Connect with us

Σχέσεις

Ο ρόλος των πεθερών μέσα στο ζευγάρι

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

pethera-590_b

Και τι δεν έχουμε ακούσει για την «κακιά» πεθερά, τη νύφη που σέρνει τον άντρα της από τη μύτη, τον μαμάκια κ.ο.κ. Όλοι, λίγο πολύ, είμαστε εξοικειωμένοι με αυτές τις εκφράσεις, είτε από προσωπική εμπειρία είτε και από τις τηλεοπτικές σειρές και ταινίες με θέμα τη σχέση νύφης και πεθεράς.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;   Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την παρουσιάζει το κοινωνικό στερεότυπο αλλά από την άλλη λένε ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Δεν θα μπορούσαμε παρόλα αυτά να παραλείψουμε το γεγονός ότι η σχέση πεθεράς – γαμπρού, πεθεράς – νύφης συνίσταται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ατόμων, τόσο σε σχέση με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Με άλλα λόγια, αυτή η σχέση καθορίζεται από το ίδιο το άτομο.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΡΟΛΟΙ

Βέβαια μπαίνοντας σε ένα γάμο, όλα τα άτομα υπόκεινται σε καινούριους ρόλους, ο μπαμπάς γίνεται πεθερός, η μάνα πεθερά, η γυναίκα-σύζυγος, νύφη και σύντομα μητέρα, ο άντρας-σύζυγος, γαμπρός και πατέρας. Από την απλή αυτή κατανομή των ρόλων βλέπουμε πως το ίδιο το ζευγάρι έχει να προσαρμοστεί σε περισσότερα δεδομένα και καινούριες ιδιότητες, οπότε καταλαβαίνουμε πως ήδη υπάρχει μία κατάσταση μεταβατική που χρειάζεται το χρόνο της και τις ψυχολογικές διεργασίες που τη διέπουν. Σημαντικό και χωρίς να μπορούμε να το παραβλέπουμε είναι οι γονείς και από τις δύο πλευρές να μην εμπλέκονται υπερβολικά στη σχέση του ζευγαριού αφού δυστυχώς έχουμε δει πολλά σπίτια να κλείνουν από συγγενικά «τρίτα πρόσωπα».

ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΙ

Γιατί όμως το θέμα «πεθερά» απασχολεί αρκετά συχνά το ζευγάρι και ιδιαίτερα τη γυναίκα-σύντροφο; Είναι πράγματι τόσο υπερβολικές οι μαμάδες με τους γιους τους και ακόμη περισσότερο όταν αυτοί παντρευτούν;  Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το παλιό, κλασικό οιδιπόδειο σύμπλεγμα το οποίο κάνει την εμφάνισή του γύρω στα 4 χρόνια του μικρού αγοριού. Ο γιος ερωτεύεται τη μαμά του και προσπαθεί να την κατακτήσει μέσω της ταύτισης με τον πατέρα: «Αν γίνω σαν τον μπαμπά μου, θα παντρευτώ εγώ τη μαμά». Έτσι προσκολλάται αρκετά στη μητέρα ενώ απορρίπτει τον πατέρα αφού φοβάται ότι ο μπαμπάς μπορεί να καταλάβει τι πάει να κάνει. Όλα αυτά γίνονται εντελώς ασυνείδητα και αποτελούν το φαλλικό στάδιο κατά τη θεωρία του Φρόιντ, που σκοπό έχει με την επίλυση της εσωτερικής σύγκρουσης του παιδιού, το αγοράκι να ανακαλύψει το ρόλο του ανδρικού φύλου.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η σχέση-έρωτα με τη μητέρα, πολλές φορές την κάνει να κολακεύεται και προσπαθεί να τη διαιωνίσει. Η μητέρα σε αυτό το στάδιο πρέπει να ξέρει πού να σταματά, πότε είναι υπερβολικά τρυφερή και υπερπροστατευτική και πότε μπαίνουν όρια. Μία υπερπροστατευτική και πολύ στοργική μητέρα, μπορεί να οδηγήσει τον γιο της σε καθήλωση σε αυτό το στάδιο, αφού τον «ευνουχίζει», μπαίνοντας εμπόδιο στην ταύτισή του με τον πατέρα. Σ’ αυτό το σημείο, θα προβλέπαμε ότι μία μάνα η οποία έχει ζήσει αυτή την έντονα «ερωτική σχέση» με τον γιο της, επιθυμεί να τη διατηρήσει άσχετα αν τώρα την ερωτική αυτή θέση έχει πάρει μία άλλη γυναίκα. Κάπως έτσι έρχεται η διεκδικητική πεθερά. Αυτή δηλαδή που ζητά να έχει έναν αρκετά μεγάλο χώρο στην καρδιά και στη ζωή του παιδιού της, έστω κι αν έχουν προστεθεί κι άλλα αντικείμενα αγάπης στη ζωή του. Αυτός ο γιος, είναι ο αποκαλούμενος«μαμάκιας», όπου η μάνα του έχει μεγάλη επιρροή πάνω του, τόση που μοιάζει σχεδόν ευνουχισμένος. Αυτός ο άντρας, συνήθως δεν έχει άποψη και δυσκολεύεται να λάβει πρωτοβουλίες και στη σχέση με τη γυναίκα του. Πάντα γι’ αυτόν θα υπάρχει μία γυναίκα να τον εξουσιάζει. Η μία εκ γενετής και η άλλη επίκτητη. Από τη μία εξάρτηση στην άλλη θα λέγαμε.

ΟΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Αυτός ο άντρας στα μάτια της συντρόφου φαίνεται αδύναμος να την υπερασπιστεί, όταν αυτή του κάνει συνέχεια παράπονα για το πώς επεμβαίνει η πεθερά της στη ζωή τους. Έστω κι αν ο ίδιος συνειδητοποιεί την κατάσταση, δεν θα τον ενοχλούσε να μην αλλάξει τίποτα γιατί αυτός έχει ανάγκη και τις δύο γυναίκες. Η μάνα του γιου ξέρει την επίδραση που έχει στον γιο της και πόσο αυτός τη χρειάζεται και την αγαπά και δυσκολεύεται να παραδώσει τα σκήπτρα της φροντίδας του σε μία γυναίκα μικρότερή της που πιστεύει πως αποκλείεται να γνωρίζει τον γιο της καλύτερα. Παράλληλα όταν νιώσει πως ο γιος της απομακρύνεται, αισθάνεται ότι η αγαπημένη της νυφούλα έχει βάλει το χεράκι της. Κάτι που μπορεί να μην είναι ψέμα αλλά αναγκαίο ανάλογα με την περίσταση.

ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ

Ταυτόχρονα, κοιτάζοντας την άλλη όψη του νομίσματος, την πλευρά της νύφης δηλαδή, μπορούμε να διακρίνουμε ότι κι εδώ υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ κόρης – μάνας. Το θέμα είναι ότι πάντα μάνα είναι μόνο μία, και μιλάμε για τις περιπτώσεις εκείνες που η μάνα έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού και το έχει μεγαλώσει με αγάπη και φροντίδα. Η κόρη δεν έχει πρόβλημα η μαμά της να μπαινοβγαίνει στο σπίτι, αλλά όταν το κάνει αυτό η μαμά του τρελαίνεται. Δεν έχει πρόβλημα η μαμά της να έχει κλειδιά γιατί π.χ. προσέχει τα παιδιά της, αλλά δεν είναι τυχαίο που δεν αφήνει την πεθερά της να τα προσέχει ή το κάνει σπάνια.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αυτό το παιχνίδι ανταγωνισμού που κάνουν μεταξύ τους σχετικά με το ποια είναι η σημαντικότερη γυναίκα στη ζωή του φυσικά επηρεάζεται από την προσωπικότητα της πεθεράς (π.χ. αν είναι δεσποτική ή διακριτική), το πόσο προσκολλημένη είναι στον γιο της, τη σχέση που έχει με τον σύζυγό της (δυσκολότερα όταν είναι διαζευγμένη ή χήρα), την ηλικία της (αν δηλαδή εργάζεται, έχει τις φίλες της ή δεν είναι πολύ παραγωγική), αλλά φυσικά σημαντικός είναι και ο ρόλος της νύφης στο κατά πόσο προσαρμόζεται και υποχωρεί ή βάζει φωτιά στο φυτίλι. Ο γιος κανονικά κάπου εδώ πρέπει να έρθει να γεφυρώσει την κατάσταση και να αποφύγει να μείνει αμέτοχος. Έρχεται εκείνη η στιγμή στη ζωή της μάνας που πρέπει να αφήσει τον γιο της να μεγαλώσει, να σταματήσει να είναι δηλαδή πλέον το μωρό της. Ποια μάνα βέβαια μπορεί να το κάνει αυτό; Στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού αποφεύγουμε «να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο» όχι μόνο για μην πονέσουμε τα παιδιά μας αλλά για να καλύπτουμε προσωπικές μας ανάγκες ως γονείς και ως άνθρωποι.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας γάμος θέλει κατανόηση, επικοινωνία, συμβιβασμούς υποχωρήσεις και σεβασμό. Η νύφη που απωθεί την πεθερά πρέπει να θυμάται πως αυτή είναι η μάνα του συντρόφου της, η γυναίκα που τον μεγάλωσε έτσι ώστε να βρίσκεται τώρα στην αγκαλιά της. Πρέπει να αξιολογεί τη δική της προσκόλληση στη μητέρα της και να προσπαθεί να είναι δίκαια με την κατάσταση.    Ο γιος που τώρα έχει γίνει σύζυγος και πατέρας πρέπει να οριοθετήσει τις σχέσεις του με όλα αυτά που αγαπά και να καταφέρει να σταθεί αντάξιος στους καινούριους του ρόλους.   Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, ας δούμε γύρω μας πόσες κόρες είναι κολλημένες με τη μαμά τους και πόσοι γιοι έχουν ψιλοχαθεί από τις δικές τους. Στην τελική, ας μην ξεχνάμε πως το στερεότυπο θέλει τη μητέρα-κόρη αχώριστες, άρα είναι και φυσιολογικό να κάνουν παρέα για πάντα, ενώ τον άντρα τον θέλει ανεξάρτητο.

Εμπόδιο γίνεται στη ζωή μας ό,τι εμείς αφήνουμε ή και δημιουργούμε. Μιλώντας για ένα τρίγωνο σχέσεων: πεθερά-νύφη-γιος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς επικοινωνία, συμβιβασμό, αγάπη και όρια, το μοιρογνωμόνιο θα τα έβρισκε σκούρα…   Η μάνα ξέρει την επίδραση που έχει στον γιο της και πόσο αυτός τη χρειάζεται και την αγαπά και δυσκολεύεται να παραδώσει τα σκήπτρα της φροντίδας του σε μία γυναίκα μικρότερή της που πιστεύει πως αποκλείεται να τον γνωρίζει καλύτερα από αυτή.

Η κόρη δεν έχει πρόβλημα η μαμά της να μπαινοβγαίνει στο σπίτι, αλλά όταν το κάνει αυτό η μαμά του συζύγου της τρελαίνεται.

Τάνια Μασιά, Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
6 Comments

6 Comments

  1. good cheap cvv

    21 January 2022 at 11:02 pm

    638075 519248hello!,I really like your writing so much! 13613

  2. Esport

    19 February 2022 at 6:03 am

    88817 85560Some genuinely good and utilitarian information on this internet website , likewise I feel the layout has amazing functions. 198809

  3. clone dumps

    23 May 2022 at 9:46 am

    158597 143572You should get involved in a contest first of the greatest blogs more than the internet. Ill recommend this page! 118525

  4. Where to buy dmt usa

    22 June 2022 at 6:34 pm

    340139 170314Hey i just visited your website for the very first time and i genuinely liked it, i bookmarked it and will probably be back 299669

  5. maxbet

    20 December 2022 at 6:57 pm

    624096 765553I saw two other comparable posts although yours was the most beneficial so a good deal 407482

  6. Residual income

    28 January 2023 at 11:08 am

    409294 69254Can anyone aid me out? It will be considerably appreciated. 484909

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Σχέσεις

Όσο αφήνεις το παρελθόν να σε στοιχειώνει, τόσο λιγότερο θα απολαμβάνεις τη ζωή σου

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Όταν σκεφτόμαστε συνεχώς πράγματα από το παρελθόν μας, είτε αναπολώντας τα, είτε αναθεωρώντας τα, εγκλωβιζόμαστε σε μία παγίδα που μας κρατάει πίσω. Δεν δίνουμε αξία στο παρόν μας και έτσι δεν μπορούμε να χαρούμε τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά.

Η ζωή δεν είναι ένα ημερολόγιο γεγονότων που χρειάζεται ξεφύλλισμα από έναν παθητικό αναγνώστη, αλλά μία αρένα δραστηριοτήτων που πάντα έχει κάτι να μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Το βέλος της ζωής δεν δείχνει ποτέ προς τα πίσω, δείχνει πάντα μπροστά.Έτσι, είναι ανώφελο κάποιος να κολλάει τη σκέψη του στο παρελθόν ή στο μέλλον σα να μην υπάρχει το “εδώ” και το “τώρα”.

Φυσικά, οι αναμνήσεις είναι εγγενές μέρος της ζωής και συχνά αναπόφευκτες. Είναι ένας τρόπος να μένουμε κοντά στα πρόσωπα που αγαπάμε και σε όσα είμαστε παθιασμένοι. Είναι το συστατικό της προσωπικής μας ταυτότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι οι ρίζες βαθιά μέσα στον πυρήνα του εαυτού μας.

“Τό χθες δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάμνηση του σήμερα, και τo αύριο, τo όνειρο του σήμερα”

-Kahlil Gibran-

Οι μνήμες είναι συχνά κάτι το απατηλό μιας και είναι φτιατσιδωμένες από τα γεγονότα του παρόντος και έτσι πέφτουν στη φάκα του νου. Η διαφορά ανάμεσα στις ψεύτικες και τις γνήσιες αναμνήσεις μοιάζει με τον τρόπο που ξεχωρίζουν τα φο-μπιζού από τα πραγματικά κοσμήματα, τα φο-μπιζού μοιάζουν αληθινά επειδή αστράφτουν πιο έντονα.

Η μνήμη μοιάζει με ένα όχι τόσο έξυπνο σκύλο που όταν του πετάξεις ένα ραβδί θα σου φέρει ένα διαφορετικό που βρίσκεται πιο δίπλα.

“Να ζείτε την κάθε μέρα της ζωής σας”

Η ζωή θα ήταν αδύνατη αν θυμόμασταν όλα όσα μας έχουν συμβεί

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε μία συνέντευξή του στο παρελθόν είχε ερωτηθεί τι κάνει όταν του έρχεται μία νέα ιδέα. Αν για παράδειγμα την καταγράφει σε ένα χαρτί ή σε κάποιο συγκεκριμένο σημειωματάριο. Απάντησε αποφασιστικά πως «Όταν έχω μια νέα καταπληκτική ιδέα, δεν τη ξεχνώ εύκολα». Και αυτή είναι η αλήθεια. Όταν κάτι μας συγκινεί σχεδόν αδύνατο να το ξεχάσουμε.

Έτσι, θυμόμαστε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για μας και μας συναρπάζουν, γιατί ενεργοποιούνται οι περιοχές και οι νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτής της μνήμης.

Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο εγκέφαλος διατηρεί έντονα αναμνήσεις που θα πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί δεν μας κάνουν καλό. Και ακριβώς αυτή η σήμανση συγκεκριμένων αναμνήσεων που επιθυμούμε να σβήσουμε είναι ο μηχανισμός που τις κρατά ζωντανές στο μυαλό μας.

Όπως πρεσβεύει και η μέθοδος της αντίστροφης ψυχολογίας, η διαδικασία της λήθης ξεκινά όταν αντίστοιχες καινούργιες μνήμες αντικαθιστούν τις παλιές μη επιθυμητές. Έτσι στο τέλος, όταν το μυαλό ανακτά μνήμες του παρελθόντος, έχει κάτι πιο φρέσκο να φέρει μπροστά μας!

“Πρέπει να ζουμε στο παρόν, να αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας, να κερδίζουμε την αιωνιότητα κάθε στιγμή. Μόνο οι ανόητοι κάθονται στο νησί που κρύβει το θησαυρό κοιτώντας από μακριά άλλες παραλίες. Όπως δεν υπάρχουν άλλα νησιά για μας, έτσι υπάρχει μόνο μία ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε.”

Η ανάμνηση μοιάζει με άρωμα που κρατά για πολύ

Οι απολαύσεις είναι λουλούδια που ανθίζουν όταν ζούμε τη ζωή μας, την παίρνουμε στα χέρια μας και τη γευόμαστε. Οι ευχάριστες αναμνήσεις είναι εκείνες που συνέβησαν τις στιγμές που έπρεπε και που δεν ξεχείλωσαν πέρα από τα όριά τους μη αφήνοντας να γευτούμε καινούργιες στιγμές.

Δεν θυμόμαστε γεγονότα στην ολότητά τους παρά μόνο συγκεκριμένες στιγμές, γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε βιώματα και εμπειρίες ξανά και ξανά. Ο πλούτος της ζωής βρίσκεται στις αναμνήσεις που συνεχίζουμε να κάνουμε και επιλέγουμε να κρατάμε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τολμήσουμε νέες εμπειρίες, ειδικά αν είμαστε κολλημένοι και περιχαρακωμένοι στη ζώνη άνεσης μας. Ωστόσο, αν θέλουμε να έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις θα πρέπει να ζούμε μία έντονη ζωή.

Μολονότι, έχουμε ένα απτό και ικανό φυσικό σώμα και με τις αισθήσεις μας μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το εξωτερικό κόσμο και να τον καθορίσουμε όπως θέλουμε, εγκλωβιζόμαστε σε όσα μας λέει το μυαλό μας και η εσωτερική μας φωνή. Παρ’ όλο αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Είτε Θα περάσουμε τη ζωή μας αναμασώντας όσα μας συνέβησαν στο παρελθόν και ενθυμούμενοι τις άσχημες εμπειρίες που είχαμε, είτε θα πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας, θα ζήσουμε νέες εμπειρίες και φυσικά θα ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Μόνο αν τολμήσουμε κάτι τέτοιο, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ύπαρξή μας.

Το κλειδί για να βιώνουμε περισσότερο είναι να σκεφτόμαστε και να αναπολούμε το παρελθόν λιγότερο και να περιορίζουμε τις προσδοκίες που περιμένουμε να υλοποιηθούν στο μέλλον. Να αποδεχτούμε αυτά που έχουμε στο εδώ και στο τώρα και τίποτα περισσότερο. Να ζούμε τις στιγμές μας εμποδίζοντας τους εαυτούς μας να αποπροσανατολιστούν από τις παγίδες που βάζει το μυαλό.

Εν τέλει, ο προορισμός μας είναι να ζήσουμε, όμως καταλήγουμε να ζούμε ελάχιστα. Είναι η ώρα να αντιστρέψουμε αυτόν τον κανόνα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο, αλλά στο παρόν στο εδώ και στο τώρα. θυμάστε πάντα.

Πηγές: share24.gr / Spirit Alive 
Εικόνα: Johnny Palacios Hidalgo paint
What’s your Reaction?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Τάσος Λειβαδίτης: «Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη»

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Έμαθες να έλκεσαι από τα δύσκολα. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που σε πλήγωναν εύκολα, που δεν δίσταζαν να σου πουν όχι, που δεν σε φρόντιζαν όσο θα ήθελες. Έμαθες να έλκεσαι από ανθρώπους που ενώ γνώριζες ότι δεν είσαι ευτυχισμένος, ευτυχισμένη, παρέμενες και το ονόμαζες σχέση.

Παλιά έλεγες ότι αξίζεις περισσότερα, σταδιακά όμως σταμάτησες να το λες. Τον ξέχασες τον εαυτό σου. Δικαιολογούσες όλες τις συμπεριφορές των άλλων. Έμαθες να εφευρίσκεις δικαιολογίες για όλες τις συμπεριφορές, για όλα τα λόγια, για αυτά που σε πλήγωναν. Έμαθες να λες ότι γίνεσαι πιο δυνατός, πιο δυνατή έτσι.

Έμαθες να προσπαθείς να σώσεις, ακόμα και αυτά που δεν σώζονται. Προσπαθούσες για χρόνια να πείσεις τον εαυτό σου ότι έτσι είναι οι σχέσεις. Δύσκολες, πρέπει πάντα να καταλαβαίνεις τον άλλον, απαιτούν μόνιμα συμβιβασμούς και μόνιμα έπρεπε να προσφέρεις εσύ.

Να σου πω όμως κάτι; Δεν είναι έτσι οι σχέσεις. Έμαθες να αγαπάς όσους πληγώνουν την αγάπη, όσους πλήγωναν εσένα. Ονόμαζες το λίγο πολύ και πάντα δικαιολογούσες. Πάντα έλεγες ότι καταλαβαίνεις τους άλλους και ότι στην αγάπη πρέπει πάντα να ακούμε. Να σου πω όμως κάτι;

Δεν είναι αυτό αγάπη. Στην αγάπη προσφέρουν και οι δύο, νιώθουν και οι δύο, ακούνε και οι δύο, φροντίζουν και θαυμάζουν και οι δύο, ρωτάνε και οι δύο, ενδιαφέρονται και οι δύο, είναι παρόντες και οι δύο, επιδιώκουν και οι δύο, προσφέρουν και οι δύο, θέλουν τη σχέση έμπρακτα και οι δύο.

Δεν πληγώνουν. Δεν μειώνουν. Δεν παραμελούν. Δεν αγνοούν. Δείχνουν, με λίγα ή με πολλά, δεν έχει σημασία. Σέβονται. Και είναι τόσο όμορφο να σε σέβονται, να σε θαυμάζουν, να σου λένε πόσο όμορφος είσαι ή πόσο όμορφο είναι αυτό που έφτιαξες.

Σταμάτησε να δικαιολογείς και να αρκείσαι στα λίγα. Φρόντισε τον εαυτό σου και αγάπησέ τον μέσα από τις επιλογές σου. Μην περιμένεις μία γιορτή για να σου δείξει ο άλλος αν σε αγαπάει. Αγάπη σημαίνει να σου δείχνω καθημερινά ότι αξίζω εγώ να είμαι δίπλα σου.

Ελένη Σολταρίδου – enallaktikidrasi.com

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Σχέσεις

Δε κλαίω γιατί είμαι αδύναμος! Κλαίω γιατί είμαι ζωντανός!

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Ναι κλαίω. Κλαίω γιατί δεν είναι «ντροπή», επειδή δεν «εκτίθεμαι» όταν το κάνω όπως εσύ υποστηρίζεις. Κλαίω γιατί τα χω καλά με τον εαυτό μου κι έχω μάθει να μην τον καταπιέζω μόνο και μόνο για να μπορώ να εντάσσομαι στην κάθε κοινωνική νόρμα που θέλει τους «δυνατούς» αναίσθητους.

Κλαίω γιατί δεν είμαι αναίσθητος και επιλέγω να μην μηδενίζω τον ανθρώπινο συναισθηματισμό και την πηγαία δύναμη ξεσπάσματος που έχω μέσα μου και που όσο κι αν εσένα σου φαίνεται περίεργο, θέλει πολλά κουράγια να καταφέρεις να βγάλεις προς τα έξω.

Γιατί όταν αυτή η δύναμη απελευθερώνεται μένει εκεί για να σε ξυπνήσει, να σε κινητοποιήσει και να κατευθύνει την συνείδησή σου εκεί που έχεις ξεχάσει πώς να πάς.

Εκεί που είσαι άνθρωπος και εκφράζεσαι με ειλικρίνεια και θάρρος, όχι απέναντι στους άλλους αλλά απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εκεί που κοιτάς κατάματα την ψυχή σου και της ζητάς παραπονεμένα το λόγο που σ’ αφήνει να ζεις όπως σου λένε οι άλλοι. Εκεί που ο πόνος, η συγκίνηση, η αγανάκτηση , η χαρά είναι και πάλι μέρος του εαυτού σου κι όχι απαγορευμένες, ξεχασμένες καταστάσεις του είναι σου.

Και ναι έφτασα εκεί. Και ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, μάλλον, ήταν δύσκολο να τον βρω γιατί συνεχώς τον έχανα ψάχνοντάς τον πίσω από καλώς δημιουργημένα, κοινωνικώς αποδεκτά προσωπεία.

Κι όταν τον βρήκα επιτέλους φοβήθηκα, κι άρχισα να τρέχω με πανικό για να μην συνειδητοποιήσω άλλα. Και μακριά από αυτόν έτρεχα κι από όλους τους άλλους, που μου έδιναν ρηχά διδάγματα επιβίωσης και επέμεναν πως είμαι αδύναμος και πως πρέπει να «σκληρύνω» και να κρύψω τον εαυτό μου για να επιβιώσω.

Στο τέλος όμως σταμάτησα. Γιατί ήταν μάταιο και γιατί κουράστηκα. Σταμάτησα αποφασιστικά, γύρισα προς τα πίσω, είδα τον εαυτό μου, του χαμογέλασα, τον πήρα αγκαλιά και μαζί πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Και μαζί ήμασταν πιο δυνατοί απέναντι στους άλλους. Και δυσκολευτήκαμε και συναντήσαμε εμπόδια αλλά δεν είχε πλέον σημασία γιατί είμαι πλέον ζωντανός! Κι όταν αισθάνομαι το κάνω με όλη την έννοια της λέξης!

Κι αν θέλω να κλάψω θα το κάνω, ακόμη κι αν είναι με μια μικρή λεπτομέρεια που με συγκίνησε και βελτίωσε ολιγόλεπτα την βαρετή καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει, και που ευτυχώς πλέον βιώνω ως απλός παρατηρητής. Και ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι.

Θα κλάψω γιατί είμαι ζωντανός και αν ο λόγος δεν σας αρκεί και θέλετε κάτι πιο «λογικό», θα κλάψω για σας και τον χαμένο σας συναισθηματισμό. Όχι για να σας θρηνήσω αλλά για να σας κάνω να θυμηθείτε τι θα πει «είμαι ζωντανός».

Σας χαιρετώ,

Ένας ζωντανός άνθρωπος

Πηγή: have2read
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending