Connect with us

Διατροφή

25+1 αδυνατιστικά τρόφιμα

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

newego_LARGE_t_1466_106305843_type12364

25+1 αδυνατιστικά τρόφιμα: δεν αδυνατίζουν από μόνα τους, συμβάλλουν όμως στην απώλεια περισσότερου λίπους και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας στο πλαίσιο ενός ποικίλου διαιτολογίου με ελεγχόμενες θερμίδες.

1. Αβγό 80 θερμίδες ανά τεμάχιο 56g 

Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος ωφέλιμα λιπαρά, όπως το DHA, λεκιθίνη, βιταμίνες A, Β και D, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

2. Αμύγδαλα 96 θερμίδες ανά 10 τεμάχια.
Πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και πρωτεϊνών, έχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς. 15-20% των θερμίδων τους δεν αφομοιώνονται από το σώμα και αποβάλλονται.

3. Βρώμη 142 θερμίδες ανά μερίδα (40g). 
Ιδιαίτερα χορταστική πηγή υδατανθράκων που διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά, διαλυτών φυτικών ινών και βιταμινών Β.

4. Γάλα με 1-2% λιπαρά 121 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
Χαμηλό σε θερμίδες από λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες. Αντί για αγελαδινό γάλα, προτιμήστε κατσικίσιο ή βουβαλίσιο.

5. Γαλοπούλα με 1-2% λιπαρά 17 θερμίδες ανά λεπτή φέτα
Το καθαρό φιλέτο είναι πηγή πρωτεϊνών με ελάχιστα λιπαρά. Προτιμάτε αλλαντικά που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή πολύ αλάτι, π.χ. βρασμένα αντί καπνιστών.

6. Γαρίδες 154 θερμίδες ανά 150g ωμών 
Φρέσκιες ή κατεψυγμένες, διαθέτουν πολλές πρωτεΐνες, ελάχιστα λιπαρά και καθόλου υδατάνθρακες. Απαιτούν ελάχιστο μαγείρεμα, 5-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

7. Γιαούρτι με 0-2% λιπαρά 110 θερμίδες ανά κύπελλο (200g) 
Πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, προβιοτικών και πρωτεϊνών (περισσότερες το στραγγιστό), γίνεται συνήθως καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

8. Γκρέιπφρουτ 80 θερμίδες ανά ½ τεμάχιο 
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ναριγενίνη, μια ουσία που έρευνες δείχνουν ότι περιορίζει την πείνα, αυξάνει τις καύσεις και βοηθά στην απώλεια βάρους.

9. Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο 44 θερμίδες ανά κουταλάκι. 
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, αποτελεί την υγιεινότερη πηγή επιπρόσθετου λίπους όταν καταναλώνεται ωμό.

10. Καρυκεύματα 1-2 θερμίδες ανά τυπική δόση 
Ενισχύουν το άρωμα και τη γευστικότητα του φαγητού, βοηθούν στη μείωση της προσθήκης αλατιού, περιορίζουν την πολυφαγία, αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.

11. Κινόα 90 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι βρασμένη.
Είναι πιο περιεκτική σε πρωτεΐνες, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο από τα περισσότερα δημητριακά, πιο πλήρης σε αμινοξέα και με λιγότερους υδατάνθρακες.

12. Κότατζ 100 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι
Πηγή πρωτεϊνών γάλακτος, όπως η καζεΐνη, με χαμηλούς υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και σχετικά λίγες θερμίδες. Προτιμάτε προϊόντα με λιγότερο νάτριο και περισσότερο ασβέστιο.

13. Κοτόπουλο φιλέτο 135 θερμίδες ανά μερίδα (150g ωμό)
Εφόσον δεν καταναλωθεί με την πέτσα, είναι από τα πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, υψηλό σε πρωτεΐνες (ειδικά το στήθος) και βιταμίνες Β.

14. Λαχανικά πράσινα λιγότερες από 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι ωμά
Αγγουράκι, γλιστρίδα, κολοκυθάκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, λάχανο, μαρούλι, μπάμιες, μπρόκολο, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια κ.ά. είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

15. Λεμόνι 2 θερμίδες ανά 1 κουταλιά χυμού
Η προσθήκη του σε λαχανικά και φρούτα καθυστερεί την οξείδωσή τους, ενώ παράλληλα τα εμπλουτίζει με βιταμίνη C και φλαβονοειδή, που ίσως παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

16. Μοσχαρίσιο κρέας 165 θερμίδες ανά μερίδα (150g ωμό) 
Παρέχει μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών στοιχείων, π.χ. πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, κρε- ατίνη, σίδηρος κ.ά., που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

17. Μούρα 30 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι
Βατόμουρα όλων των χρωμάτων, κράνμπερι, φράουλες κ.ά. είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενδεχομένως αποτρέπουν τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων.

18. Μπανάνα 138 θερμίδες ανά τεμάχιο 135g.
Μειώνει την επιθυμία για γλυκίσματα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

19. Ξίδι 2 θερμίδες ανά κουταλάκι 
Το γνήσιο ξίδι από κρασί είναι πλούσιο σε οξικό οξύ, ουσία που φαίνεται ότι συμβάλλει στο γλυκαιμικό έλεγχο και βοηθάει στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια.

20. Παξιμάδι κρίθινο 100 θερμίδες ανά 25g 
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, απορροφάει πολύ νερό κατά το βρέξιμό του, οπότε γίνεται πολύ πιο χορταστικό και διευκολύνει περισσότερο τη λειτουργία του εντέρου.

21. Ρύζι καστανό 108 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι βρασμένο.
Έχει υποστεί μικρότερη επεξεργασία σε σχέση με το λευκό, διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία.

22. Σαρδέλες 230 θερμίδες ανά 150g ωμές
Πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη D, πρωτεΐνη και ασβέστιο (όταν τρώγονται με τα κόκαλα), είναι κατά τεκμήριο λιγότερο επιβαρημένες από τοξικές ουσίες των θαλασσών και από τα φθηνότερα είδη ψαριού.

23. Τόνος 120 θερμίδες ανά φιλέτο (112g)
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Σε κονσέρβα νερού έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο αλάτι, ενώ σε κονσέρβα με λάδι πιο πολλά λιπαρά και θερμίδες.

24. Φασόλια 114 θερμίδες ανά ½ φλιτζάνι βρασμένα
Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και κάλιο, βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

25. Χοιρινό κρέας 140-170 θερμίδες ανά μερίδα (150g ωμό)
Πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμινών Β. Το λίπος του είναι ορατό και συγκεντρώνεται περιφερειακά του ψαχνού, οπότε απομακρύνεται ευκολότερα.

Και extra: Ψωμί σίκαλης 109 θερμίδες ανά φέτα (33g)
Είναι πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πρωτεϊνών και βιταμινών Β, μεταβολίζεται πιο αργά και προκαλεί εντονότερο κορεσμό.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
12 Comments

12 Comments

  1. chiminea faqs

    23 January 2022 at 2:56 am

    I discovered your site website on google and appearance several of your early posts. Continue to keep on the very good operate. I recently additional your Feed to my MSN News Reader. Looking for toward reading far more from you afterwards!…

  2. Calvin Kipka

    30 January 2022 at 6:01 pm

    You have observed very interesting details! ps decent internet site.

  3. home office printers a buyers guide

    4 February 2022 at 2:06 pm

    used trucks are sometimes expensive and it is quite hard to find a good bargain if you don’t search heavily“

  4. สล็อตแตกง่าย

    15 February 2022 at 9:31 pm

    312903 12636I dugg some of you post as I thought they were handy extremely useful 458715

  5. opensea

    23 February 2022 at 10:53 am

    380407 215166Which is some inspirational stuff. Never knew that opinions might be this varied. Thank you for all of the enthusiasm to provide such useful info here. 279593

  6. Sherlene

    23 August 2022 at 2:32 pm

    I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
    article like yours. It’s pretty worth enough for me.

    Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did,
    the web will be a lot more useful than ever before.

  7. sbobet

    29 October 2022 at 4:43 pm

    712189 271658Just wanna input on few general items, The internet site style is perfect, the articles is very great : D. 320120

  8. sortie nocturne privée martinique

    27 March 2023 at 2:47 pm

    I have taken note that of all kinds of insurance, medical health insurance is the most debatable because of the conflict between the insurance company’s necessity to remain profitable and the user’s need to have insurance policies. Insurance companies’ revenue on wellbeing plans are very low, hence some organizations struggle to gain profits. Thanks for the ideas you reveal through this site.

  9. fiverrearn.com

    20 January 2024 at 4:07 pm

    “Group Buy” SEO Tools has been a game changer in my digital strategy!

    Access to affordable premium tools will change the way I optimize and analyze.

    Cost-sharing is a great model making top-quality SEO tools readily available to anyone.
    I highly recommend it to anyone who is looking to
    improve their online presence without the hefty price tag!

  10. Moobarrex

    9 February 2024 at 5:00 pm

    say thanks to a lot for your site it aids a great deal. indicatie van verkoop van suprimal in Nederland

  11. Hi friends, how is everything, and what you desire to say regarding this paragraph,
    in my view its really awesome designed for me.

  12. Just desire to say your article is as amazing.
    The clarity in your post is simply cool and i can assume
    you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed
    to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending