Connect with us

Διατροφή

Η δίαιτα της νηστείας: κάψε λίπος

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

diaitologia-gr-taxini1

Νιώθεις έλλειψη ενέργειας ή κακοδιαθεσία; Αρρωσταίνεις συχνά; Επιθυμείς σωματική ανανέωση, καλύτερη υγεία, διαύγεια πνεύματος, ψυχική ευεξία και πιο αδύνατο σώμα; Αν ναι, εκμεταλλεύσου την ευνοϊκή συγκυρία, άδραξε την ευκαιρία και κάνε την νηστεία ιδανική ευκαιρία για δίαιτα.

Tώρα είναι η ευκαιρία:

* Εξισορρόπησε τις διατροφικές σου ατασθαλίες

* Ενίσχυσε τον οργανισμό σου

* Βελτίωσε με απολύτως φυσικό τρόπο την υγεία σου

* Για απώλεια βάρους

Σε όλες τις γνωστές θρησκείες υπάρχουν συγκεκριμένοι διατροφικοί κανόνες, μέρος των οποίων αποτελεί η νηστεία κατά χρονικές περιόδους. Βεβαίως, ο κύριος σκοπός των θρησκευτικών νηστειών, όπως αυτής της Μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε και συγκεκριμένα τώρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η πνευματική και ψυχική ανάταση των πιστών, μέσω ενός ολοκληρωμένου συνόλου συμπεριφορών με συμβολικό νόημα. Ωστόσο, παρά τον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα αναμφισβήτητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός: η ορθόδοξη χριστιανική νηστεία αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή χορτοφαγική εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε διατροφικές ατασθαλίες, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να χάσουμε μερικά περιττά κιλά.

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά της νηστείας
Η νηστεία της Σαρακοστής διέπεται από την εποχικότητα, την απλότητα, την ποικιλία τροφίμων και τη μειωμένη πρόσληψη φαγητού. Βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απαγορεύει τα ζωικά προϊόντα, επιτρέπει όμως τα θαλασσινά και την κατανάλωση ψαριών σε προκαθορισμένες μέρες, όπως π.χ. του Ευαγγελισμού. Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα αντισταθμίζεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων και λαδερών φαγητών.

Θυμήσου: Η νηστεία, με την έννοια της γενικά λιτής διατροφής και της αποχής από τα ζωικά τρόφιμα, δεν έχει ως αυτοσκοπό την αυτοθεραπεία ή το αδυνάτισμα, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτική, παρεμβατική ή επικουρική θεραπεία για καμία ασθένεια, χωρίς επίβλεψη από ειδικό.

Σύμφωνα με τις Γραφές, εξαιρούνται από την «υποχρέωση» αυστηρής νηστείας ασθενείς, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά, ταξιδιώτες («οδοιπόροι…») και βαριά χειρωνακτικά εργαζόμενοι.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της νηστείας;
Η θρεπτική σύσταση του νηστίσιμου διαιτολογίου διαφοροποιείται αρκετά συγκριτικά με αυτό προ της νηστείας. Αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, φυτικών ινών, ανόργανων στοιχείων (π.χ. καλίου), φυτοθρεπτικών, αντιοξειδωτικών και ενεργών ενζύμων, αλλάζει προς το καλύτερο το είδος του προσλαμβανόμενου λίπους, αυξάνονται τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ελαττώνονται τα κορεσμένα και ελαχιστοποιείται η διαιτητική χοληστερίνη, όμως σε περιπτώσεις ακραίας νηστείας μπορεί να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β12 και D και, σπανιότερα, σε ω-3 λιπαρά, ψευδάργυρο και ορισμένα βασικά αμινοξέα.

Θυμήσου: Όσο πιο ποικίλο είναι το διαιτολόγιο της νηστείας και όσο μεγαλύτερο το εύρος των διατροφικών σου επιλογών τόσο περισσότερο περιορίζονται οι πιθανότητες έλλειψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή υπερβολικής πρόσληψης άλλων.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;
H θρεπτικά επαρκής νηστεία:

1. Ελαττώνει τη διατροφική πρόσληψη δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως π.χ. ζωικών λιπαρών και τοξινών.

2. Μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια για τις πεπτικές διεργασίες, διευκολύνει τη λειτουργία των απεκκριτικών οργάνων.

3. Υποστηρίζει ήπια τους εσωτερικούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης και αποβολής των τοξικών ουσιών.

4. Περιορίζει τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλει στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

6. Ενισχύει τη δημιουργία κολλαγόνου, καλυτερεύει την υφή της επιδερμίδας, προσδίδει ξεχωριστή λάμψη στο δέρμα.

7. Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνει την ενεργητικότητα, φτιάχνει τη διάθεση.

8. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση.

9. Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, υποβοηθά την απώλεια περιττών κιλών.

Θυμήσου: Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης και ουρικού οξέος.

Μήπως δεν πρέπει να νηστέψω;

* Άτομα με αυξημένες θρεπτικές ανάγκες ή με δυσλειτουργίες και προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν νηστεύουν, γιατί, μεταξύ άλλων:

* Η χορτοφαγική διατροφή διαταράσσει ευκολότερα το ισοζύγιο ύδατος του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, εάν δεν προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες υγρών.

* Η μη εξισορρόπηση του διαιτολογίου μπορεί να έχει ως επακόλουθα ζαλάδες, πονοκεφάλους, αδυναμία, επιβάρυνση νεφρών και ήπατος, αθρόα και ανεξέλεγκτη έκλυση τοξινών στο αίμα, απώλεια μυϊκής μάζας κ.ά.

* Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων ενδέχεται να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, να αυξήσει το κοιλιακό λίπος και να χειροτερεύσει το μεταβολικό σύνδρομο.

* Η ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη λίπους συνδέεται με ορμονικές διαταραχές και πρόκληση δερματικών προβλημάτων, ενώ η πολλή υψηλή, ακόμα κι εάν προέρχεται από «καλά λιπαρά», με άνοδο του σωματικού βάρους και δυσμενέστερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

* Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού (νατρίου) μπορεί να απορρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα, ενώ η ελαττωμένη πρόσληψη νατρίου και η αυξημένη καλίου ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της σε υποτασικά άτομα.

* Η αποχή από τα γαλακτομικά ίσως χειροτερεύσει την κατάσταση όσων πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

* Ο αποκλεισμός του κρέατος, που είναι πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12, πιθανώς να επιδεινώσει την κατάσταση ατόμων με σιδηροπενική αναιμία.

* Η μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών αλλά και γλουτένης από τα δημητριακά είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως π.χ. πεπτικές ενοχλήσεις, φουσκώματα και διάρροιες.

Θυμήσου: Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται εάν είσαι πλήρως ενημερωμένη για το πώς θα αναπληρώνεις καθημερινά τα απαραίτητα συστατικά, ποια τρόφιμα θα χρησιμοποιείς ως εναλλακτικές πηγές τους και πώς θα τα συνδυάζεις κατάλληλα μεταξύ τους.

Τι να προσέχω; 
Η επωφελής για τον οργανισμό νηστεία προϋποθέτει εγκράτεια, μέτρο στις ποσότητες, κατάλληλες επιλογές και ενδεδειγμένους συνδυασμούς τροφίμων με βάση μερικούς απλούς κανόνες…

Καταμερισμός τροφής
Καταναλώνεις καθημερινά αρκετά διαφορετικά τρόφιμα, μοιρασμένα σε 3 λιτά γεύματα και 1-2 ακόμα μικρότερα ενδιάμεσα.

Προσπάθησε να τρως αναλογικά περισσότερο το πρωί, λιγότερο το μεσημέρι και ακόμα λιγότερο μετά τις απογευματινές ώρες.

Ποσότητες
Μην τσιμπολογάς διαρκώς με τη λογική «νηστίσιμα είναι, δεν παχαίνουν» – όλα έχουν θερμίδες και όλα παχαίνουν!

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, ακόμα και του πλέον υγιεινού.

Μέτρο της μερίδας, η εξατομίκευση: να τρως μέχρι να νιώσεις ικανοποιημένη και ελαφρώς χορτασμένη.

Έλεγξε το βάρος και την περίμετρο της μέσης σου κάθε 4-5 μέρες. Εάν παρατηρήσεις μη επιθυμητή μεταβολή τους, ρύθμισε τις μερίδες αναλόγως.

Επιλογή τροφίμων

Δείξε ιδιαίτερη προτίμηση σε: Εποχικά λαχανικά, χόρτα και φρούτα.

Προϊόντα δημητριακών πολύ αδρά επεξεργασμένα ή ολικής αλέσεως.

Όσπρια νέας εσοδείας, κυρίως συσκευασμένα και όχι χύμα.

Ξηρούς καρπούς και σπόρους ανάλατους – αγοράστε τους με τη φλούδα τους ή καθαρισμένους και συσκευασμένους σε κενό αέρος.

Ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο, λινέλαιο και σησαμέλαιο.

Μέλι αντί για ζάχαρη.

Βιολογικά τρόφιμα έναντι των συμβατικών.

Τυποποιημένα προϊόντα με πλήρη διατροφική ετικέτα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία ιχνηλασιμότητας (παραγωγός, διανομέας, αριθμός παρτίδας κ.λπ.).

Συνδυασμοί τροφίμων

Για να κάνεις πιο πλήρεις τις πρωτεΐνες των φυτικών τροφίμων, συνδύασέ τες κατά περίπτωση:

Προϊόντα δημητριακών προερχόμενα από διαφορετικό καρπό (π.χ. νιφάδες βρώμης με ρόφημα ρυζιού).

Δημητριακά με σπόρους και προϊόντα αυτών (π.χ. ζυμαρικά με σάλτσα ταχινιού).

Δημητριακά με ξηρούς καρπούς (π.χ. πλιγούρι με καρύδια).

Όσπρια με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι).

Όσπρια με ξηρούς καρπούς ή (π.χ. φασόλια με καρύδια).

Όσπρια με παράγωγα ξηρών καρπών ή σπόρων (π.χ. ρεβίθια με ταχίνι).

Πρόσληψη ασβεστίου
Τρως καθημερινά σκουρόχρωμα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο και σπανάκι), κρεμμύδι, σπόρους (π.χ. σουσάμι) και ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα).

Καταναλώνεις πιο συχνά εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (από ρύζι, σόγια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.), χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη.

Προσθέτετε σε σαλάτες φύτρα σπόρων (π.χ. από στάρι, αλφάλφα, φασόλια μαυρομάτικα, ηλιόσπορους, ρεβίθια κ.ά.).

Πρόσληψη σιδήρου
Κινόα, βρώμη, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, φουντούκια, αμύγδαλα, χαρουπόσκονη, ελιές, ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερίκοκα), σπανάκι, φακές και σόγια αποτελούν πηγές φυτικού σιδήρου.

Απόφυγε την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ λίγο πριν από το φαγητό, κατά τη διάρκειά του ή αμέσως μετά.

Πρόσληψη ω-3 λιπαρών
Κατανάλωσε τακτικότερα λινέλαιο, λιναρόσπορους, καρύδια, κάσιους, μακαντάμια και γλιστρίδα.

Πρόσληψη βιταμίνης D
Εάν δεν έχεις επαρκή έκθεση στον ήλιο, κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες.

Πρόσληψη βιταμίνης Β12
Υπάρχει σε ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (διότι ουσιαστικά είναι μύκητες), βρώσιμα φύκια (π.χ. σπιρουλίνα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Θαλασσινά
Η ένταξή τους στο διαιτολόγιό σου, π.χ. 1-2 φορές εβδομαδιαίως, υποκαθιστά το κρέας και συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων που εκλείπουν από τα φυτικά τρόφιμα, όπως π.χ. της βιταμίνης Β12. Ωστόσο, όλα τα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νάτριο και μια ποσότητα χοληστερίνης (περισσότερη: στρείδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες), οπότε καλό είναι να τρώγονται με ιδιαίτερη σύνεση, όπως και ο ταραμάς (προτιμάτε τον άσπρο, ο κόκκινος είναι τεχνητά κεχρωσμένος).

Έλεγχος πρόσληψης λίπους
Ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, σπόροι, ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους ναι μεν είναι γενικώς ωφέλιμα, αλλά η υπερβολική τους κατανάλωση επιβαρύνει θερμιδικά και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. Για παράδειγμα, μια κουταλιά ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, μια κουταλιά ταχίνι γύρω στις 100, ενώ μια χούφτα ξηροί καρποί πάνω από 150 θερμίδες.

Μαγείρεμα
Επιλέγεις ήπιους τρόπους παρασκευής των φαγητών.

Τρως περισσότερα ωμά λαχανικά. Όταν τα μαγειρεύεις ως λαδερά, μετρίασε την ποσότητα ελαιολάδου.

Μουλιάζεις σε νερό για αρκετές ώρες όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ξερά φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Περιοριόρισε το αλάτι, χρησιμοποιώντας μυρωδικά και φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά.

Γλυκά
Σχεδόν όλα τα νηστίσιμα γλυκά, όπως ο χαλβάς και το παστέλι, περιέχουν αρκετά λιπαρά και είναι ενεργειακά πυκνά, έχουν δηλαδή πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, πάνω από 500 ανά 100 γραμμάρια. Επομένως, αρκέσου σε λίγα γραμμάρια τη φορά και όχι πολύ συχνά.

Αλκοόλ
Αν συνηθίζεις να πίνεις, περιορίσου σε 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το φαγητό κι απόφυγε τα βαρύτερα αλκοολούχα ποτά και το συνδυασμό τους με σακχαρούχα αναψυκτικά.

Συμπληρώματα
Εάν έχεις βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο καλύπτεις επαρκώς τις ανάγκες σου σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, ίσως πρέπει να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Για την επιλογή του συμβουλέψου ιατρό, φαρμακοποιό ή διαιτολόγο και βεβαιώσου ότι δεν περιέχει κανενός είδους ζωικό συστατικό (π.χ. κάψουλα από ζελατίνη).

Υγρά
Εκτός από την πρόσληψή τους μέσω τροφίμων (π.χ. λαχανικά), χρειάζεσαι καθημερινά πολύ νερό. Εάν όμως δεν πίνεις αρκετό νερό, καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, επισκέπτεσαι συχνότερα την τουαλέτα σε σχέση με το παρελθόν ή έχεις χάσει αρκετό βάρος, φρόντισε να καταναλώνεις επιπλέον χυμούς λαχανικών, χυμούς, σούπες, ροφήματα και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη.

Θυμήσου: Νηστεία δεν σημαίνει ούτε «δεν τρώω σχεδόν τίποτα», ούτε «τρώω ό,τι βρεθεί μπροστά μου, αρκεί να είναι νηστίσιμο». Αντίθετα, σημαίνει περιορισμό της ανεξέλεγκτης πολυφαγίας και σώφρονες επιλογές τροφίμων, πάντα σε λελογισμένες ποσότητες.

Υπόδειγμα εβδομαδιαίου μενού

Τρως νηστίσιμα, γευστικά και υγιεινά
Σου προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές, προσλαμβάνεις τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, βοηθας το σώμα σου να αποτοξινωθεί και να ανανεωθεί, ο οργανισμός σου λειτουργεί κάθε μέρα και πιο καλά και συγχρόνως χάνεις κιλά, εάν οι μερίδες είναι λογικές. Σκέψου τίποτα καλύτερο;

 

Δευτέρα

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και αμύγδαλα + ρόφημα («γάλα») σόγιας.

Μεσημεριανό: Μαυρομάτικα φασόλια με καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Βραδινό: Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, κρεμμύδι, πιπεριά, φασόλια από το μεσημέρι, θρυμματισμένο κρίθινο παξιμάδι και ελαιόλαδο.

Σνακ: Δαμάσκηνα ξερά.

Γλύκισμα: Μαύρη σοκολάτα.

Εναλλακτικά: Θαλασσινά στη λαδόκολλα.Μακαρονάκι κοφτό με αρακά. Ρεβίθια με ρύζι. Σουπιές γιουβέτσι με κριθαράκι. Φασόλια γίγαντες φούρνου.

Τρίτη

Πρωινό: Μούσλι με κολοκυθόσπορους, σπασμένο λιναρόσπορο + ρόφημα ρυζιού.

Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με καρύδια, ελαιόλαδο και ελιές.

Βραδινό: Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι και κρεμμύδι στον ατμό με σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Σνακ: Πορτοκάλι.

Γλύκισμα: Επιδόρπιο σόγιας.

Εναλλακτικά: Πιλάφι με μύδια ή γαρίδες. Ντολμαδάκια. Πατάτες γιαχνί και σκορδαλιά. Φάβα «παντρεμένη». Ψευτοκεφτέδες οσπρίων.

Τετάρτη

Πρωινό: Μπανάνα με ταχίνι και κολοκυθόσπορους + ρόφημα ρυζιού.

Μεσημεριανό: Ρεβίθια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι, πλιγούρι, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Βραδινό: Χυλωμένες νιφάδες βρώμης με σταφίδες, σουσάμι και κολοκυθόσπορους.

Σνακ: Ακτινίδια.

Γλύκισμα: Κουλουράκι κανέλας.

Εναλλακτικά: Αγκινάρες με πατάτες και αρακά. Πένες με μπρόκολο. Φασολάδα με πατάτες. Πιλάφι βρώμης με κρεμμύδι και θυμάρι. Ρεβίθια με κριθαράκι.
Πέμπτη

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και φουντούκια + ρόφημα αμυγδάλου.

Μεσημεριανό: Λαχανοσαλάτα + ρύζι καστανό με μανιτάρια και κουκουνάρι.

Βραδινό: Σούπα με διάφορα λαχανικά, αρακά, ρύζι και πατάτα.

Σνακ: Σταφιδόψωμο.

Γλύκισμα: Γλυκό κουταλιού.

Εναλλακτικά: Αρακάς με πλιγούρι. Πρασόρυζο. Ρύζι με αμύγδαλα και σουσάμι. Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Σαλάτα ταμπουλέ.

Παρασκευή

Πρωινό: Νιφάδες βρώμης με ξερά βερίκοκα, χουρμάδες + ρόφημα αμυγδάλου.

Μεσημεριανό: Ανάμεικτη σαλάτα με ωμά λαχανικά, φρούτα εποχής, σπασμένο λιναρόσπορο και φιστίκια Αιγίνης.

Βραδινό: Πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών + ζυμαρικά με μανιτάρια.

Σνακ: Πορτοκάλι.

Γλύκισμα: Παστέλι.

Εναλλακτικά: Ζυμαρικά με φασόλια, καλαμπόκι και λαχανικά. Πλιγούρι με καρύδια και σταφίδες. Σουβλάκια λαχανικών. Φακές με ρύζι. Σουπιές με σπανάκι.

 

Σάββατο

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής + ρόφημα σόγιας.

Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο με καρύδια + ψωμί σίκαλης.

Βραδινό: Σπιτική χορτοφαγική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, πολλά λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια κ.ά.) και ελιές.

Σνακ: Μαλακά στραγάλια με σταφίδες.

Γλύκισμα: Κέικ με ταχίνι.

Εναλλακτικά: Μανιτάρια ψητά. Ριζότο με λαχανικά. Πατάτες φούρνου με λαχανικά. Λαχανόρυζο με σταφίδες. Χορτόπιτα.

 

Κυριακή

Πρωινό: Μούσλι με φρέσκα φρούτα, σπασμένο λιναρόσπορο + ρόφημα σόγιας.

Μεσημεριανό: Πένες με λαχανικά και σάλτσα πέστο με κουκουνάρι.

Βραδινό: Ψητά μανιτάρια, ψητή πατάτα και διάφορα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Σνακ: Ακτινίδια.

Γλύκισμα: Χαλβάς του μπακάλη.

 

Εναλλακτικά:

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι. Κουσκούσι ζυμαρικών με λαχανικά. Ταχινόσουπα. Νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς. Μακαρόνια με μανιτάρια.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές υποδείξεις γιατρών και διαιτολόγων, τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύεστε για κάθε σημαντική αλλαγή της διατροφής σας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
3 Comments

3 Comments

  1. fresh cvv dumps

    9 April 2022 at 2:01 am

    311397 775193Hello. I wanted to ask one thingis this a wordpress web website as we are planning to be shifting more than to WP. Furthermore did you make this template yourself? Thanks. 150114

  2. สล็อตวอเลท

    22 May 2022 at 6:30 am

    571798 832591Wonderful post man, keep the good work, just shared this with my friendz 820128

  3. 강남셔츠룸

    23 May 2022 at 5:27 pm

    946710 698020Spot on with this write-up, I truly assume this website wants way more consideration. Ill probably be once a lot more to read far far more, thanks for that information. 622497

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending