Connect with us

Διατροφή

Χάσε κιλά το φθινόπωρο με τη λειτουργική δίαιτα

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

diaita1

Κυτταρική αναζωογόνηση, εξωτερική ανανέωση, προαγωγή υγείας, περισσότερη ευρωστία, αυξημένη απόδοση, πνευματική διαύγεια, βελτίωση ψυχικής διάθεσης, καλύτερο μεταβολισμό, ελάττωση σωματικού βάρους και λίπους. Αυτά υπόσχεται η λειτουργική διατροφή, αυτά σε βοηθάει να πετύχεις…

Η λειτουργική διατροφή στηρίζεται στην άποψη ότι για την απόκτηση ενός υψηλότερου επιπέδου υγείας, απόδοσης και προστασίας έναντι των ασθενειών δεν αρκεί απλώς η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, αλλά πρέπει συγχρόνως να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες διατροφικών συστατικών, ικανών να ενισχύσουν τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού και να τροποποιήσουν θετικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Αυτά επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της επιλεκτικής κατανάλωσης μιας ευρείας γκάμας φυσικών τροφίμων πλούσιων σε βιολογικώς ενεργά συστατικά, είτε εκ φύσεως (π.χ. λαχανικά, φρούτα, ψάρια) είτε λόγω των πρώτων υλών, εκ των οποίων παράγονται (π.χ. γιαούρτι, ελαιόλαδο), έτσι ώστε η συνολική τους πρόσληψη να είναι πιο υψηλή από εκείνη του συνήθους διαιτολογίου, χωρίς όμως υπέρβαση του ενεργειακού ισοζυγίου.

Γνώρισε τα λειτουργικά συστατικά & τρόφιμα
Τα διατροφικά στοιχεία με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. κάποιες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά, ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες κ.ά. χαρακτηρίζονται ως «λειτουργικά συστατικά», ενώ τα τρόφιμα που τα περιέχουν προσδιορίζονται ως «φυσικά λειτουργικά τρόφιμα», προσδιορισμός που τα διακρίνει σαφώς από τα εμπλουτισμένα και τα τεχνητώς παρασκευασμένα.

Η λειτουργική διατροφή δεν βασίζεται αποκλειστικά στην αυξημένη πρόσληψη κάποιων μεμονωμένων συστατικών ή στην υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Αντίθετα, μας παροτρύνει να έχουμε ποικιλία και ισορροπία στο διαιτολόγιό μας και να κάνουμε θρεπτικότερες επιλογές τροφίμων, με κριτήρια τη φυσικότητα, την πληρότητα και την ποιότητά τους, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο και τον παράγοντα της γεύσης.

Τα οφέλη της λειτουργικής διατροφής

-Επιδρά θετικά στη λειτουργία όλων των βασικών οργανικών συστημάτων.

-Βοηθά στην αριστοποίηση του κυτταρικού & ορμονικού περιβάλλοντος.

-Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τη χρόνια κόπωση.

-Συμβάλλει στην αποφυγή του οξειδωτικού στρες, αποτρέπει τις οξειδωτικές κυτταρικές βλάβες.

-Προάγει το γλυκαιμικό έλεγχο και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

-Περιορίζει χρόνιες φλεγμονές, τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και τοξικές ουσίες.

-Προστατεύει αγγεία και καρδιά.

-Διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

-Αυξάνει την κυτταρική ενέργεια και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

-Βελτιώνει το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

Η εφαρμογή της Functional Diet σας παρέχει αυτά που χρειάζεστε για να αδυνατίσετε σωστά και μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλείας! Η σχέση ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την απώλεια βάρους: εάν τρώτε καθημερινά λιγότερες θερμίδες και καίτε περισσότερες, το σωματικό σας βάρος θα μειωθεί. Εντούτοις, η μείωση των παρεχόμενων θερμίδων δεν πρέπει να επιφέρει την ελαττωμένη πρόσληψη αναγκαίων λειτουργικών συστατικών, γιατί τότε ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί και δεν θα χάσετε αρκετό λίπος. Παρεπόμενα, επιβάλλεται αφενός να επιλέγετε και να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ποιοτικών τροφίμων που θα σας θρέφουν με πληρότητα, ώστε ο οργανισμός σας να διατηρείται λειτουργικός και υγιής, αφετέρου να προσλαμβάνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες, έτσι ώστε το σώμα σας να καίει λίπος και να χάνει βάρος.

Ταυτότητα διαιτολογίου

Είδος: Πρόγραμμα λειτουργικής διατροφής. Δεν περιορίζει δραστικά τις θερμίδες, καλύπτει τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις, αυξάνει την πρόσληψη λειτουργικών συστατικών που ενισχύουν τον οργανισμό, προστατεύει την άπαχη σωματική μάζα, υποβοηθά την απώλεια λίπους.

Διάρκεια: 2-4 βδομάδες, αναλόγως αναγκών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συντηρούνται ή επαυξάνονται, ακολουθώντας τις βασικές συμβουλές.

Υπέρ: Κατάλληλο για υγιείς γυναίκες κάθε ηλικίας. Περιέχει ποικιλία τροφίμων. Δεν αποκλείει εντελώς τα ζωικά προϊόντα, τα ελαττώνει όμως σημαντικά. Ενσωματώνει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Μειώνει την πρόσληψη τοξικών ουσιών. Ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης. Συμβάλλει στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού.

Κατά: Δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη απώλεια βάρους. Ξεχνάτε αναψυκτικά, γλυκίσματα, πολύ επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά, delivery, ταβέρνες και συναφή. Απαγορεύεται το αλκοόλ, πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη. Απαιτεί καλές επιλογές τροφίμων, σωστό μαγείρεμα και εξατομίκευση μερίδων.

Δεν θα την κάνω γιατί: Έχω πρόβλημα υγείας. Αναζητώ μια δίαιτα γρήγορου αδυνατίσματος. Δεν αισθάνομαι πνευματικά και ψυχικά έτοιμη. Δεν ταιριάζει με το ρυθμό της ζωής μου ή/και τις διατροφικές μου συνήθειες. Δεν έχω πρόθεση να αλλάξω τρόπο διατροφής. Δεν μου αρέσουν κάποια προτεινόμενα τρόφιμα και δεν γνωρίζω πώς θα τα αντικαταστήσω με ομοειδή.

Θα το κάνω γιατί: Είμαι απόλυτα υγιής. Συμβουλεύτηκα το γιατρό μου. Θέλω να αδυνατίσω σωστά, αργά και μόνιμα. Μπορώ να ακολουθήσω το διαιτολόγιο και να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου. Θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να κάνω μακροπρόθεσμες, μόνιμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μου.

Η δίαιτα περιέχει :

Ωμό ελαιόλαδο που μειώνει τις αγγειακές φλεγμονές και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νοσήματα.

Μπρόκολο και λάχανο που ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και στομάχου.

Κεφίρ, ξινόγαλο και γιαούρτι που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών που βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ψυχική διάθεση.

Φυτικές ίνες των οσπρίων οι οποίες συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σαρδέλες που αποτελούν καλή πηγή του συνένζυμου Q-10, το οποίο αυξάνει την κυτταρική ενέργεια.

Πρόσληψη αντιοξειδωτικών από διάφορες πηγές (φρούτα, λαχανικά κ.ά.) που αυξάνει τη συνολική προστασία του οργανισμού έναντι των ελεύθερων ριζών.

Functional diet : Τρώγοντας λειτουργικά προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, βελτιώνεις το μεταβολισμό και την υγεία σου, ο οργανισμός σου αποδίδει συνολικά καλύτερα και το σώμα σου γίνεται πιο δυνατό αλλά και εμφανώς πιο λεπτό…
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Πρωινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. αχλάδι, ροδάκινο, σταφύλι), ½ γιαούρτι παραδοσιακό και 2 κουταλάκια σουσάμι ακαβούρδιστο.
Πρωινό: ½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης χυλωμένες σε νερό, με 2 κουταλάκια σταφίδες μαύρες, 2 δαμάσκηνα ξερά και 5 αμύγδαλα.
Πρωινό: 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ + 1 μικρή μπανάνα με 1 κουταλιά ταχίνι και 2 κουταλάκια καρυδόψιχα.
Πρωινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. ροδάκινο, δαμάσκηνο φρέσκο, σύκο, σταφύλια) + 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ.
Πρωινό: 1 μπολάκι χυλός από διάφορες νιφάδες δημητριακών (π.χ. βρόμη, κεχρί, κριθάρι), με τριμμένο μήλο, σταφίδες μαύρες, δαμάσκηνα ξερά και αμύγδαλα.
Πρωινό: 1 φλιτζάνι ξινόγαλο ή κεφίρ + 2-3 δαμάσκηνα φρέσκα ή αχλάδια + 8 αμύγδαλα (προτιμότερο μουλιασμένα σε νερό).
Πρωινό: ½ φλιτζάνι μούσλι μουλιασμένο σε χυμό μήλου με αμύγδαλα, σταφίδες μαύρες και ηλιόσπορο ψίχα (εναλλακτικά: σπιτικό κέικ βρόμης, με ξηρούς καρπούς και μέλι).
Ενδιαμεσο: 10 αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: 10 φιστίκια Αιγίνης.
Ενδιάμεσο: ½ φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.
Ενδιάμεσο: 10 αμύγδαλα.
Ενδιάμεσο: 1 φλιτζάνι κεφίρ ή ξινόγαλο.
Ενδιάμεσο: ½ φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.
Ενδιάμεσο: 1 αχλάδι.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ρύζι καστανό με κοτόπουλο ψαχνό και μυρωδικά + ατομική σαλάτα με λαχανικά στον ατμό (π.χ. μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ζυμαρικά (π.χ. πένες) ολικής αλέσεως με σάλτσα βασιλικού + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. λάχανο, κρεμμύδι, καρότο, γλιστρίδα, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές ψιλές με ρύζι καστανό + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. μαρούλι, λάχανο, καρότο, κρεμμυδάκια, λαδολέμονο).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακάς με ρύζι, πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, μυρωδικά και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας + τυρί κατσικίσιο ή ανθότυρο (40-50g).
Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια + ατομική σαλάτα με ωμά λαχανικά (π.χ. λάχανο, καρότο, ντοματίνια) και σάλτσα αβοκάντο ή ελαιόλαδο.
Μεσημεριανό: 1 μερίδα σαρδέλες φούρνου με ντομάτα φρέσκια (εναλλακτικά: γαύρος ή κολιός ή γαλέος ψητός με σκορδαλιά) + 1 μερίδα χόρτα.
Μεσημεριανό: 2-3 μικρά λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκι, ντομάτα, πιπεριά) γεμιστά με πλιγούρι και μυρωδικά + τυρί κατσικίσιο ή φέτα + λαχανοσαλάτα με ελιές μαύρες και λαδολέμονο.
Απογευματινό: 1 μήλο.
Απογευματινό: 2-3 σύκα φρέσκα με 2 κουταλιές τυρί κατσικίσιο.
Απογευματινό: 1 μικρό κομμάτι (30-40g) ανθότυρο μαλακό, περιχυμένο με 1 κουταλάκι μέλι.
Απογευματινό: Μέχρι 1 μικρό τσαμπί σταφύλια.
Απογευματινό: 1 μπολάκι σαλάτα με φρούτα (π.χ. αχλάδι, μήλο, σταφύλια).
Απογευματινό: 1 μήλο ψητό με λίγο γιαούρτι και 1 κουταλάκι σουσάμι ακαβούρδιστο.
Απογευματινό: 1 γιαούρτι παραδοσιακό με βατόμουρα.
Βραδινό: 2-3 φιλετάκια ψαριού (π.χ. βακαλάου) με λαχανικά και μυρωδικά στη λαδόκολλα + 3 ντοματίνια + 1 μερίδα χόρτα (π.χ. βρούβες με λαδολέμονο). Βραδινό: 2 αβγά ποσέ σερβιρισμένα σε ψωμί πολύσπορο ή σίκαλης + ατομική σαλάτα με λαχανικά στον ατμό (π.χ. μπρόκολο, κολοκυθάκι, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, λαδολέμονο). Βραδινό: 1 μερίδα ψαρονέφρι χοιρινό με δαμάσκηνα ξερά + λαχανικά ψητά (π.χ. μανιτάρια, πιπεριές, ντοματίνια, κρεμμύδι). Βραδινό: 1 φιλέτο ψαριού (π.χ. σκουμπρί, σολομός) με λαχανικά + 1 μερίδα χόρτα (π.χ. παντζάρια με λαδόξιδο ή σπαράγγια στον ατμό). Βραδινό: 1 παξιμάδι κρίθινο με 2 κουταλιές χούμους ή πάστα φασολιών + σαλάτα με ωμά και βρασμένα λαχανικά. Βραδινό: 2 μικρά μπιφτέκια χορτοφαγικά (π.χ. από σόγια) με σάλτσα γιαουρτιού + 3-4 ντοματίνια + μέχρι 1 φλιτζάνι φασολάκια σε ατμό. Βραδινό: Ομελέτα φούρνου με λαχανικά (2 αβγά, ½ πατάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, πιπεριές κ.ά.) + 1 φέτα ψωμί σίκαλης.
Το εβδομαδιαίο μενού αποτελεί γενικό υπόδειγμα λειτουργικής διατροφής και όχι συγκεκριμένη σύσταση. Οι αναφερόμενες ποσότητες είναι ενδεικτικές και επιβάλλεται να εξατομικευθούν. Πριν κάνεις οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο συνήθη τρόπο διατροφής σου, ενημέρωσε και συμβουλέψου τον προσωπικό σου γιατρό.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πηγή

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
3 Comments

3 Comments

  1. sbobet

    3 December 2022 at 10:04 am

    45871 602475Hey, you used to write amazing, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past several posts are just slightly bit out of track! come on! 625393

  2. site to buy cvv 2023

    19 February 2023 at 5:18 pm

    95443 590281Hi, you used to write outstanding posts, but the last several posts have been kinda boring I miss your fantastic posts. Past couple of posts are just slightly bit out of track! 316283

  3. 스포츠토토임대

    21 February 2023 at 4:54 pm

    661725 576440Howdy! Would you mind if I share your blog with my twitter group? Theres a great deal of folks that I feel would really enjoy your content. Please let me know. Thanks 19620

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending