Connect with us

Uncategorized

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

rsz_m_1367203619049

Τα παιδιά γελάνε συχνά, έχουν πάντα ελπίδα και βλέπουν αισιόδοξα τη ζωή. Μπορούν να μείνουν έτσι για πάντα; Ένας κλάδος της Ψυχολογίας υποστηρίζει ότι αν τα βοηθήσουμε θα γίνουν «θετικοί» άνθρωποι.

Τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζουν ήδη το… νόημα της ζωής! Όταν θέλουν σοκολάτα -ακόμα και πριν από το φαγητό-, θα σκαρφιστούν δέκα διαφορετικούς τρόπους για να τη διεκδικήσουν. Όταν τα μαλώνουν, ξεπερνάνε την «πίκρα» τους σε δευτερόλεπτα. Κι όταν τα στέλνουν τιμωρία στο δωμάτιό τους, ανακαλύπτουν εκεί όλα όσα μπορούν να κάνουν για να περάσει η ώρα διασκεδαστικά. Ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που βλέπουν πάντα φως στην άκρη του τούνελ, δηλαδή σε όσους κυριαρχούνται από «θετικά συναισθήματα». Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ευτυχισμένοι. Καθώς μεγαλώνουν όμως συνήθως χάνουν αυτή την αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων. Πώς μπορούν να τη διατηρήσουν και τι έχουν να κερδίσουν εάν κάνουν τη χαρά να διαρκεί περισσότερο από το θυμό; 

Η αξία της «θετικής σκέψης»

Όπως υποστηρίζει  ο κλάδος της «Θετικής Ψυχολογίας», τα θετικά συναισθήματα (αγάπη, ενδιαφέρον, χαρά, περηφάνια) μας «ελευθερώνουν», μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να ισορροπήσουμε, να σκεφτούμε μια μεγάλη πληθώρα από εναλλακτικές λύσεις και ιδέες, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε. Σύμφωνα με αυτήν, όταν οι άνθρωποι βιώνουν θετικά συναισθήματα, βελτιώνουν και εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο των σκέψεων και των πράξεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όταν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Ένας άνθρωπος με θετικά συναισθήματα έχει αίσθηση ελπίδας, είναι αισιόδοξος, έχει ψυχική ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση, αντιστέκεται περισσότερο στις δυσκολίες της ζωής και τις βιώνει με μικρότερο ψυχικό πόνο και είναι καλός στην επίλυση προβλημάτων, γιατί έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης.  Όλοι θα θέλαμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε αισιόδοξους, δυναμικούς ενήλικες, που θα μπορούν να χειρίζονται τις καταστάσεις και να αντιμετωπίζουν με ψυχικό σθένος ακόμα και τις δυσκολίες της ζωής. Λίγοι, όμως, γνωρίζουμε ότι, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τους δείξουμε εμείς το δρόμο.

Μεγαλώνοντας «θετικά» παιδιά

Για να γίνει ένα παιδί «θετικό», θα πρέπει να νιώθει ασφαλές και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Θα πρέπει να νιώθει ότι τα καταφέρνει, ξεκινώντας από τα πιο απλά και φτάνοντας στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Ο ρόλος του γονιού είναι να βοηθήσει το παιδί του να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες -να μάθει να τρέχει, να πετάει την μπάλα, να δένει τα κορδόνια του, να ντύνεται μόνο του-, αλλά και να επιβραβεύει τις προσπάθειές του με πολλά «μπράβο». Αντίθετα, η συνεχής κριτική μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο κακό στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα του παιδιού. Και, μάλιστα, οι αρνητικές εμπειρίες είναι πολύ πιο ισχυρές από τις θετικές. Ένα αρνητικό συναίσθημα -η λύπη, ο θυμός, ο φόβος- έχει μια σημαντική βαρύτητα: Ένα παιδί μπορεί να νιώθει ότι είναι θυμωμένο βαθιά και για ώρες. Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα είναι πιο «ελαφριά», μπορούν να «πετάξουν» και να φύγουν εύκολα – έρευνες που έχουν γίνει εκτιμούν ότι «ζυγίζουν» 2,5 φορές λιγότερο από τα αρνητικά. 

Παίζω και μαθαίνω (να είμαι ευτυχισμένος)

Τα παιδιά γεννιούνται με μια περιέργεια απέναντι στη ζωή. Ο στόχος τους είναι να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν, κι αυτό τα γεμίζει χαρά. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό πράγμα για εκείνα είναι το παιχνίδι. Μέσα από αυτό, τα παιδιά -όπως όλα τα θηλαστικά- μαθαίνουν πράγματα που τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, όπως να πηδάνε, να τσακώνονται, να πετάνε μπάλες, να πέφτουν, να σηκώνονται, να προσποιούνται, να υποδύονται ρόλους. Έτσι, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. «Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε ένα παιδί -κι αυτό συμβαίνει κατά κανόνα στις σύγχρονες οικογένειες- είναι να του στερήσεις την παιδική ηλικία», λέει ο ψυχολόγος Αναστάσιος Σταλίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας. «Στις μέρες μας, τα παιδιά μπαίνουν πολύ γρήγορα στη ζωή τους στη διαδικασία της ευθύνης, της μάθησης, ξεκινούν σε μικρότερη ηλικία το σχολείο, έχουν υπερβολικά πολλές ασχολίες (πιάνο, κολύμπι, Αγγλικά κλπ.), όχι όμως για να παίξουν και για να περάσουν καλά, αλλά για να γίνουν ανταγωνιστικά και να αναπτύξουν την… εμπορευματική τους αξία στο μέλλον». Το «κλειδί» είναι οι ικανότητες και οι δεξιότητες που χρειάζεται το παιδί, να αναπτυχθούν μέσα από την ίδια την παιδικότητά του. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά των παιδιών τους, να προσπαθούν να αποκρυπτογραφούν τις κλίσεις τους και να τα στηρίζουν στην προσπάθειά τους να γίνουν καλύτερα σε αυτούς τους τομείς. Ωστόσο, σήμερα λειτουργούμε με αντίθετο τρόπο: Ένα παιδί που δεν τα πηγαίνει π.χ. καλά στα Μαθηματικά, είναι πολύ πιθανό οι γονείς του να το στείλουν στο φροντιστήριο ή να φέρουν μια δασκάλα στο σπίτι για να το βοηθήσει. Όμως, κανένας γονιός δεν θεωρεί ότι για το παιδί που μπορεί να έχει κλίση στην Ιστορία θα πρέπει να φέρει ένα δάσκαλο για να το βοηθήσει να εξελίξει περισσότερο αυτό που δείχνει να το ενδιαφέρει. Έχουμε μάθει να μην επικεντρωνόμαστε στα θετικά των παιδιών μας αλλά στα αρνητικά, όχι σε αυτά που μπορούν να κάνουν αλλά σε αυτά που είναι αδύναμα. Αυτή η στάση στέλνει στο παιδί το μήνυμα ότι δεν έχει τόση αξία το τι ξέρει ή το μπορεί, αλλά το τι δεν γνωρίζει. 

Η ευτυχία διδάσκεται!

Τα σημερινά παιδιά στη χώρα μας είναι αναγκασμένα να μεγαλώσουν μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και δυσθυμίας. Ανατρέφονται από γονείς απαισιόδοξους, νευρικούς, μελαγχολικούς. Όμως, είναι πολύ δύσκολο ένας «αρνητικός» γονιός να μεγαλώσει «θετικά» παιδιά. Ο ιός της ευτυχίας, όπως και ο ιός της δυστυχίας, είναι μεταδοτικοί. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι μεταφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα και στα παιδιά τους, μέσα από τη μίμηση της συμπεριφοράς. Ευτυχώς, όμως, ακόμα και οι ενήλικοι μπορούν να μάθουν να είναι περισσότερο χαρούμενοι και θετικοί. Όπως λέει ο ιδρυτής της Θετικής Ψυχολογίας, Μάρτιν Σέλιγκμαν, «μπορεί κάποιος να μάθει να βλέπει τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Χρειάζεται απλώς να ασχοληθεί αρκετά, ώστε να το μάθει, όπως μαθαίνει Αγγλικά, μαγειρική ή οδήγηση». Όμως, πόσο εύκολο είναι να το κάνει αυτό στην Ελλάδα του σήμερα; «Κυρίως τώρα είναι που χρειάζεται να μάθουμε να σκεφτόμαστε θετικά», λέει ο κ. Αν. Σταλίκας. «Η παρούσα κατάσταση μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμεμεγαλύτερη έμφαση στην ανθρώπινη επαφή. Μέσα από την κρίση, θα χρειαστεί να είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Θα πρέπει να μάθουμε ξανά να περνάμε καλά με τα παιδιά μας, επειδή είμαστε μαζί, όχι επειδή βρισκόμαστε σε έναν παιδότοπο ή σε μια παιδική παράσταση. Και τα παιδιά μας θα μάθουν να είναι ευτυχισμένα, χωρίς το καινούργιο παιχνίδι που είδαν στην τηλεόραση». 

3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα, για να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

– Συζητήστε με το παιδί πώς πέρασε τη μέρα του, και εστιάστε σε όσα θετικά έζησε. Ζητήστε του να σας επισημαίνει τέσσερα πράγματα που του άρεσαν. 
– Κάντε το ίδιο με τις δικές σας εμπειρίες. Αναλογιστείτε τέσσερις λόγους για τους οποίους είστε ευτυχισμένοι, πριν πέσετε για ύπνο. 
– Βοηθήστε το να μάθει να αναγνωρίζει τα θετικά συναισθήματα. Μάθετέ τους να αναγνωρίζουν τη χαρά, τον ενθουσιασμό, την ελπίδα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις εμπειρίες τους («Ωραία δεν ήταν που ήρθε στο σπίτι η φίλη σου και παίξατε μαζί; Πώς αισθάνθηκες; Γέλασες; Δεν ήταν διασκεδαστικό;»). 

Γιατί είναι καλό να σκέφτεται θετικά το παιδί μας;
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αισιόδοξα παιδιά… 

… είναι καλύτεροι μαθητές σε σύγκριση με τα απαισιόδοξα παιδιά. 
… τείνουν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα
… προσανατολίζονται στην επίτευξη των στόχων περισσότερο, δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις και αποδέχονται καλύτερα την πραγματικότητα όταν αυτή τους υπερβαίνει. 
… είναι λιγότερο θυμωμένα και θλιμμένα, και -αντίθετα- περισσότερο δραστήρια, κοινωνικά και ικανοποιημένα από τη ζωή τους. 
… οι αισιόδοξοι έφηβοι δηλώνουν μικρότερη συμμετοχή σεεπικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών) συγκριτικά με τους απαισιόδοξους συνομηλίκους τους. 
… έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και ζουν περισσότερο από ό,τι τα απαισιόδοξα παιδιά. 

Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Σταλίκα (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας)

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
6 Comments

6 Comments

  1. Example of pair programming

    30 November 2021 at 1:50 pm

    239216 167484What other people have stated and in some uncommon cases, suicide might occur. 43038

  2. Lynn

    21 December 2021 at 11:19 pm

    After going over a handful of the articles on your web page, I really
    like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark
    website list and will be checking back soon. Please visit my website too and let me know what you think.

  3. Alfie

    27 December 2021 at 4:00 am

    Wow, incredible blog structure! How lengthy have you
    been blogging for? you make blogging glance easy. The overall look of your site is excellent, let
    alone the content!

  4. Jerome

    31 December 2021 at 1:43 am

    I think the admin of this web page is actually working hard for his web site, as here every information is quality
    based material.

  5. shop dumps pin online

    26 May 2022 at 4:50 am

    43603 336776There couple of fascinating points at some point in this posting but I dont determine if these men and women center to heart. There is some validity but Let me take hold opinion until I check into it further. Great write-up , thanks and then we want a lot more! Combined with FeedBurner in addition 181565

  6. buy cz guns

    21 March 2023 at 7:49 pm

    688680 84776I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and superb user genial style . 490046

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uncategorized

Αν γεννηθούν οι ελπίδες, δεν πεθαίνουν ποτέ.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Είμαστε ανόητοι οι άνθρωποι. Πραγματικά ανόητοι. Ζούμε για το χάος. Το χρειαζόμαστε, το κυνηγάμε, το βάζουμε σκοπό ζωής, αστέρι-οδηγό. Χρειαζόμαστε το δράμα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Το αποζητάμε σαν τρελοί, λες και δεν ξέρουμε πως τρέχουμε ολοταχώς προς την καταστροφή. Μακάρι να μην ξέραμε, τότε θα ήμασταν απλώς αθώοι. Ένοχοι είμαστε κι εθελοτυφλούμε και κλείνουμε τα μάτια, λες και θα αλλάξει κάτι. Τίποτα δε θα αλλάξει. Ο γκρεμός ακόμη μπροστά μας κι εμείς με μια βουτιά να πέφτουμε χωρίς να παίρνουμε ούτε ανάσα.

Λένε πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Το θέμα είναι ποιον σκοτώνει για να επιβιώσει. Εμένα σκοτώνει, κι εσένα, και κάθε άλλο ανόητο σαν εμάς που κρατιέται πάνω της σαν σωσίβιο στον απέραντο ωκεανό. Ναι, ακόμη δε βουλιάξαμε. Άραγε για πόσο ακόμη;

Ξέρεις κάτι, όμως; Δεν τη γέννησα εγώ αυτή την ελπίδα. Δεν τη φύτεψα εγώ μέσα μου και δεν την πότιζα εγώ κάθε πρωί. Άλλος τη γέννησε, άλλος τη μεγάλωσε και την παράτησε μετά σε μένα να την προσέχω λες κι ήμουν μάνα της. Να την πάρεις πίσω την ελπίδα σου. Έτσι όπως μου την έδωσες, έτσι να την πάρεις πίσω. Να την κάνεις ό,τι θες, να τη σκοτώσεις, να τη ξεμαλλιάσεις, να την αφήσεις μόνη να μαραίνεται.

Άλλα φυσικά, δεν μπορείς εσύ να κάνεις κάτι τέτοιο. Στα μάτια σου είσαι καλός και το χειρότερο είναι πως στα δικά μου είσαι καλύτερος. Γι’ αυτό την έδωσες σε μένα, ήξερες πως εγώ θα τη φύλαγα μέσα μου σαν όνειρο, θα την κρατούσα και θα ζούσα μέσα από κείνη. Μέσα απ’ την ελπίδα τη δικιά σου. Το δικό σου δημιούργημα το λάτρεψα και το έκανα δικό μου. Να μη μου το ‘δινες ποτέ.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με εκείνους τους ανθρώπους που ξυπνούν έρωτες κι ύστερα χάνονται. Τόσο εγωιστές; Τόσο φαντασμένοι; Τόσο ανώριμοι, γελοίοι και φριχτοί; Παρακαλάς άδικα για ένα λεπτό στο αναθεματισμένο κεφάλι τους μπας και καταλάβεις. Ποτέ δε θα καταλάβεις, να το ξέρεις. Όσο πιο εύκολα τους ερωτεύεσαι τόσο πιο εύκολα θα σε πληγώσουν. Είναι σχεδόν προγραμματισμένο να συμβεί ένα γεγονός που θα τους τραβήξει μακριά σου. Και μετά, εσύ καημένε, προσπαθείς να βγάλεις άκρη. Άσ’ το, το παιχνίδι είναι χαμένο.

Η παράσταση τελείωσε κι ο καθένας έπαιξε τον ρόλο του. Τώρα εσύ που νόμισες πως δεν υπάρχει αυλαία, κακό του κεφαλιού σου. Δεν πρόσεξες τα ψεύτικα σκηνικά και τα έντονα φώτα; Ή μήπως τα πέρασες για αληθινά; Ψεύτικα ήταν, όμως, απ’ την αρχή· χαρτόνια και μπογιές και μουσαμάδες. Αυτός ήταν ο έρωτάς σου. Φτιαγμένος να κρατήσει δύο ώρες, να χαρεί το σόου και να διαλυθεί. Καλά, τις μάσκες δεν τις πρόσεξες;

Ανοίγουμε καρδιές και ξεχνάμε να κλειδώσουμε πίσω μας. Μπαίνει όποιος θέλει, λάμπει και χάνεται κι αφήνει εμάς να ψάχνουμε λίγο απ’ το φως του. Γιατί τι άλλο να θελήσουμε πέρα από ‘κείνο το φως, πιο σπουδαίο από κάθε λάμπα που είχε ανάψει μέχρι τώρα; Το περιμένουμε για μέρες, για μήνες, για χρόνια ατέλειωτα να επιστρέψει. Κι ας τολμήσει κάποιος να ζητήσει εξηγήσεις. Κανείς δε φταίει που αγάπησε το φως. Ούτε που το περίμενε. Και στο ξελόγιασμα ποιος φταίει; Αυτός που ξελογιάζει ή αυτός που ξελογιάζεται;

Ελπίδες, καταραμένες, αθάνατες, τυφλές ελπίδες. Αν γεννηθούν, μετά δεν πρόκειται να πεθάνουν πότε. Θα μείνουν εκεί, θα κατακλύσουν σώμα, μυαλό, καρδιά και θα αφήσουν τα σημάδια τους πάνω στις απονήρευτες ψυχές. Μα δεν τις θέλουμε τις ελπίδες, όχι πια, μας εξάντλησαν. Άραγε μπορούμε να τις σκοτώσουμε εμείς, μπορούμε να πνίξουμε τις πεταλούδες;

Για δες, σχεδόν γίναμε εμείς οι κακοί της ιστορίας. Φυσικά, λες ελπίδα και σκέφτεσαι λευκά περιστέρια κι ελευθερία. Ελευθερία; Πιο ισχυρά δεσμά από κείνα που φτιάχνουν οι ελπίδες δε θα βρεις. Ούτε να τα λύσεις, ούτε να τα κόψεις, ούτε να τα σπάσεις. Δεμένος μια ζωή.

Ξέχασες, όμως, τι σου είπα. Ο άνθρωπος είναι ανόητος. Τον έχεις εκεί δεμένο κι εκείνος χαίρεται. Περιμένει το θαύμα. Περιμένει πως εκείνος θα γυρίσει. Πως θα τολμήσει, πως θα ρισκάρει, πως θα πραγματοποιήσει όλα εκείνα τα αμέτρητα όνειρα. Αμ δε. Τίποτα δε θα κάνει. Θα είχε γίνει ήδη αν ήταν το γραφτό του. Τίποτα δεν είναι κι εσύ ακόμη χαίρεσαι κι ελπίζεις. Τα δεμένα χέρια ούτε που σε νοιάζουν, σχεδόν τα επιδεικνύεις χαρούμενος στους άλλους. Κάποτε έβλεπες, μα τώρα έγινες τυφλός, σαν τις ελπίδες σου.

Κι αν μία φορά κατάφερες κι έλυσες τα ξόρκια, μη χαίρεσαι πολύ. Στον επόμενο έρωτα πάλι θα πέσεις στα ίδια μάγια, πάλι θα περιμένεις και θα στρώσεις κόκκινα χαλιά. Δε γίνεται αλλιώς, έχουμε γεννηθεί διψώντας για όλο αυτό το χάος, για την ταλαιπωρία και την ανάγκη να κυνηγάμε το άπιαστο, το φευγαλέο. Μια ζωή θα ελπίζουμε και μια ζωή θα τρώμε τα μούτρα μας. Ας είναι. Το χάος πάντα είναι όμορφο.

Γράφει η Νεφέλη Κομματά

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Uncategorized

Η ζωή είναι δική μου, παρ’ το χαμπάρι!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Της Κατερίνας Τσαμπά.

Τι κοινωνία είναι αυτή, που χαρακτηρίζει και στιγματίζει μια γυναίκα, όταν δεν έχει παντρευτεί, μέχρι την ηλικία που συνηθίζεται σύμφωνα με τις «κοινωνικές» επιταγές; Όταν έχει εμπειρίες; Όταν δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της; Όταν παντρεύεται, αλλά δεν κάνει παιδιά;

Τι κοινωνία είναι αυτή, που εν έτει 2017, χαρακτηρίζεται με ειδεχθή επίθετα επειδή θα υποστηρίξει τα πιστεύω της; Γιατί; Επειδή είναι γυναίκα και η θέση της είναι αλλού; Στην κουζίνα πχ; Ας καγχάσω!

Θα περίμενες, και φυσιολογικά εδώ που τα λέμε, τα μυαλά των ανθρώπων να έχουν ανοίξει. Θα περίμενες ότι ο κόσμος θα ήθελε να διευρύνει το νου του. Τόσοι τρόποι υπάρχουν. Το διάβασμα, τα ταξίδια αλλά φευ!

Εγώ παντρεύτηκα στα 44,5 μου! Γούστο μου και καπέλο μου. Και ήμουν τυχερή που ταιριάξαμε με τον σύντροφό μου μιας και συναντηθήκαμε μόλις πριν δυο χρόνια. Για φαντάσου, πόσο δύσκολο είναι να ταιριάξεις με έναν άνθρωπο γενικά και σκέψου πόσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό μεγαλώνοντας.

Μέχρι να γνωρίσω τον άντρα μου, είχα ακούσει πολλά! Μέχρι το μνημειώδες «ποιος θα σε πάρει εσένα» σε μια λογομαχία με γείτονα! Επειδή τόλμησα να του πω κατάμουτρα την αλήθεια. «Πότε θα φάμε κουφέτα από σένα, Κατερίνα;» Και άλλα διάφορα αστεία!

Από τότε που παντρεύτηκα όμως, λες και όλοι αλλάξανε τον τρόπο που με βλέπουν και συμπεριφέρονται. Σαν με περισσότερη εκτίμηση, σαν ότι αποκαταστάθηκε το όνομα μου στην κοινωνία και αυτό το τελευταίο είναι το μόνιμό μας αστείο με τον άντρα μου. Τον ευχαριστώ, που με αποκατάστησε στην κοινωνία! Χα χα.

Τι ξέρεις εσύ γείτονα, συγγενή ή γνωστέ, για τη ζωή μου; Που ξέρεις τι έχω περάσει για να φτάσω εδώ; Τι δοκιμασίες πέρασα ή όχι; Στην τελική μπορεί να είναι επιλογή μου να μένω ελεύθερη μέχρι την ηλικία που εσύ πιστεύεις ότι θα έπρεπε να «έχω κάνει κάτι με τη ζωή μου». Τι σε νοιάζει στην τελική;;!

Η ζωή μου είναι δική μου, την αξιοποιώ όπως επιθυμώ και κανένας, ούτε ο γονιός μου, δεν έχει λόγο! Αυτά και χαιρετίσματα σε όλους εκείνους που σκύβουν το κεφάλι κάθε που τους πληγώνουν οι ανίδεοι! Εγώ λέω, σηκώστε το κεφάλι και «βγαλ΄ τε τους τη γλώσσα»! Έτσι, για την αλητεία!

αναπνοές

Κατερίνα Τσαμπά

Στην τρελή μου καθημερινότητα έχω τη γραφή να μου δίνει αναπνοές, να με χαλαρώνει και να ηρεμεί το μυαλό μου. Έτσι μπορώ να συνεχίσω την υπόλοιπη μέρα μου με άλλη διάθεση. Λατρεύω την επικοινωνία μέσω της γραφής. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έχω πολύ καλούς φίλους τους οποίους αγαπώ. Θεωρώ σημαντικότατη την αγάπη, να αγαπάς και να αγαπιέσαι και χωρίς αυτή θα ένιωθα μισή. Σιχαίνομαι τα ψέματα και τα αναγνωρίζω από μακριά. Δεν μπλέκομαι σε ίντριγκες και όπου βλέπω τέτοιες φεύγω τρέχοντας. Προσπαθώ πάντα να βρω το θετικό ακόμα και μέσα από κάτι αρνητικό κι έτσι πορεύομαι στη ζωή προσπαθώντας να ζω τη μέρα για την κάθε μέρα.

View All Posts
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Uncategorized

Μη ζεις τη ζωή σου θιγμένος από τα πάντα.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Υπάρχουν απλώς κάποιοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους θιγμένοι από τα πάντα. Αντί να επιτρέπουν στον εαυτό τους να ζει με αρμονία και με σεβασμό για τους άλλους, επιλέγουν να βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» σχεδόν πάντα.

Είναι ο κόσμος πάντα εναντίον τους; Όχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μέσα στο λεπτό αλλά περίπλοκο κόσμο των συναισθημάτων και της προσωπικότητας, μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να είναι μονίμως θιγμένοι.

Αντί να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως ένα πρόβλημα που πρέπει να αποφύγουμε, πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα τους.

Η υπερευαισθησία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη ψυχολογικών πόρων δημιουργεί σχήματα σκέψης που είναι υπερβολικά άκαμπτα.

Κάθε λέξη, πράξη ή χειρονομία ερμηνεύεται ως προσβολή. Εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Αυτός ο μειωμένος εαυτός βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και προκαταλήψεις εκεί που δεν υφίστανται.

Μερικές προσωπικότητες βλέπουν καταιγίδες εκεί που λάμπει ο ήλιος. Ας ρίξουμε μια λίγο πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το θέμα.

Θιγμένοι 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα

«Δεν μπορώ καν να σου μιλήσω». «Θίγεσαι από τα πάντα». «Είσαι απίστευτος, πας από το κακό στο χειρότερο».

Αν έχετε ήδη ακούσει κάτι από τα παραπάνω στο παρελθόν, πιθανώς αισθανθήκατε απαίσια. Ωστόσο τα λόγια αυτά φέρουν κάποια αλήθεια.

Αν οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πρόβλημα στην αλληλεπίδραση μαζί μας, αυτό συμβαίνει επειδή κάτι δεν πάει καλά. Αν αισθάνονται άβολα ή αν υπάρχουν συχνά προβλήματα λόγω παρεξηγήσεων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί.

  • Αντί να σκέφτεστε «όλοι με μισούν», θυμηθείτε τη σημασία του να αφιερώσετε μια στιγμή για να σκεφτείτε βαθιά την κατάσταση.
  • Πρέπει να ξεφλουδίσουμε το κρεμμύδι που μας περιβάλλει για να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας.

Παρακάτω θα ανακαλύψουμε τι συμβαίνει σε όσους συνεχώς παίρνουν τα πάντα προσωπικά και αισθάνονται θιγμένοι.

Σας θίγουν οι προσδοκίες σας, όχι οι άλλοι άνθρωποι

Ίσως έχετε υψηλές προσδοκίες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Κατά κάποιον τρόπο όλοι έχουμε κάποια ιδέα για το πώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενεργούν οι άλλοι, πώς θα πρέπει να μας φέρονται και πώς θα πρέπει να αντιδρούν στα πράγματα.

Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρακάτω προσεγγίσεις δεν καλύπτουν όλες τις καταστάσεις. Ας δούμε γιατί.

  • Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι το πώς θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι άνθρωποι. Αξίζετε σεβασμό και πρέπει να τον απαιτείτε. Όλοι έχουν αυτή την ανάγκη.
  • Αυτό που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι δική σας ευθύνη. Όλοι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τι θέλουν και να ενεργούν όπως τους ευχαριστεί, εφόσον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.
  • Αν αποκτήσουμε εμμονή με τις ενέργειες του/της συντρόφου μας ή των φίλων μας, αυτό μπορεί να έχει μόνο κακό τέλος για μας.

Για να εξασφαλίσετε γαλήνη και μεγαλύτερη εσωτερική ισορροπία, έχετε υπόψη σας το εξής: να μην περιμένετε τίποτα από κανέναν, να έχετε προσδοκίες μονάχα από τον εαυτό σας.

Ο κόσμος δεν είναι εναντίον σας: εσείς πρέπει να εναρμονιστείτε με τον κόσμο.

Όσοι ζουν τη ζωή τους μονίμως θιγμένοι μπορούν να συγκριθούν με τον κορμό ενός δέντρου. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, φανταστείτε το εξής:

  • Φανταστείτε ότι είστε ένα δέντρο πλάι στον ωκεανό. Το νερό έρχεται και φεύγει. Μερικές φορές ο άνεμος είναι ευγενικός και άλλες φορές είναι έντονος. Μερικές φορές ο ωκεανός σας χαϊδεύει και μερικές φορές σας χτυπάει με μια καταιγίδα.
  • Αν είστε ένα πραγματικά γερό και δυνατό δέντρο, ο ωκεανός, τα κύματα και τα στοιχεία της φύσης θα σας ρίξουν κάτω. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η δύναμη και η ακαμψία του δέντρου συμβολίζουν το πείσμα μας, που μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό για μας.
  • Ωστόσο, αν είστε όπως ο ευλύγιστος κορμός της καλαμιάς, θα λικνίζεστε με τον άνεμο και ακόμα και η πιο άγρια καταιγίδα δεν θα μπορέσει ποτέ να σας ξεριζώσει. Επειδή προσαρμόζεστε, και δεν στέκεστε σαν τοίχος, μπορείτε να αντέξετε το χτύπημα.

Το να ζείτε μονίμως θιγμένοι σας βλάπτει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

  • Όσοι θίγονται εύκολα δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης.
  • Αν ζείτε τη ζωή σας πάντα θιγμένοι, τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα σταματήσουν να αισθάνονται καλά μαζί σας και θα αρχίσουν να σας αποφεύγουν.
  • Αν εσείς απλώς θίγεστε όταν εκείνοι σας λένε καλά λόγια, θα δημιουργήσετε απόσταση.

Αγαπήστε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο και σταματήστε το θόρυβο των έμμονων σκέψεων

Ο κόσμος δεν σας μισεί. Κανένας δεν είναι εναντίον σας. Μην ψάχνετε λόγους να είστε θιγμένοι όταν δεν υπάρχουν και μην αναζητάτε κακές προθέσεις όταν δεν υφίστανται.

  • Όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους γίνονται απαιτητικοί με τους άλλους. Πάνω απ’όλα περιμένουν οι άλλοι να τους προσφέρουν ό,τι δεν προσφέρουν οι ίδιοι στον εαυτό τους: αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.
  • Αν δεν αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στον εαυτό μας εκ των έσω, τα πιο πυκνά σκοτάδια μας θα συνεχίσουν να αναδύονται, μέχρι ολόκληρη η πραγματικότητά μας να γίνει μια κόλαση.

Απλώς δεν αξίζει τον κόπο. Πείτε λοιπόν όχι στον ανώφελο πόνο και μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αρχίστε να θεραπεύετε τις πληγές σας και δώστε στον εαυτό σας την αγάπη που χρειάζεται.

Μόνο όταν κάποιος αγαπάει αρκετά τον εαυτό του ο κόσμος θα αρχίσει να βελτιώνεται γι’αυτόν.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending