Connect with us

Σχέσεις

Η υπερβολική ανεξαρτησία βλάπτει τον γάμο

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Couple crisis

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γονείς μας «Το μόνο άτομο στο οποίο πρέπει να στηρίζεσαι είναι ο εαυτός σου».

 Διδαχθήκαμε από μικρή ηλικία ότι είναι κακό να στηρίζεσαι πολύ στους άλλους και ότι είναι σημαντικό και αξιοθαύμαστο να είσαι αυτοδύναμος. Η αλήθεια είναι πως η αυτοδυναμία είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία έχει πολλές αρετές και από την άλλη μπορεί να μας στερήσει την οικειότητα από ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και από το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε μαζί τους.

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται τόσο πολύ στον εαυτό τους, που καταλήγουν να πιέζονται. Όμως το να στηρίζεσαι στους άλλους είναι υγιές. Το πρόβλημα είναι που ως παιδιά δεν διδαχθήκαμε πώς να ισορροπούμε την αυτοδυναμία με την υγιή αλληλεξάρτηση. Η αυτοδυναμία, μας βοηθάει να καθορίζουμε τη ταυτότητά μας και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Για παράδειγμα, εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι γονείς μου ήταν χωρισμένοι κι έτσι έγινα πολύ ανεξάρτητη από μικρή, κάτι που με βοήθησε με τις επιδόσεις μου στο σχολείο και αργότερα, στη δουλειά μου. Όμως, οι στενές σχέσεις αποτελούν πρόκληση για μένα, γιατί δεν είναι εύκολο για μένα να ξεκαθαρίσω, πότε πρέπει να είμαι ανεξάρτητη και πότε να βασίζομαι στο σύντροφό μου για συναισθηματική υποστήριξη.

Πολλές γυναίκες που έχουν έρθει στο γραφείο μου για ψυχολογική υποστήριξη, μου λένε ότι είναι υπερβολικά ανεξάρτητες και φοβούνται να στηριχτούν στο σύντροφό τους ακόμη και για τα βασικά. «Νιώθω πως μόνο εγώ μπορώ να με φροντίσω, ότι δεν θέλω να εξαρτώμαι από κανέναν γιατί αυτό έκανε η μητέρα μου και κοίτα τώρα τι έπαθε» λέει η Ραχήλ που όταν ήταν μικρή τους εγκατέλειψε ο πατέρας της.

Μεγαλωμένη μόνο από τη μητέρα της, έμαθε από πολύ μικρή ηλικία τους κινδύνους που έχει το να εξαρτάσαι από τον σύντροφο ή τον σύζυγο επειδή η μητέρα της, υπέφερε οικονομικά όταν ο πατέρας της, έφυγε. Συνεπώς, επειδή δεν θέλει ο σύντροφός της, να τη θεωρήσει απαιτητική ή ότι τον έχει ανάγκη, πολλές φορές αναζητά συναισθηματική υποστήριξη στους φίλους της και όχι στο σύντροφό της, αφήνοντάς τον να πιστεύει ότι τον εξαιρεί και να νιώθει μόνος.

Αυτή είναι και η «τραγωδία» της αυτοδυναμίας. Επιφανειακά φαίνεται θαυμάσιο να μπορείς να εισαι ανεξάρτητος και αυτόνομος αλλά όταν περνάς στο άλλο άκρο, δηλαδή να πιστεύεις πως μπορείς ή πρέπει να κάνεις τα πάντα μόνος σου, φτιάχνεις το οχυρό σου και δεν αφήνεις κανένα σύντροφο να μπεί μέσα.

Δεν του δίνεις χώρο να κάνει κι αυτός πράγματα για σένα. Όμως σε μικρές δόσεις η αυτονομία είναι σημαντική και θετική στη ζωή του ανθρώπου και μόνο όταν σε εμποδίσει να προσεγγίσεις τον κόσμο, μπορεί να σου στερήσει την αληθινή αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση.

Για να αποφύγεις αυτή την εκδοχή, θα πρέπει να μάθεις να παίρνεις τα θετικά της αυτοδυναμίας, να αναγνωρίζεις πότε ξεκινάει να σε αποδεσμεύει από τον σύντροφό σου και να αναγνωρίζεις όταν αυτή η αυτοδυναμία αρνείται στον σύντροφό σου, όσα έχεις να του δώσεις.

Η αλληλεξάρτηση στη σχέση, είναι το κλειδί για να ξεπεράσεις το είδος της αυτονομίας που σου κάνει κακό.

Πρέπει να «βγάλεις τη πανοπλία σου» και να αφήσεις το σύντροφό σου να μπεί. Ο σύμβουλος γάμου Dr. Willard Harley, λέει ότι συγκεκριμένα επίπεδα «εξάρτησης» μέσα σε μια σχέση, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη και να προωθήσει τη συναισθηματική οικειότητα.

6 βήματα για να πετύχεις την αλληλεξάρτηση

1. Αν είσαι υπερβολικά ανεξάρτητη/ος, σκέψου για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό και επανεξέτασε τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά σου.

2. Προσπάθησε να δεχτείς σιγά σιγά και σταδιακά, τη βοήθεια και την υποστήριξη του συντρόφου και προσπάθησε να αντισταθείς στον «πειρασμό» να είσαι υπερβολικά ανεξάρτητη σε θέματα που μπορούν να πατήσουν τα κουμπιά του άλλου, όπως τα οικονομικά, τα επαγγελματικά ή οικογενειακά θέματα του τύπου «που θα περάσουμε τις γιορτές».

3. Δες τον εαυτό σου σε μια ειλικρινή και ανοιχτή σχέση και προσπάθησε να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι πιο «τρωτός» απέναντι στον σύντροφο, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντική πλευρά της οικειότητας.

4. Θύμιζε στον εαυτό σου καθημερινά, ότι είναι υγιές να δέχεσαι βοήθεια από τους άλλους και ότι αυτό, αποτελεί περισσότερο σημάδι δύναμης παρά αδυναμίας. Το ίδιο ισχύει και για τη δουλειά σου, όχι μόνο για τη σχέση σου.

5. Κάντε μια συμφωνία με το σύντροφό σας, ότι δηλαδή κανείς από τους δύο δεν θα παίρνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς πρώτα να συζητήσει με τον άλλον.

6. Πίστεψε ότι μπορείς να μοιραστείς τα πιο βαθιά σου συναισθήματα με τον άνθρωπό σου και αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις και θα αγκαλιάσεις την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να τα περνάς όλα μόνη σου στη ζωή.

Η εξάρτηση είναι μια λέξη με αρνητικό νόημα στη κοινωνία μας και δημιουργεί εικόνες αδυναμίας και ανασφάλειας. Ωστόσο, συγκεκριμένα επίπεδα εξάρτησης, μπορούν να κάνουν καλό στις σχέσεις. Οι υγιείς σχέσεις, βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων διότι όταν νιώθει κανείς ότι αγαπιέται, νιώθει ελεύθερος να εξελιχθεί και να εξερευνήσει άγνωστες πτυχές του εαυτού του.Αντί λοιπόν να εξαρτάσαι από έναν σύντροφο, μπορείς να αλληλο-εξαρτάσαι.

Το να εξαρτάσαι ως ένα βαθμό και στους άλλους, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη δύναμη και την αυτονομία σου. Με τον καιρό, και όσο γίνεσαι τρωτή απέναντι στον σύντροφό σου, μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που να φοβάσαι. Αν απαλλαχτείς από τον έλεγχο, το φόβο και άλλα έντονα συναισθήματα, θα σε βοηθήσει να κάνεις τις σχέσεις σου πιο στέρεες.

Μεγαλώνοντας στην ασφάλεια της ιδέας ότι ο σύντροφός σου, σε αγαπάει και δεν θα σε αφήσει να φύγεις, μαθαίνεις ότι η ανεξαρτησία και η αγάπη μπορούν να συνυπάρχουν. Όταν εξαρτάσαι ως ένα βαθμό από τον άλλον, τότε γίνεσαι πιο δυνατός!

“Σε γάμους όπου οι σύζυγοι δεν προσφέρουν αμοιβαία στήριξη ο ένας στον άλλον, απογοητεύονται με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να καταλήγει να πιστεύει πως πρέπει πρώτα να κοιτάξει τον εαυτό του”, λέει η σύμβουλος Judith Siegel η οποία ισχυρίζεται πως η αμοιβαία εξάρτηση , είναι σήμα κατατεθέν της υγιούς σχέσης και απαραίτητο συστατικό σε έναν επιτυχημένο γάμο.

Είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του συντρόφου σου και να εκτιμάς την αξία της αμοιβαίας κατανόησης, αν θες να ζήσεις μια αγάπη που θα αντέξει στο χρόνο!

Terry Gaspard

Διαπιστευμένη Κλινική κοινωνική λειτουργός

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
10 Comments

10 Comments

  1. webcam sex meisjes

    16 April 2022 at 6:10 am

    438489 8100Aw, it was an extremely great post. In thought I would like to set up writing related to this furthermore – taking time and actual effort to create a really very good article but exactly what do I say I procrastinate alot and also no indicates manage to go done. 575933

  2. sbobet

    20 September 2022 at 9:33 am

    599279 988767Typically I try and get my mix of Vitamin E from pills. Even though Id genuinely like to through a fantastic meal plan it can be rather hard to at times. 625748

  3. go to this web-site

    24 February 2023 at 9:52 pm

    173965 458937Why didnt I take into consideration this? I hear exactly what youre saying and Im so pleased that I came across your weblog. You really know what youre talking about, and you made me feel like I ought to learn a lot more about this. Thanks for this; Im officially a huge fan of your weblog 674124

  4. 847230 488768Id should speak to you here. Which is not some thing Which i do! I like reading an article that can make people believe. Also, thank you for permitting me to comment! 160864

  5. sortie nocturne privée martinique

    27 March 2023 at 5:43 am

    excellent publish, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

  6. Very nice article, exactly what I was looking for.

  7. I am regular reader, how are you everybody? This post
    posted at this web page is really pleasant.

  8. achat de estradiol en Allemagne

    8 April 2024 at 3:55 pm

    Thanks for finally writing about > Η υπερβολική ανεξαρτησία βλάπτει τον γάμο – αναπνοές < Loved it!

  9. I think the admin of this web page is really working hard for his web page,
    because here every data is quality based information.

  10. Appreciate this post. Will try it out.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Σχέσεις

Όσο αφήνεις το παρελθόν να σε στοιχειώνει, τόσο λιγότερο θα απολαμβάνεις τη ζωή σου

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Όταν σκεφτόμαστε συνεχώς πράγματα από το παρελθόν μας, είτε αναπολώντας τα, είτε αναθεωρώντας τα, εγκλωβιζόμαστε σε μία παγίδα που μας κρατάει πίσω. Δεν δίνουμε αξία στο παρόν μας και έτσι δεν μπορούμε να χαρούμε τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά.

Η ζωή δεν είναι ένα ημερολόγιο γεγονότων που χρειάζεται ξεφύλλισμα από έναν παθητικό αναγνώστη, αλλά μία αρένα δραστηριοτήτων που πάντα έχει κάτι να μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Το βέλος της ζωής δεν δείχνει ποτέ προς τα πίσω, δείχνει πάντα μπροστά.Έτσι, είναι ανώφελο κάποιος να κολλάει τη σκέψη του στο παρελθόν ή στο μέλλον σα να μην υπάρχει το “εδώ” και το “τώρα”.

Φυσικά, οι αναμνήσεις είναι εγγενές μέρος της ζωής και συχνά αναπόφευκτες. Είναι ένας τρόπος να μένουμε κοντά στα πρόσωπα που αγαπάμε και σε όσα είμαστε παθιασμένοι. Είναι το συστατικό της προσωπικής μας ταυτότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι οι ρίζες βαθιά μέσα στον πυρήνα του εαυτού μας.

“Τό χθες δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάμνηση του σήμερα, και τo αύριο, τo όνειρο του σήμερα”

-Kahlil Gibran-

Οι μνήμες είναι συχνά κάτι το απατηλό μιας και είναι φτιατσιδωμένες από τα γεγονότα του παρόντος και έτσι πέφτουν στη φάκα του νου. Η διαφορά ανάμεσα στις ψεύτικες και τις γνήσιες αναμνήσεις μοιάζει με τον τρόπο που ξεχωρίζουν τα φο-μπιζού από τα πραγματικά κοσμήματα, τα φο-μπιζού μοιάζουν αληθινά επειδή αστράφτουν πιο έντονα.

Η μνήμη μοιάζει με ένα όχι τόσο έξυπνο σκύλο που όταν του πετάξεις ένα ραβδί θα σου φέρει ένα διαφορετικό που βρίσκεται πιο δίπλα.

“Να ζείτε την κάθε μέρα της ζωής σας”

Η ζωή θα ήταν αδύνατη αν θυμόμασταν όλα όσα μας έχουν συμβεί

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε μία συνέντευξή του στο παρελθόν είχε ερωτηθεί τι κάνει όταν του έρχεται μία νέα ιδέα. Αν για παράδειγμα την καταγράφει σε ένα χαρτί ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημειωματάριο. Απάντησε αποφασιστικά πως «Όταν έχω μια νέα καταπληκτική ιδέα, δεν τη ξεχνώ εύκολα». Και αυτή είναι η αλήθεια. Όταν κάτι μας συγκινεί σχεδόν αδύνατο να το ξεχάσουμε.

Έτσι, θυμόμαστε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για μας και μας συναρπάζουν, γιατί ενεργοποιούνται οι περιοχές και οι νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτής της μνήμης.

Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο εγκέφαλος διατηρεί έντονα αναμνήσεις που θα πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί δεν μας κάνουν καλό. Και ακριβώς αυτή η σήμανση συγκεκριμένων αναμνήσεων που επιθυμούμε να σβήσουμε είναι ο μηχανισμός που τις κρατά ζωντανές στο μυαλό μας.

Όπως πρεσβεύει και η μέθοδος της αντίστροφης ψυχολογίας, η διαδικασία της λήθης ξεκινά όταν αντίστοιχες καινούργιες μνήμες αντικαθιστούν τις παλιές μη επιθυμητές. Έτσι στο τέλος, όταν το μυαλό ανακτά μνήμες του παρελθόντος, έχει κάτι πιο φρέσκο να φέρει μπροστά μας!

“Πρέπει να ζουμε στο παρόν, να αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας, να κερδίζουμε την αιωνιότητα κάθε στιγμή. Μόνο οι ανόητοι κάθονται στο νησί που κρύβει το θησαυρό κοιτώντας από μακριά άλλες παραλίες. Όπως δεν υπάρχουν άλλα νησιά για μας, έτσι υπάρχει μόνο μία ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε.”

Η ανάμνηση μοιάζει με άρωμα που κρατά για πολύ

Οι απολαύσεις είναι λουλούδια που ανθίζουν όταν ζούμε τη ζωή μας, την παίρνουμε στα χέρια μας και τη γευόμαστε. Οι ευχάριστες αναμνήσεις είναι εκείνες που συνέβησαν τις στιγμές που έπρεπε και που δεν ξεχείλωσαν πέρα από τα όριά τους μη αφήνοντας να γευτούμε καινούργιες στιγμές.

Δεν θυμόμαστε γεγονότα στην ολότητά τους παρά μόνο συγκεκριμένες στιγμές, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε βιώματα και εμπειρίες ξανά και ξανά. Ο πλούτος της ζωής βρίσκεται στις αναμνήσεις που συνεχίζουμε να κάνουμε και επιλέγουμε να κρατάμε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τολμήσουμε νέες εμπειρίες, ειδικά αν είμαστε κολλημένοι και περιχαρακωμένοι στη ζώνη άνεσης μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις θα πρέπει να ζούμε μία έντονη ζωή.

Μολονότι, έχουμε ένα απτό και ικανό φυσικό σώμα και με τις αισθήσεις μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το εξωτερικό κόσμο και να τον καθορίσουμε όπως θέλουμε, εγκλωβιζόμαστε σε όσα μας λέει το μυαλό μας και η εσωτερική μας φωνή. Παρ’ όλο αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Είτε Θα περάσουμε τη ζωή μας αναμασώντας όσα μας συνέβησαν στο παρελθόν και ενθυμούμενοι τις άσχημες εμπειρίες που είχαμε, είτε θα πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, θα ζήσουμε νέες εμπειρίες και φυσικά θα ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Μόνο αν τολμήσουμε κάτι τέτοιο, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ύπαρξή μας.

Το κλειδί για να βιώνουμε περισσότερο είναι να σκεφτόμαστε και να αναπολούμε το παρελθόν λιγότερο και να περιορίζουμε τις προσδοκίες που περιμένουμε να υλοποιηθούν στο μέλλον. Να αποδεχτούμε αυτά που έχουμε στο εδώ και στο τώρα και τίποτα περισσότερο. Να ζούμε τις στιγμές μας εμποδίζοντας τους εαυτούς μας να αποπροσανατολιστούν από τις παγίδες που βάζει το μυαλό.

Εν τέλει, ο προορισμός μας είναι να ζήσουμε, όμως καταλήγουμε να ζούμε ελάχιστα. Είναι η ώρα να αντιστρέψουμε αυτόν τον κανόνα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο, αλλά στο παρόν στο εδώ και στο τώρα. θυμάστε πάντα.

Πηγές: share24.gr / Spirit Alive 
Εικόνα: Johnny Palacios Hidalgo paint
What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Τάσος Λειβαδίτης: «Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έμαθες να έλκεσαι από τα δύσκολα. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που σε πλήγωναν εύκολα, που δεν δίσταζαν να σου πουν όχι, που δεν σε φρόντιζαν όσο θα ήθελες. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που ενώ γνώριζες ότι δεν είσαι ευτυχισμένος, ευτυχισμένη, παρέμενες και το ονόμαζες σχέση.

Παλιά έλεγες ότι αξίζεις περισσότερα, σταδιακά όμως σταμάτησες να το λες. Τον ξέχασες τον εαυτό σου. Δικαιολογούσες όλες τις συμπεριφορές των άλλων. Έμαθες να εφευρίσκεις δικαιολογίες για όλες τις συμπεριφορές, για όλα τα λόγια, για αυτά που σε πλήγωναν. Έμαθες να λες ότι γίνεσαι πιο δυνατός, πιο δυνατή έτσι.

Έμαθες να προσπαθείς να σώσεις, ακόμα και αυτά που δεν σώζονται. Προσπαθούσες για χρόνια να πείσεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι οι σχέσεις. Δύσκολες, πρέπει πάντα να καταλαβαίνεις τον άλλον, απαιτούν μόνιμα συμβιβασμούς και μόνιμα έπρεπε να προσφέρεις εσύ.

Να σου πω όμως κάτι; Δεν είναι έτσι οι σχέσεις. Έμαθες να αγαπάς όσους πληγώνουν την αγάπη, όσους πλήγωναν εσένα. Ονόμαζες το λίγο πολύ και πάντα δικαιολογούσες. Πάντα έλεγες ότι καταλαβαίνεις τους άλλους και ότι στην αγάπη πρέπει πάντα να ακούμε. Να σου πω όμως κάτι;

Δεν είναι αυτό αγάπη. Στην αγάπη προσφέρουν και οι δύο, νιώθουν και οι δύο, ακούνε και οι δύο, φροντίζουν και θαυμάζουν και οι δύο, ρωτάνε και οι δύο, ενδιαφέρονται και οι δύο, είναι παρόντες και οι δύο, επιδιώκουν και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο, θέλουν τη σχέση έμπρακτα και οι δύο.

Δεν πληγώνουν. Δεν μειώνουν. Δεν παραμελούν. Δεν αγνοούν. Δείχνουν, με λίγα ή με πολλά, δεν έχει σημασία. Σέβονται. Και είναι τόσο όμορφο να σε σέβονται, να σε θαυμάζουν, να σου λένε πόσο όμορφος είσαι ή πόσο όμορφο είναι αυτό που έφτιαξες.

Σταμάτησε να δικαιολογείς και να αρκείσαι στα λίγα. Φρόντισε τον εαυτό σου και αγάπησέ τον μέσα από τις επιλογές σου. Μην περιμένεις μία γιορτή για να σου δείξει ο άλλος αν σε αγαπάει. Αγάπη σημαίνει να σου δείχνω καθημερινά ότι αξίζω εγώ να είμαι δίπλα σου.

Ελένη Σολταρίδου – enallaktikidrasi.com

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Δε κλαίω γιατί είμαι αδύναμος! Κλαίω γιατί είμαι ζωντανός!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Ναι κλαίω. Κλαίω γιατί δεν είναι «ντροπή», επειδή δεν «εκτίθεμαι» όταν το κάνω όπως εσύ υποστηρίζεις. Κλαίω γιατί τα χω καλά με τον εαυτό μου κι έχω μάθει να μην τον καταπιέζω μόνο και μόνο για να μπορώ να εντάσσομαι στην κάθε κοινωνική νόρμα που θέλει τους «δυνατούς» αναίσθητους.

Κλαίω γιατί δεν είμαι αναίσθητος και επιλέγω να μην μηδενίζω τον ανθρώπινο συναισθηματισμό και την πηγαία δύναμη ξεσπάσματος που έχω μέσα μου και που όσο κι αν εσένα σου φαίνεται περίεργο, θέλει πολλά κουράγια να καταφέρεις να βγάλεις προς τα έξω.

Γιατί όταν αυτή η δύναμη απελευθερώνεται μένει εκεί για να σε ξυπνήσει, να σε κινητοποιήσει και να κατευθύνει την συνείδησή σου εκεί που έχεις ξεχάσει πώς να πάς.

Εκεί που είσαι άνθρωπος και εκφράζεσαι με ειλικρίνεια και θάρρος, όχι απέναντι στους άλλους αλλά απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εκεί που κοιτάς κατάματα την ψυχή σου και της ζητάς παραπονεμένα το λόγο που σ’ αφήνει να ζεις όπως σου λένε οι άλλοι. Εκεί που ο πόνος, η συγκίνηση, η αγανάκτηση , η χαρά είναι και πάλι μέρος του εαυτού σου κι όχι απαγορευμένες, ξεχασμένες καταστάσεις του είναι σου.

Και ναι έφτασα εκεί. Και ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, μάλλον, ήταν δύσκολο να τον βρω γιατί συνεχώς τον έχανα ψάχνοντάς τον πίσω από καλώς δημιουργημένα, κοινωνικώς αποδεκτά προσωπεία.

Κι όταν τον βρήκα επιτέλους φοβήθηκα, κι άρχισα να τρέχω με πανικό για να μην συνειδητοποιήσω άλλα. Και μακριά από αυτόν έτρεχα κι από όλους τους άλλους, που μου έδιναν ρηχά διδάγματα επιβίωσης και επέμεναν πως είμαι αδύναμος και πως πρέπει να «σκληρύνω» και να κρύψω τον εαυτό μου για να επιβιώσω.

Στο τέλος όμως σταμάτησα. Γιατί ήταν μάταιο και γιατί κουράστηκα. Σταμάτησα αποφασιστικά, γύρισα προς τα πίσω, είδα τον εαυτό μου, του χαμογέλασα, τον πήρα αγκαλιά και μαζί πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Και μαζί ήμασταν πιο δυνατοί απέναντι στους άλλους. Και δυσκολευτήκαμε και συναντήσαμε εμπόδια αλλά δεν είχε πλέον σημασία γιατί είμαι πλέον ζωντανός! Κι όταν αισθάνομαι το κάνω με όλη την έννοια της λέξης!

Κι αν θέλω να κλάψω θα το κάνω, ακόμη κι αν είναι με μια μικρή λεπτομέρεια που με συγκίνησε και βελτίωσε ολιγόλεπτα την βαρετή καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει, και που ευτυχώς πλέον βιώνω ως απλός παρατηρητής. Και ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι.

Θα κλάψω γιατί είμαι ζωντανός και αν ο λόγος δεν σας αρκεί και θέλετε κάτι πιο «λογικό», θα κλάψω για σας και τον χαμένο σας συναισθηματισμό. Όχι για να σας θρηνήσω αλλά για να σας κάνω να θυμηθείτε τι θα πει «είμαι ζωντανός».

Σας χαιρετώ,

Ένας ζωντανός άνθρωπος

Πηγή: have2read
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending