναστροφή είναι τελείως διαφορετική και δεν προϋποθέτει ανάπτυξη ιδιαίτερων δεσμών με το άλλο άτομο. Σε αυτή τη λογική υπακούουν άλλωστε και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρώτοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά η χρήση τους διαδόθηκε ευρέως τα τελευταία τρία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το LinkedIn, που αποσκοπεί στις επαγγελματικές διασυνδέσεις. Κάποιοι άλλοι, όπως οι πολύ δημοφιλείς Facebook και MySpace, είναι «γενικού τύπου» και είναι σχεδιασμένοι τόσο για την υποστήριξη γνωριμιών με ανθρώπους με παρόμοιες προτιμήσεις, όσο και για την επικοινωνία και ανταλλαγή περιεχομένου με προϋπάρχοντες φίλους, γνωστούς και συγγενείς.

Στη χώρα μας, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το Facebook. Το 2009, οι Έλληνες χρήστες του Facebook ήταν περίπου 300.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν συνυπολογίσουμε και τα ποσοστά πρόσβασης των Ελλήνων στο Διαδίκτυο, που είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο, ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί, καλλιτέχνες, τηλεπαρουσιαστές κ.ά. έχουν ήδη γραφτεί ως χρήστες και έχουν γίνει «φίλοι» με τους υποστηρικτές τους.

Η κοινωνική δικτύωση επεκτείνει την παραδοσιακή χρήση του παγκόσμιου ιστού, υιοθετώντας νέα μοντέλα επικοινωνίας και ανταλλαγής περιεχομένου μεταξύ των χρηστών. Η νέα μορφή «κοινωνικής διάδρασης» επηρεάζει τόσο τη μορφή του παγκόσμιου ιστού, και τους τρόπους πρόσβασης και διαχείρισης του περιεχομένου του, όσο και τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα τελευταία χρόνια έχει γεννηθεί μια νέα επιστήμη, η επιστήμη του ιστού (web science), στόχος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων της χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών.

Από πρώτης όψεως, τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να παρουσιάζουν έναν αριθμό πλεονεκτημάτων: Το πρώτο είναι η δημιουργία εικονικών κοινοτήτων ειδικού ενδιαφέροντος, όπου η συντήρηση και ανανέωση του περιεχομένου γίνεται συμμετοχικά από τα ίδια τα μέλη. Επιπλέον, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να έλθουν σε επαφή παλιοί χαμένοι φίλοι, συμμαθητές, μακρινοί συγγενείς κ.λπ., ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της επικοινωνίας με φίλους και γνωστούς, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή και σε διαφορετικές χώρες.

Η όλη λογική με βάση την οποία έχουν σχεδιαστεί τα κοινωνικά δίκτυα παρακινεί τους χρήστες σε συχνή ενημέρωση της προσωπικής τους σελίδας με δεδομένα σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, τις σπουδές τους, τα επαγγελματικά τους, τη συναισθηματική τους κατάσταση και γενικότερα τη ζωή τους, ώστε να μένουν διαρκώς ενήμεροι οι «φίλοι» τους.

Γενικότερα, έχει αναδυθεί μια κουλτούρα, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαιρούνται οι μεγαλύτεροι, βάσει της οποίας ο μεγάλος αριθμός των δηλωμένων «φίλων» προσδίδει ένα είδος κοινωνικού κύρους.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που δημιουργούνται και οι πρώτες ανησυχίες σχετικά με θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των δικτύων αυτών στις πραγματικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι εντυπωσιακό το πόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό τους δίνουν ορισμένοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί, μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι από στοιχεία που έχουν ανεβάσει οι φίλοι τους σχετικά με αυτούς.

Και, ενώ η γενική φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε και εξελίχθηκε το Διαδίκτυο ήταν η αποκέντρωση της πληροφορίας και η ανωνυμία των χρηστών, ξαφνικά, με τα κοινωνικά δίκτυα, αρκετές φορές δείχνουν να παραβιάζονται και οι δύο αυτές αρχές. Η πληροφορία συγκεντρώνεται σε βάσεις δεδομένων και αποθηκευτικά μέσα μεγάλων εταιρειών και οι χρήστες δίνουν πραγματικά στοιχεία που επιτρέπουν την άμεση ταυτοποίησή τους.

Και αν, όπως λέγεται, «τα γραπτά μένουν», τα «ψηφιακά γραπτά» όχι απλώς μένουν, αλλά αναπαράγονται επ’ άπειρον, κάνοντας πρακτικά αδύνατο τον εντοπισμό και τη διαγραφή τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιον το πώς τόσο πολύς κόσμος εμπιστεύεται τα προσωπικά του δεδομένα σε εταιρείες των οποίων οι «αγνές» προθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν, καθώς και σε άγνωστους ανθρώπους που συστήθηκαν ως «φίλοι».

Αυτό που εγείρει τις μεγαλύτερες ανησυχίες, ιδίως για τους γονείς, είναι το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων και των εφήβων, αν όχι όλοι, αφιερώνει πραγματικά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του καθημερινά στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ψάχνοντας για καινούριους φίλους, συνομιλώντας και αλληλεπιδρώντας εικονικά μαζί τους. Ποιες μπορεί να είναι άραγε οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συνήθειας στις ουσιαστικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ή που θα μπορούσαν να αναπτύξουν με τους συνανθρώπους τους; Και τελικά, πόσο ασφαλείς είναι και πόσο «ανεπανόρθωτα» να εκθέτουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και την οικογένεια ή και τους «υπαρκτούς» φίλους τους, με τις πληροφορίες που αναρτούν στις προσωπικές τους σελίδες;

Είναι δεδομένο ότι η αμεσότητα και το «ρίσκο» της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανενός είδους κοινωνική διάδραση.

Μήπως λοιπόν η διαρκής ενασχόληση με τους δικτυακούς φίλους οδηγεί μακροπρόθεσμα στην απομάκρυνση από τους πραγματικούς φίλους, σε αδυναμία σύναψης νέων ουσιαστικών σχέσεων και τελικά στην απομόνωση;

Με δεδομένη την ανωριμότητα και την πολύ πρόσφατη διάδοση του νέου αυτού μέσου, είναι μάλλον νωρίς για να δώσουμε σαφή απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Πρέπει όμως να τα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη, ιδιαίτερα στην περίπτωση των εφήβων και των νέων, για τους οποίους τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
31 Comments

31 Comments

  1. สล็อตแตกง่าย

    15 February 2022 at 1:00 am

    316273 537900I really treasure your piece of work, Great post. 354758

  2. sbobet

    11 August 2022 at 1:46 pm

    664288 329644Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out any person with some special thoughts on this topic. realy thank you for starting this up. this internet site is one thing thats needed on the net, someone with a bit of originality. useful job for bringing something new to the internet! 625313

  3. get More Information

    28 August 2022 at 3:39 pm

    127334 869045I truly appreciate your piece of work, Great post. 572035

  4. psilocybin mushrooms in ohio​

    30 August 2022 at 11:49 pm

    911843 271700Id constantly want to be update on new content on this website, bookmarked! 373377

  5. Dian

    30 March 2023 at 4:38 am

    I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like
    to find out where u got this from. thanks

  6. daftar slot bca

    30 March 2023 at 6:08 am

    Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working
    with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  7. GOGOSULTAN login

    30 March 2023 at 12:27 pm

    It’s enormous that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our argument made
    here.

  8. GOGOSULTAN slot terpercaya

    30 March 2023 at 9:53 pm

    If you desire to grow your familiarity simply keep visiting this website and be updated with the newest
    news update posted here.

  9. Metadewa slot demo

    31 March 2023 at 8:47 am

    Your way of explaining everything in this piece of writing is really fastidious, all be able to without difficulty be aware of it, Thanks
    a lot.

  10. Metadewa slot pulsa

    31 March 2023 at 11:02 am

    This paragraph offers clear idea in support of the new visitors of
    blogging, that really how to do blogging and site-building.

  11. get more info

    31 March 2023 at 1:43 pm

    There is a terrific RTP calculator where you can see precisely what your odds of winning are.

  12. more info

    31 March 2023 at 5:02 pm

    Online gambling is strictly for adults inside legal states.

  13. read more

    31 March 2023 at 11:23 pm

    At the very same time, the debit card function administers players at casino in south
    korea with an instantaneous exchange.

  14. get more info

    31 March 2023 at 11:46 pm

    Take a dip in our sunkissed saltwater pools, love
    our spacious suites, or sip on a delicious cocktail beneath the sun.

  15. IBZ77 slot terbaik

    1 April 2023 at 2:18 am

    Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put
    the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  16. get more info

    1 April 2023 at 5:14 am

    Playtech – Delivering a decent selection of slots, it is the live dealer suite supplied
    by Playtech that sets the developer apart from the rest.

  17. IBZ77 slot terpercaya

    1 April 2023 at 10:17 am

    Hi to every body, it’s my first visit of this weblog; this
    web site includes awesome and really fine data designed for readers.

  18. GOGOSULTAN slot terbaik

    1 April 2023 at 4:38 pm

    Hi, I wish for to subscribe for this web site to
    obtain most recent updates, thus where can i do
    it please help out.

  19. IBZ77 slot terpercaya

    1 April 2023 at 5:22 pm

    When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
    and now each time a comment is added I get three emails with the same
    comment. Is there any way you can remove me from that service?

    Bless you!

  20. Metadewa slot

    1 April 2023 at 5:23 pm

    Hey there, You’ve done a great job. I will certainly
    digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited
    from this web site.

  21. Movieloop

    1 April 2023 at 5:39 pm

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

  22. Movieloop

    1 April 2023 at 6:49 pm

    What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads.
    I hope to give a contribution & aid other users like its helped
    me. Good job.

  23. IBZ77 slot demo

    2 April 2023 at 1:33 am

    I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether
    this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble.
    You are amazing! Thanks!

  24. Movieloop

    2 April 2023 at 3:05 am

    Hi Dear, are you truly visiting this web site daily, if so then you will definitely get
    good know-how.

  25. Metadewa daftar

    2 April 2023 at 8:12 am

    Can you tell us more about this? I’d want to find out some additional information.

  26. IBZ77 login

    2 April 2023 at 3:18 pm

    I know this site gives quality depending articles and other information, is
    there any other web page which offers these information in quality?

  27. Anke

    6 April 2023 at 12:46 am

    Awesome! Its genuinely awesome post, I have got much clear idea on the topic of from this paragraph.

  28. Ezequiel

    6 April 2023 at 9:23 am

    What i do not realize is in fact how you’re now not
    really much more well-liked than you may be
    now. You’re so intelligent. You recognize thus considerably
    with regards to this matter, made me individually imagine it from numerous varied angles.
    Its like women and men don’t seem to be involved except it’s one thing
    to do with Lady gaga! Your own stuffs great. Always care for it up!

  29. slot deposit jago

    7 April 2023 at 4:37 am

    Hi there Dear, are you genuinely visiting this web site
    daily, if so afterward you will without doubt get nice knowledge.

  30. check here

    7 April 2023 at 5:47 pm

    All markets are effortless to find, thanks to an effective layout onn
    both deskktop and mobile.

    My blog – check here

  31. link slot bca

    8 April 2023 at 11:55 pm

    Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with afterward
    you can write otherwise it is complex to write.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Σχέσεις

Όσο αφήνεις το παρελθόν να σε στοιχειώνει, τόσο λιγότερο θα απολαμβάνεις τη ζωή σου

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Όταν σκεφτόμαστε συνεχώς πράγματα από το παρελθόν μας, είτε αναπολώντας τα, είτε αναθεωρώντας τα, εγκλωβιζόμαστε σε μία παγίδα που μας κρατάει πίσω. Δεν δίνουμε αξία στο παρόν μας και έτσι δεν μπορούμε να χαρούμε τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά.

Η ζωή δεν είναι ένα ημερολόγιο γεγονότων που χρειάζεται ξεφύλλισμα από έναν παθητικό αναγνώστη, αλλά μία αρένα δραστηριοτήτων που πάντα έχει κάτι να μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Το βέλος της ζωής δεν δείχνει ποτέ προς τα πίσω, δείχνει πάντα μπροστά.Έτσι, είναι ανώφελο κάποιος να κολλάει τη σκέψη του στο παρελθόν ή στο μέλλον σα να μην υπάρχει το “εδώ” και το “τώρα”.

Φυσικά, οι αναμνήσεις είναι εγγενές μέρος της ζωής και συχνά αναπόφευκτες. Είναι ένας τρόπος να μένουμε κοντά στα πρόσωπα που αγαπάμε και σε όσα είμαστε παθιασμένοι. Είναι το συστατικό της προσωπικής μας ταυτότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι οι ρίζες βαθιά μέσα στον πυρήνα του εαυτού μας.

“Τό χθες δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάμνηση του σήμερα, και τo αύριο, τo όνειρο του σήμερα”

-Kahlil Gibran-

Οι μνήμες είναι συχνά κάτι το απατηλό μιας και είναι φτιατσιδωμένες από τα γεγονότα του παρόντος και έτσι πέφτουν στη φάκα του νου. Η διαφορά ανάμεσα στις ψεύτικες και τις γνήσιες αναμνήσεις μοιάζει με τον τρόπο που ξεχωρίζουν τα φο-μπιζού από τα πραγματικά κοσμήματα, τα φο-μπιζού μοιάζουν αληθινά επειδή αστράφτουν πιο έντονα.

Η μνήμη μοιάζει με ένα όχι τόσο έξυπνο σκύλο που όταν του πετάξεις ένα ραβδί θα σου φέρει ένα διαφορετικό που βρίσκεται πιο δίπλα.

“Να ζείτε την κάθε μέρα της ζωής σας”

Η ζωή θα ήταν αδύνατη αν θυμόμασταν όλα όσα μας έχουν συμβεί

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε μία συνέντευξή του στο παρελθόν είχε ερωτηθεί τι κάνει όταν του έρχεται μία νέα ιδέα. Αν για παράδειγμα την καταγράφει σε ένα χαρτί ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημειωματάριο. Απάντησε αποφασιστικά πως «Όταν έχω μια νέα καταπληκτική ιδέα, δεν τη ξεχνώ εύκολα». Και αυτή είναι η αλήθεια. Όταν κάτι μας συγκινεί σχεδόν αδύνατο να το ξεχάσουμε.

Έτσι, θυμόμαστε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για μας και μας συναρπάζουν, γιατί ενεργοποιούνται οι περιοχές και οι νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτής της μνήμης.

Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο εγκέφαλος διατηρεί έντονα αναμνήσεις που θα πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί δεν μας κάνουν καλό. Και ακριβώς αυτή η σήμανση συγκεκριμένων αναμνήσεων που επιθυμούμε να σβήσουμε είναι ο μηχανισμός που τις κρατά ζωντανές στο μυαλό μας.

Όπως πρεσβεύει και η μέθοδος της αντίστροφης ψυχολογίας, η διαδικασία της λήθης ξεκινά όταν αντίστοιχες καινούργιες μνήμες αντικαθιστούν τις παλιές μη επιθυμητές. Έτσι στο τέλος, όταν το μυαλό ανακτά μνήμες του παρελθόντος, έχει κάτι πιο φρέσκο να φέρει μπροστά μας!

“Πρέπει να ζουμε στο παρόν, να αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας, να κερδίζουμε την αιωνιότητα κάθε στιγμή. Μόνο οι ανόητοι κάθονται στο νησί που κρύβει το θησαυρό κοιτώντας από μακριά άλλες παραλίες. Όπως δεν υπάρχουν άλλα νησιά για μας, έτσι υπάρχει μόνο μία ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε.”

Η ανάμνηση μοιάζει με άρωμα που κρατά για πολύ

Οι απολαύσεις είναι λουλούδια που ανθίζουν όταν ζούμε τη ζωή μας, την παίρνουμε στα χέρια μας και τη γευόμαστε. Οι ευχάριστες αναμνήσεις είναι εκείνες που συνέβησαν τις στιγμές που έπρεπε και που δεν ξεχείλωσαν πέρα από τα όριά τους μη αφήνοντας να γευτούμε καινούργιες στιγμές.

Δεν θυμόμαστε γεγονότα στην ολότητά τους παρά μόνο συγκεκριμένες στιγμές, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε βιώματα και εμπειρίες ξανά και ξανά. Ο πλούτος της ζωής βρίσκεται στις αναμνήσεις που συνεχίζουμε να κάνουμε και επιλέγουμε να κρατάμε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τολμήσουμε νέες εμπειρίες, ειδικά αν είμαστε κολλημένοι και περιχαρακωμένοι στη ζώνη άνεσης μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις θα πρέπει να ζούμε μία έντονη ζωή.

Μολονότι, έχουμε ένα απτό και ικανό φυσικό σώμα και με τις αισθήσεις μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το εξωτερικό κόσμο και να τον καθορίσουμε όπως θέλουμε, εγκλωβιζόμαστε σε όσα μας λέει το μυαλό μας και η εσωτερική μας φωνή. Παρ’ όλο αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Είτε Θα περάσουμε τη ζωή μας αναμασώντας όσα μας συνέβησαν στο παρελθόν και ενθυμούμενοι τις άσχημες εμπειρίες που είχαμε, είτε θα πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, θα ζήσουμε νέες εμπειρίες και φυσικά θα ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Μόνο αν τολμήσουμε κάτι τέτοιο, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ύπαρξή μας.

Το κλειδί για να βιώνουμε περισσότερο είναι να σκεφτόμαστε και να αναπολούμε το παρελθόν λιγότερο και να περιορίζουμε τις προσδοκίες που περιμένουμε να υλοποιηθούν στο μέλλον. Να αποδεχτούμε αυτά που έχουμε στο εδώ και στο τώρα και τίποτα περισσότερο. Να ζούμε τις στιγμές μας εμποδίζοντας τους εαυτούς μας να αποπροσανατολιστούν από τις παγίδες που βάζει το μυαλό.

Εν τέλει, ο προορισμός μας είναι να ζήσουμε, όμως καταλήγουμε να ζούμε ελάχιστα. Είναι η ώρα να αντιστρέψουμε αυτόν τον κανόνα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο, αλλά στο παρόν στο εδώ και στο τώρα. θυμάστε πάντα.

Πηγές: share24.gr / Spirit Alive 
Εικόνα: Johnny Palacios Hidalgo paint
What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Τάσος Λειβαδίτης: «Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έμαθες να έλκεσαι από τα δύσκολα. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που σε πλήγωναν εύκολα, που δεν δίσταζαν να σου πουν όχι, που δεν σε φρόντιζαν όσο θα ήθελες. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που ενώ γνώριζες ότι δεν είσαι ευτυχισμένος, ευτυχισμένη, παρέμενες και το ονόμαζες σχέση.

Παλιά έλεγες ότι αξίζεις περισσότερα, σταδιακά όμως σταμάτησες να το λες. Τον ξέχασες τον εαυτό σου. Δικαιολογούσες όλες τις συμπεριφορές των άλλων. Έμαθες να εφευρίσκεις δικαιολογίες για όλες τις συμπεριφορές, για όλα τα λόγια, για αυτά που σε πλήγωναν. Έμαθες να λες ότι γίνεσαι πιο δυνατός, πιο δυνατή έτσι.

Έμαθες να προσπαθείς να σώσεις, ακόμα και αυτά που δεν σώζονται. Προσπαθούσες για χρόνια να πείσεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι οι σχέσεις. Δύσκολες, πρέπει πάντα να καταλαβαίνεις τον άλλον, απαιτούν μόνιμα συμβιβασμούς και μόνιμα έπρεπε να προσφέρεις εσύ.

Να σου πω όμως κάτι; Δεν είναι έτσι οι σχέσεις. Έμαθες να αγαπάς όσους πληγώνουν την αγάπη, όσους πλήγωναν εσένα. Ονόμαζες το λίγο πολύ και πάντα δικαιολογούσες. Πάντα έλεγες ότι καταλαβαίνεις τους άλλους και ότι στην αγάπη πρέπει πάντα να ακούμε. Να σου πω όμως κάτι;

Δεν είναι αυτό αγάπη. Στην αγάπη προσφέρουν και οι δύο, νιώθουν και οι δύο, ακούνε και οι δύο, φροντίζουν και θαυμάζουν και οι δύο, ρωτάνε και οι δύο, ενδιαφέρονται και οι δύο, είναι παρόντες και οι δύο, επιδιώκουν και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο, θέλουν τη σχέση έμπρακτα και οι δύο.

Δεν πληγώνουν. Δεν μειώνουν. Δεν παραμελούν. Δεν αγνοούν. Δείχνουν, με λίγα ή με πολλά, δεν έχει σημασία. Σέβονται. Και είναι τόσο όμορφο να σε σέβονται, να σε θαυμάζουν, να σου λένε πόσο όμορφος είσαι ή πόσο όμορφο είναι αυτό που έφτιαξες.

Σταμάτησε να δικαιολογείς και να αρκείσαι στα λίγα. Φρόντισε τον εαυτό σου και αγάπησέ τον μέσα από τις επιλογές σου. Μην περιμένεις μία γιορτή για να σου δείξει ο άλλος αν σε αγαπάει. Αγάπη σημαίνει να σου δείχνω καθημερινά ότι αξίζω εγώ να είμαι δίπλα σου.

Ελένη Σολταρίδου – enallaktikidrasi.com

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Δε κλαίω γιατί είμαι αδύναμος! Κλαίω γιατί είμαι ζωντανός!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Ναι κλαίω. Κλαίω γιατί δεν είναι «ντροπή», επειδή δεν «εκτίθεμαι» όταν το κάνω όπως εσύ υποστηρίζεις. Κλαίω γιατί τα χω καλά με τον εαυτό μου κι έχω μάθει να μην τον καταπιέζω μόνο και μόνο για να μπορώ να εντάσσομαι στην κάθε κοινωνική νόρμα που θέλει τους «δυνατούς» αναίσθητους.

Κλαίω γιατί δεν είμαι αναίσθητος και επιλέγω να μην μηδενίζω τον ανθρώπινο συναισθηματισμό και την πηγαία δύναμη ξεσπάσματος που έχω μέσα μου και που όσο κι αν εσένα σου φαίνεται περίεργο, θέλει πολλά κουράγια να καταφέρεις να βγάλεις προς τα έξω.

Γιατί όταν αυτή η δύναμη απελευθερώνεται μένει εκεί για να σε ξυπνήσει, να σε κινητοποιήσει και να κατευθύνει την συνείδησή σου εκεί που έχεις ξεχάσει πώς να πάς.

Εκεί που είσαι άνθρωπος και εκφράζεσαι με ειλικρίνεια και θάρρος, όχι απέναντι στους άλλους αλλά απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εκεί που κοιτάς κατάματα την ψυχή σου και της ζητάς παραπονεμένα το λόγο που σ’ αφήνει να ζεις όπως σου λένε οι άλλοι. Εκεί που ο πόνος, η συγκίνηση, η αγανάκτηση , η χαρά είναι και πάλι μέρος του εαυτού σου κι όχι απαγορευμένες, ξεχασμένες καταστάσεις του είναι σου.

Και ναι έφτασα εκεί. Και ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, μάλλον, ήταν δύσκολο να τον βρω γιατί συνεχώς τον έχανα ψάχνοντάς τον πίσω από καλώς δημιουργημένα, κοινωνικώς αποδεκτά προσωπεία.

Κι όταν τον βρήκα επιτέλους φοβήθηκα, κι άρχισα να τρέχω με πανικό για να μην συνειδητοποιήσω άλλα. Και μακριά από αυτόν έτρεχα κι από όλους τους άλλους, που μου έδιναν ρηχά διδάγματα επιβίωσης και επέμεναν πως είμαι αδύναμος και πως πρέπει να «σκληρύνω» και να κρύψω τον εαυτό μου για να επιβιώσω.

Στο τέλος όμως σταμάτησα. Γιατί ήταν μάταιο και γιατί κουράστηκα. Σταμάτησα αποφασιστικά, γύρισα προς τα πίσω, είδα τον εαυτό μου, του χαμογέλασα, τον πήρα αγκαλιά και μαζί πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Και μαζί ήμασταν πιο δυνατοί απέναντι στους άλλους. Και δυσκολευτήκαμε και συναντήσαμε εμπόδια αλλά δεν είχε πλέον σημασία γιατί είμαι πλέον ζωντανός! Κι όταν αισθάνομαι το κάνω με όλη την έννοια της λέξης!

Κι αν θέλω να κλάψω θα το κάνω, ακόμη κι αν είναι με μια μικρή λεπτομέρεια που με συγκίνησε και βελτίωσε ολιγόλεπτα την βαρετή καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει, και που ευτυχώς πλέον βιώνω ως απλός παρατηρητής. Και ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι.

Θα κλάψω γιατί είμαι ζωντανός και αν ο λόγος δεν σας αρκεί και θέλετε κάτι πιο «λογικό», θα κλάψω για σας και τον χαμένο σας συναισθηματισμό. Όχι για να σας θρηνήσω αλλά για να σας κάνω να θυμηθείτε τι θα πει «είμαι ζωντανός».

Σας χαιρετώ,

Ένας ζωντανός άνθρωπος

Πηγή: have2read
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending