Connect with us

Διατροφή

10 τροφές για ατσάλινη υγεία

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

σκορδο

Ακολουθούν οι 10 τροφές, που θα κάνουν φέτος το χειμώνα, το σώμα σας, το πλέον «εχθρικό» περιβάλλον για ιούς και βακτήρια.

Εάν, δεν τρώτε κρεμμύδι επειδή σας μυρίζει και δεν τρώτε, ούτε, τζατζίκι επειδή επίσης σας κακοφαίνεται το σκόρδο, τότε στερείτε από τον οργανισμό σας την ισχυρή δράση που έχουν το σκόρδο και το κρεμμύδι στην ισχύ του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Κάνετε, λοιπόν, τη σωστή επιλογή φέτος το χειμώνα και προστατέψτε τον εαυτό σας από ιώσεις και λοιμώξεις, ξεπερνώντας το μικρό εμπόδιο της κακοσμίας και ενισχύστε αποτελεσματικά την ασπίδα προστασίας του οργανισμού σας.

Αν δε, παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρετε να εντάξετε στη διατροφή σας αυτές τις δυο παρεξηγημένες τροφές, παρακάτω υπάρχουν άλλες 8, που θα ενισχύσουν εξίσου την άμυνα του οργανισμού σας απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Ακολουθούν, λοιπόν, οι 10 τροφές, που θα κάνουν φέτος το χειμώνα, το σώμα σας, το πλέον «εχθρικό» περιβάλλον για ιούς και βακτήρια.

Σκόρδο

Το ιδιαίτερης γεύσης και ισχυρής έντασης σκόρδο, περιέχει ουσία (αλικίνη) που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι και τα αρμόδια για την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η δράση του σκόρδου, όμως, απλώνεται και σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία ειδικεύονται στην καταπολέμηση ιών, βακτηρίων και μυκητιάσεων.
Έχει μάλιστα καταγραφεί η 100% επιτυχία του στην καταπολέμηση του ρινοϊού που ευθύνεται για το κρυολόγημα και άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Καλό είναι επίσης να  γνωρίζετε πως το σκόρδο απελευθερώνει τη μάχιμη αλικίνη όταν κόβεται, γι’ αυτό για καλύτερα αποτελέσματα, μαγειρέψτε ή καταναλώστε με όποιο τρόπο θέλετε, το σκόρδο 10 λεπτά, αφού θα το έχετε ψιλοκόψει.

Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια, περιέχουν και αυτά αλικίνη, όπως τα σκόρδα, και εκτός αυτής περιέχουν και την ουσία κερκετίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά τα φλέγματα στη μύτη και το στήθος και την ίδια στιγμή να ενισχύει και την ανοσοποιητική δράση του οργανισμού. Επιπλέον, η πικάντικη γεύση του κρεμμυδιού, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας εφίδρωση, η οποία, επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων το χειμώνα.
Η δε κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών λίγες ώρες, μετά τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, ενεργοποιεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Αν δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, ένας εναλλακτικός τρόπος να επωφεληθείτε από αυτά είναι να βάλετε μισό κρεμμύδι στο δωμάτιο σας το βράδυ, όσο κοιμάστε, και αυτό θα καταφέρει να απορροφήσει μερικά από τα αιωρούμενα βακτήρια και δυνητικά θα ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα της ίωσης.

Πιπερόριζα

Η πικάντικη και ελαφρώς ξινή πιπερόριζα, μειώνει τα συμπτώματα του πυρετού, απαλύνει τον πονόλαιμο και προωθεί το βήχα που βοηθάει στην απομάκρυνση των φλεγμάτων από το αναπνευστικό σύστημα. Αντιφλεγμονώδη συστατικά που βρίσκονται στο τζίντζερ ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και ανοίγουν τα ιγμόρεια. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, σημαίνει περισσότερο οξυγόνο σε όλο το σώμα και έτσι, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τοξινών και των ιών που προκαλούν τις ασθένεις.
Το τζίντζερ, ακόμα, έχει δράση ενάντια στο στομαχόπονο, τη ναυτία και τους πονοκεφάλους. Το αφέψημα της πιπερόριζας, όταν νιώθετε τη γρίπη να σας ρίχνει στο κρεβάτι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε το σώμα να ανακάμψει.

Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν, όπως και όλη η οικογένεια των καυτερών πιπεριών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού στην καταπολέμηση ιώσεων και κρυολογημάτων, αυξάνοντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των ιστών.
Το καγιέν, ακόμα, είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία επίσης ενισχύουν την ανοσοποιητική ασπίδα του οργανισμού. Ο δε, πικάντικος χαρακτήρας του πιπεριού ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλώντας εφίδρωση η οποία επίσης διεγείρει την «αμυντική» δραστηριότητα. Έχετε, τέλος, υπόψη πως όσο πιο φρέσκο το πιπέρι τόσο πιο αποτελεσματικό, αλλά και τόσο πιο δυνατό, γι΄αυτό να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες.

Κολοκύθι

Το κολοκύθι είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτένιου, το οποίο καροτένιο, μπορεί και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και προστατεύει και την υγεία της καρδιάς.
Το δε άλφα-καροτένιο επιβραδύνει τη γήρανση, ενώ στην κολοκύθα θα βρείτε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αυτών των θρεπτικών στοιχείων.

Κατσαρό λάχανο

Όπως τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το κατσαρό λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή  για τη δράση της όσον αφορά την αυξημένη παραγωγή των Β κυττάρων, τα οποία ουσιαστικά είναι τα λευκά αιμοσφαίρα που ειδικεύονται στην εξολόθρευση των βακτηρίων. Καταναλώστε το λάχανο είτε ωμό, είτε ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό και θα λάβετε όλα τα οφέλη των θρεπτικών του στοιχείων.

Εσπεριδοειδή

Συμπεριλάβετε στη χειμερινή διατροφή σας λίγο λεμόνι και θα κάνετε μεγάλο καλό στον εαυτό σας και την προστασία του οργανισμού σας από ιούς και λοιμώξεις. Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα όλων των εσπεριδοειδών, προφυλάσσει τον οργανισμό από τους ανεπιθύμητους εισβολείς και την αρνητική δράση αυτών στην υγεία σας.
Καταναλώνετε ιδανικά ολόκληρο το φρούτο, αλλιώς εναλλακτικά σε χυμό.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και, συγκεκριμένα, κατεχίνες, για τις οποίες, έρευνες έχουν δείξει την ισχυρή τους δράση απέναντι στη γρίπη και τις ιώσεις. Πίνετε ένα ζεστό πράσινο τσάι, όταν νιώθετε την υγεία σας σε κάμψη και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στη γρήγορη ανάρρωσή σας.

Σούπα μίσο

Η ασιατικής προέλευσης σούπα μίσο είναι ουσιαστικά μια εναλλακτική χορτόσουπα, η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ενισχυτική δράση όσον αφορά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μίσο είναι τροφή πλούσια σε ένζυμα και υγιή βακτήρια που μάχονται τις λοιμώξεις και φροντίζουν για τνη υγεία των κυττάρων. Συγκεκριμένα, η σούπα μίσο, φτιάχνεται με ένα κουταλάκι πάστας μίσο, διαλυμένο σε ένα μπωλ με ζεστό νερό. Καταναλώνετε τη σούπα κάθε φορά που παρατηρείτε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος και θα νιώσετε άμεσα καλύτερα και πιο δυνατοί.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
4 Comments

4 Comments

  1. sbo

    19 June 2022 at 10:19 pm

    561882 294892This sort of in search of get the enhancements made on this particular lifestyle and diet, begin your L . a . Shifting the pounds diet solution is actually a huge procedure into accesing which generally hope. weight loss 327148

  2. uk cvv

    29 June 2022 at 2:05 pm

    149312 473177Yeah bookmaking this wasnt a risky decision outstanding post! . 730808

  3. 912381 980704appreciate the effort you put into obtaining us this information. Was looking on google and located your post randomly. 251337

  4. sortie privé martinique

    27 March 2023 at 2:22 pm

    One thing is the fact that one of the most typical incentives for making use of your card is a cash-back and also rebate supply. Generally, you get 1-5 back upon various expenses. Depending on the credit cards, you may get 1 back on most acquisitions, and 5 in return on buying made going to convenience stores, gas stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending