Connect with us

Διατροφή

Εννέα τροφές-δυναμίτες για τον οργανισμό

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Δώστε μια νότα… υγείας στο πιάτο σας, προσθέτοντας καθημερινά μερικές από τις τροφές που χαρίζουν γεύση, χρώμα, αλλά και θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σας.

«Είμαστε ό,τι τρώμε» φωνάζουν οι διαιτολόγοι ανά τον κόσμο και παρ’ όλο που η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα μας χαρίσει πολλές δεκαετίες ζωής ακόμα, δεν παύει να είναι άκρως σημαντική για την υγεία μας, την ομορφιά, αλλά και τη σιλουέτα μας.

Για να κρατήσετε σοβαρές ασθένειες, όπως το διαβήτη, τις παθήσεις της καρδιάς, αλλά και διάφορα είδη καρκίνου όσο πιο μακριά γίνεται και ταυτόχρονα να αποφύγετε το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα σας, τα περιττά κιλά και την άσχημη επιδερμίδα, χρειάζεται να προσαρμόσετε τη διατροφή σας σε νέα πρότυπα. Πώς θα το πετύχετε; Φροντίζοντας οι κυρίαρχες τροφές της διατροφής σας να μην είναι το κόκκινο κρέας, οι τηγανητές πατάτες και τα προφιτερόλ, αλλά τροφές που θα σας κάνουν να ακτινοβολείτε υγεία. Βάζοντας, μάλιστα, και την άσκηση στη ζωή σας, θα καταφέρετε πράγματι το στόχο σας: λεπτή σιλουέτα και καλή υγεία – και τότε θα μπορείτε να δώσετε άδεια στον εαυτό σας να απολαύσει ένα… προφιτερόλ, χωρίς τύψεις και άγχος.

Δείτε ποιες τροφές σας ανοίγουν το δρόμο για μια καλύτερη υγεία και προσθέστε τες στο διατροφικό σας πρόγραμμα – οι περισσότερες, μάλιστα, βρίσκονται ήδη στο ψυγείο σας.

Ντομάτες: πηγή απαραίτητων αντιοξειδωτικών

Αποτελούν την πιο συνηθισμένη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του μαστού, ενώ ταυτόχρονα οι ντομάτες είναι το πιο νόστιμο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας μας. Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες ντομάτας για τα μακαρόνια που περιέχουν πολλή ζάχαρη και προσθέστε τες εκτός από τη σαλάτα και στη μαγειρική σας. Δοκιμάστε και την εξής έξυπνη συνταγή: κόψτε μια ντομάτα στα τέσσερα, ρίξτε της λίγο ελαιόλαδο, τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ψήστε την στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και σερβίρετέ τη με κοτόπουλο.

Γάλα χωρίς λιπαρά: πλούσιο σε θαυματουργό ασβέστιο

Όλοι ξέρουμε ότι το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, λόγω του ασβεστίου που περιέχει, το οποίο σύμφωνα με έρευνες δεν κάνει καλό μόνο στα οστά, αλλά βοηθά και στην καταπολέμηση του λίπους. Συγκεκριμένα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με λιγότερες θερμίδες και πλούσια σε ασβέστιο, έχασαν 70% περισσότερο βάρος από όσους απλώς έτρωγαν λιγότερο. Συν του ότι η βιταμίνη D του γάλακτος βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο και ταυτόχρονα είναι θρεπτική, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, κάποιων ειδών καρκίνου, πόνων μέσης και κατάθλιψης, όταν τη λαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες (τουλάχιστον 25 μικρογραμμάρια την ημέρα). Δυστυχώς, όμως, μια γουλιά στον καφέ μας δεν μας παρέχει την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Δοκιμάστε να το προσθέτετε στη βρώμη ή να πίνετε ένα ποτήρι στο πρωινό σας γεύμα.

Ξηροί καρποί: τα καρύδια και τα αμύγδαλα προστάτες της καρδιάς

Ερευνητές των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν ότι περίπου 45 γραμμάρια αμύγδαλα και καρύδια καθημερινά αρκούν για να μας προφυλάξουν από καρδιακές παθήσεις, αλλά και από την εμφάνιση διαβήτη. Συγκεκριμένα, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αμύγδαλα περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν τόσες πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) όσες βρίσκουμε και σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι σε συνδυασμό με μισό φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό, ενώ μπορούν να ρίξουν και την κακή (LDL) χοληστερόλη. Το κλειδί, όμως, είναι η προσοχή, καθώς τόσο τα αμύγδαλα, όσο και τα καρύδια περιέχουν αρκετές θερμίδες και χρειάζονται μέτρο. Καταναλώστε 30 γραμμάρια σαν σνακ ή πασπαλίστε τα στην πράσινη σαλάτα και στα δημητριακά σας.

Ενταμάμε, τόφου: η σόγια στα καλύτερά της

Μπορεί η σόγια να μην είναι το θαυματουργό γιατρικό για τα πάντα, όπως την είχαν παρουσιάσει πριν χρόνια, αλλά χρειάζεται να έχει σημαντική θέση στο τραπέζι μας. Τροφές όπως το τόφου (τυρί από σόγια), το γάλα σόγιας και τα ενταμάμε (φασόλια σόγιας) μπορούν να αντικαταστήσουν τα λιπαρά τυριά και κρέατα στη διατροφή μας, μειώνοντας την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών και αντικαθιστώντας τα με τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στη σόγια, τις φυτικές ίνες και μερικές απαραίτητες βιταμίνες, ευεργετώντας την καρδιά. Ακόμη, οι ισοφλαβόνες της σόγιας φαίνεται πως μπορούν να δράσουν προληπτικά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού. Προτιμήστε τις παραπάνω τροφές σόγιας κι όχι τις επεξεργασμένες μορφές της και αποφύγετε τα συμπληρώματά της, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν ισοφλαβόνες σε επικίνδυνες ποσότητες.

Βρώμη: πολεμά το διαβήτη τύπου 2

Πριν 10 χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν τη βρώμη φιλική προς την καρδιά, πλέον, όμως, σύμφωνα με νέα φινλανδική μελέτη, μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μισό φλιτζάνι κάθε μέρα αρκεί για να λάβετε τα οφέλη της (προτιμήστε τη χωρίς γλυκαντικές προσθήκες) και αν θέλετε, μπορείτε να τη συνδυάσετε με φρούτα, γιαούρτι και καρύδια. Ακόμη, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο ψάρι, το κοτόπουλο, αλλά και για να βελτιώσετε την υφή στα μπιφτέκια.

Ελαιόλαδο: ο καλύτερος φίλος της καρδιάς μας

Οφείλει τα πάντα στα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει – και στη νοστιμιά του! Χάριν αυτών, το ελαιόλαδο μειώνει την κακή (LDL) χοληστερίνη και αυξάνει την καλή (HDL), ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ. Επιλέξτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ρίξτε μικρές ποσότητες στα λαχανικά σας, στα ντρέσινγκ, τις σαλάτες και αντικαταστήστε με αυτό το βούτυρο και τη μαργαρίνη.

Σπανάκι: χαρίζει μυς… υγείας

Μπορεί τρώγοντάς το η δύναμή μας να μη φτάνει τα επίπεδα του Ποπάι, αλλά σίγουρα τονώνεται ο οργανισμός μας. Καταρχάς, περιέχει λουτεΐνη, η οποία βρίσκεται και στους κρόκους των αβγών κι εκτός του ότι μας προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία), η λουτεΐνη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση εμφράγματος, κρατώντας τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από τη χοληστερίνη. Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο, το οποίο μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα και σε φυλλικό οξύ (είδος βιταμίνης του συμπλέγματος Β). Προσθέστε το στη σαλάτα σας ή μαγειρέψτε το κλασσικό, παραδοσιακό σπανακόρυζο για να απολαύσετε τα οφέλη του.

Μαύρη σοκολάτα: μια γλυκιά υγιεινή συνήθεια

Επιτέλους ένα επιδόρπιο που δεν μας κάνει να αισθανόμαστε τύψεις όταν το τρώμε! Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν τα αιμοπετάλια από το να κολλήσουν μεταξύ τους, ενώ μπορούν να καθαρίσουν και τις αρτηρίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, διατηρώντας το αίσθημα κορεσμού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία. Δοκιμάστε μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή παραπάνω, προσέχοντας πάντα τις ποσότητες που καταναλώνετε και δοκιμάστε 2 κουταλιές της σούπας τσιπς μαύρης σοκολάτας με μούρα σαν απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο.

Μήλα: συνεχίζουν να κάνουν το γιατρό πέρα

Ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, το μήλο είναι ανάμεσα στις 3 πιο αποτελεσματικές τροφές (μαζί με τα αχλάδια και το κόκκινο κρασί) ενάντια στις καρδιακές παθήσεις ανάμεσα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άλλες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και διαβήτη τύπου 2, ενώ βοηθούν και στην απώλεια βάρους. Προσθέστε τα στις σαλάτες και τα σάντουιτς ή φάτε τα μόνα τους, αποφεύγοντας τις μηλόπιτες που περιέχουν ζάχαρη βούτυρο κ.λπ., επισκιάζοντας τα οφέλη τους.

Πήγη

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Advertisement
4 Comments

4 Comments

  1. rolex gmt master replica for sale

    6 March 2022 at 12:49 am

    194015 451548Some times its a discomfort in the ass to read what weblog owners wrote but this internet site is genuinely user genial ! . 479526

  2. 576522 525174Extremely well written story. It is going to be valuable to anyone who usess it, including yours truly . Maintain up the excellent work – canr wait to read more posts. 670182

  3. rare whiskey for sale

    30 January 2023 at 7:59 pm

    598260 768559Lovely sharp post. Never considered that it was that straightforward. Praises to you! 325410

  4. how to sell credit card processing

    26 March 2023 at 4:32 pm

    There are some fascinating closing dates on this article however I don?t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Διατροφή

11 τροφές που μπορούν να μας κόψουν την όρεξη.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι… αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food! Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να κόψουν μαχαίρι την όρεξη, κλείνοντας την πόρτα στις περιττές θερμίδες και το «τσιμπολόγημα». Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις, όχι μόνο μας χορταίνουν, κρατώντας γεμάτο το στομάχι, αλλά παράλληλα μας κρατούν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωσή τους…

Βραστά αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σας. Καλό είναι να τρώτε περισσότερο το ασπράδι των αυγών, δεδομένου ότι έχει μόνο 16 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα, οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνετε με μέτρο.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα κέντρο Ιατρικής στον Καναδά απέδειξε ότι όσοι τρώνε αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως είναι το πλιγούρι βρώμης, καταφέρνουν να περιορίσουν την όρεξή τους και να χάσουν κιλά. «Αυτό συμβαίνει, γιατί επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι αισθάνεστε πλήρεις για περισσότερο διάστημα», εξηγεί η Susan Kraus, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hackensack του New Jersey. Προσθέστε λίγη βρώμη μέσα σε ένα μπολ και συνδυάστε τη με φράουλες ή βατόμουρο… για ένα άκρως υγιεινό πρωινό.

Μέντα

Πάρτε λίγη φρέσκια μέντα… και μυρίστε την! Όπως ισχυρίζεται ο δρ. Alan Hirsch, διευθυντής του Smell & Taste Therapy στο Σικάγο, η γλυκιά μυρωδιά της μέντας απενεργοποιεί την όρεξη, καθώς «χτυπά» πάνω στους υποδοχείς των νεύρων μέσα στη μύτη. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το «στομάχι γέμισε», ακόμα και εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εναλλακτικά, πιείτε τσάι μέντας, αγοράστε κεριά με άρωμα μέντας και μασήστε μια τσίχλα με τέτοια γεύση…

Αμύγδαλα

Πιείτε δυο ποτήρια νερό και καταναλώστε μια χούφτα ξηρών καρπών π.χ. 6 καρύδια, 12 αμύγδαλα ή 20 φιστίκια. Μέσα σε 20 λεπτά, θα νιώσετε ότι έχει «σβηστεί» η πείνα σας και ότι έχει περιοριστεί η όρεξή σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που σηματοδοτεί στην απελευθέρωση της CCK, ορμόνης υπεύθυνης για την επιβράδυνση της πέψης. Πρόκειται για ένα σνακ που διαθέτει μόνο 10 γρ. λίπους και μειώνει την όρεξη σε λιγότερο από μισή ώρα.

Popcorn

Τα ανάλατα και χωρίς βούτυρο popcorn είναι ικανά να γεμίσουν το στομάχι σας, ενώ παράλληλα διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες. Μην έχετε στο μυαλό σας ότι τα popcorn είναι παχυντικά, καθώς ο τρόπος που θα τα μαγειρέψετε παίζει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, με δυο – τρεις χούφτες popcorn μπορείτε να ξεγελάσετε με τον καλύτερο τρόπο την πείνα σας.

Πιπεριές τσίλι

Οι καυτερές πιπεριές στις ομελέτες και τις σαλάτες περιορίζουν σημαντικά την όρεξή σας, καθώς περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική χημική ουσία που οδηγεί προς την απώλεια βάρους και αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Τηγανητές, ψητές ή στο φούρνο… οι πιπεριές τσίλι θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της δίαιτας!

Αβοκάντο

Μισό αβοκάντο σαν συνοδευτικό του μεσημεριανού σας αρκεί για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου “Loma Linda” στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, επηρεάζει τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης. Σε πείραμα με 26 άτομα, όσοι έτρωγαν λίγο αβοκάντο μαζί με το γεύμα τους μείωναν την όρεξή τους κατά 40% για τις επόμενες τρεις ώρες και κατά 28% για τις επόμενες πέντε ώρες. Άλλωστε, μισό αβοκάντο περιέχει μόνο 160 θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, K και Β6.

Γάλα σόγιας

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο γάλα σόγιας, το καθιστούν μια από τις top λύσεις για να κρατήσετε «χορτάτο» το στομάχι σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες καταπολεμά το αίσθημα της πείνας και οδηγεί στην κατανάλωση περίπου  441 λιγότερων θερμίδων σε σχέση με όσους επιλέγουν άλλα είδη δίαιτας. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια οι φυτικές ίνες απελευθερώνουν την χολοκυστοκινίνη (CCK) από το λεπτό έντερο, μια ορμόνη που μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα πληρότητας.

Σούπα

Η κοτόσουπα, η ψαρόσουπα και γενικά κάθε υγρή σούπα είναι ικανή να ισορροπήσει τις ορμόνες της όρεξης και να περιορίσει τους πόθους σας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σύνθετους υδατάνθρακες. Η σούπα γεμίζει το στομάχι και παράλληλα, η κατανάλωσή της με κουτάλι οδηγεί στο να τρώτε πιο αργά και να αφήνετε χρόνο (30 λεπτά) στις χημικές ενώσεις κορεσμού, ώστε να κατακλύσουν το σώμα σας. Συμπληρωματικά, ρίξτε στη σούπα μερικά πικάντικα μπαχαρικά, καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι π.,χ. το πιπέρι καγιέν οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε 60 θερμίδες λιγότερες και να καίνε 10 περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Μήλο και μπανάνα

Τα μήλα είναι γεμάτα με αδιάλυτες φυτικές ίνες που έχουν αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την πείνα και «γεμίζουν» ιδανικά το στομάχι. Παράλληλα, τα ζουμερά κόκκινα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, με αποτέλεσμα να σας απομακρύνουν από την αδυναμία και την υπερφαγία.  Γι’ αυτό φάτε μήλα άφοβα μέσα στο 24ωρο!

Γαλοπούλα

Το κυρίαρχο συστατικό της γαλοπούλας είναι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εισέρχεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η τελευταία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και δεν σας αναγκάζει να ανοίγετε το ψυγείο κάθε είκοσι λεπτά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Για να είσαι υγιής, θα πρέπει να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, καθώς, επίσης, και να υιοθετήσεις έναν πιο απλό και φυσικό τρόπο ζωής. Η υγεία σου θα πρέπει να γίνει η πρώτη και βασική σου προτεραιότητα και θα χρειαστεί να αγωνιστείς, καθημερινά, για να την κατακτήσεις. Χρειάζεσαι γνώση, πειθαρχία και πάνω από όλα θέληση.

Σε αυτό το άρθρο θέλω να σου παρουσιάσω μερικές βασικές αρχές διατροφής των οποίων η αυστηρή καθημερινή εφαρμογή θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τη σύγχυση και την άγνοια.Θα σου δώσει δύναμη και θάρρος να ξαναβρείς την υγεία σου (εάν είσαι ασθενής) και, κυρίως, θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια της γνώσης για να κάνεις πρόληψη.

Βασικοί διατροφικοί κανόνες

1) Πίνε καθημερινά αρκετή ποσότητα υγρών

2) Πίνε μόνο, όταν διψάς

3) Τρώγε μόνο, όταν πεινάς

4) Σταμάτα το φαγητό πριν να χορτάσεις εντελώς

5) Η διατροφή σου να αποτελείται κατά 80% από αλκαλικές τροφές και 20% από όξινες τροφές

6) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από ωμά – ανεπεξέργαστα τρόφιμα και μόνο 20% από μαγειρεμένα (στον ατμό) τροφές

7) Η διατροφή σου να αποτελείται 80% από φυτικά προϊόντα και 20% ζωικά προϊόντα (όχι σάρκες)

8) Μην ανακατεύεις άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα

9) Μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος

10) Μην τρως ενδιάμεσα των γευμάτων (κολατσιό, σνακ, τσιμπολογήματα)

11) Παράλειψε, εντελώς, το πρωινό γεύμα

12) Να λαμβάνεις μόνο 2 συμπυκνωμένα γεύματα ημερησίως και με χρονική απόσταση 5 – 6 ώρες μεταξύ τους

13) Μέχρι τις 12:00μ.μ. να λαμβάνεις μόνο νερό, αφεψήματα, χυμούς και φρούτα

14) Μην τρως αργότερα από τις 20:00μ.μ.

15) Εάν αισθανθείς οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος, σταμάτα αμέσως το φαγητό ή παρέλειψε το αντίστοιχο γεύμα

16) Εάν είσαι θυμωμένος, εκνευρισμένος, κουρασμένος, ασθενής, στρεσαρισμένος ΜΗΝ τρως

17) Εάν δε διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχική γαλήνη, για να απολαύσεις το γεύμα σου, ΜΗΝ τρως

18) Μη λαμβάνεις φαγητό, εάν πρόκειται να ταξιδέψεις με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Ούτε πριν (τουλάχιστον 3 ώρες), ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε και μετά (για τουλάχιστον 3 ώρες)

19) Μάσα αργά και σχολαστικά την κάθε μπουκιά σου. Τουλάχιστον 30 – 50 φορές

20) Μη συζητάς, λογομαχείς, διαβάζεις ή βλέπεις τηλεόραση την ώρα του φαγητού

21) Τρώγε τα φρούτα ΠΑΝΤΑ μόνα τους και με το σύστημα της μονοφαγίας, ως ανεξάρτητο και πλήρες γεύμα (ΠΡΩΙΝΟ)

22) Προτίμησε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

23) Προτίμησε προϊόντα φρέσκα, του τόπου σου και πάντα της εποχής

24) Σταμάτα, αμέσως, όλα τα δηλητήρια, όπως καφέ, αλκοόλ, τσιγάρο

25) Περιόρισε σταδιακά και κατόπιν ΠΕΤΑΞΕ όλα τα φάρμακα

26) Νήστευε περιοδικά μόνο με νερό (2 φορές το χρόνο από 5 – 7 ημέρες)

27) Καθιέρωσε μια ημέρα την εβδομάδα (24 – 36 ώρες) μόνο με χυμούς ή φρούτα ή ακόμη καλύτερα μόνο με νερό

28) Κάνε αρκετές φρουτοθεραπείες (σταφυλοθεραπεία ή πορτοκαλοθεραπεία) για 5 – 20 ημέρες συνεχόμενα, κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο

29) Κάνε χυμοθεραπείες για 7 – 30 ημέρες (με χυμούς λαχανικών)

30) Χρησιμοποίησε συμπληρώματα 3ης γενιάς (χλωρέλλα, γύρη, σπιρουλίνα), όπου και εάν χρειάζεσαι και πάντα με καθοδήγηση

31) Αγάπησε το σώμα σου και φρόντισε το ανάλογα (άσκηση, αεροθεραπεία, ηλιοθεραπεία)

32) Συνέχιζε να παρακολουθείς και να διαβάζεις το προσωπικό μου site, για να εμπνέεσαι και να μαθαίνεις τα όσα επιμελώς σου αποκρύπτονται.

Τα όσα αναφέρονται δεν ισχύουν απαραίτητα για επαγγελματίες αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες γυναίκες, υπερήλικες με ανίατες ασθένειες, βρέφη και παιδιά.

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας.

Published

on

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά μας; Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος; Τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί κατά καιρούς και έχουν προκαλέσει ανησυχία, αγωνία και άφθονη λογομαχία ανάμεσα σε κοινό και ειδικούς. Τελικά τι ισχύει; Ας δούμε μαζί πώς καταρρίπτονται κάποιοι από τους πλέον δημοφιλείς μύθους.

Μύθος 1: Μύθος: “Τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά σας.”

Τα αυγά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό της χοληστερόλης στον κρόκο, γύρω στα 211mg ανά μεγάλο αυγό. Και ναι, η χοληστερόλη είναι η ουσία στο αίμα μας που συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές προσβολές. Ωστόσο, η επισήμανση των αυγών ως «ανθυγιεινής συνήθειας για την καρδιά» συνδέεται με λάθος μήνυμα λένε οι ειδικοί. «Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς προβλήματα», λέει ο Dr Penny-Etherton, διακεκριμένος καθηγητής της διατροφής στο πανεπιστήμιο Penn State.

Πως; Για τους περισσότερους από εμάς η χοληστερόλη που τρώμε, στα αυγά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας. Το σώμα αντιστέκεται απλώς με το να κατασκευάζει από μόνο του λιγότερη χοληστερόλη. Οι κύριοι ένοχοι καρδιοπάθειας είναι τα «κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της χοληστερόλης του αίματος», σημειώνει ο Kris-Etherton. Αντίθετα, το αυγό περιέχει μόνο 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά οξέα.

Αλλά προτού φτιάξετε μια ομελέτα 3 αυγών, να έχετε στο νου σας τις συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής από τον διεθνούς φήμη οργανισμό American Heart Association που ο Kris-Etherton επισήμανε: Περιορίστε την καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, λιγότερο από 200mg εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή διαβήτη ή είστε άνω των 55 ετών (γυναίκες) ή 45 (άνδρες). «Αν κάνετε τα μαθηματικά, υπολογίζοντας την κατανάλωση έως ένα αυγό την ημέρα από, τότε είστε στα φυσιολογικά πλαίσια» σημειώνει. “Τα αυγά μπορούν να μπουν στη διατροφή σας, εφ ‘όσον μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο για αυτά στην υπόλοιπη μέρα που τρώτε.

Μύθος 2: Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχύσαρκους

Σε αντίθεση με τις θεωρίες της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες του Δρ Atkins, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1972 (και τα παρόμοια βιβλία που ακολούθησαν), δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό στους υδατάνθρακες, λέει ο Jean Harvey-Berino, PhD., RD, πρόεδρος του τμήματος της διατροφής και των επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και συν-συγγραφέας της ‘’The EatingWell’’ διατροφής (Countryman, 2007). “Αυτό που σας κάνει να παχαίνετε είναι το να τρώτε πολλές θερμίδες.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, όπως τα λευκά αρτοσκευάσματα και τα γλυκά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Αλλά αν αντικατασταθούν τα παραπάνω τρόφιμα με «καλούς  υδατάνθρακες», όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά, δίνετε στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Εξάλλου, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πολύ δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα, αρκετές μεγάλες μελέτες συνέκριναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με εκείνες με χαμηλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι κατά τους πρώτους μήνες, όσοι ακολουθούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες έτειναν να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πιο περιοριστικές», εξηγεί. “Οτιδήποτε περιορίζει τις επιλογές σας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αρχικά.” Αλλά μετά από ένα χρόνο ή διάστημα όσο τρία χρόνια, οι διαφορές απώλεια βάρους μεταξύ των διαιτών τείνουν να εξομαλυνθούν. Σε μια πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι αν και υπήρχε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά, αυτοί που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έτειναν να ανακτήσουν περισσότερο βάρος στο τέλος της τριετίας, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Μύθος 3: Μια διατροφή βασισμένη σε ωμά τρόφιμα παρέχει ένζυμα που είναι απαραίτητα για την υγιή πέψη

«Οι ωμές τροφές είναι μη επεξεργασμένες κι έτσι τίποτα δεν χάνεται, δεν υπάρχουν οι απώλειες θρεπτικών στοιχείων που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα, “λέει ο Μπρέντα Ντέιβις, RD, συν-συγγραφέας του Becoming Raw: The Essential (Εκδόσεις Βιβλίων, 2010). Αλλά ο ισχυρισμός από ορισμένους υποστηρικτές της ωμοφαγίας, ότι τρώγοντας ωμά τρόφιμα ενισχύεται η πέψη, μέσω της διαφύλαξης “ζωτικής σημασίας” ενζύμων των φυτών, εξηγεί ο Davis, απλά δεν έχει βάσεις “Αυτά τα ένζυμα υπάρχουν για την επιβίωση των φυτών, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία”.Είναι αλήθεια ότι η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 48 ° C απενεργοποιεί τα ένζυμα των φυτών, δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται (αποδωμούνται) με τη θερμότητα. Αλλά αυτά τα ένζυμα μετουσιώνονται και έτσι απενεργοποιούνται, όταν φτάσουν στα στομάχια μας. Τα οξέα του στομάχου μας είναι σχεδιασμένα ώστε να ‘’σπάνε’’ τις πρωτεΐνες πολύ αποτελεσματικά. Εάν συσχετίζονται με μικροοργανισμούς διαβίωσης (όπως αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το λάχανο τουρσί),διάφορα  φυτικά ένζυμα μπορούν να φτάσουν άθικτα στο λεπτό έντερο, αλλά η συνολική συμβολή τους για την ενίσχυση της ανθρώπινης πέψης φαίνεται ελάχιστη.

Τι γίνεται με τους ισχυρισμούς ορισμένων ωμοφάγων, πως τα σώματά μας έχουν μια περιορισμένη παροχή  ενζύμων και ότι με την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφών με άθικτα ένζυμα, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε το σώμα μας στη  χρήση του εφοδιασμού τους; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό ενζύμων και παράγουμε ένζυμα όσο ζούμε.

Μύθος 4: Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται το βράδυ είναι πιο παχυντικές από εκείνες που τρώγονται νωρίς το πρωί

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν έχει σημασία τι ώρα θα τις τρώτε. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

Μύθος 5: Τα light τρόφιμα δεν έχουν θερμίδες

Μια μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τροφίμου μπορεί να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια μερίδα του προϊόντος με πλήρη λιπαρά. Αλλά πολλά επεξεργασμένα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα έχουν εξίσου πολλές θερμίδες, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά εκδόσεις των ίδιων τροφίμων ή ακόμα και περισσότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιέχουν προστιθέμενο αλεύρι, αλάτι, άμυλο, ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση και η υφή τους αφού αφαιρεθεί το λίπος. Τα συστατικά αυτά προσθέτουν θερμίδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Διαβάστε την ετικέτα τροφίμων για να μάθετε πόσες θερμίδες είναι σε μια μερίδα. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας, επίσης-μπορεί να είναι μικρότερη από ό, τι έχετε συνηθίσει να τρώτε.

Μύθος 6: Αν παραλείπω γεύματα, μπορώ να χάσω βάρος

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο πεινασμένοι και να σας οδηγήσει να τρώνε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε κανονικά στο επόμενο γεύμα σας. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να είναι βαρύτεροι από τους ανθρώπους που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό!

Πετρούλα Μουτάφη, Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας
Continue Reading

Trending